Wat is WordPress precies? De ultieme intro over WordPress

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 15 december 2023

WordPress is het populairste content management systeem (afgekort, CMS) ter wereld.

Een content management systeem is misschien een iets te deftige term voor een online programma waarmee je websites, blogs en webshops kunt bouwen en onderhouden.

WordPress is open-source. Dus beschikbaar voor iedereen, gratis.

Dat betekent niet je helemaal gratis een website kan bouwen. Alleen de software is gratis. Om een website online te zetten heb je een webadres nodig (een domeinnaam) en webhosting (een plek waar de bestanden van jouw website op staan). Bij elkaar kost dit ongeveer 5 tot 20 euro per maand.

Het starten van een website met WordPress is niet lastig.

Je gaat naar een webhost, je kiest een hostingpakket (hier een paar aanraders), kies een domeinnaam en je klikt bij de webhost aan dat je WordPress wil installeren. Je krijgt dat snel de inloggegevens van jouw website (die al helemaal werkt) binnen.

Er zijn een hoop content management systemen. Gratis websitebouwers, zoals WordPress, Joomla en Drupal, en betaalde systemen met soms een beperkte gratis versie (waar dan soms advertenties zichtbaar zijn), zoals Wix, SquareSpace en Jimdo.

WordPress is de populairste websitemaker in de wereld

Meer dan 62% van alle websites die een CMS gebruiken, gebruikt WordPress. En dat is 42% van alle websites op aarde. Minstens tien keer zo populair als de nummer twee.

WordPress werkt gewoon in je browser.

Dus overal waar je internet hebt, kan je jouw WordPress website, blog of webshop beheren. Het maakt dus ook niet uit wat voor computer je hebt. Of dat nou een Mac, een Dell of een tweedehands Russische computer uit 1999 is.

WordPress is flexibel.

Je zit niet vast aan één design, webhost of plugin, wat je wel hebt bij betaalde website-makers. Je hebt toegang tot tienduizenden gratis of betaalde plugins en thema’s. Zo kun je met één gratis plugin, WooCommerce, een complete webshop aan jouw site toevoegen (hier een aparte webshop handleiding).

En ben je van plan om ooit een design op maat te laten maken door een webdesignbureau? Dan zit je ook goed. Bijna alle webdesigners gebruiken WordPress.

Website design van het thema Betakit

Welke websites gebruiken WordPress

The New Yorker, BBC, Unicef, Sony, Microsoft, MTV, Adobe, Ted en natuurlijk 000.nl draaien allemaal op WordPress.

Verschil WordPress.org & WordPress.com

Oh, ja. Goed om te weten: De officiele website van WordPress is WordPress.org. Niet WordPress.com, dat is een commerciële partij die met een beperkte en afgesloten versie van WordPress werkt.

Als je voor WordPress gaat, dan is het slim om te kiezen voor de officiele versie. En hoogstwaarschijnlijk hoeven we nooit de website van WordPress zelf te bezoeken. Dat is niet nodig.

Hoe werkt WordPress?

De drie basis pilaren van WordPress zijn

  • De editor / pagebuilder
  • WordPress themes
  • WordPress plugins
Dashboard - WordPress
Zo ziet de ‘achterkant’ van de website eruit. Hier kan je jouw website bewerken.

De editor / pagebuilder

Het is vrij simpel om een pagina of blogartikel te maken, in te delen en te publiceren.

Hieronder zie je een afbeelding van de editor.

Geen codes, gewoon een normale tekstverwerker. Vergelijkbaar met Word en Pages. En je kunt net als in een normale tekstverwerker makkelijk kopjes maken, afbeeldingen toevoegen, een linkje plaatsen, een quote maken en kolommen maken.

WordPress themes

WordPress werkt met themes. Dat zijn templates voor het design. Kortom: het bepaalt de look & feel van je website.

Wanneer je WordPress installeert dan is er direct al een thema actief. Je kunt die op ieder moment verwisselen met een ander thema. Er zijn tienduizenden gratis en betaalde thema’s waar je uit kunt kiezen. En je kunt er ook een op maat laten bouwen.

WordPress themes van Themeforest

WordPress plugins

Oké. Met de editor kan je individuele pagina’s en blogs indelen en publiceren en met thema’s kan je het design veranderen. What about plugins?

Plugins zijn kleine software-toevoegingen. Je kunt dus een stukje functionaliteit aan jouw website toevoegen.

Wil je een webshop maken? Dan installeer je een webshop plugin. Wil je een contactformulier? Dan installeer je plugin voor een contactformulier.

Voor alles wat je wilt is er wel een plugin te vinden.

Wil je een WordPress website maken?

Top. Het is goed te doen.

Met WordPress webhosting heb je direct alles wat je nodig hebt: snelle hosting, support, een domeinnaam en WordPress wordt automatisch of met één klik geinstalleerd.

Daarna is het tijd om jouw website naar wens te bouwen.

Ik heb een enorm uitgebreide handleiding die stap voor stap uitlegt wat je moet doen om een website te bouwen.

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?