De beste WordPress hosting voor Nederland vergelijken + mijn 3 favoriete webhosts (2023)

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 26 oktober 2023

WordPress hosting is niet iets waar je wakker om wil liggen.

Je wil gewoon dat alles in één keer goed geregeld is. Snelheid en betrouwbaarheid. Met alles wat je nodig hebt. Zonder kleine lettertjes. Tegen een fatsoenlijke prijs. En als je hulp nodig hebt, dat je snel, vriendelijk en goed geholpen wordt.

Een betrouwbare WordPress webhost geeft je rust. Misschien, ga je er zelfs beter van slapen.

Dit artikel bestaat grofweg uit 6 delen:

 • Een samenvatting: wie zijn mijn 3 favoriete webhosts en waarom?
 • 3 uitgebreide reviews van de beste WordPress hosting voor Nederland.
 • Vergelijkingen in tabellen op o.a prijs, snelheid, voor- en nadelen.
 • Alternatieve goedkope hosting
 • En een uitgebreide FAQ over WordPress hosting
 • Uitleg over dit onderzoek.
Meerdere WordPress webhosts getest en beoordeeld, zodat jij ze makkelijk kunt vergelijken

Er zijn uitgebreide individuele reviews, tabellen, tests, vergelijkingen, prijzen, voor- en nadelen en screenshots. We gaan ook even in op alternatieve webhosts en bespreken ook wat WordPress hosting precies wel en niet is en hoe je webhosts het best kan beoordelen.

Kom je er niet uit? Dan kun je mij altijd mailen.

Ik (Ruben Bunskoeke) ben al 10+ jaar bezig met het maken, optimaliseren en laten groeien van een WordPress websites. En een website start met kwalitatieve en betrouwbare hosting. Het is het fundament waar jij jouw website op gaat bouwen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van WordPress hosting?

Wat is WordPress hosting precies?

Mijn 3 favoriete WordPress hosting voor Nederland

Laten we beginnen met een samenvatting.

Alle drie de WordPress hosting die ik hier aanraad zijn top-notch. Ze zijn het beste uit de vergelijkingen gekomen. Je zit dus sowieso niet verkeerd. En je krijgt alles wat je nodig hebt: SSL, back-ups, snelheid, ondersteuning, genoeg ruimte en goede service. Qua reviews scoren ze allemaal boven de 4.5/5. Dus je zou ze allemaal een 9+ kunnen geven.

Een korte samenvatting voor de mensen met haast:

WordPress hosting voor gemak en WordPress ondersteuning: xel.nl

xel is de meest gebruiksvriendelijke optie voor iedereen die zelf een WordPress website wil bouwen en onderhouden. Met hun control center, automatische installatie, gratis domein, handmatige en automatische back-ups, academie en onbeperkte WordPress hulp is het starten van een website een eitje.

 • Prijs: 15,- p/m
 • Reviewscore: 4.9/5 (Google)

Bekijk de WordPress pakketten

WordPress hosting met de meeste features: Siteground

SiteGround heeft veel handige features, zoals 24/7 support, livechat en CDN. SiteGround is een Engelstalige provider, waarbij je zelf kunt bepalen in welke regio jouw website gehost wordt. Dit maakt SiteGround ook geschikt als jij je vooral richt op een doelgroep buiten Europa.

 • Prijs: 15,99 p/m
 • Reviewscore: 4.8/5 (TrustPilot)

Bekijk de WordPress pakketten

WordPress hosting voor 2 websites en testomgeving : Cloud86

Bij Cloud86 kun je twee websites hosten op het eerste pakket en vijf op het tweede pakket. Dit zorgt ervoor voor een mooie prijs-kwaliteitverhouding als je meerdere websites wil hosten. Verder zijn er automatische updates en kun je een testomgeving (staging) maken.

 • Prijs: 17,55 p/m
 • Reviewscore: 4.9/5 (Google)

Bekijk de WordPress pakketten

SiteGround en Cloud86 werken met een actieprijs. Voor de eerste periode (dat kan 1 maand zijn tot 3 jaar) krijg je een korting van meer dan 50%. Daarna betaal je de bovenstaande maandprijs.

Leah Gardner

De beste WordPress hosting vergelijken op prijs, kwaliteit, snelheid en service (2023)

Allright.

Tijd voor een diepere duik in de drie WordPress hosting die het best uit de vergelijkingen kwamen. Drie partijen waar je volgens mij niet fout mee kan gaan.

We gaan allerlei vragen behandelen en beantwoorden:

 • Hoe goed worden de providers beoordeeld?
 • Hoe snel is de WordPress hosting?
 • Hoeveel kost het?
 • Hoe goed en uitgebreid is de service bij elke webhost?
 • Wat maakt iedereen speciaal?
 • Wat zijn de voordelen en nadelen?
 • En wie heeft de beste WordPress hosting?

Ze scoren op alle belangrijke dingen – kwaliteit, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en service – bovengemiddeld. Ik focus daarom vooral op waarin de drie partijen verschillen, zodat je een keuze kan maken op basis van prijs, wensen en extraatjes.

Bekijk ze alle drie en kies de partij die het best bij jouw wensen aansluit.

Laten we de WordPress hostingpakketten vergelijken.

xel WordPress hosting review

xel is een van de best beoordeelde hostingproviders in Nederland, die zich ook nog specialiseert in WordPress.

Ik heb op meerdere plekken websites gehost, maar de meeste (en belangrijkste) websites host ik bij xel. Het is een provider die op alle punten hoog scoort.

xel ken ik al sinds 2012 (time flies!) en ik heb ze zien uitgroeien van een kleine algemene hostingprovider met een aantal medewerkers naar een WordPress expert met tientallen specialisten.

Ze onderscheiden zich vooral op gemak en service. Alles werkt lekker soepel, de pakketten zijn compleet en je kunt onbeperkt gebruik maken van hun WordPress ondersteuning.

Schreenshot xel website

Waarom WordPress hosting bij xel?

Dit is echt een premium WordPress hostingprovider waarbij meerdere dingen goed geregeld zijn.

Om de bijzonderheden op te sommen:

 • Je krijgt een gratis .nl, .be of .com domeinnaam
 • Daarna wordt WordPress automatisch geïnstalleerd
 • Vervolgens wordt een SSL-certificaat ook automatisch geactiveerd
 • Er is een grote WordPress handleiding en volle kennisbank
 • Er is onbeperkt WordPress support door WordPress experts- wat enorm handig is voor mensen die niet met IT en websites werken
 • Meerdere optimalisaties om de snelheid te verbeteren
 • Het beheersysteem is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk
 • Je kunt handmatig back-ups maken en terugzetten
 • Kom je van een andere partij? Er is een gratis verhuisservice

Ik weet niet of er andere partijen zijn die zoveel bijzonderheden in één pakket hebben.

WordPress ondersteuning

Bij de WordPress hosting zit uitgebreide ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen inbegrepen. Ze waren een van de eerste providers die met deze service kwamen.

En ondersteuning – iemand waaraan je vragen kunt stellen – is ideaal als je zelf een WordPress website wil bouwen en nog niet zoveel ervaring hebt.

Screenshot WordPress pagina van xel

Kwaliteit van xel

xel is groot genoeg om de beste hardware af te nemen en hun pakketten steeds uit te breiden met nieuwe functies, maar ze zijn klein genoeg voor echte goede persoonlijke service, waar je iedereen bij de naam kunt leren kennen.

Dat zie je ook bij de statistieken van hosters en de reviews.

 • Qua uptime horen ze bij de top.
 • Qua snelheid horen ze bij de top
 • Qua support horen ze bij de top
 • En qua reviews horen ze bij de top

Prijzen van xel

En de prijzen zijn prima. Niet laag, maar ook niet hoog.

Ze hebben geen grote kortingen als je voor meerdere jaren afneemt of als je meerdere websites daar host, maar ze hebben ook geen kleine lettertjes.

In de tijd dat ik ze ken, meer dan 10 jaar, hebben ze maar twee keer hun prijzen verhoogd (één keer voor hun domeinnamen en één keer voor hun hostingpakketen), in een periode waar andere providers meerdere keren hun prijzen hebben verhoogd – en vaak zijn verdubbeld.

Bij een WordPress hostingpakket krijg je een .nl, .be of .com domeinnaam gratis. Dat is mooi meegenomen. Daar zou je bij bijvoorbeeld SiteGround 16 euro per jaar voor moeten betalen.

xel is een van de handvol providers die nog niet is overgenomen door een van de drie grote overkoepelende organisaties die bijna alle hostingproviders bezitten.

Eigenschappen WordPress hosting bij xel

Het WordPress Start hostingpakket kost 15,- per maand. Voor dat bedrijf heb je in één keer alles wat je nodig hebt, en wat extra support.

Andere populaire webhosts zijn misschien een paar euro goedkoper, maar je krijgt er een hoop gemak, snelheid en service voor terug.

Start pakket
Prijs15,- p/m
Actieprijs/
Schijfruimte5GB
DataverkeerFair-use
Back-upsElke 24 uur + handmatig
SSLGratis

Het tweede pakket, genaamd Complete, kost 30 euro per maand en is geschikt voor de wat grotere en complexe websites en webshops en daar krijg je meer ruimte, automatische WordPress updates en een testomgeving.

Screenshot Hostingpakketten van xel

Gebruiksvriendelijkheid

Met WordPress hosting bij xel wordt WordPress automatisch op jouw hostingpakket gezet. Dat betekent dat jij jouw inloggegevens automatisch in jouw mail krijgt en je snel kunt beginnen.

Iedere website heeft tegenwoordig een SSL-certificaat nodig (om het webverkeer te versleutelen). Zo’n certificaat zit gratis bij bij het hostingpakket en wordt direct geactiveerd.

Hier een screenshot van hun control center:

Screenshot dashboard en control center xel
Erg overzichtelijk en makkelijk te gebruiken.

Het dashboard (control center) ziet er strak en gebruiksvriendelijk uit. Je kunt in het dashboard jouw website beveiligen, mailadressen aanmaken, DNS, WHOIS en SSL beheren en het belangrijkste back-ups maken en terugzetten.

Screenshot back-up maken

Support

Ze zijn vijf dagen in de week open, van 9 tot 5.

xel gaat een stap verder op support. Een knelpunt bij het bouwen en onderhouden van een website is altijd wanneer je niet weet precies hoe je iets moet bereiken of hoe je een specifiek probleem moet oplossen.

Bij wie klop je dan aan?

Soms is het dan een kwestie van lang zoeken op het internet naar een antwoord in filmpjes en artikelen. Soms is het iemand die je kent vragen voor hulp. Het komt meestal wel goed. Je zult in de jaren dat je een website hebt vaker in zo’n situatie belanden. Misschien vier keer. Misschien vijftien. Je weet niet wat er fout kan gaan.

Bij xel kun je altijd bij hun aankloppen voor hulp, advies en assistentie. Krijg je een foutmelding? En kom je er niet met een simpele zoekopdracht uit? Stuur ze een mailtje. Wil je iets aanpassen in het thema, maar geen idee waar je moet beginnen? Neem contact op. Problemen met mail? Geen probleem

Beoordeling

Xel krijgt gemiddeld 4.9 van de 5 sterren – van totaal 426 recensies via Google reviews (op 21 september 2023).

Er zijn weinig partijen die zo’n hoge score hebben met redelijk wat reviews.

Adres en reviews xel

Prestatie: snelheid van WordPress hosting​ bij xel

Om een beter beeld te krijgen van hoe een website echt gaat presteren heb ik een thema, demo en een paar plugins, zoals populairste pagebuilder Elementor, geïnstalleerd en geactiveerd. Ik heb de website getest via de Google Pagespeed, Pingdom Tools, GTmetrix en BitCatcha.

Prestaties

 • Google Pagespeed score: 98 (op desktop) 
 • First Content Paint (FCP): 0.7s
 • Pingdom performance grade: 76
 • Pingdom tools laadtijd: 891 ms 
 • GTmetrix: 95% performance
 • BitCatcha: Server response vanuit Duitsland: 8ms

Test via Google PageSpeed

Google speedtest screenshot

Snelheidtest via GTmetrix

GT Metrix resultaten screenshot

Voordelen hosting bij xel

 • Uitgebreide en persoonlijke WordPress support
 • Handmatig back-ups maken en terugzetten
 • Gratis .nl, .be of .com domeinnaam

Nadelen hosting bij xel

 • De servicedesk is niet open in het weekend of in de avond.
 • Geen kortingen bij meerdere websites of lange contracten.

SiteGround review

SiteGround is een van de bekendste webhost in de wereld. Ze zitten in de top 3.

Populariteit staat niet gelijk aan kwaliteit, maar populariteit betekent meestal wel dat het een bovengemiddelde keuze is. Zo is dat ook bij SiteGround.

Bij SiteGround kun je zelf bepalen op welke servers jouw website staan, dat kan dus in Nederland, maar als jij bijvoorbeeld zit in Amerika of Azië, dan kun je daar een server kiezen.

SiteGround is een van de meest bekende webhost ter wereld. Maar ik heb nog nooit het gevoel gekregen dat je een ‘nummertje’ bent. Alles werkt soepel en de 24/7 support met livechat – die ik al een paar keer heb gebruikt – is top.

Wel moet je rekening houden dat alles in het Engels is.

Screenshot hostingdienst SiteGround

Waarom SiteGround?

 • Ze hebben een 24/7 servicedesk – via mail (binnen 15 min een reactie), telefoon of livechat (binnen 1 minuut.
 • Extra snelheid dankzij: Google Cloud, SSD, Cloudflare CDN, SuperCacher en een unieke SG optimizer plugin.

Ervaringen, prijs en pakketten

Siteground zal niet op nummer 1 staan op de meeste belangrijkste factoren, maar wel bij de top 15%. En dat is voor 90% van de mensen meer dan genoeg. We willen een partij waar alles zit wat we nodig hebben, voor een prima prijs. Waar we ons niet echt druk hoef te maken of ze X of Y wel goed hebben geregeld.

Ik heb een tijdje een website bij SiteGround gehost en dat was mij wel goed bevallen.

De prijzen veranderen best wel vaak bij SiteGround. Maar het concept is ongeveer hetzelfde. Je krijgt een flinke korting voor het eerste jaar (van 60 tot 80%), en dan kom je uit op 3-5 euro. Daarna betaal je 13 tot 16 euro per maand. Je moet naast een hostingpakket ook betalen voor een domeinnaam, dat is bij SiteGround 16 euro.

Vroeger kon je die korting voor een langere periode krijgen, als je een langer contract afnam, maar dat hebben ze nu weggehaald.

Screenshot hostingpakketten

Support en gebruiksvriendelijkheid

Tijdens het bestellen van een WordPress hostingpakket krijg je direct de optie om WordPress te installeren. 

SiteGround heeft een specifieke WordPress startermodule waarbij je direct de optie hebt om een thema te selecteren en een aantal populaire plugins te installeren.

In het dashboard van Siteground kun je gratis een SSL-certificaat aanvragen en koppelen met jouw website. Het dashboard is vrij makkelijk te gebruiken.

Screenshot Dashboard SiteGround

Ze zijn 24/7 open wat erg fijn is als je vaak in het weekend of in de avond werkt.

Het pakket

Het ‘Start Up’-pakket heeft een actieprijs van 2.99 euro per maand en een normale prijs van 15.99 euro per maand (op 21 september 2023) die geldt na de eerste contractperiode (dat is meestal na 1 jaar).

Bijzonderheden:

 • Gratis CDN
 • Automatische WordPress updates
 • 24/7 support
 • Livechat
 • WordPress in een paar klikken geïnstalleerd
 • Extra snel met Dynamic cache, Memcached opties en het Brotli compressie algoritme.
 • SiteGround beveiligingsplugin

Het tweede pakket, GrowBig, heeft een actieprijs van 5.49 euro p/m en een normale prijs van 27.99 euro heeft twee keer zoveel ruimte, plek voor meerdere websites, automatische back-ups en back-ups op verzoek, gebruikers kunnen toevoegen, een testomgeving en 30% snellere PHP prestaties.

Overzicht WordPress hostingpakket van SiteGround

Start-up pakket
Prijs15.99,- p/m
Actieprijs2.99,- p/m
Schijfruimte10GB
DataverkeerFair-Use
Back-upsElke 24 uur
SSLGratis

Reviews en ratings WordPress hosting bij SiteGround

SiteGround krijgt gemiddeld een 4.7 van de 5 sterren – op basis van 12.112 reviews van TrustPilot (gecheckt op: 4-7-2023).

Hoe snel is hosting bij SiteGround (resultaten test)

Ik heb op vier websites minimaal twee keer een test gedaan op een website met een thema, demo en een paar plugins, zoals Elementor, geïnstalleerd en geactiveerd.

Test snelheid:

 • Pagespeed score: 94 (op desktop). 
 • Pingdom Website Speed Test cijfer: 88
 • Pingdom tools laadtijd: 374 ms
 • GTmetrix: 92% performance
 • BitCatcha: laadtijd Duitsland: 11ms
Screenshot Snelheid test Siteground van Google PageSpeed tool

Voordelen SiteGround

 • 24/7 support, met livechat
 • 80% korting op eerste contract
 • Gratis CDN
 • Extra beveiligingsplugin

Nadelen

 • Het is een Engelstalige provider, dus alles is in het Engels.
 • Dataverkeer is mogelijk beperkt bij kleinere pakketten – wat nadelig is als je veel bezoekers krijgt

Cloud86 WordPress hosting​ review

Cloud86 is zowel een oude partij, als een vrije nieuwe partij.

Dit komt omdat de oprichter van Cloud86 ook een mede-oprichter was van een hostingbureau dat al heel lang bestaat, maar later is overgenomen. Dus één voet staat ferm in een vijver vol vertrouwen en één voet in een wolk van vernieuwing.

Waarom Cloud86?

 • Meerdere websites op één hostingpakket. Je kunt twee normale websites draaien op het WordPress Start pakket en vijf websites op het Medium pakket.
 • Bij het eerste pakket zit al een testomgeving, waarmee je snel aanpassingen en updates kunt testen

Screenshot homepage Cloud

Het goedkoopste WordPress pakket van Cloud86 heeft een actieprijs van 8 euro per maand en een normale prijs van 17.55 euro.

Herinnering: De actieprijs geldt voor de eerste looptijd. Dat kan 1 maand, 1 jaar of 3 jaar zijn.

Bijzonderheden en eigenschappen van Cloud86
 • Ruimte voor twee websites
 • Gratis SSL-certificaat
 • Geoptimaliseerde snelheid: Litespeed, extra caching etc
 • WordPress ondersteuning
 • Automatische updates
 • Testomgeving

De grotere pakketten van Cloud86 bieden voornamelijk het veelvoudige aan ruimte aan – voor grotere en meerdere websites.

Managed Start
Prijs17.55,- p/m
Actieprijs8,- p/m
Schijfruimte10GB
DataverkeerFair-Use
Back-upsElke 12 uur
SSLGratis

Support en gebruiksvriendelijkheid

Bij het WordPress hostingpakket wordt WordPress automatisch geïnstalleerd. Ook wordt een SSL-certificaat automatisch aangevraagd en geactiveerd. Het kan een paar uurtjes duren voordat het certificaat actief.

Het dashboard waar je jouw diensten kunt beheren ziet er goed uit. Hier kun je ook tickets openen en beantwoorden.

Het dashboard
Screenshot Dashboard bij Cloud86

Het dashboard van jouw WordPress website gaat via Plesk. Plesk zorgt voor veel extra opties, maar is niet enorm gebruiksvriendelijkheid.

Screenshot Plesk omgeving

Reviews en ratings

Cloud86 krijgt gemiddeld een beoordeling van 4.9 van de 5 sterren via Google reviews (190 reviews).

Snelheid

Ik heb verschillende tests meerdere keren uitgevoerd op een website met demo content – dus geen lege website, want een lege website is bij bijna iedereen snel.

De resultaten zullen waarschijnlijk nog beter zijn wanneer er een of meerdere plugins worden gebruikt die de snelheid verbeteren.

 • Google Pagespeed score: 96 (op desktop). 
 • Pingdom Website Speed Test cijfer: 78
 • Pingdom tools laadtijd: 431 ms
 • GTmetrix: 79% performance
 • BitCatcha laadtijd Duitsland: 12ms
Screenshot Snelheidscore 96 WP hosting
Screenshot snelheid resultaten
Voordelen Cloud86
 • Twee websites op één pakket
 • Testomgeving
Nadelen Cloud86
 • Plesk is niet het meest gebruiksvriendelijke beheerplatform

De beste WordPress hosting vergelijken in een grote tabel

Vergelijk de beste drie WordPress webhosts op 15 factoren, waaronder de prijs.

xelSiteGroundCloud86
Prijs€15 p/m€15,99 p/m€17.55 p/m
Actieprijsn.v.t.€3,-€7,95
DomeinGratis€16€11
Schijfruimte5 GB10 GB10 GB
SSL-certificaatGratisGratisGratis
WordPress SupportJaJaJa
CDNNeeJaJa
Reviews4.9/54.7/54.9/5
Snelheid891ms374ms431ms
Servicedesk9 tot 524/79 tot 5
Back-upsDagelijks + zelfDagelijksElke 12 uur
VerhuisserviceJaJaJa
TestomgevingNeeNeeJa
NadeelSchalen is duurderAlles is EngelsMinder intuïtief
VoordeelWordPress supportLivechatRuimte voor 2 sites

Wat bijvoorbeeld opvalt in het tabel dat de belangrijke verschillen niet goed in cijfers uit te drukken zijn.

Zo zie je bijvoorbeeld een redelijk verschil in schijfruimte, van 5GB tot 10GB, maar 5GB is meer dan genoeg voor de meeste website. Zo heeft deze website bijna 300 webpagina’s met meer dan 2.000 afbeeldingen en dit allemaal neemt iets meer dan 2GB in beslag. Daarnaast kun je vaak voor een paar euro veel meer GB toevoegen.

Service en gebruiksvriendelijkheid zijn het lastigst in cijfers uit te drukken, dat is een persoonlijke ervaring. Ze scoren op dit gebied alle drie met een grote voldoende, maar mijn favoriet op dit gebied is toch xel, omdat het hebben van een lading WordPress experts die je onbeperkt kunt bellen en mailen erg fijn en handig is wanneer er iets mis is.

WordPress hosting snelheid vergelijken: wat is de snelste WordPress hosting?

Het voordeel en een nadeel van een voorselectie maken van 3 kwalitatieve webhosts is dat alles goed gaat scoren, waarbij de verschillen eigenlijk niet uitmaken.

Zo wordt er overal aangeraden om te zorgen dat een website sneller laadt dan 2 seconden. Daarna beginnen steeds meer mensen ongeduldig te worden. Ze haken dan af, klikken minder vaak door en/of zullen jouw bedrijf negatiever beoordelen.

“The probability of bounce increases 32% as page load time goes from 1 second to 3 seconds.”

Onderzoek door Google

Alle drie websites laden RUIM binnen de twee seconden.

Een paar punten:

 • Alle drie de webhost zijn snel. Alle drie score 90+ op de desktop volgens de pagespeed tool van Google.
 • Hosting heeft een grote impact op de laadtijd van een website, maar om het maximale uit je website te halen moet je ook meerdere snelheidoptimalisatie plugins gebruiken, zoals Autoptimize en WP Super cache en een plugin die afbeelden optimaliseert. Leer over het optimaliseren van de snelheid een WordPress website
Desktop scorexelSiteGroundCloud86
FCP: First Content Paint0.7 s0.8 s0.8
LCP: Largest Contentful Paint1 s1.6 s1.3 s
CLS: Cumulative Layout Shift0.00600.018
Time to Interactive0.8 s1.5 s1.2 s
Total Blocking Time10 ms10 ms20 ms
Laadtijd891 ms374 ms431 ms
Server Response Tijd141ms12ms12ms

Goedkope WordPress hosting in Nederland

De drie partijen die ik hierboven aanraad hebben niet de goedkoopste hosting in Nederland. Het zijn drie kwalitatieve partijen – en voor kwaliteit, service, extra functies en betrouwbaarheid betaal je wat extra. Ze zitten tussen de goedkope hosting (+- 5 euro) en de high-end hosting (dat gaat van 35 tot 500+ per maand) in.

Heb je een beperkt budget? Dan kun je kiezen voor een goedkope webhost. Dit zijn 6 van de goedkoopste hostingpakketten waar je WordPress op kunt draaien.

Goedkope (WordPress) hosting vergelijken

WebhostPrijs hostingActieprijsPrijs .nl domeinRating (Google)
Cloud86€ 3,25 p/m€ 1,95 p/m€ 10,95 p/j4,9/5
Vimexx€ 3,21 p/m€ 2,45 p/m€ 5,10 p/j3,8/5
Strato€ 3,- p/mGratis3,3/5
Hostnet€ 7,- p/m€ 3,50 p/m€ 16 p/j4,3/5
mijn.host€ 3,99 p/m€ 1,99 p/m€ 4,99 p/j4,8/5
De goedkoopste WordPress hosting in Nederland met minimaal 5GB schijfruimte.

Actieprijs: de actieprijs geldt vaak voor het eerste jaar.

Service en snelheid: je betaalt een stuk minder, maar je moet er natuurlijk dan wel rekening mee houden dat je vaak wat inlevert op kwaliteit, snelheid en support – wat voor ervaren gebruikers en kleine sites niet een issue hoeft te zijn.

WordPress hosting FAQ

Hoeveel kost WordPress hosting ongeveer?

WordPress hosting kost ongeveer 15 euro per maand.

Vergelijkbaar met een Netflix- of telefoonabonnement.

Dat gaat over WordPress hosting die geoptimaliseerd is voor WordPress. Met WordPress ondersteuning, meerdere optimalisaties en extraatjes die het maken en beheren van een WordPress website makkelijker maken.

Kosten van het hosten van een WordPress website

Je kunt WordPress ook makkelijk draaien op normale hosting, daarom geven veel webhosts ook de naam WordPress hosting aan een normaal pakket. Dit is geen geoptimaliseerde hosting specifieke voor WordPress – zonder extra WordPress voordelen.

Normale hosting kost rond de 3 tot 8 euro per maand.

Je kunt dan WordPress op jouw hostingpakket zetten met een one-minute-script. Zo’n pakket heeft geen extra voordelen en functies die WordPress websites beter maken en het maken en beheren van zo’n websites makkelijker.

Wat zijn de vereisten voor een WordPress website?

Voor een WordPress website heeft jouw hosting niet zo veel nodig.

Voor WordPress heeft jouw hostingpakket de volgende vereisten:

 1. Een PHP versie van 7.4
 2. Een MySQL versie van 5.7 of hoger
 3. HTTPS ondersteuning – dus een SSL-certificaat

WordPress is niet zo zwaar, waardoor je op de meeste hostingpakketten WordPress kunt draaien. Maar er zit een verschil tussen kunnen draaien en optimaal draaien.

Een kleine beginnende website kan bijna op elk (WordPress) hosting draaien, maar de meeste mensen zijn niet van plan om altijd klein te blijven. Hoe groter, populairder, complexer en voller jouw website wordt, hoe belangrijker de kwaliteit van de hosting is.

Maakt de locatie van het datacenter van een webhost uit?

Ja, nee en een beetje.

Als jij je vooral richt op Nederlanders of Europeanen dan is het verstandig om een webhost te kiezen met hun servers in Europa. Alle providers die ik aanraad hebben servers in Nederland.

Focus jij je vooral op Amerika? Dan is het slim om jouw website op een server te hosten in een datacenter in Amerika. Bij SiteGround kun je een datacenter locatie kiezen. De locatie maakt alleen veel uit op enorme afstanden.

En als jij over de hele wereld veel bezoekers verwacht, dan is het slim om WordPress hosting te kiezen met een CDN content delivery netwerk). Dat versnelt de laadtijd tussen verschillende continenten enorm.

Kortom, de locatie van het datacenter maakt niet uit op hetzelfde continent, dan hebben we het over milliseconden. Maar het overbruggen van hele continenten, zoals Amerika naar Europa, kan een extra seconde duren – wat geen grote issue hoeft te zijn. Een CDN zorgt dat je website over de hele wereld snel is.

Ik heb al hosting, hoe verhuis ik?

Dat kan. Elke WordPress webhost die ik aanraad heeft een gratis verhuisservice.

Je kunt dan gewoon een pakket bestellen, bij de domeincheck jouw domeinnaam invullen, op (later) verhuizen klikken en de bestelling afronden. 

Neem dan contact op met jouw nieuwe webhost om gebruik te maken van de verhuisservice en vraag een verhuiscode (autorisatiecode) op bij jouw oude provider. 

Hoe maak ik een WordPress website?

Ben je van plan om een eigen WordPress website of WordPress blog te maken?

I got you! Ik heb een enorm uitgebreide, stap-voor-stap, handleiding voor beginners. Die kan je stap voor stap volgen.

Lees: WordPress website maken handleiding

Andere handige websites:

 • De WordPress lessen van de officiele website van WordPress.
 • Loop je ergens tegenaan en wil/kun je niet de support van je webhost gebruiken? Dan kan je het WordPress forum gebruiken.

Over dit onderzoek

Hoe zijn WordPress webhosts gekozen en beoordeeld?

Ik heb eerst de populairste webhosts voor websites die zich richten op Nederland bekeken – dat zijn er een stuk of twintig.

Ik heb gelet op hun focus op WordPress, de gebruiksvriendelijkheid, support, limieten, features, de meest recente reviews, extraatjes, de performance, de algemene beoordeling en prijs.

Ik heb daarna een shortlist gemaakt van drie beste WordPress hostingpartijen die overal goed op scoren, zich echt richten op WordPress en die goed beoordeeld worden – omdat het eerlijk gezegd al lastig genoeg is om te kiezen tussen drie sterke partijen, je krijgt daar keuzestress van.

Ik heb daarna bij elke partij het hele proces van bezoeker, naar klant tot een eigen WordPress website doorlopen. Daarna heb ik die website op meerdere manieren getest. Ik ga elke WordPress webhost uitgebreid bespreken. Alle voordelen en nadelen. De prijzen, de extraatjes, de reviews en snelheid scores. Individueel en in een grote tabel.

Screenshot dashboard met back-ups

Voor de ene gebruiker is het zelf kunnen maken en terugzetten van een back-up een enorm waardevolle feature, voor de ander is een CDN, dat zorgt dat je website sneller is in andere continenten, veel belangrijker.

Tot slot heb ik een overzicht gemaakt van andere populaire hostingproviders die een hostingpakket aanbieden waar je WordPress op kunt draaien.

Hoe is de WordPress hosting getest?

Ik heb het hele proces van bezoeker tot klant doorlopen. Je kunt daardoor wel redelijk snel een inschatting maken.

Wat heb ik bij de WordPress webhosts gedaan?

 • Een WordPress hostingpakket gekocht met een .nl domeinnaam.
 • Het control center bekeken. Ik heb gelet op de gebruiksvriendelijkheid van het systeem en hoe makkelijk het is om bepaalde dingen in te stellen, zoals mail, SSL, php-limieten en back-ups.
 • Een SSL-certificaat geactiveerd.
 • Een thema geïnstalleerd met een een drietal plugins .
 • Een demo website van het thema geïmporteerd, zodat je gelijk informatie krijgt over uploadlimieten en hoe de hosting in het echt presteert (een lege website is namelijk altijd snel)
 • Die demo website heb ik dan getest met de PageSpeed tool van Google, Pingdom Tools, Gmetrix en BitCatcha
 • Contact opgenomen met de servicedesk
 • En tientallen recente reviews gelezen per provider.

Voor welke WordPress hosting moet ik kiezen?

Het is lastig om één provider aan te wijzen voor iedereen.

Iedereen begint namelijk vanaf een ander punt, heeft andere tools, skills en ervaring tot hun beschikking, heeft een ander budget en andere doelen. Daarom heb ik mijn best gedaan om je te helpen om de verschillen in drie partijen die allround goed scoren aan te duiden.

Ik kan wel kort vertellen wat ik zou doen.

Mijn persoonlijke favoriete WordPress hosting

Ik raad zelf WordPress hosting bij xel aan – ik zit zelf bij hun.

Ze scoren op alle vlakken goed, maar het enorme verschil wordt gemaakt door de gratis WordPress ondersteuning. Ik heb ze de afgelopen 10 jaar een tiental keer gesproken over iets waar ik zelf niet uitkwam en elke keer hielpen zij mij snel en goed. Het is fijn om een aantal WordPress experts bij de hand te hebben die je “kosteloos” vragen kan stellen.

Het is niet de goedkoopste optie, maar ik heb het gevoel dat de meeste mensen liever iets meer willen betalen voor betrouwbare kwaliteit en een soort zorgeloosheid dat je ergens op terug kunt vallen.

Alternatieve keuzes

Als ik mij richt op een ander continent dan Europa, dan zou ik voor SiteGround gaan. Je kunt daar je serverlocatie kiezen.

Als ik zo min mogelijk geld wil uitgeven, omdat het bijvoorbeeld een kleine website wordt waar je niet veel mee gaat doen, dan zou ik gaan voor Vimexx of Strato

En als ik meerdere website ga bouwen – om er ook actief mee aan de slag te gaan – en geld wil besparen, dan zou ik kiezen voor Cloud86.

Naar boven

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?