De beste WordPress hosting vergelijken: wie is de #1 webhost voor Nederland? [2019]

De keuze bij welke webhost je WordPress hosting afneemt is een belangrijke, maar flink onderschatte, keuze.

Waarom?

Nou, een WordPress webhost kun je vergelijken met een internetprovider. En je merkt pas hoe belangrijk de keuze van een provider is, wanneer je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

 • Wat als het internet er regelmatig een paar uur uit ligt? Of zelfs langer?
 • Of wat als het internet enorm traag was?
 • Wat als je de provider belt bij een probleem en je krijgt geen persoon, maar een keuzemenu waar je doorheen moet buffelen?
 • Of wat als je ze helemaal niet kan bellen en alleen maar een mailtje kan achterlaten? En dat ze pas na 48 uur reageren?
 • Wat als je opeens extra moet betalen voor dingen die bij andere providers gratis zijn?

Bij WordPress hosting wil je gewoon dat alles werkt – net als met jouw internet

En als ooit iets niet werkt – wat je helaas niet kunt uitsluiten, dan wil je dat je snel, begrijpelijk, vriendelijk en persoonlijk verder wordt geholpen.

Goede, betrouwbare en vriendelijke service.

Het is lastig om WordPresss hosting te vergelijken

Er zijn een hoop hostingpartijen waar je WordPress hosting kan afnemen.

En helaas kan je niet snel zien welke WordPress hostingpartij nou precies goed is en welke minder. Helemaal niet op de website van de webhost zelf. Ze zijn alleen maar positief over zichzelf. Begrijpelijk, maar niet handig voor jou. Je wilt de voor- en nadelen weten. Zodat je zelf een goede keuze kan maken. Dat je iets meer betaalt en dat alles goed zit of iets minder en dat je dan bijvoorbeeld een iets mindere snelle site hebt.

Omdat het niet altijd zo duidelijk is, ga ik je helpen om de juiste keuze te maken. Zodat jij direct – en zonder zorgen – je eigen website kan maken.

Want hosting is niet is waar je wakker om wilt (en hoeft) te liggen.

Ik heb de beste providers van WordPress hosting op één rijtje gezet. Dan kan jij makkelijk en snel diverse WordPress hosting vergelijken op kwaliteit en prijs.

Wordpress

De beste Managed WordPress hosting providers vergelijken voor Nederland

Allright.

Er zijn twee hostingpartijen waar je volgens mij niet mee fout kan gaan: xel en SiteGround.

Ze scoren op alle belangrijke dingen (kwaliteit, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en service) ver bovengemiddeld. Ik focus daarom vooral op wat de twee partijen verschillend maken.

Laten we beginnen met de eerste WordPress webhost.

1. xel.nl: Beginnersvriendelijk + snelle WordPress hosting

xel is één van de snelstgroeiende WordPress gespecialiseerde hostingproviders in Nederland. xel bestaat al sinds 1999 en focust zich al meer dan vijf jaar vooral op WordPress hosting. De kwaliteit van hun WordPress pakketten is uitmuntend en de service is eersteklas.

Het WordPress hostingpakket van 9,90 per maand is perfect voor starters (en gevorderden).

Waarom?

 • Je krijgt ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen (unieke service en ideaal als je zelf je website wilt bouwen).
 • Je krijgt een gratis domeinnaam (scheelt weer een paar euro op jaarbasis).
 • Er worden dagelijks back-ups gemaakt (extra zekerheid).
 • WordPress wordt automatisch geïnstalleerd.
 • Ze hebben een van de snelste WordPress hosting in Nederland
 • Je krijgt 3 GB schijfruimte en fair-use dataverkeer. Kortom: meer dan genoeg ruimte.

P.S. Ik zit ook bij xel.

Drie reviews over WordPress hosting xel

“Als marketeer met beperkte kennis van online databases, scripten en andere technische zaken, maar wel de wens om websites te bouwen, ben ik enorm geholpen door Xel. Met geduld en uitgebreide service helpen ze me met de websites die ik maak en beheer, zodat ik me kan richten op het creatieve deel. Ik ben onder de indruk en zou xel zeker aanbevelen.” –

Wouter Kop

“Beste keuze die ik ooit gemaakt heb! Geen wachtrij en keuzemenu als je de service wilt bellen. Altijd vriendelijk persooneel die weet waar ze het over hebben! Top service – ben er super tevreden mee! Een echte aanrader!” –

Isabell Mullenmeister

“Wij hebben voor onze websites diverse hostingspartijen gehad. xel is de eerste partij waarbij ik het gevoel heb dat je serieus genomen wordt. De support is uitstekend en ze denken net even wat verder met je mee. Onze websites zijn dankzij xel supersnel en de uptime is tot nu toe 100% :-)” –

Pattrick Lotte

Bekijk de WordPress hostingdiensten van xel

Wat zijn de nadelen?

Ze zijn net als de meeste bedrijven niet in het weekend open. Natuurlijk staat er iemand paraat voor wanneer er storingen zijn, maar je kunt ze niet bellen met WordPress gerelateerde vragen. Gelukkig hebben ze wel een uitgebreide FAQ en een pagina met tientallen WordPress how-to’s, zodat klanten voor 90% van de vragen zelf een antwoord kunnen vinden.

Wil je direct een eigen WordPress website bouwen?

Pak dan deze uitgebreide handleiding erbij:

 

2. SiteGround (goedkope WordPress hosting, populair, Engelstalig, maar wel met iDeal en servers in Nederland)

SiteGround is een van de grootste internationale hostingproviders ter wereld.

En ze houden rekening met Nederland.

Dit betekent dat er servers in Nederland staan (dat is belangrijk voor de snelheid van je website) en dat je gewoon met iDeal kan betalen.

Maar, de support is wel in het Engels – maar dat zal voor de meesten geen probleem zijn. Je kunt ze wel 24/7 bereiken. En ze hebben ook live chat, heel handig om snel een antwoord te krijgen.

 

Waarom kiezen voor SiteGround?

 • 24/7 support + live chat
 • Een van de best beoordeelde webhost van de wereld
 • WordPress installeren met één klik.
 • Gratis SSL (een https:// verbinding, dus een groen slotje in Google).

SiteGround krijgt overal hoge cijfers voor service en de kwaliteit van de pakketten.

SiteGround heeft drie WordPress hosting pakketten.

 • StartUp van 3,95 per maand voor de eerste contractperiode (60% korting)
 • GrowBig van 6.45 per maand voor de eerste contractperiode (64% korting)
 • GoGeek van 11,95 per maand voor de eerste contractperiode (60% korting)

Bij elk pakket kan je WordPress met één klik op de knop installeren.

“SiteGround is a great hosting solution for all your WordPress projects – both new and established ones. The service they provide is stable, secure and super fast thanks to the special tools they’ve developed in-house for WordPress users. That’s why I can easily recommend them as a great WordPress hosting provider!” – Syed Balkhi

I absolutely love SiteGround. This isn’t because I understand a THING about what happens on the back end, although I’m sure you do a great job there. (My website seems to always work, so it must!). No, I love SiteGround because of its customer service”. – Kim Life

Welk WordPress hostingpakket heb ik nodig?

Dat ligt er aan.

 • StartUp is een goed pakket voor startende bloggers en ondernemers. Voor als je nog niet zoveel bezoekers hebt of verwacht.
 • Het GrowBig pakket is handig als je redelijk wat bezoekers verwacht, een snellere website wilt, snellere service, makkelijker en meer back-ups wilt terug zetten of meerdere websites op èèn pakket wilt hosten (dit bespaart enorm veel kosten als je meerdere websites gaat maken).
 • Het GoGeek pakket heeft alles van het GrowBig pakket + een testomgeving (kan je aanpassingen testen) en is nog sneller.
WordPress support van SiteGround
Wat SiteGround zegt over hun support

Dus, welk WordPress webhosting pakket moet ik kiezen?

SiteGround webhosting

Als ik nu vanaf het nulpunt moest beginnen dan zou ik voor het tweede pakket gaan, zodat je kan groeien en zodat je meerdere websites op één pakket kan zetten.

Als ik dat niet kan betalen, dan zou ik voor het eerste pakket gaan. Je kan altijd later upgraden. Je kan dus ook gewoon het eerste pakket kiezen en upgraden wanneer het nodig is.

En als ik nu een pakket moest kiezen (dus met een paar sites die al een paar jaar bestaat) dan zou ik voor het laatste pakket gaan, voor de bezoekersgetallen deels, maar ook omdat een testomgeving erg handig kan zijn).

Goedkope WordPress Hosting bij SiteGround

Tip: Het goedkoopste pakket van SiteGround is 3,95 per maand voor de lengte van het eerste contract en daarna kost het 9,95 per maand. Maar je kan zelf bepalen hoe lang het eerste contract duurt. Je kunt dus zelf kiezen of je 12, 24 of 36 maanden 3,95 betaalt.

En zo werkt het met elk pakket. Na het eerste termijn wordt het pakket (een stuk) duurder. Wil je geld besparen? Kies voor een lange termijn als je geld wilt besparen. Weet je niet zeker of je over een twee jaar een website wil hebben? Dan kan je voor een kleinere periode gaan.

Ga naar de WordPress pakketten van SiteGround

Ik denk dat qua prijs/kwaliteit SiteGround een van de betere keuzes is voor kleine websites (helemaal voor de 3.95 per maand).

De nadelen van SiteGround

De website, het control center en alle service (livechat, mail en telefonisch contact) is Engelstalig. Voor de meesten zal dit niet uitmaken. Is je Engels niet zo goed of verwacht je redelijk wat WordPress hulp nodig te hebben? Dan is het misschien beter om voor een Nederlandstalige provider te kiezen.

3. Savvii
(Managed WordPress hosting)

Savvii biedt Managed WordPress hosting aan. Dat betekent dagelijkse scans, automatische updates, CDN, NGINX, phpAPC en Varnish. En dat betekent extra veilig en extra snel.

Savvii is vooral interessant voor vrij grote websites.

Het goedkoopste pakket kost namelijk al 35 euro p/m

 • Schijfruimte: 10GB
 • Cijfer reviews: 4.6/5

Kosten WordPress Hosting bij Savvii

Het goedkoopste pakket is 35 euro, maar grote bedrijven kunnen waarschijnlijk beter het tweede pakket kiezen van 79 p/m.

Ga naar de WordPress pakketten van Savvii

Bijzonderheden van WordPress webhosting bij Savvii

Ze zijn technisch sterk. Savvii is vooral interessant voor grote websites.

Ik denk dat startende bloggers of ondernemers het best (in het begin) een pakket bij een WP host kunnen kiezen die sterk is in service (begeleiding).

 

Wat is nou de beste WordPress hosting in Nederland?

De beste WordPress hosting

Tjah. Lastig om te zeggen, want ‘de beste zijn’ is voor iedereen anders.

xel heeft één van de snelste WordPress hosting in Nederland en geeft persoonlijke ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen. Dat is uniek en voor veel zelfstandige ondernemers en beginners bloggers erg handig.

En SiteGround zit er tussen in. Goede service, 24/7 support, live chat, technisch sterk, snelle hosting, vrij goedkoop in het begin, maar is wel volledig Engelstalig.

Savii is interessant voor de wat grotere websites.

De beste webhosting voor WordPress is de host die het best bij jou en jouw website past. Wil je meer service, iets goedkoper of technisch sterk?

Wat is WordPress hosting precies?

In de praktijk zijn het servers die speciaal geoptimaliseerd zijn voor WordPress.

Het is dus gewoon hosting, maar door de optimalisaties is de hosting o.a. veel sneller.

Buiten de snelheid houdt WordPress hosting in dat de hostingprovider WordPress automatisch installeert of een mogelijkheid biedt om WordPress met één druk op de knop te installeren. Daarnaast kan je ervan uitgaan dat de webhost je met WordPress gerelateerde vragen kan helpen. Bij xel.nl is dat bijvoorbeeld ook over inhoudelijke vragen, maar bijna andere providers zijn dat bijvoorbeeld voornamelijk technische vragen die gerelateerd zijn aan WordPress.

Waar WordPress hosten? WordPress Hosting vergelijken: waar moet ik op letten?

Welke WordPress webhost is de beste keuze voor mij?

Dat ligt eraan.

Stel bij het vergelijken van de WordPress webhosting pakketten jezelf de volgende vragen;

 1. Ga je zelf een WordPress website maken of doet een webbouwer dit?
 2. Ga je zelf jouw website onderhouden? Ja? Dan kan WordPress ondersteuning handig zijn. P.S. Je kan ook altijd het WordPress forum raadplegen.
 3. Is het een persoonlijke website/blog? Of is het een zakelijke website?
 4. Ben je van plan meerdere websites te maken?
 5. Hoe is je Engels? Als dat beperkt is, kan je beter voor een Nederlandstalige hostingprovider gaan.
 6. Hoe belangrijk is snelheid? Hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer effect een snellere website kan hebben.
 7. Ga je veel foto’s gebruiken (heb je bijvoorbeeld modeblog/foodblog)? Ja? Dan heb je veel schijfruimte nodig.
 8. Is het de eerste keer dat  je een WordPress website gaat maken? Ja? Dan kan WordPress ondersteuning handig zijn.
 9. Hoeveel domeinnamen wil je vastleggen? En veel extensies?

Let vervolgens ook op jouw vereisten, eisen, wensen en de ervaringen van andere klanten.

Heb je weinig tijd om onderzoek te doen naar de WordPress webhost die het best bij jou past? Kies dan gewoon 1 van de bovenste drie. Zoals ik al eerder zij, ze zijn alle drie goed.

Installeren van WordPress

WordPress installeren en website maken

Voor starters kan dit belangrijk zijn. Tenminste, dat vond ik toen ik begon.

Moet ik zelf WordPress installeren of doet de webhostingprovider dit?

De meeste hostingproviders hebben een WordPress script. Via een WordPress script kan je met een druk op de knop WordPress installeren. Bij WordPress hosting van Xel Media wordt WordPress automatisch geïnstalleerd.

Bij SiteGround kan je WordPress met één klik installeren.

“Savvii levert standaard al een WordPress installatie op bij het bestellen van een site, dit is inclusief de Savvii plugin die zorgt voor het automatisch flushen van de cache en brute force protectie. Uiteraard zetten wij graag een schone install neer als klanten daarom vragen.– Gijs Hovens  Savvii

Handleiding eigen WordPress website maken

Ben je van plan om een eigen WordPress website of WordPress blog te maken? Dan heb je naast goede WordPress hosting ook een handleiding nodig. Wij hebben diverse handleidingen op een rijtje gezet.

Andere WordPress webhosting providers vergelijken

Een verkeerde keuze in webhost leidt vaak tot onnodige kopzorgen door slechte service of uptime. En dit kan leiden tot flinke daling in bezoekers, omzet en rankings.

Van een goede WordPress hostingprovider heb je geen last, omdat alles werkt. En een uitstekende WordPress webhost helpt je verder. Je website is nog sneller (dan websites met normale hosting) en als je een vraag heb, helpt de host je verder.

Er zijn over het algemeen twee soorten WordPress hostingdiensten te vinden.

 • De eerste groep biedt veel extra’s en is speciaal afstemt op WordPress (en daar betaal je dan ook iets extra voor). Dit waren de bovenstaande providers.
 • De andere groep maakt het mogelijk om WordPress via een one-minute-script makkelijk op jouw hostingpakket te zetten. Het zijn dus normale hostingpakketten waar je WordPress op kunt zetten.

Vergelijk goedkope WordPress WordPress uit Nederland

Bijna elke webhost heeft wel een pakket waar een WordPress website op kan draaien.

Het wordt daarom ook vaak WordPress hosting genoemd.

In het onderstaande tabel vergelijken wij normale  WordPress hostingpakketten op prijs, installatie mogelijkheid, dataverkeer en schijfruimte.

Versio
 • Schijfruimte: 0,75GB
 • Dataverkeer: 100GB
 • WordPress installeren: In Control Center
Yourhosting
 • Schijfruimte: 7GB
 • Dataverkeer: 10GB
 • WordPress installeren: In Control Center
xel
 • Schijfruimte: 1GB
 • Dataverkeer: 5G
 • WordPress installeren: In Control Center

WordPress one-minute-script bij webhosting

Bij de bovenstaande WordPress hostingproviders kan je met een one-minute-script (vaak via Installatron) WordPress automatisch op jouw webhostingpakket zetten. Het WordPress script doorloopt elke stap die bij het installatieproces komt kijken.

Eenmaal na het kiezen van een WordPress webhost en het (laten) installeren van WordPress is het tijd om jouw website uit te bouwen. Dit kan je het best doen met de handleidingen die ik hierboven gaf. Via zo’n handleiding krijg je antwoord op vragen zoals;

 • Hoe werkt WordPress?
 • Hoe maak ik een pagina aan?
 • Hoe pas ik het menu aan?
 • Hoe verander ik het design van de website?

Laten we heel even snel hebben over de twee belangrijkste onderdelen van een WordPress website. Namelijk; themes en plugins.

De beste WordPress themes en WordPress plugins

WordPress werkt met thema’s en plugins.

Een thema bepaalt de look & feel van jouw website en met plugins kan je bijna elke denkbare functionaliteit aan jouw website toevoegen. Dankzij WordPress thema’s kan je snel een mooi design voor jouw website of blog regelen en met plugins kan je gemakkelijk je website uitbreiden in functionaliteit.

Je kan qua WordPress themes kiezen tussen een gratis theme of een betaalde theme (hier een aantal voorbeelden van een goed WordPress thema). Betaalde WordPress thema’s kan je bijvoorbeeld vinden op ThemeForest. Betaalde thema’s zijn veel completer, beter ontworpen en hebben vaak ook pagebuilders (waardoor je makkelijk professionele webpagina’s kunt maken)

De gratis themes kan je vinden in het dashboard van je WordPress website onder het kopje ‘Weergave’.

WordPress thema's bij Themeforest

*Up-time ratio hosting

Het percentage van de up-time komt van de WHT Uptime monitor. Up-time is het percentage dat een server (waar jouw WordPress website op komt te staan) bereikbaar is.

Professionele WordPress hostingproviders doen er alles voor om het downtime te minimaliseren. Ze gebruiken hardware van de hoogste kwaliteit, zitten bij een professioneel datacenter waar alle omstandigheden (zoals kamertemperatuur), beveiliging en energievoorziening op en top geregeld is. En zo veel mogelijk wordt redundant uitgevoerd. Dit betekent als er ooit een fout is op één server, dat de andere server het direct overneemt.

Echter kan 100% garantie niet gegarandeerd worden. Er kan altijd wel iets misgaan. Zelfs als je alle mogelijke voorbereidingen pleegt, kan een fout ontstaan. De meeste WordPress hosting providers hebben een up-time van 99.98%+.

WordPress hosting vereisten / eisen

Voor WordPress heeft jouw WordPress hostingpakket het volgende nodig.

 1. Een PHP versie van 5.2.4 of hoger
 2. Een MySQL versie van 5.0.15 of hoger
 3. Verder is een Apache mod_rewrite module nodig als je een meerdere websites via één installatie wilt laten draaien

De bovenstaande webhosters hebben WordPress hostingpakketen die geschikt zijn voor de laatste versie. Wil je weten of jouw webhostingprovider geschikt is? Of wil je voor de zekerheid checken of één van de bovenstaande webhosts aan de criteria voldoen?

Kijk dan bij de specificaties van de hostingpakketten. Verder zou je de webhost ook even kunnen bellen en mailen.

Goedkope WordPress hosting?

Is er ook goedkope WordPress hosting?

Dat ligt aan wat je onder WordPress hosting verstaat. We zeiden net al dat hostingpakketten waar een WordPress one-minute-script op zit ook soms WordPress hosting wordt genoemd. En dan kan je met een normaal hostingpakket goedkoop je website hosten. En dat kan je dan goedkope WordPress hosting noemen.

Zo valt Siteground onder de noemer van goedkope WordPress hosting.

Vaak offer je wel voor een goedkoop pakket service op. Zo kan je bij sommige hostingproviders die goedkoop zijn alleen via de mail regeren en dat kan niet handig zijn als je website op dit moment down is (plat ligt). Probeer dus een hostingprovider te vinden die zowel service levert als een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Buiten dat kan je ook kritisch kijken naar de schijfruimte en de dataverkeer die je bij een pakket krijgt. Zo heeft een normale WordPress website (50-500 bezoekers per dag) vaak maar 250 MB schijfruimte en 2 GB dataverkeer nodig. Heb je een hele grote website met heel veel verkeer? Of gebruik je heel veel video’s of plaatjes? Dan moet je een groter pakket afnemen.

*WordPress hosting ervaringen / beoordelingen vergelijken

WordPress hosting ervaringen SiteGround

 • Reviews op whoishostingthis: 4.6 sterren van de 5 (733 reviews).
 • Ervaringen op trustpilot: 9.6 van de 10 (215 ervaringen)
 • Recensies op webhostinggeeks.com: 4,5 van de 5 (335 recensies)
WordPress hosting ervaringen Xel Media
 • Recensies op Google: 4.8 van 5 sterren (totaal 107 recensies, meeste recente reviews)
 • Ervaringen ISP: 92% positief (25 ervaringen)
 • Review webhosters.nl: 3.3 van de 5 (meeste reviews zijn wel van voor 2016)

Hosting voor meerdere WordPress websites of blogs vergelijken

Wanneer je eenmaal één website hebt gemaakt, is de kans groot dat je een tweede gaat maken.

Veel ondernemers hebben zelfs tientallen WordPress websites. Wanneer je meerdere WordPress websites wilt hosten is het handiger en goedkoper om een hostingpakket te nemen waar je meerdere domeinnamen kan hosten. Bekijk dus bij de hostingprovider naar keuze bij welk pakket je meerdere domeinnamen/websites mag hebben.

Delen: