De beste WordPress hosting voor Nederland vergelijken + mijn 3 favoriete webhosts (2023)

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 2 oktober 2023

WordPress hosting is niet iets waar je wakker om wil liggen.

Je wil gewoon dat alles in één keer goed geregeld is. Snelheid en betrouwbaarheid. Met alles wat je nodig hebt. Zonder kleine lettertjes. Tegen een fatsoenlijke prijs. En als je hulp nodig hebt, dat je snel, vriendelijk en goed geholpen wordt.

Een betrouwbare WordPress webhost geeft je rust. Misschien, ga je er zelfs beter van slapen.

Dit artikel bestaat grofweg uit 6 delen:

 • Een samenvatting: wie zijn 3 favoriete webhosts en waarom?
 • 3 uitgebreide reviews van de beste WordPress hosting voor Nederland.
 • Vergelijkingen in tabellen op o.a prijs, snelheid, voor- en nadele.
 • 6 alternatieve webhosts in Nederland
 • En een uitgebreide FAQ over WordPress hosting
 • Uitleg over dit onderzoek.
Meerdere WordPress webhosts getest en beoordeeld, zodat jij ze makkelijk kunt vergelijken

Er zijn uitgebreide individuele reviews, tabellen, tests, vergelijkingen, prijzen, voor- en nadelen en screenshots. We gaan ook even in op alternatieve webhosts en bespreken ook wat WordPress hosting precies wel en niet is en hoe je webhosts het best kan beoordelen.

Kom je er niet uit? Dan kun je mij altijd mailen.

Ik (Ruben Bunskoeke) ben al 10+ jaar bezig met het maken, optimaliseren en laten groeien van een WordPress websites. En een website start met kwalitatieve en betrouwbare hosting. Het is het fundament waar jij jouw website op gaat bouwen.

WordPress hosting moet je beoordelen op vier punten:

 • Gebruiksvriendelijkheid en support
 • Producteigenschappen, limieten en extraatjes
 • Snelheid, performance en uptime
 • Prijs

Gebruiksvriendelijkheid en support

Gebruiksvriendelijkheid draait vooral om hoe makkelijk je start en hoe makkelijk het is om dingen zelf te regelen. Support is hoe snel, vriendelijk en goed je geholpen wordt met vragen en bij problemen.

Producteigenschappen, limieten en extraatjes

Elke WordPress hosting die ik hier aanraad heeft alles wat een gemiddelde moderne website nodig heeft. Maar iedereen heeft voorkeuren, ervaringen, wensen of plannen, waardoor eigenschappen, limieten en extraatjes het verschil kunnen maken.

Zo is een CDN handig als een redelijk deel van jouw bezoekers van buiten Europa komen. Of ruimte voor meerdere sites op één pakket als je meerdere sites gaat maken. Of een testomgeving wanneer je vaak veel en grote (design)veranderingen wil doorvoeren.

Snelheid, performance en uptime

Een korte laadtijd heeft een lichte positieve invloed op enorm veel belangrijke aspecten op de hele website, zoals het conversiepercentage, ranking in Google, doorklikpercentage, tijd op de website etc.

Snelheid is niet alles. Het verschil tussen een website die erg snel is en een website die supersnel is heel klein. Het is vooral belangrijk dat jouw website niet langzaam is – en bij geen van deze partijen is dat het geval.

Performance is hoe de website presteert bij zwaardere taken en meerdere bezoekers tegelijkertijd. Uptime is het percentage dat jouw website beschikbaar is. Downtime kun je niet voorkomen, maar het moet geminimaliseerd zijn en snel opgelost worden.

Prijs

Over het algemeen geldt: hoe hoger de prijs, hoe meer je krijgt. Maar niet iedereen heeft veel nodig of heeft een onbeperkt budget.

First things first: je hebt geen specifieke WordPress hosting nodig om een WordPress website te bouwen. Het kan ook gewoon met een standaard hostingpakket.

WordPress is het populairste CMS ter wereld. Meer dan 40% van alle websites in de wereld gebruikt WordPress. Je kunt er daarom vanuit gaan dat elke moderne webhost aan de eisen van WordPress voldoet.

Wat is het verschil tussen WordPress hosting in hosting?

Niet alle WordPress hosting is WordPress hosting

Redelijk wat webhost hebben WordPress hostingpakketten die niet verschillen met hun normale hostingdiensten.

Theoretisch kunnen ze het gewoon WordPress hosting noemen, omdat je er WordPress op kunt draaien, maar in de praktijk verschilt het pakket niet met een normaal hostingpakket.

Wat is WordPress hosting?

Echte WordPress hosting  – vind ik dan – is hosting dat op alle vlakken geoptimaliseerd is voor het CMS WordPress.

Op gebied van snelheid, veiligheid, service, gebruiksvriendelijkheid, extraatjes, kracht, up-time, back-ups en tools voor het ontwikkelen van jouw eigen website, zoals een testomgeving.

Waarom WordPress hosting?

WordPress hosting zorgt dat beginners meer hulp hebben bij het bouwen en onderhouden van een website – meer assistentie, handige extraatjes en betere tools.

Voor een ervaren gebruiker zorgt WordPress hosting voor meer ruimte, tijdbesparende tools en snelheid – ruimte om te groeien.

Mijn 3 favoriete WordPress hosting voor Nederland

Laten we beginnen met een samenvatting.

Alle drie de WordPress hosting die ik hier aanraad zijn top-notch. Ze zijn het beste uit de vergelijkingen gekomen. Je zit dus sowieso niet verkeerd. En je krijgt alles wat je nodig hebt: SSL, back-ups, snelheid, ondersteuning, genoeg ruimte en goede service. Qua reviews scoren ze allemaal boven de 4.5/5. Dus je zou ze allemaal een 9+ kunnen geven.

Een korte samenvatting voor de mensen met haast:

WordPress hosting met het meeste gemak: xel.nl

xel is de meest gebruiksvriendelijke optie voor iedereen die zelf een WordPress website wil bouwen en onderhouden. Met hun control center, automatische installatie, gratis domein, handmatige en automatische back-ups, academie en onbeperkte WordPress hulp is het starten van een website een eitje.

Prijs: 15,- p/m

Bekijk de WordPress pakketten

WordPress hosting met de meeste features: Siteground

SiteGround heeft veel handige features, zoals 24/7 support, livechat en CDN. SiteGround is een Engelstalige provider, waarbij je zelf kunt bepalen in welke regio jouw website gehost wordt. Dit maakt SiteGround juist geschikt als jij je vooral richt op een doelgroep buiten Europa.

Prijs: 15,99 p/m

Bekijk de WordPress pakketten

WordPress hosting voor als je meerdere websites wil hosten : Cloud86

Bij Cloud86 kun je twee websites hosten op het eerste pakket en vijf op het tweede. Dit zorgt ervoor dat een goede prijs-kwaliteitverhouding als je meerdere websites gaat hosten. Verder zijn er automatische updates en kun je een testomgeving (staging) maken.

Prijs: 17,55 p/m

Bekijk de WordPress pakketten

SiteGround en Cloud86 werken met een actieprijs. Voor de eerste periode (dat kan 1 maand zijn tot 3 jaar) betaal je minder dan de bovenstaande normale maandprijs.

Leah Gardner

De beste WordPress hosting vergelijken op prijs, kwaliteit, snelheid en service (2023)

Allright.

Tijd voor een diepere duik in de drie WordPress hosting die het best uit de vergelijkingen kwamen. Drie partijen waar je volgens mij niet fout mee kan gaan.

We gaan allerlei vragen behandelen en beantwoorden:

 • Hoe goed worden de providers beoordeeld?
 • Hoe snel is de WordPress hosting?
 • Hoeveel kost het?
 • Hoe goed en uitgebreid is de service bij elke webhost?
 • Wat maakt iedereen speciaal?
 • Wat zijn de voordelen en nadelen?
 • En wie heeft de beste WordPress hosting?

Ze scoren op alle belangrijke dingen – kwaliteit, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en service – bovengemiddeld. Ik focus daarom vooral op waarin de drie partijen verschillen, zodat je een keuze kan maken op basis van prijs, wensen en extraatjes.

Bekijk ze alle drie en kies de partij die het best bij jouw wensen aansluit.

Laten we de WordPress hostingpakketten vergelijken.

xel WordPress hosting review

xel is een van de best beoordeelde hostingproviders in Nederland, die zich ook nog specialiseert in WordPress.

Ik heb op meerdere plekken websites gehost, maar de meeste (en belangrijkste) websites host ik bij xel. Het is een provider die op alle punten hoog scoort.

xel ken ik al sinds 2012 (time flies!) en ik heb ze zien uitgroeien van een kleine algemene hostingprovider met een aantal medewerkers naar een WordPress expert met tientallen specialisten.

Ze onderscheiden zich vooral op gemak en service. Alles werkt lekker soepel, de pakketten zijn compleet en je kunt onbeperkt gebruik maken van hun WordPress ondersteuning.

Waarom WordPress hosting bij xel?

Dit is echt een premium WordPress hostingprovider waarbij meerdere dingen goed geregeld zijn.

Om de bijzonderheden op te sommen:

 • Je krijgt een gratis .nl, .be of .com domeinnaam
 • Daarna wordt WordPress automatisch geïnstalleerd
 • Vervolgens wordt een SSL-certificaat ook automatisch geactiveerd
 • Er is een grote WordPress handleiding en volle kennisbank
 • Er is onbeperkt WordPress support door WordPress experts- wat enorm handig is voor mensen die niet met IT en websites werken
 • Meerdere optimalisaties om de snelheid te verbeteren
 • Het beheersysteem is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk
 • Je kunt handmatig back-ups maken en terugzetten
 • Kom je van een andere partij? Er is een gratis verhuisservice

Ik weet niet of er andere partijen zijn die zoveel bijzonderheden in één pakket hebben.

WordPress ondersteuning

Bij de WordPress hosting zit uitgebreide ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen inbegrepen. Ze waren een van de eerste providers die met deze service kwamen.

En ondersteuning – iemand waaraan je vragen kunt stellen – is ideaal als je zelf een WordPress website wil bouwen en nog niet zoveel ervaring hebt.

De WordPress pagina van xel

Kwaliteit van xel

xel is groot genoeg om de beste hardware af te nemen en hun pakketten steeds uit te breiden met nieuwe functies, maar ze zijn klein genoeg voor echte goede persoonlijke service, waar je iedereen bij de naam kunt leren kennen.

Dat zie je ook bij de statistieken van hosters en de reviews.

 • Qua uptime horen ze bij de top.
 • Qua snelheid horen ze bij de top
 • Qua support horen ze bij de top
 • En qua reviews horen ze bij de top

Prijzen van xel

En de prijzen zijn prima. Niet laag, maar ook niet hoog.

Ze hebben geen grote kortingen als je voor meerdere jaren afneemt of als je meerdere websites daar host, maar ze hebben ook geen kleine lettertjes.

In de tijd dat ik ze ken, meer dan 10 jaar, hebben ze maar twee keer hun prijzen verhoogd (één keer voor hun domeinnamen en één keer voor hun hostingpakketen), in een periode waar andere providers meerdere keren hun prijzen hebben verhoogd – en vaak zijn verdubbeld.

Bij een WordPress hostingpakket krijg je een .nl, .be of .com domeinnaam gratis. Dat is mooi meegenomen. Daar zou je bij bijvoorbeeld SiteGround 16 euro per jaar voor moeten betalen.

xel is een van de handvol providers die nog niet is overgenomen door een van de drie grote overkoepelende organisaties die bijna alle hostingproviders bezitten.

Eigenschappen WordPress hosting bij xel

Het WordPress Start hostingpakket kost 15,- per maand. Voor dat bedrijf heb je in één keer alles wat je nodig hebt, en wat extra support.

Andere populaire webhosts zijn misschien een paar euro goedkoper, maar je krijgt er een hoop gemak, snelheid en service voor terug.

Start pakket
Prijs15,- p/m
Actieprijs/
Schijfruimte5GB
DataverkeerFair-use
Back-upsElke 24 uur + handmatig
SSLGratis

Het tweede pakket, genaamd Complete, kost 30 euro per maand en is geschikt voor de wat grotere en complexe websites en webshops en daar krijg je meer ruimte, automatische WordPress updates en een testomgeving.

Hostingpakketten van xel

Gebruiksvriendelijkheid

Met WordPress hosting bij xel wordt WordPress automatisch op jouw hostingpakket gezet. Dat betekent dat jij jouw inloggegevens automatisch in jouw mail krijgt en je snel kunt beginnen.

Iedere website heeft tegenwoordig een SSL-certificaat nodig (om het webverkeer te versleutelen). Zo’n certificaat zit gratis bij bij het hostingpakket en wordt direct geactiveerd.

Het dashboard (control center) ziet er strak en gebruiksvriendelijk uit. Je kunt in het dashboard jouw website beveiligen, mailadressen aanmaken, DNS, WHOIS en SSL beheren en het belangrijkste back-ups maken en terugzetten.

Hier een screenshot van hun control center:

screenshot dashboard en control center xel
Erg overzichtelijk en makkelijk te gebruiken.

Support

Ze zijn vijf dagen in de week open, van 9 tot 5.

xel gaat een stap verder op support.

Een knelpunt bij het bouwen en onderhouden van een website is altijd wanneer je niet weet precies hoe je iets moet bereiken of hoe je een specifiek probleem moet oplossen.

Bij wie klop je dan aan?

Soms is het dan een kwestie van lang zoeken op het internet naar een antwoord in filmpjes en artikelen. Soms is het iemand die je kent vragen voor hulp. Het komt meestal wel goed.

Je zult in de jaren dat je een website hebt vaker in zo’n situatie belanden. Misschien vier keer. Misschien vijftien. Je weet niet wat er fout kan gaan.

Bij xel kun je altijd bij hun aankloppen voor hulp, advies en assistentie. Krijg je een foutmelding? En kom je er niet met een simpele zoekopdracht uit? Stuur ze een mailtje. Wil je iets aanpassen in het thema, maar geen idee waar je moet beginnen? Neem contact op. Problemen met mail? Geen probleem

Beoordeling

Xel krijgt gemiddeld 4.9 van de 5 sterren – van totaal 426 recensies via Google reviews (op 21 september 2023).

Er zijn weinig partijen die zo’n hoge score hebben met redelijk wat reviews.

adres en reviews xel

Prestatie: snelheid van WordPress hosting​ bij xel

Om een beter beeld te krijgen van hoe een website echt gaat presteren heb ik een thema, demo en een paar plugins, zoals populairste pagebuilder Elementor, geïnstalleerd en geactiveerd. Ik heb de website getest via de Google Pagespeed, Pingdom Tools, GTmetrix en BitCatcha.

Prestaties

 • Google Pagespeed score: 98 (op desktop) 
 • First Content Paint (FCP): 0.7s
 • Pingdom performance grade: 76
 • Pingdom tools laadtijd: 891 ms 
 • GTmetrix: 95% performance
 • BitCatcha: Server response vanuit Duitsland: 8ms

Test via Google PageSpeed

Snelheidtest via GTmetrix

Voordelen hosting bij xel

 • Uitgebreide en persoonlijke WordPress support
 • Handmatig back-ups maken en terugzetten
 • Gratis .nl, .be of .com domeinnaam

Nadelen hosting bij xel

 • De servicedesk is niet open in het weekend of in de avond.
 • Geen kortingen bij meerdere websites of lange contracten.

SiteGround review

SiteGround is een van de bekendste webhost in de wereld. Ze zitten in de top 3.

Populariteit staat niet gelijk aan kwaliteit, maar populariteit betekent meestal wel dat het een bovengemiddelde keuze is. Zo is dat ook bij SiteGround.

Bij SiteGround kun je zelf bepalen op welke servers jouw website staan, dat kan dus in Nederland, maar als jij bijvoorbeeld zit in Amerika of Azië, dan kun je daar een server kiezen.

SiteGround is een van de meest bekende webhost ter wereld. Maar ik heb nog nooit het gevoel gekregen dat je een ‘nummertje’ bent. Alles werkt soepel en de 24/7 support met livechat – die ik al een paar keer heb gebruikt – is top.

Wel moet je rekening houden dat alles in het Engels is.

Waarom SiteGround?

 • Ze hebben een 24/7 servicedesk – via mail (binnen 15 min een reactie), telefoon of livechat (binnen 1 minuut.
 • Extra snelheid dankzij: Google Cloud, SSD, Cloudflare CDN, SuperCacher en een unieke SG optimizer plugin.

Ervaringen, prijs en pakketten

Siteground zal niet op nummer 1 staan op de meeste belangrijkste factoren, maar wel bij de top 15%. En dat is voor 90% van de mensen meer dan genoeg. We willen een partij waar alles zit wat we nodig hebben, voor een prima prijs. Waar we ons niet echt druk hoef te maken of ze X of Y wel goed hebben geregeld.

Ik heb een tijdje een website bij SiteGround gehost en dat was mij wel goed bevallen.

De prijzen veranderen best wel vaak bij SiteGround. Maar het concept is ongeveer hetzelfde. Je krijgt een flinke korting voor het eerste jaar (van 60 tot 80%), en dan kom je uit op 3-5 euro. Daarna betaal je 13 tot 16 euro per maand. Je moet naast een hostingpakket ook betalen voor een domeinnaam, dat is bij SiteGround 16 euro.

Vroeger kon je die korting voor een langere periode krijgen, als je een langer contract afnam, maar dat hebben ze nu weggehaald.

Support en gebruiksvriendelijkheid

Tijdens het bestellen van een WordPress hostingpakket krijg je direct de optie om WordPress te installeren. 

SiteGround heeft een specifieke WordPress startermodule waarbij je direct de optie hebt om een thema te selecteren en een aantal populaire plugins te installeren.

In het dashboard van Siteground kun je gratis een SSL-certificaat aanvragen en koppelen met jouw website. Het dashboard is vrij makkelijk te gebruiken.

Dashboard SiteGround

Ze zijn 24/7 open wat erg fijn is als je vaak in het weekend of in de avond werkt.

Het pakket

Het ‘Start Up’-pakket heeft een actieprijs van 2.99 euro per maand en een normale prijs van 15.99 euro per maand (op 21 september 2023) die geldt na de eerste contractperiode (dat is meestal na 1 jaar).

Bijzonderheden:

 • Gratis CDN
 • Automatische WordPress updates
 • 24/7 support
 • Livechat
 • WordPress in een paar klikken geïnstalleerd
 • Extra snel met Dynamic cache, Memcached opties en het Brotli compressie algoritme.
 • SiteGround beveiligingsplugin

Het tweede pakket, GrowBig, heeft een actieprijs van 5.49 euro p/m en een normale prijs van 27.99 euro heeft twee keer zoveel ruimte, plek voor meerdere websites, automatische back-ups en back-ups op verzoek, gebruikers kunnen toevoegen, een testomgeving en 30% snellere PHP prestaties.

Start-up pakket
Prijs15.99,- p/m
Actieprijs2.99,- p/m
Schijfruimte10GB
DataverkeerFair-Use
Back-upsElke 24 uur
SSLGratis

Reviews en ratings WordPress hosting bij SiteGround

SiteGround krijgt gemiddeld een 4.7 van de 5 sterren – op basis van 12.112 reviews van TrustPilot (gecheckt op: 4-7-2023).

Snelheid WordPress hosting van SiteGround​

Ik heb op vier websites minimaal twee keer een test gedaan op een website met een thema, demo en een paar plugins, zoals Elementor, geïnstalleerd en geactiveerd.

Test snelheid:

 • Pagespeed score: 94 (op desktop). 
 • Pingdom Website Speed Test cijfer: 88
 • Pingdom tools laadtijd: 374 ms
 • GTmetrix: 92% performance
 • BitCatcha: laadtijd Duitsland: 11ms
Snelheid test Siteground

Voordelen SiteGround

 • 24/7 support, met livechat
 • 30 tot 70% korting op eerste contract
 • Gratis CDN
 • Extra beveiligingsplugin

Nadelen

 • Het is een Engelstalige provider, dus alles is in het Engels.

Cloud86 WordPress hosting​ review

Cloud86 is zowel een oude partij, als een vrije nieuwe partij.

Dit komt omdat de oprichter van Cloud86 ook een mede-oprichter was van een hostingbureau dat al heel lang bestaat, maar later is overgenomen. Dus één voet staat ferm in een vijver vol vertrouwen en één voet in een wolk van vernieuwing.

Waarom Cloud86?

 • Meerdere websites op één hostingpakket. Je kunt twee websites draaien op het WordPress Start pakket en vijf websites op het Medium pakket.
 • Bij het eerste pakket zit al een testomgeving: maak een kopie van je website om plugins, thema’s en aanpassingen uit te proberen.

Screenshot homepage Cloud

Het goedkoopste WordPress pakket van Cloud86 heeft een actieprijs van 8 euro per maand en een normale prijs van 17.55 euro.

Herinnering: De actieprijs geldt voor één maand.

Bijzonderheden en eigenschappen
 • Ruimte voor twee websites
 • Gratis SSL-certificaat
 • Geoptimaliseerde snelheid: Litespeed, extra caching etc
 • WordPress ondersteuning
 • Automatische updates
 • Testomgeving

De grotere pakketten van Cloud86 bieden voornamelijk het veelvoudige aan ruimte aan – voor grotere en meerdere websites.

Managed Start
Prijs17.55,- p/m
Actieprijs8,- p/m
Schijfruimte10GB
DataverkeerFair-Use
Back-upsElke 12 uur
SSLGratis

Support en gebruiksvriendelijkheid

Bij het WordPress hostingpakket wordt WordPress automatisch geïnstalleerd.

Ook wordt een SSL-certificaat automatisch aangevraagd en geactiveerd. Het kan een paar uurtjes duren voordat het certificaat actief.

Het dashboard waar je jouw diensten kunt beheren ziet er goed uit. Hier kun je ook tickets openen en beantwoorden. Het dashboard van jouw WordPress website gaat via Plesk. Plesk zorgt voor veel extra opties, maar is niet enorm gebruiksvriendelijkheid.

Het dashboard

Reviews en ratings

Cloud86 krijgt gemiddeld een beoordeling van 4.9 van de 5 sterren via Google reviews (186 reviews).

Snelheid

We hebben verschillende tests meerdere uitgevoerd op een website met demo content (dus geen lege website).

De resultaten zullen waarschijnlijk nog beter zijn wanneer er een of meerdere plugins worden gebruikt die de snelheid verbeteren.

 • Google Pagespeed score: 96 (op desktop). 
 • Pingdom Website Speed Test cijfer: 78
 • Pingdom tools laadtijd: 431 ms
 • GTmetrix: 79% performance
 • BitCatcha laadtijd Duitsland: 12ms
Snelheidscore 96 WP hosting
Voordelen
 • Twee websites op één pakket
 • Testomgeving
Nadelen
 • Plesk is niet het meest gebruiksvriendelijke beheerplatform

De beste WordPress hosting vergelijken in een grote tabel

Vergelijk de beste drie WordPress webhosts op 15 factoren, waaronder de prijs.

xelSiteGroundCloud86
Prijs15 p/m15,99 p/m17.55,- p/m
Actieprijsn.v.t.3,- p/m (1 jaar)8,- p/m (1 maand)
DomeinGratis16 euro11 euro
Schijfruimte5 GB10 GB10 GB
SSL-certificaatGratisGratisGratis
WordPress SupportJaJaJa
CDNNeeJaJa
Reviews4.9/54.7/54.9/5
Snelheid891ms374ms431ms
Servicedesk9 tot 524/79 tot 5
Back-upsDagelijks + zelfDagelijksElke 12 uur
VerhuisserviceJaJaJa
TestomgevingNeeNeeJa
NadeelSchalen is duurderAlles is EngelsMinder intuïtief
VoordeelWordPress supportLivechatRuimte voor 2 sites

Wat bijvoorbeeld opvalt in het tabel dat de belangrijke verschillen niet goed in cijfers uit te drukken zijn.

Zo zie je bijvoorbeeld een redelijk verschil in schijfruimte, van 5GB tot 10GB, maar 5GB is meer dan genoeg voor 90% van alle websites – en is vrij goedkoop om uit te breiden. Ze worden allemaal goed beoordeeld. Ze zijn allemaal snel. En ze kosten allemaal ongeveer evenveel.

De belangrijkste verschillen zie je onderaan bij voordelen en nadelen – in tekst.

Snelheid vergelijken: wat is de snelste WordPress hosting?

Het voordeel en een nadeel van een voorselectie maken van 3 kwalitatieve webhosts is dat alles goed gaat scoren, waarbij de verschillen eigenlijk niet uitmaken.

Zo wordt er overal aangeraden om te zorgen dat een website sneller laadt dan 2 seconden. Daarna beginnen steeds meer mensen ongeduldig te worden. Ze haken dan af, klikken minder vaak door en/of zullen jouw bedrijf negatiever beoordelen.

Alle drie websites laden RUIM binnen de twee seconden.

Een paar punten:

 • Alle drie de webhost zijn snel. Alle drie score 90+ op de desktop volgens de pagespeed tool van Google.
 • Hosting heeft een grote impact op de laadtijd van een website, maar om het maximale uit je website te halen moet je ook meerdere snelheidoptimalisatie plugins gebruiken, zoals Autoptimize en WP Super cache en een plugin die afbeelden optimaliseert. Leer over het optimaliseren van de snelheid een WordPress website
Desktop scorexelSiteGroundCloud86
FCP: First Content Paint0.7 s0.8 s0.8
LCP: Largest Contentful Paint1 s1.6 s1.3 s
CLS: Cumulative Layout Shift0.00600.018
Time to Interactive0.8 s1.5 s1.2 s
Total Blocking Time10 ms10 ms20 ms
Laadtijd891 ms374 ms431 ms
Server Response Tijd141ms12ms12ms

Goedkope WordPress hosting in Nederland

Deze drie partijen hebben niet de goedkoopste hosting in Nederland (die bespreken we zo), maar je krijgt vaak waar je voor betaald en deze partijen hebben eerlijke prijzen voor wat je krijgt.

Drie belangrijke punten:

 1. De drie aanbevolen webhosts kosten ongeveer evenveel: 15,- p/m.
 2. SiteGround en Cloud86 geven een korting van – soms meer dan 50% – voor een specifieke periode.
 3. Je hebt niet perse WordPress hosting nodig om een WordPress website te bouwen. Het kan ook op gewone hosting.

Dus als je voor geoptimaliseerde WordPress hosting gaat dan ben je rond de 15 euro kwijt.

Als je een budget hebt en/of als je ervaren genoeg bent om zelf te regelen kun je ook gaan voor een van de normale hostingpakketten.

Goedkope hosting vergelijken waar je WordPress op kunt draaien

We gaan een aantal van de onderstaande partijen iets uitgebreider bespreken.

 • Het normale hostingpakket van Cloud86 van 3,25 euro per maand (met een actieprijs van 2 euro)
 • Bij xel kost een normaal hostingpakket 4,45 per maand
 • Een pakket bij Yourhosting kost 5 euro per maand.
 • Hosting bij Transip is 6 euro p/m
 • Bij Hostnet is het ook 6 euro.
 • Strato is 3 euro + 5 euro eenmalig
 • Yourhosting heeft pakketten van 5 euro per maand
 • En ook bij Vimexx is het 3,21 per maand.

De goedkoopste hosting is dus ongeveer 3 per maand – van Cloud86, Strato en Vimexx.

Je moet daarbij wel rekening houden met extra kosten voor een domeinnaam en mogelijk een SSL-certificaat. Een domeinnaam kost bij elk partij tussen de 3 en 16 euro per jaar. Daarnaast zie ik ook bij de beoordelingen die ik hieronder zo bespreek dat ze bijna allemaal lager worden beoordeeld dan de ‘echte’ WordPress hosting.

Let op: zo’n normaal hostingpakket is minder groot, snel en uitgebreid dan een WordPress hostingpakket. Je kunt geen (of tenminste, geen uitgebreide) WordPress gerelateerde vragen stellen. Je hebt geen automatisch updates, testomgeving of CDN. Geen een van die punten is essentieel, en helemaal niet voor relatief kleine websites, maar het kan redelijk tijd en moeite sparen (wat ook geld waard is).

Alternatieve grote WordPress hosting vergelijken

Laten we even kort de alternatieven langslopen.

Dit zijn de ‘WordPress hosting’-pakketten van een aantal van de grootste webhosts in Nederland.

Dit zijn geen geoptimaliseerde WordPress hostingdiensten. Het zijn normale hostingpakketten waar je WordPress op kunt draaien. Er zijn geen extra gemak, WordPress ondersteuning, geoptimaliseerde snelheid en handige features.

Verder scoren ze minder qua beoordelingen – en soms wel flink. Wel is de prijs een stuk lager, wat handig is als je weinig hulp en extraatjes nodig hebt en de kosten laag wil houden.

Ik licht de pakketten toe die 5GB schijfruimte hebben. Dat is genoeg ruimte voor de meeste websites.

WordPress hosting bij YourHosting

Yourhosting behoort tot een van de grootste hostingproviders. Ze bestaan sinds 2001.

Yourhosting is aangesloten bij Total Webhosting Solution, dat is een overkoepelende organisatie die meerdere webhosts bezit zoals Argeweb, Sohosted, VIP internet en Realhosting.

Het WordPress hostingpakket van Yourhosting zijn gelijk aan hun hostingpakketten. Dus geen bijzonderheden.

Yourhosting website
Eigenschappen hosting bij Yourhosting
 • Prijs: 5 euro per maand
 • Actieprijs eerste 3 maanden: 1 euro per maand
 • Domeinnaam 15 euro
 • Schrijfruimte: 5 GB
 • 5 e-mailadressen

WordPress installatie:

Yourhosting werkt met een één klik script. In hun beheersysteem kun je dan WordPress installeren.

Voordelen Yourhosting
 • In hun paneel hebben ze een WordPress toolkit aangesloten waarmee je o.a. de website in onderhoudsmodus kan plaatsen en plugins automatisch kan updaten.
 • Ze hebben live chat
Nadelen Yourhosting
 • Geen SSL-certificaat automatisch inbegrepen, wat tegenwoordig een must is. Je moet dus rekening houden met 4 euro extra per maand.
Beoordeling en bijzonderheden Yourhosting

Google review score: 3.9/5 (van 1378 Google-reviews).

YourHosting is een grote partij. En de kwaliteit van de webhosting is vergelijkbaar met alle andere grote partijen.

De totale prijs is een beetje verstopt door alle extraatjes, maar je komt na alle prijsacties gemiddeld uit op 10.25 per maand (hosting, domeinnaam en SSL-certificaat). Dat is vergelijkbaar met andere partijen.

Je ziet bij de Google reviews een aantal negatieve reviews over prijsstijgingen. De positieve reviews gaan vaak over de klantenservice.

Bekijk de pakketten van YourHosting

WordPress hosting bij TransIP

TransIP is een grote Nederlandstalige webhost. Ze zijn aangesloten bij Team.blue, een overkoepelende organisatie die meerdere webhosts bezit.

WordPress hosting bij TransIP is precies hetzelfde als hun normale hosting. Geen extraatjes of optimalisaties.

Transip website
Eigenschappen hosting bij TransIP
 • Prijs: 6 euro per maand
 • Actieprijs: 2 euro voor het eerste jaar
 • Kosten domeinnaam: 9 euro per jaar
 • Schrijfruimte: 10 GB
 • E-mailadressen: 5
 • WordPress installatie: één klik script
Voordelen van TransIp
 • Er zijn 30 back-ups beschikbaar, de oudste is 10 dagen oud.
Nadelen van TransIP
 • Support alleen via mail of het controlepaneel.
Beoordeling en bijzonderheden TransIP

TransIP krijgt een Google review score: 4/5 (van 701 Google-reviews)

TransIP is een prima webhost als je hosting nodig hebt zonder poespas. Het is goedkoop (je bent rond de 7 euro kwijt met het goedkoopste en een domeinnaam. Ze zijn betrouwbaar, maar bieden weinig support aan.

Er zijn iets te veel 1 sterren reviews naar mijn smaak, maar die reviews gaan vooral over het gebrek aan klantenservice en onduidelijke factoren, weinig over de kwaliteit van de hosting zelf.

WordPress hosting bij Hostnet

Hostnet behoort ook tot het lijstje met de populairste hostingproviders in Nederland.

Hostnet zit aangesloten bij een overkoepelende groep hostinggroep waar ook one.com en Antagonist bij zit.

Het enige verschil tussen normale hosting bij Hostnet en WordPress hosting is dat ze bij de laatste WordPress automatisch installeren. Verder is alles hetzelfde, de prijs ook.

Hostnet
Eigenschappen WordPress hosting bij Hostnet
 • Prijs: 6 euro per maand
 • Actieprijs: 3 euro per maand voor eerste contract
 • Domeinnaam: 12 euro
WordPress installatie

Automatisch installatie van WordPress.

Voordelen Hostnet
 • 7 dagen support
 • Support via chat
Nadelen Hostnet
 • Lange wachttijden voor support
Beoordeling en bijzonderheden Hostnet

Hostnet krijgt een Google review score 4.4/5 (van 993-Google reviews).

Als je de Google-reviews bekijkt zie je erg veel 1 sterren reviews bovenaan staan. Veel daarvan gaan over een lange wachttijden voor (telefonisch) support, het lastig opzeggen van diensten en prijsverhogingen.

De eigenschappen van het WordPress pakket, de prijs en de beoordelingen zijn allemaal wel in één lijn met andere vergelijkbare grote partijen.

WordPress hosting bij Strato

Strato is een grote internationale partij, maar ze hebben wel een eigen website en divisie in Nederland

Eigenschappen WordPress hosting bij Strato
 • Prijs 2.5 per maand – en 5 euro setup kosten
 • SSL-certificaat inbegrepen
 • 5 GB schijfruimte
Voordelen Strato
 • Automatische updates van WordPress en plugins
 • Gratis domeinnaam
Nadelen Strato
 • Telefonisch alleen bereikbaar tussen 10.00 en 14.00
 • Veel reclame voor upgrades
Beoordeling en bijzonderheden Strato

Strato wordt beoordeeld met een 3.9 van de 5 sterren.

Strato is erg goedkoop. Wat erg handig is als je geld wil besparen. De manier waarop Strato haar geld mee verdiend zijn extra diensten die je aan jouw hostingpakketten kunt koppelen. Je zult in het bestelsysteem daarom ook wel tien verschillende ‘upgrades’ die allemaal een paar euro per maand kosten.

WordPress hosting bij Vimexx

Vimexx is ook overgenomen door team.blue, die meerdere webhosts beheren.

Vimexx
Eigenschappen WordPress hosting bij Vimexx
 • Prijs: 2,45 per maand
 • 10 GB SSD schijfruimte
 • Domeinnaam: 4.08 euro
WordPress installatie

Via een script met Installatron

Voordelen Vimexx
 • Back-up van 60 dagen oud
 • Malware scanner
 • Livechat
Nadelen Vimexx
 • Geen telefonische support
Beoordeling en bijzonderheden Vimexx

Ze worden beoordeeld met een 4/5 van 352 Google reviews.

In de reviews zijn de meeste mensen tevreden over de prijzen en de diensten zelf. Er zijn wat wisselvallige berichten over de klantenservice

WordPress hosting FAQ

Hoeveel kost WordPress hosting ongeveer?

WordPress hosting kost ongeveer 15 euro per maand.

Vergelijkbaar met een Netflix- of telefoonabonnement.

Dat gaat over WordPress hosting die geoptimaliseerd is voor WordPress. Met WordPress ondersteuning, meerdere optimalisaties en extraatjes die het maken en beheren van een WordPress website makkelijker maken.

Kosten van het hosten van een WordPress website

Je kunt WordPress ook makkelijk draaien op normale hosting, daarom geven veel webhosts ook de naam WordPress hosting aan een normaal pakket. Dit is geen geoptimaliseerde hosting specifieke voor WordPress – zonder extra WordPress voordelen.

Normale hosting kost rond de 7 euro per maand.

Je kunt dan WordPress op jouw hostingpakket zetten met een one-minute-script.

Zo’n pakket heeft geen extra voordelen en functies die WordPress websites beter maken en het maken en beheren van zo’n websites makkelijker.

Wat zijn de vereisten voor een WordPress website?

Voor een WordPress website heeft jouw hosting niet zo veel nodig.

Voor WordPress heeft jouw hostingpakket de volgende vereisten:

 1. Een PHP versie van 7.4
 2. Een MySQL versie van 5.7 of hoger
 3. HTTPS ondersteuning – dus een SSL-certificaat

WordPress is niet zo zwaar, waardoor je op de meeste hostingpakketten WordPress kunt draaien. Maar er zit een verschil tussen kunnen draaien en optimaal draaien.

Een kleine beginnende website kan bijna op elk (WordPress) hosting draaien, maar de meeste mensen zijn niet van plan om altijd klein te blijven.

Hoe groter, populairder, complexer en voller jouw website wordt, hoe belangrijker de kwaliteit van de hosting is.

Maakt de locatie van het datacenter van een webhost uit?

Ja, nee en een beetje.

Als jij je vooral richt op Nederlanders of Europeanen dan is het verstandig om een webhost te kiezen met hun servers in Europa. Alle providers die ik aanraad hebben servers in Nederland.

Focus jij je vooral op Amerika? Dan is het slim om jouw website op een server te hosten in een datacenter in Amerika. Bij SiteGround kun je een datacenter locatie kiezen. De locatie maakt alleen veel uit op enorme afstanden.

En als jij over de hele wereld veel bezoekers verwacht, dan is het slim om WordPress hosting te kiezen met een CDN content delivery netwerk). Dat versnelt de laadtijd tussen verschillende continenten enorm.

Ik heb al hosting, hoe verhuis ik?

Dat kan.

Elke WordPress webhost die ik aanraad heeft een gratis verhuisservice.

Je kunt dan gewoon een pakket bestellen, bij de domeincheck jouw domeinnaam invullen, op (later) verhuizen klikken en de bestelling afronden. 

Neem dan contact op met jouw nieuwe webhost om gebruik te maken van de verhuisservice en vraag een verhuiscode (autorisatiecode) op bij jouw oude provider. 

Hoe maak ik een WordPress website?

Ben je van plan om een eigen WordPress website of WordPress blog te maken?

I got you!

Ik heb een enorm uitgebreide, stap-voor-stap, handleiding voor beginners

Lees: WordPress website maken handleiding

Andere handige websites:

 • De WordPress lessen van de officiele website van WordPress.
 • Loop je ergens tegenaan en wil/kun je niet de support van je webhost gebruiken? Dan kan je het WordPress forum gebruiken.

Over dit onderzoek

Hoe zijn WordPress webhosts gekozen en beoordeeld?

Ik heb eerst de populairste webhosts voor websites die zich richten op Nederland – dat zijn er een stuk of twintig – bekeken.

Ik heb gelet op hun focus op WordPress, de gebruiksvriendelijkheid, support, limieten, features, de meest recente reviews, extraatjes, de performance, de algemene beoordeling en prijs.

Ik heb daarna een shortlist gemaakt van drie beste WordPress hostingpartijen die overal goed op scoren, zich echt richten op WordPress en die goed beoordeeld worden – omdat het eerlijk gezegd al lastig genoeg is om te kiezen tussen drie sterke partijen, je krijgt daar keuzestress van.

Ik heb daarna bij elke partij het hele proces van bezoeker, naar klant tot een eigen WordPress website doorlopen. Daarna heb ik die website op meerdere manieren getest. Ik ga elke WordPress webhost uitgebreid bespreken. Alle voordelen en nadelen. De prijzen, de extraatjes, de reviews en snelheid scores. Individueel en in een grote tabel.

Screenshot dashboard met back-ups

Voor de ene gebruiker is het zelf kunnen maken en terugzetten van een back-up een enorm waardevolle feature, voor de ander is een CDN, dat zorgt dat je website sneller is in andere continenten, veel belangrijker.

Tot slot heb ik een overzicht gemaakt van andere populaire hostingproviders die een hostingpakket aanbieden waar je WordPress op kunt draaien.

Hoe is de WordPress hosting getest?

Ik heb het hele proces van bezoeker tot klant doorlopen. Je kunt daardoor wel redelijk snel een inschatting maken.

Wat heb ik bij de WordPress webhosts gedaan?

 • Een WordPress hostingpakket gekocht met een .nl domeinnaam.
 • Het control center bekeken. Ik heb gelet op de gebruiksvriendelijkheid van het systeem en hoe makkelijk het is om bepaalde dingen in te stellen, zoals mail, SSL, php-limieten en back-ups.
 • Een SSL-certificaat geactiveerd.
 • Een thema geïnstalleerd met een een drietal plugins .
 • Een demo website van het thema geïmporteerd, zodat je gelijk informatie krijgt over uploadlimieten en hoe de hosting in het echt presteert (een lege website is namelijk altijd snel)
 • Die demo website heb ik dan getest met de PageSpeed tool van Google, Pingdom Tools, Gmetrix en BitCatcha
 • Contact opgenomen met de servicedesk
 • En tientallen recente reviews gelezen per provider.

Voor welke WordPress hosting moet ik kiezen?

Het is lastig om één provider aan te wijzen voor iedereen.

Iedereen begint namelijk vanaf een ander punt, heeft andere tools, skills en ervaring tot hun beschikking, heeft een ander budget en andere doelen. Daarom heb ik mijn best gedaan om je te helpen om de verschillen in drie partijen die allround goed scoren aan te duiden.

Ik kan wel kort vertellen wat ik zou doen.

Mijn persoonlijke favoriete WordPress hosting

Ik raad zelf WordPress hosting bij xel aan – ik zit zelf bij hun.

Ze scoren op alle vlakken goed, maar het enorme verschil wordt gemaakt door de gratis WordPress ondersteuning. Ik heb ze de afgelopen 10 jaar een tiental keer benadert met iets waar ik zelf niet uitkwam en elke keer hielpen zij mij snel en goed. Het is fijn om een aantal WordPress experts bij de hand te hebben die je kosteloos vragen kan stellen.

Het is niet de goedkoopste optie, maar ik heb het gevoel dat de meeste mensen liever iets meer willen betalen voor betrouwbare kwaliteit en een soort zorgeloosheid dat je ergens op terug kunt vallen.

Alternatieve keuzes

Als ik mij richt op een ander continent dan Europa, dan zou ik voor SiteGround gaan. Je kunt daar je serverlocatie kiezen.

Als ik zo min mogelijk geld wil uitgeven, omdat het bijvoorbeeld een kleine website wordt waar je niet veel mee gaat doen, dan zou ik gaan voor Vimexx of Strato

En als ik meerdere website ga bouwen – om er ook actief mee aan de slag te gaan – en geld wil besparen, dan zou ik kiezen voor Cloud86.

Naar boven

Heb je iets aan dit artikel gehad?