De beste WordPress hosting vergelijken: wie is de #1 webhost voor Nederland? [2021]

Laatste update: 14 juni 2021 door Ruben Bunskoeke

Bij wie je WordPress hosting afneemt is een belangrijke, maar flink onderschatte, keuze.

Waarom?

Nou, een WordPress webhost kun je vergelijken met een internetprovider. En je merkt pas hoe belangrijk de keuze van een provider is wanneer je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

 • Wat als het internet enorm traag was?
 • Wat als iets niet lukt en je krijgt geen persoon aan de lijn, maar een keuzemenu waar je doorheen moet buffelen
 • Wat als je helemaal niet kan bellen? Wat als ze pas over 48 uur regeren?
 • Wat als het internet het soms een paar uur niet doet? Of zelfs langer?
 • Wat als je opeens extra moet betalen voor dingen die bij andere providers gratis zijn?

Bij WordPress hosting wil je gewoon dat alles werkt – net als met jouw internet

En als ooit iets niet werkt – wat je helaas nooit helemaal kunt uitsluiten, dan wil je dat je snel, begrijpelijk, vriendelijk en persoonlijk verder wordt geholpen.

Je wilt kwalitatieve hosting. Met goede, betrouwbare en vriendelijke service.

Want hosting is niet is waar je wakker om wil (en hoeft) te liggen.

Ik heb de beste providers van WordPress hosting op één rijtje gezet. Dan kan jij makkelijk en snel diverse WordPress hosting vergelijken op kwaliteit en prijs.

De beste Managed WordPress hosting providers vergelijken voor Nederland

Allright.

Er zijn drie WordPress hostingpartijen waar je volgens mij niet mee fout kan gaan.

Ze scoren op alle belangrijke dingen – kwaliteit, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en service – ver bovengemiddeld. Ik focus daarom vooral op waarin de drie partijen verschillen, zodat je een keuze kan maken op basis van prijs, wensen en extraatjes.

Bekijk ze alle drie en kies de partij die het best bij jouw wensen aansluit.

Laten we de WordPress hosting vergelijken

1. xel.nl: voor uitgebreide WordPress ondersteuning

xel is een van de best beoordeelde WordPress hostingproviders in Nederland.

Hun eerste WordPress Start hostingpakket kost 15,- per maand en is groot genoeg voor de meeste websites.

Je krijgt dan:

 • 5 GB schijfruimte, onbeperkt dataverkeer en 5 e-mailaccounts
 • Gratis .NL, .BE of .COM domeinnaam
 • Gratis SSL-certificaat
 • Caching en snelheid optimalisaties
 • Automatische WordPress installatie
 • Onbeperkt en professioneel WordPress support
 • Toegang tot de xel academy met uitgebreide handleidingen
 • Automatische en handmatige back-ups

Het tweede, Complete, pakket is geschikt voor de wat grotere en complexe websites en webshops en daar krijg je meer ruimte, automatische updates en een testomgeving.

Bespaartip: de prijs die je ziet is als je per jaar betaald. Als je kiest voor een factuurtijd van een kwartaal betaal je 10% meer. Het is dus handiger om per jaar te betalen.

Waarom kiezen voor WordPress hosting bij xel?

xel staat bekend om haar support.

Bij de WordPress hostingpakketten zit uitgebreide ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen inbegrepen. Ze waren een van de eerste providers die met deze service kwamen. En ondersteuning – iemand waaraan je vragen kunt stellen – is ideaal als je zelf een WordPress website wil bouwen.

Ze worden beoordeeld op Google met een: 4.9 van de 5 sterren – van totaal 318 recensies op 26-3-2021.

Reviews over WordPress hosting xel

“Wij hebben voor onze websites diverse hostingspartijen gehad. xel is de eerste partij waarbij ik het gevoel heb dat je serieus genomen wordt. De support is uitstekend en ze denken net even wat verder met je mee. Onze websites zijn dankzij xel supersnel en de uptime is tot nu toe 100% :-)” –

Pattrick Lotte

“Beste keuze die ik ooit gemaakt heb! Geen wachtrij en keuzemenu als je de service wilt bellen. Altijd vriendelijk personeel die weet waar ze het over hebben! Top service – ben er super tevreden mee! Een echte aanrader!” –

Isabell Mullenmeister

Bekijk de WordPress hostingdiensten van xel

2. SiteGround (24/7 service en Engelstalig)

SiteGround is een van de populairste internationale hostingproviders ter wereld. Ze zijn een van de hostingproviders die door WordPress zelf worden aangeraden. En ze hebben ook servers in Nederland.

Het eerst pakket, StartUp, heeft een actieprijs van 4 euro per maand en een normale prijs van 13 euro die geldt na de eerste contractperiode.

Je krijgt:

 • 10 GB schijfruimte en gratis e-mail
 • Gratis SSL-certificaat
 • Dagelijkse back-ups
 • Extra snel met Dynamic cache, Memcached opties en het Brotli compressie algoritme.
 • Gratis CDN
 • Automatische WordPress updates
 • 24/7 WordPress ondersteuning

WordPress starter module van SiteGround

WordPress starter geeft jou een vliegende start met een module waarin je direct een van tientallen gratis thema’s kunt activeren die je aan kunt passen met de populairste WordPress pagebuilder (genaamd Elementor). Verder heb je de optie om direct een aantal andere populaire plugins te activeren.

Het tweede pakket, GrowBig, heeft een actieprijs van 10 euro p/m en een normale prijs van 23 euro heeft twee keer zoveel ruimte, plek voor meerdere websites, automatische back-ups en back-ups op verzoek, gebruikers kunnen toevoegen, een testomgeving en 30% snellere PHP prestaties.

En het derde pakket, GoGeek, is voornamelijk geschikt voor grote websites, webshops, ontwikkelaars en webbouwers. Dit pakket heeft prioriteit ondersteuning, een whitelabel optie en Git ondersteuning.

Bespaartip: de (actie)prijs wordt beïnvloed door de lengte van jouw eerste contract. Voor hoe langer je hosting afneemt, hoe meer korting je krijgt.

Waarom kiezen voor WordPress hosting bij SiteGround?

 • WP Starter – wat beginnen extra makkelijk maakt
 • De service wordt zeer goed beoordeeld (meer dan 95% tevredenheid 5 jaar op een rij). Ze hebben een 24/7 servicedesk – via mail (binnen 15 min een reactie), telefoon of livechat (binnen 1 minuut.
 • Extra snelheid dankzij: Google Cloud, SSD, Cloudflare CDN, SuperCacher en een unieke SG optimizer plugin.

WordPress hosting reviews SiteGround

SiteGround wordt gemiddeld met een 4.8/5 beoordeeld.

“SiteGround is a great hosting solution for all your WordPress projects – both new and established ones. The service they provide is stable, secure and super fast thanks to the special tools they’ve developed in-house for WordPress users. That’s why I can easily recommend them as a great WordPress hosting provider!”

– Syed Balkhi

I absolutely love SiteGround. This isn’t because I understand a THING about what happens on the back end, although I’m sure you do a great job there. (My website seems to always work, so it must!). No, I love SiteGround because of its customer service”.

– Kim Life

Ga naar de WordPress pakketten van SiteGround

3. Cloud86: voor snelheid, meerdere websites en een testomgeving

Cloud86 is een ervaren webhost in Nederland met meer dan 15 jaar ervaring en betaalbare diensten

Het goedkoopste WordPress pakketten van Cloud86 heeft een actieprijs van 8 euro per maand en een normale prijs van 16 euro.

Je krijgt dan:

 • 10 GB schijfruimte en 10 e-mailccounts
 • Ruimte voor twee websites
 • Gratis SSL-certificaat
 • Geoptimaliseerde snelheid: Litespeed, extra caching etc
 • WordPress ondersteuning
 • Dagelijkse back-ups
 • Automatische updates
 • Testomgeving

De grotere pakketten bieden voornamelijk het veelvoudige aan ruimte aan – voor grotere en meerdere websites.

Bespaartip: De actieprijs geldt voor de eerste contractperiode. Die periode kun je zelf instellen op maand, jaar of drie jaar. Dus je zou voor drie jaar de actieprijs kunnen krijgen voor een pakket van de bovenste plank.

Waarom kiezen voor Cloud86:

Je hebt twee grote voordelen:

 • Meerdere websites op één hostingpakket. Je kunt twee websites draaien op het WordPress Start pakket en vijf websites op het Medium pakket
 • Bij het goedkoopste pakket zit al een testomgeving: maak een kopie van je website om plugins, thema’s en designveranderingen te testen

WordPress hosting reviews Cloud86

Binnen amper 1 dag tijd heeft het team van Cloud86 mij op zeer klantvriendelijke en deskundige wijze geholpen met het migreren van 2 domeinen vanuit 2 verschillende hosters.

Doorslag voor overstap is mijn enthousiasme voor het uitgebreide Managed WordPress hostingpakket en de zeer klantvriendelijke dienstverlening van het helpdesk team.

Ze staan je snel en kundig te woord. Ze nemen echt de tijd voor al je vragen en denken met je mee. De telefonische bereikbaarheid en daardoor effectieve communicatie ervaar ik als een grote plus. Ik vertrouw op de no-nonsense mentaliteit van deze Friese hosting organisatie.

Sheila Haanstra-van Kan

Bekijk de WordPress hostingpakketten van Cloud86

WordPress hosting vergelijken: welke hosting heb ik nodig?

Dat ligt er natuurlijk aan.

Alle drie de bovenstaande providers zijn goed. Dus je maakt sowieso geen slechte keuze. Maar laten we de verschillen even op een rij zetten, zodat je kunt kijken welke keuze het best bij jou past.

 • xel is waarschijnlijk de meest gebruiksvriendelijke optie voor iedereen die voor de eerste keer een eigen WordPress website willen maken. Met hun control center, automatische installatie, gratis domein, academie en WordPress ondersteuning.
 • Cloud86 is interessant als meerdere websites wilt maken en/of wanneer je jouw website qua design en functionaliteit vaak wilt aanpassen als die al live staat, dankzij de testomgeving.
 • SiteGround heeft 24/7 support (met o.a. livechat), meerdere snelheid optimalisaties (SSD, Cloud, Caching) en een eigen WordPress starter module. Wel moet je rekening houden dat je bij SiteGround alleen met creditcard kan betalen en dat de support Engelstalig is.

De beste webhosting voor WordPress is de host die het best bij jou en jouw website past.

Goedkopere WordPress hosting nodig?

First things first: je hebt geen specifieke WordPress hostingpakket nodig om een WordPress website te bouwen. Het kan ook gewoon met een standaard hostingpakket.

WordPress hosting is hosting dat geoptimaliseerd is voor WordPress. Met extra diensten, verbeteringen, hulp etc.

Je krijgt met een WordPress hostingpakket krijg je meer.

 • Meer ruimte
 • Een geoptimaliseerd hosting die een paar keer sneller is dan normale hosting
 • Support op WordPress gerelateerde problemen
 • Handleidingen en hulp voor thema’s en plugins
 • Automatische updates
 • En WordPress gerelateerde extraatjes

Het zijn enorm handige extraatjes, helemaal voor beginners.

Maar ze zijn niet essentieel.

Je kunt alles ook zelf uitzoeken en uitvoeren. Als je een kleiner budget hebt of al heel bekend bent met WordPress dan kun je ook normaal hostingpakket gebruiken als je een WordPress website wilt bouwen. Je betaalt dan snel 30 tot 60% minder.

De normale hostingpakketten van Cloud86 kost ongeveer 6 euro per maand. Met een actieprijs van 3 euro. En op dat pakket kun je meerdere websites draaien. Dat kan een goede optie zijn als je een kleiner budget hebt of redelijke ervaring hebt met het bouwen en managen van een WordPress website.

De volgende stappen: naam van jouw website (domeinnaam)

Direct na het kiezen van een hostingpakket moet je opgeven welke domeinnaam je wilt gebruiken. De naam van jouw website. Zo is hosting de ruimte op het web waar de bestanden van jouw website op komen te staan en een domeinnaam is het webadres van die ruimte.

Heb je al een naam bedacht? En weet je al of die beschikbaar is? Dan kun je die domeinnaam invullen en de bestelling afronden. Bij xel krijg je een domeinnaam gratis en bij de andere providers kost het rond de 10 euro per jaar.

Heb je nog geen domeinnaam bedacht? Geen probleem. Ik ga je helpen.

Een goede domeinnaam is makkelijk te onthouden en op te schrijven. In één keer. Dus het gaat niet om de lengte, maar om de complexiteit. dewereldlacht.nl is makkelijker te onthouden dan kaurl.nl

De meeste losse woorden zijn al geregistreerd als domeinnaam. Er zijn bijvoorbeeld al meer dan 6 miljoen .nl domeinnamen vastgelegd. En het veelvoudige hiervan aan .com domeinnamen.

Het is daarom verstandig om twee of meer woorden aan elkaar te koppelen. Denk aan lidwoorden, synoniemen, bijvoeglijk naamwoorden, werkwoorden, Engelstalige woorden, meervoud, enkelvoud etc.

Maar ook aan je eigen naar. Of een verzonnen woord. Denk aan omschrijvingen van wat jij doet, welke problemen je oplost of hoe het beschreven kan worden.

Een aantal voorbeelden

 • morningbrew
 • garagemonto
 • wijlatenlos
 • debestezomer
 • lichtbezorger
 • tinygardensun
 • Dimadvies

Van WordPress hosting en domeinnaam naar WordPress website

Nadat je een beschikbare domeinnaam hebt vastgelegd kun je de bestelling afronden. Meestal is het downloaden en installeren van WordPress niet nodig. Het installeren van de software om een website mee te bouwen via de webhost.

 • Bij xel wordt WordPress automatisch geïnstalleerd en krijg je vanzelf een mailtje met de inloggegevens van jouw website. Lekker makkelijk.
 • Bij SiteGround krijg je in het bestelproces direct de optie om WordPress met een paar klikken te installeren.
 • Bij Cloud86 moet je eerst inloggen in Plek control center. Daar kun je via de WordPress toolkit WordPress installeren.

Handleiding eigen WordPress website maken

Ben je van plan om een eigen WordPress website of WordPress blog te maken? Dan heb je naast goede WordPress hosting ook een handleiding nodig. Wij hebben diverse handleidingen op een rijtje gezet.

WordPress hosting vereisten / eisen

Voor WordPress heeft jouw WordPress hostingpakket het volgende nodig.

 1. Een PHP versie van 7 of hoger
 2. Een MySQL versie van 5.6 of hoger
 3. HTTPS verbinding.

De bovenstaande webhosters hebben WordPress hostingpakketen die geschikt zijn voor de laatste versie. Wil je weten of jouw webhostingprovider geschikt is? Of wil je voor de zekerheid checken of één van de bovenstaande webhosts aan de criteria voldoen?

Kijk dan bij de specificaties van de hostingpakketten. Verder zou je de webhost ook even kunnen bellen en mailen.

Waar WordPress hosten? WordPress Hosting vergelijken: waar moet ik op letten?

Welke WordPress webhost is de beste keuze voor mij?

Dat ligt eraan.

Stel bij het vergelijken van de WordPress webhosting pakketten jezelf de volgende vragen;

 1. Ga je zelf een WordPress website maken of doet een webbouwer dit?
 2. Ga je zelf jouw website onderhouden? Ja? Dan kan WordPress ondersteuning handig zijn. P.S. Je kan ook altijd het WordPress forum raadplegen.
 3. Is het een persoonlijke website/blog? Of is het een zakelijke website?
 4. Ben je van plan meerdere websites te maken?
 5. Hoe is je Engels? Als dat beperkt is, kan je beter voor een Nederlandstalige hostingprovider gaan.
 6. Hoe belangrijk is snelheid? Hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer effect een snellere website kan hebben.
 7. Ga je veel foto’s gebruiken (heb je bijvoorbeeld modeblog/foodblog)? Ja? Dan heb je veel schijfruimte nodig.
 8. Is het de eerste keer dat  je een WordPress website gaat maken? Ja? Dan kan WordPress ondersteuning handig zijn.
 9. Hoeveel domeinnamen wil je vastleggen? En veel extensies?

Let vervolgens ook op jouw vereisten, eisen, wensen en de ervaringen van andere klanten.

Heb je weinig tijd om onderzoek te doen naar de WordPress webhost die het best bij jou past? Kies dan gewoon 1 van de bovenste drie. Zoals ik al eerder zij, ze zijn alle drie goed.

De beste WordPress themes en WordPress plugins

WordPress werkt met thema’s, plugins en builders.

Een thema bepaalt de look & feel van jouw website en met plugins kan je bijna elke denkbare functionaliteit aan jouw website toevoegen. Dankzij WordPress thema’s kan je snel een mooi design voor jouw website of blog regelen en met plugins kan je gemakkelijk je website uitbreiden in functionaliteit.

Je kan qua WordPress themes kiezen tussen een gratis theme of een betaalde theme (hier een aantal voorbeelden van een goed WordPress thema). Betaalde WordPress thema’s kan je bijvoorbeeld vinden op ThemeForest. Betaalde thema’s zijn veel completer, beter ontworpen en hebben vaak ook pagebuilders (waardoor je makkelijk professionele webpagina’s kunt maken)

De gratis themes kan je vinden in het dashboard van je WordPress website onder het kopje ‘Weergave’.

WordPress thema's bij Themeforest

*Up-time ratio WordPress hosting

Het percentage van de up-time komt van de WHT Uptime monitor. Up-time is het percentage dat een server (waar jouw WordPress website op komt te staan) bereikbaar is. Up-time heeft ook invloed op jouw ranking, maar voornamelijk als de up-time laag is – dus wanneer de website veel vaker offline is dan gemiddeld.

Professionele WordPress hostingproviders doen er alles voor om het downtime te minimaliseren. Ze gebruiken hardware van de hoogste kwaliteit, zitten bij een professioneel datacenter waar alle omstandigheden (zoals kamertemperatuur), beveiliging en energievoorziening op en top geregeld is. En zo veel mogelijk wordt redundant uitgevoerd. Dit betekent als er ooit een fout is op één server, dat de andere server het direct overneemt.

Echter kan 100% garantie niet gegarandeerd worden. Er kan altijd wel iets misgaan. Zelfs als je alle mogelijke voorbereidingen pleegt, kan een fout ontstaan. De meeste WordPress hosting providers hebben een up-time van 99.98%+.

*WordPress hosting ervaringen / beoordelingen vergelijken

WordPress hosting ervaringen SiteGround

WordPress hosting ervaringen Xel Media
 • Recensies op Google: 4.9 van 5 sterren (totaal 318 recensies, meeste recente reviews)
 • Review webhosters.nl: 3.3 van de 5 (meeste reviews zijn wel van voor 2016)

Hosting voor meerdere WordPress websites of blogs vergelijken

Wanneer je eenmaal één website hebt gemaakt, is de kans groot dat je een tweede gaat maken.

Veel ondernemers hebben zelfs tientallen WordPress websites. Wanneer je meerdere WordPress websites wilt hosten is het handiger en goedkoper om een hostingpakket te nemen waar je meerdere domeinnamen kan hosten. Bekijk dus bij de hostingprovider naar keuze bij welk pakket je meerdere domeinnamen/websites mag hebben.