De beste WordPress hosting vergelijken voor Nederland (2017)

Wordpress Het kiezen en bestellen van WordPress hosting is een belangrijke, maar flink onderschatte, keuze.

Waarom?

Nou:

Een webhost is als een internetprovider. Je merkt pas hoe belangrijk de keuze van een internetprovider is, wanneer je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

 • Wat als je internet er opeens voor een paar dagen uit lag?
 • Of wat als je internet enorm traag was?
 • Wat als je ze belt en je krijgt geen persoon, maar een keuzemenu?

Je wilt gewoon dat alles werkt. En als ooit iets niet werkt, dan wil je dat je snel, begrijpelijk en vriendelijk verder wordt geholpen.

Ik ga je helpen om de juiste keuze te maken.

Daarom heb ik de beste WordPress hostingproviders op één rijtje gezet. Dan kan jij makkelijk en snel diverse WordPress hosting vergelijken op kwaliteit en prijs.

De beste Managed WordPress hosting providers vergelijken

Allright. Laten we beginnen met de eerste WordPress webhost.

 1. Xel Media (alles in één keer goed geregeld)

Xel Media hostingXel Media is één van de snelstgroeiende hostingproviders in Nederland. Ze bestaan al sinds 1999 en richten zich voornamelijk op WordPress hosting. De kwaliteit van hun pakketten eersteklas en de service is superieur.

Het WordPress hostingpakket van 9,90 per maand is perfect voor zowel starters als professionals.

Waarom?

 • Je krijgt ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen (ideaal als je zelf je website wilt bouwen).
 • Je krijgt een gratis domeinnaam (scheelt weer een paar euro op jaarbasis).
 • Er worden dagelijks back-ups gemaakt (extra zekerheid).
 • WordPress wordt automatisch geïnstalleerd.
 • Een van de snelste WordPress hostingpakketten in Nederland
 • Je krijgt 3 GB schijfruimte en fair-use dataverkeer, dus je hoef je daar ook niet druk om te maken.

Stel ik kies voor Xel Media, welk WordPress hostingdienst heb ik dan nodig?

Het “WordPress Start”-pakket van Xel Media.

Ga naar de WordPress pakketten van Xel Media

 

Tip: Ga je voor Xel? Als je voor een betaalperiode van 12 maanden kiest, dan bespaar je 10% (anders betaal je een paar euro extra per maand).

WordPress hosting ervaringen Xel Media

Het kan erg fijn zijn als starten om een ‘hulplijn’ te hebben die je direct in kan zetten wanneer je tegen iets aanloopt met je WordPress website of.

 

 • Recensies op Google: 4.8 van 5 sterren (totaal 46 recensies)
 • Reviews op Webhoster: 3.5 van de 5 sterren (totaal 15 ervaringen)
 • Ervaringen ISP: 92% positief (25 ervaringen)

Reviews Xel Media

“Als marketeer met beperkte kennis van online databases, scripten en andere technische zaken, maar wel de wens om websites te bouwen, ben ik enorm geholpen door Xel. Met geduld en uitgebreide service helpen ze me met de websites die ik maak en beheer, zodat ik me kan richten op het creatieve deel. Ik ben onder de indruk en zou Xel zeker aanbevelen.” – Wouter Kop

“Beste keuze die ik ooit gemaakt heb! Geen wachtrij en keuzemenu als je de service wilt bellen. Altijd vriendelijk persooneel die weet waar ze het over hebben! Top service – ben er super tevreden mee! Een echte aanrader!” –  Isabell Mullenmeister

“Wij hebben voor onze websites diverse hostingspartijen gehad. Xel is de eerste partij waarbij ik het gevoel heb dat je serieus genomen wordt. De support is uitstekend en ze denken net even wat verder met je mee. Onze websites zijn dankzij Xel supersnel en de uptime is tot nu toe 100% :-)” – Pattrick Lotte

Bekijk de WordPress hostingdiensten van Xel Media.

 

WordPress website bouwen? 

Ga je zelf je website bouwen? Dan kan je zo deze enorm uitgebreide stap voor stap handleiding gebruiken die ik heb geschreven: handleiding eigen WordPress website maken.

 

2. SiteGround (goedkoop, populair, Engelstalig, maar wel met iDeal en servers in Nederland)

SiteGround is een van de grootste internationale hostingprovider ter wereld. En ze houden rekening met Nederland. Dit betekent dat er servers in Nederland staan (dat is belangrijk voor de snelheid van je website) en dat je gewoon met iDeal kan betalen. De support is wel in het Engels, maar het is wel 24/7.

 

SiteGround krijgt overal hoge cijfers voor service en de kwaliteit van de pakketten.

SiteGround heeft drie pakketten.

 • StartUp van 3,95 per maand voor de eerste periode
 • GrowBig van 7,95 per maand voor de eerste periode
 • GoGeek van 11,95 per maand voor de eerste periode

 

Bij elk pakket kan je WordPress met één klik op de knop installeren.

Welk hostingpakket heb ik nodig?

Dat ligt er aan.

 • StartUp is een goed pakket voor startende bloggers en ondernemers. Voor als je nog niet zoveel bezoekers hebt of verwacht.
 • Het GrowBig pakket is handig als je meer dan 300 bezoekers per dag verwacht, een snellere website wilt, snellere service, makkelijker en meer back-ups wilt terug zetten of meerdere websites op èèn pakket wilt hosten.
 • Het GoGeek pakket is alles van het GrowBig pakket + een testomgeving (kan je aanpassingen testen), nog sneller wilt zijn, meer mensen kunnen ontvangen en je verzochten kunt indienen om back-ups terug te zetten.

Dus, welk WordPress webhosting pakket?

SiteGround webhostingAls ik nu vanaf het nulpunt moest beginnen dan zou ik voor het tweede pakket gaan, zodat je kan groeien en zodat je meerdere websites op één pakket kan zetten.

Als ik dat niet kan betalen, dan zou ik voor het eerste pakket gaan.

En als ik nu een pakket moest kiezen (dus met een paar sites die al een paar jaar bestaat) dan zou ik voor het laatste pakket gaan, voor de bezoekersgetallen deels, maar ook omdat een testomgeving er handig kan zijn).

 

Goedkope WordPress Hosting bij SiteGround

Tip: Het goedkoopste pakket van SiteGround is 3,95 per maand voor de lengte van het eerste contract en daarna kost het 7,95 per maand. Maar je kan zelf bepalen hoe lang het eerste contract duurt. Je kan dus zelf kiezen of je 12, 24 of 36 maanden 3,95 betaalt.

En zo werkt het met elk pakket. Kies dus voor een lange termijn als je geld wilt besparen.

Ga naar de WordPress pakketten van SiteGround

Ik denk dat qua prijs/kwaliteit SiteGround een van de betere keuzes is voor kleine websites (helemaal voor de 3.95 per maand). Als je een beetje traffic begint te krijgen (en dus het pakket moet upgraden) dan ben je wel iets meer kwijt dan bijvoorbeeld de host Xel.

WordPress hosting ervaringen SiteGround

 • Reviews op whoishostingthis: 4.6 sterren van de 5 (733 reviews).
 • Ervaringen op trustpilot: 9.6 van de 10 (215 ervaringen)
 • Recensies op webhostinggeeks.com: 4,5 van de 5 (335 recensies)

 

“SiteGround is a great hosting solution for all your WordPress projects – both new and established ones. The service they provide is stable, secure and super fast thanks to the special tools they’ve developed in-house for WordPress users. That’s why I can easily recommend them as a great WordPress hosting provider!” – Syed Balkhi

I absolutely love SiteGround. This isn’t because I understand a THING about what happens on the back end, although I’m sure you do a great job there. (My website seems to always work, so it must!). No, I love SiteGround because of its customer service”. – Kim Life

 

Bijzonderheden van WordPress Hosting bij SiteGround

Let op: De website, het control center en alle service (chat, mail en telefonisch contact) is Engelstalig. Voor de meesten zal dit niet uitmaken. Is je Engels niet zo goed en verwacht je veel hulp nodig te hebben? Dan is het misschien beter om voor een Nederlandstalige provider te kiezen.

Verder krijg je een gratis .nl domeinnaam, een makkelijke WordPress installatie en dagelijkse back-ups.

3. Savvii (Managed WordPress hosting voor professionals)

Savvii biedt Managed WordPress hosting aan. Dat betekent dagelijkse scans, automatische updates, CDN, NGINX, phpAPC en Varnish. En dat betekent extra veilig en extra snel.

Schijfruimte 250MB
Dataverkeer 3.5k pageviews (= +- 116 bezoekers per dag
Cijfer reviews* Er zijn weinig reviews door MKB’ers te vinden. Door andere (professionele) bloggers worden ze wel hoog aanraden.
Up-time* Niet vindbaar. Heb er wel vertrouwen in dat het 99,9%+ is.

Kosten WordPress Hosting bij Savvii

11 euro per maand voor het goedkoopste pakket. Als je een beetje groeit of al redelijk wat bezoekers hebt, dan heb je het tweede pakket nodig van 29 euro per maand.

Ga naar de WordPress pakketten van Savvii

Bijzonderheden van WordPress webhosting bij Savvii

Ze zijn technisch sterk. Savvii is vooral interessant voor de wat grotere websites. Ik denk dat startende bloggers of ondernemers het best (in het begin) een pakket bij een WP host kunnen kiezen die sterk is in service (begeleiding).

Maar… Ruben, wat is nou de beste WordPress hosting in Nederland?

De beste WordPress hostingTjah. Lastig om te zeggen, want ‘de beste zijn’ is voor iedereen anders.

Xel Media heeft een technisch sterk pakket (een van de snelste WordPress hosting in Nederland) en geeft persoonlijke ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen. Dat is uniek en voor veel zelfstandige ondernemers en beginners bloggers erg handig.

Savii is interessant voor de wat grotere websites.

En SiteGround zit er tussen in. Goede service, technisch sterk, snelle hosting, vrij goedkoop, maar is wel volledig Engelstalig.

De beste webhosting voor WordPress is de host die het best bij jou en jouw website past. Wil je meer service, iets goedkoper of technisch sterk?

 

Waar WordPress hosten? WordPress Hosting vergelijken. Waar moet ik op letten?

Welke WordPress webhost is de beste keuze voor mij?

Dat ligt eraan.

Stel bij het vergelijken van de WordPress webhosting pakketten jezelf de volgende vragen;

 1. Ga je zelf een WordPress website maken of doet een webbouwer dit?
 2. Ga je zelf jouw website onderhouden? Ja? Dan kan WordPress ondersteuning handig zijn. P.S. Je kan ook altijd het WordPress forum raadplegen.
 3. Is het een persoonlijke website/blog? Of is het een zakelijke website?
 4. Hoe is je Engels? Als dat beperkt is, kan je beter voor een Nederlandstalige hostingprovider gaan.
 5. Hoe belangrijk is snelheid? Hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer effect een snellere website kan hebben. Je zou dan voor Savvii kunnen kiezen?
 6. Ga je veel foto’s gebruiken (heb je bijvoorbeeld modeblog/foodblog)? Ja? Dan heb je veel schijfruimte nodig.
 7. Is het de eerste keer dat  je een WordPress website gaat maken? Ja? Dan kan WordPress ondersteuning handig zijn.
 8. Hoeveel domeinnamen wil je vastleggen? En veel extensies?

Let vervolgens ook op jouw vereisten, eisen, wensen en de ervaringen van andere klanten.

Heb je weinig tijd om onderzoek te doen naar de WordPress webhost die het best bij jou past? Kies dan gewoon 1 van de bovenste drie. Zoals ik al eerder zij, ze zijn alle drie goed.

Installeren van WordPress

WordPress installeren en website makenVoor starters kan dit belangrijk zijn. Tenminste, dat vond ik. Het kan namelijk even lastig zijn, als je geen ervaring met de techniek erachter hebt.

Moet ik zelf WordPress installeren of doet de webhostingprovider dit?

De meeste hostingproviders hebben een WordPress script. Via een WordPress script kan je met een druk op de knop WordPress installeren. Bij WordPress hosting van Xel Media wordt WordPress automatisch geïnstalleerd.

“Savvii levert standaard al een WordPress installatie op bij het bestellen van een site, dit is inclusief de Savvii plugin die zorgt voor het automatisch flushen van de cache en brute force protectie. Uiteraard zetten wij graag een schone install neer als klanten daarom vragen.– Gijs Hovens  Savvii

Handleiding eigen WordPress website maken

Ben je van plan om een eigen WordPress website of WordPress blog te maken? Dan heb je naast goede WordPress hosting ook een handleiding nodig. Wij hebben diverse handleidingen op een rijtje gezet.

Andere WordPress webhosting providers vergelijken

Een verkeerde keuze in webhost leidt vaak tot onnodige kopzorgen door slechte service of uptime. En dit kan leiden tot flinke daling in bezoekers, omzet en rankings.

Van een goede WordPress hostingprovider heb je geen last, omdat alles werkt. En een uitstekende WordPress webhost helpt je verder. Je website is nog sneller (dan websites met normale hosting) en als je een vraag heb, helpt de host je verder.

Er zijn over het algemeen twee soorten WordPress hostingdiensten te vinden.

 • De eerste groep biedt veel extra’s en is speciaal afstemt op WordPress (en daar betaal je dan ook iets extra voor). Dit waren de bovenstaande providers.
 • De andere groep maakt het mogelijk om WordPress via een one-minute-script makkelijk op jouw hostingpakket te zetten. Het zijn dus normale hostingpakketten waar je WordPress op kunt zetten.

Vergelijk goedkope WordPress webhosts uit Nederland

Bijna elke webhost heeft wel een pakket waar een WordPress website op kan draaien.

In het onderstaande tabel vergelijken wij normale  WordPress hostingpakketten op prijs, installatie mogelijkheid, dataverkeer en schijfruimte.

Provider Schijfruimte Dataverkeer WordPress installeren? Kosten per maand
Versio 0,75GB 100GB Installatie aangeboden in Control Center €4,99 per maand
Yourhosting 7GB 10GB Installatie aangeboden in Control Center €8,25 per maand
Xel Media 1GB 5G Installatie aangeboden in Control Center €4,45 per maand
Skyberate  200MB 2GB Wordt geinstalleerd €5 per maand

WordPress one-minute-script bij webhosting

Bij de bovenstaande WordPress hostingproviders kan je met een one-minute-script (vaak via Installatron) WordPress automatisch op jouw webhostingpakket zetten. Het WordPress script doorloopt elke stap die bij het installatieproces komt kijken.

Eenmaal na het kiezen van een WordPress webhost en het (laten) installeren van WordPress is het tijd om jouw website uit te bouwen. Dit kan je het best doen met de handleidingen die ik hierboven gaf. Via zo’n handleiding krijg je antwoord op vragen zoals;

 • Hoe werkt WordPress?
 • Hoe maak ik een pagina aan?
 • Hoe pas ik het menu aan?
 • Hoe verander ik het design van de website?
 • Etc

Laten we heel even snel hebben over de twee belangrijkste onderdelen van een WordPress website. Namelijk; themes en plugins.

De beste WordPress themes en WordPress plugins

WordPress werkt met thema’s en plugins. Een thema bepaalt de look & feel van jouw website en met plugins kan je bijna elke denkbare functionaliteit aan jouw website toevoegen.

Dankzij WordPress thema’s kan je snel een mooi design voor jouw website of blog regelen en met plugins kan je gemakkelijk je website uitbreiden in functionaliteit.

Je kan qua WordPress themes kiezen tussen een gratis theme of een betaalde theme.

Betaalde WordPress thema’s kan je bijvoorbeeld vinden op ThemeForest. Betaalde thema’s zijn veel completer, beter ontworpen en hebben vaak ook pagebuilders (waardoor je makkelijk professionele webpagina’s kunt maken)

De gratis themes kan je vinden in het dashboard van je WordPress website onder het kopje ‘Weergave’.

WordPress thema's bij Themeforest

*WordPress hosting ervaringen / beoordelingen vergelijken

Het cijfer van de reviews is het gemiddelde van de cijfers van webhostsers.nl en de ISPgids. Ook is Whoishostingthis.com geraadpleegd. Ik probeer de cijfers regelmatig up te daten.

*Up-time ratio hosting

Het percentage van de up-time komt van de WHT Uptime monitor. Up-time is het percentage dat een server (waar jouw WordPress website op komt te staan) bereikbaar is.

Professionele WordPress hostingproviders doen er alles voor om het downtime te minimaliseren. Ze gebruiken hardware van de hoogste kwaliteit, zitten bij een professioneel datacenter waar alle omstandigheden (zoals kamertemperatuur), beveiliging en energievoorziening op en top geregeld is. En zo veel mogelijk wordt redundant uitgevoerd. Dit betekent als er ooit een fout is op één server, dat de andere server het direct overneemt.

Echter kan 100% garantie niet gegarandeerd worden. Er kan altijd wel iets misgaan. Zelfs als je alle mogelijke voorbereidingen pleegt, kan een fout ontstaan. De meeste WordPress hosting providers hebben een up-time van 99.98%+.

WordPress hosting vereisten / eisen

Voor WordPress heeft jouw WordPress hostingpakket het volgende nodig.

 1. Een PHP versie van 5.2.4 of hoger
 2. Een MySQL versie van 5.0.15 of hoger
 3. Verder is een Apache mod_rewrite module nodig als je een meerdere websites via één installatie wilt laten draaien

De bovenstaande webhosters hebben WordPress hostingpakketen die geschikt zijn voor de laatste versie. Wil je weten of jouw webhostingprovider geschikt is? Of wil je voor de zekerheid checken of één van de bovenstaande webhosts aan de criteria voldoen?

Kijk dan bij de specificaties van de hostingpakketten. Verder zou je de webhost ook even kunnen bellen en mailen.

WordPress hosting goedkoop?

Is er ook goedkope WordPress hosting?

Dat ligt aan wat je onder WordPress hosting verstaat. We zeiden net al dat hostingpakketten waar een WordPress one-minute-script op zit ook soms WordPress hosting wordt genoemd. En dan kan je met een normaal hostingpakket goedkoop je website hosten. En dat kan je dan goedkope WordPress hosting noemen.

Zo valt Siteground onder de noemer van goedkope WordPress hosting

Vaak offer je wel voor een goedkoop pakket service op. Zo kan je bij sommige hostingproviders die goedkoop zijn alleen via de mail regeren en dat kan niet handig zijn als je website op dit moment down is (plat ligt). Probeer dus een hostingprovider te vinden die zowel service levert als een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Buiten dat kan je ook kritisch kijken naar de schijfruimte en de dataverkeer die je bij een pakket krijgt. Zo heeft een normale WordPress website (10-500 bezoekers per dag) vaak maar 250 MB schijfruimte en 2 GB dataverkeer nodig. Heb je een hele grote website met heel veel verkeer? Of gebruik je heel veel video’s of plaatjes? Dan moet je een groter pakket afnemen.

Je kan dan ook denken aan een VPS (Virtual Private Server), maar dat is voornamelijk interessant voor de wat grotere bedrijven.

Hosting voor meerdere WordPress websites of blogs vergelijken

Wanneer je eenmaal één website hebt gemaakt, is de kans groot dat je een tweede gaat maken.

Veel ondernemers hebben zelfs tientallen WordPress websites. Wanneer je meerdere WordPress websites wilt hosten is het handiger en goedkoper om een hostingpakket te nemen waar je meerdere domeinnamen kan hosten. Bekijk dus bij de hostingprovider naar keuze bij welk pakket je meerdere domeinnamen/websites mag hebben.

Wat is de toegevoegde waarde van elke populaire WordPress webhost in Nederland?

Geen een webhosting provider heeft dezelfde pakketten en biedt dezelfde service. Zo groeit het hostingpakket van Versio met elke maand en heeft Xel Media een uitgebreide handleiding voor het bouwen van een WordPress website.