Bedrijfsnaam bedenken en kiezen? Inspiratie en 10+ voorbeelden

Laatste update: 11 februari 2021 door Ruben Bunskoeke

Het bedenken en kiezen van een bedrijfsnaam is een van de eerste officiële stappen naar een eigen onderneming.

Dit betekent direct dat het een redelijk spannende stap is. Maar, no worries. Ik ga je helpen. Met tips, adviezen en tientallen voorbeelden.

Wat is een goede bedrijfsnaam?

Een sterke bedrijfsnaam is makkelijk te onthouden en op te schrijven.

Dit betekent niet dat een bedrijfsnaam kort hoeft te zijn. De naam ‘De Wereld Draait Door’ is bijvoorbeeld makkelijker te onthouden en op te schrijven dan de naam ‘Quards’ of zelfs ‘Flermedia’.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bedrijfsnaam?

Als je zo een aantal mogelijke bedrijfsnamen bedenkt, dan is het slim om direct te checken of er al een bedrijf bestaat met dezelfde naam via het handelsregister van de KVK en of de domeinnaam nog vrij is.

Kijk of de domeinnaam nog beschikbaar is bij xel.nl

Is de domeinnaam vrij?

Registreer dan eerst de domeinnaam.

Dat adviseert de KVK zelf ook. Wanneer jij je inschrijft bij de KVK, dan wordt jouw bedrijfsnaam direct openbaar gemaakt. De kans bestaat dan dat iemand anders snel jouw domeinnaam vastlegt (en die aan jou probeert door te verkopen voor een enorm bedrag of zelf gaat gebruiken). Handmatig of met een geautomatiseerd programma.

Maar wat als ik toch voor een andere bedrijfsnaam ga?

Geen probleem. Het registreren van een domeinnaam is niet zo duur. Bij xel.nl kan je voor 3,95 per jaar een domeinnaam vastleggen. Twijfel je over meerdere namen? Dan kan je er dus ook voor besluiten om meerdere domeinnamen voor een jaartje (of twee) vast te leggen.

Wil je direct beginnen nadat je een naam hebt gevonden? Bekijk dan deze handleiding voor het maken van een eigen WordPress site. Je kunt al starten met het bouwen van een website en marketing voordat je begint. Sterker nog, het is slim om een begin te maken als je nog fulltime of parttime ergens werkt.

Oké, laten we het hebben over het bedenken van bedrijfsnamen.

Bedrijfsnaam bedenken: inspiratie en voorbeelden

Ik heb twaalf varianten en tientallen voorbeelden.

Je eigen naam

Vroeger was dit de standaard. Je vernoemt jouw bedrijf naar jezelf. En je ziet het nog steeds vaak. Bij persoonlijke dienstverleners, maar ook bij multinationals.

Denk aan: Philips, Heineken, Barcadi, Ben & Jerry, Nestlé, Tupperware, Armani. Allemaal gebaseerd op hun eigen naam.

Mijn advies: Het is geschikt wanneer jouw kennen en kunnen centraal staat, wanneer je niet een enorm veelvoorkomende naam hebt en wanneer je niet wilt uitbreiden. Ga je voor jouw achternaam? Dan maakt het bovenstaande niet echt uit.

Jouw naam + beschrijvend woord

Marketing door Marloes
Schilder Boris
Atelier Jan

Naam + Engels woord

Carepackage Floor
Food by Arco

Kleine zinnen

Met een kleine zin kan je direct duidelijk maken wat je doet, wie je bent of waar je voor staat. Omdat het een kleine zin is, blijft de naam makkelijk te onthouden. Daarnaast is de kans redelijk groot dat de bedrijfsnaam en de domeinnaam nog beschikbaar is.

Zorg Voor Natuur
Snel Geschilderd

Of een Engelstalige variant

Talk Is Cheap

Flowers for everyone

Beschrijvende woorden

Je kunt woorden kiezen die te maken hebben met wat je doet of gewoon een aantal willekeurige woorden.

Zo heb ik ooit de domeinnaam deaanhouder.nl vastgelegd. Prima domeinnaam voor een hoop bedrijven.

Beschrijvende bedrijfsnaam

Prakijk Floorden
Groen Klimaat
De Correspondent

In Nederland kun je vaak ook de, het en een voor een woord zetten om het unieker te maken. Wat weer de kans vergroot dat de domeinnaam beschikbaar is. Denk aan: De klerenkast, een vrije maandag of het waterpad.

Of je kunt weer kiezen voor een Engelse variant

CopyBlogger
Grammarbook
Fortune 500
Mighty Clean

Maar je kan ook voor twee willekeurige woorden

Het hoeft niets met jou of jouw onderneming te maken hebben. Wees creatief.

Worktree
MountainDew

Verzonnen naam

Cikla
Xel

Afkorting

Een afkorting kan ook, zoals de kvk.nl, maar de kans is groot dat de meeste korte domeinnamen, wat afkortingen vaak zijn, al geregistreerd zijn.

Laten inspireren

Je kan een naam kiezen of afleiden van een plek, persoon of wezen uit boeken, mythologie, series, topografie, geschiedenis en films.

Voorbeelden: Eris, Apolzo, Valkyri, Adige, Meylan.

Bedrijfsnaam kiezen

Probeer in bulk te werken. Bedenk een lijstje met mogelijke bedrijfsnamen en kijk daarna welke domeinnamen vrij zijn. En kijk daarna naar het bedrijfsregister. Wees ook niet bang om de mensen om je heen om hulp te vragen. Misschien heeft iemand een tof idee.

Denk ten slotte ook niet te lastig. Een bedrijfsnaam is maar een naam en het beeld wat men van die naam heeft wordt gevormd door wat je doet. Je creëert je eigen betekenis. Want, tjah, wat betekent 000.nl? Niets. Maar de lezers en volgers hebben vast een zeker een beeld wat het representeert.

You got this!

Delen