Goedkoop domeinnaam registreren – wie is de goedkoopste provider?

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 13 maart 2024

Bij welke provider kan ik de meest goedkope domeinnaam registreren?

Het lijkt een simpele vraag, maar het wordt een stukje ingewikkelder als je een compleet, goed en eerlijk antwoord wil.

Wat je moet weten over (goedkope) domeinnamen

Bij het registeren van een domeinnaam kan niet zoveel misgaan. Op dat gebied maakt het niet uit waar je een domeinnaam gaat kopen.

Waar je rekening mee moet houden is alles om de domeinnaam heen.

Zo heeft iedere provider een vaste prijs voor een domeinnaam. Een deel heeft ook een actieprijs voor het eerste jaar. De kosten kunnen per jaar dus veranderen – buiten prijsverhogingen om. Daarnaast moet je ook nadenken wat je met je domeinnaam gaat doen. Het toevoegen van e-mail kost ook geld. En er zijn ook verschillende prijzen per extensie. Tot slot heeft elke partij verschillende hostingpakketten, waar wel dingen mis kunnen gaan, en waar je in een maand evenveel kwijt bent als een domeinnaam per jaar.

Hoe meer je met een domeinnaam wil doen, hoe belangrijker de keuze van een partij wordt. Een verkeerde keuze kan leiden tot hoge kosten, downtime, complexe systemen en een onbereikbare servicedesk.

Goedkoop een domeinnaam kopen

Ik heb gekeken naar 15 providers van domeinnamen en de goedkoopste partijen die redelijk goed beoordeeld worden in een tabel gezet. Ik heb gekeken naar xel, Hostnet, Yourhosting, TransIp, Combell, Strato, Mijn.host, Mijndomein, Hosting, Cloud86, Versio, One.com, GoDaddy, Vimexx en Antagonist.

Alle drie opties zijn goede keuzes, met ieder eigen voordelen.

Waar kun je goedkoop domeinnamen registreren?

Deze drie providers horen bij de goedkoopste providers – met een goede rating.

ProvidersActieprijsPrijsPrijs 5 jaarScore Google
xel.nl€1€9,95€40,804,9/5 (413 reviews)
Mijndomein€0,50€10€40,54,2/5 (3.416 reviews)
Mijn.host€4,99€4,99€24,954,9/5 (100 reviews)

Ik heb deze drie gekozen om een paar redenen: de domeinnaam kost minder dan 10 euro per jaar (de gemiddelde prijs van een .nl domein is namelijk €14,80 per jaar) en ze worden goed beoordeeld (hoger dan een 4/5).

Waar kun je de goedkoopste .nl domeinnaam registreren?

Je kunt de goedkoopste domeinnaam registreren bij Mijn.host.

Met €4,99 p/j hebben ze laagste vaste prijs van alle vergeleken providers. Dit betekent dat dit de goedkoopste optie is wanneer je een domeinnaam voor een lange tijd gaat vastleggen.

De beste actieprijs

Actieprijzen zijn tricky. Dit komt omdat die providers een product aanbieden die ver onder de echte kostprijs zit. Dit betekent dat ze hun geld op andere manieren moeten verdienen.

Dit gebeurt op een paar mogelijke manieren: ze weten en hopen dat mensen een domeinnaam langer laten staan bij de partij dan initieel gepland. Met een hogere vaste prijs kunnen ze hun actieprijs dekken.

De voornaaste methode is dat we vaak hosting afnemen bij de partij waar we onze domeinnamen hebben vastgelegd, omdat dit lekker makkelijk is. Hosting kost makkelijk 10x zoveel als een domeinnaam (omdat je geen product koopt, maar een dienst), waardoor ze daar hun inkomen kunnen verdienen. We gaan het zo nog wel even over hosting hebben. Daarnaast kan een host met verborgen kosten komen, maar dat reflecteert vaak ook een een slechte reviewscore – en die partijen heb ik niet in het lijstje gezet.

Wanneer is goedkoop, duurkoop?

Dit betekent twee dingen: ja, je kunt enkele (tientallen) euro’s besparen wanneer je meerdere domeinnamen wil vastleggen en je zeker weet dat je ze na een jaar gaat opzeggen/verhuizen. Als je dat niet doet – en de domeinnamen vergeet, dan kun je na een paar jaar in plaatst van tientallen euro’s besparen, honderden euro’s extra betalen.

Twee van de aanbevolen partijen xel.nl en Mijndomein hebben een actieprijs van ongeveer 1 euro – en een prima vaste prijs. In één jaar ben je bij hun 5 euro goedkoper uit per .nl domeinnaam dan bij mijn.host. In twee jaar ben je ongeveer hetzelfde kwijt. En in drie jaar ben je 5 euro meer kwijt.

Er is nog een andere optie. Strato heeft een actieprijs van 0.12 cent en een normale prijs van 9 euro per maand. Maar zij worden vrij negatief beoordeel op het internet – en ze staan bekend om hun reclame en upsell- technieken in hun producten. Die potentiële besparing van 38 cent per domeinnaam voor 1 jaar lijkt mij niet het risico waard.

Kortom: bij mijn.host ben je gemiddeld het minst kwijt, maar er zijn iets goedkopere opties wanneer je domeinnamen voor 1 of 2 jaar gaat vastleggen.

De goedkoopste domeinnaam extensies: .com, .be, .net, .de en .eu

In de tabel laat ik alleen de vaste kosten bij de domeinnaam zien.

.com.be.net.de.eu
xel.nl€15,95 p/j€9,95 p/j€15,95 p/j€5,99 p/j€15,95 p/j
Mijndomein€20 p/j€15 p/j€20 p/j€15 p/j€20 p/j
Mijn.host€11,99 p/j€5,99 p/j€14,99 p/j€11,99 p/j€5,99 p/j

Ook hier scoort mijn.hoost de beste op het gebied van prijs.

Goedkope domeinnaam + e-mail

Ook hier laat ik alleen de vaste kosten van een .nl domeinnaam en een e-mailpakket zien. Het kan dus zijn dat er ook actieprijzen voor een korte periode.

.nlE-mail
xel.nl€9,95 p/j€1,49 p/m
Mijndomein€10,- p/j€4,- p/m
Mijn.host€4,99 p/j€1,99 p/m

De goedkoopste optie voor een domeinnaam en e-mail is xel.nl.

Kies een provider die bij jouw plannen past

Ben je van plan om in de nabije toekomst een website te bouwen op jouw domeinnaam? Dan is het verstandig om vooral te kijken naar hosting dan de prijzen van domeinnamen.

De prijzen, service, kwaliteit van de provider, reviews en betrouwbaarheid hebben 10x zoveel impact als de prijs van een enkele domeinnaam.

Houd er ook rekening mee dat we vaak blijven bij de eerste provider waarvoor we kiezen. Hoewel het verhuizen van domeinnamen niet zo lastig is, wordt het 9/10 niet gedaan, zolang we geen grote nadelen voelen. Ook al is een andere partij 20% beter.

Goedkope domeinnaam en hosting

Prijs is altijd belangrijk. Maar als je de ruimte hebt, dan zou het niet de meest belangrijkste punt moeten vormen bij het kiezen van een hostingprovier. Kwaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en support zijn allemaal punten die je op termijn geld, tijd en stress kunnen besparen.

De drie partijen worden allemaal goed beoordeeld, dus je kunt er redelijk goed vanuit gaan dat hun hostingpakketten goed in elkaar zitten.

Wil je uitgebreider onderzoek doen over hosting – en wat het voor jou betekent?

De prijs zegt in het onderstaande tabel niet alles. Zo betaal je bij xel 15 euro, een gemiddelde prijs, maar krijg je wel onbeperkt WordPress ondersteuning, een testomgeving en automatische updates.

In de tabel zie je de kosten van hosting inclusief de domeinnaam

Goedkoopste optieBeste WordPress optie
xel.nl€5,28 p/m€15,- p/m
Mijndomein€4,93 p/m€19,83 p/m
Mijn.host€4,40 p/m€10,40 p/j

Bij wie kan ik het beste een domeinnaam vastleggen?

Bij alle drie de opties zit je niet verkeerd. Ze zijn alle drie goedkoop en worden goed beoordeeld.

Over het algemeen scoort Mijn.host het beste, met een vaste prijs van 4,99 per jaar..

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?