Domeinnaam registreren vergelijken

Zin om te lezen over domeinnamen?

Nee? Ik ook niet.

Toch gaan we het doen.

Om drie redenen:

 • Jouw idee (voor een blog, website of webshop) heeft een sterke domeinnaam nodig.
 • Het is niet heeeeeel lastig om een sterke domeinnaam te vinden.
 • Je kan geld besparen.

Geen verkeerde redenen, toch?

Een eigen site maken

Een domeinnaam registreren

Allright.

Er zijn dan 3 vragen die we moeten beantwoorden. Tenminste, jij moet ze beantwoorden en ik ga je helpen ze te beantwoorden.

 1. Waar moet ik een domeinnaam registreren?
 2. Wat voor domeinnaam moet ik aanvragen?
 3. Wil ik direct een website bouwen? Welke hostingprovider?

Je kan klikken om direct naar een van de vragen te gaan, maar je kan ook gewoon scrollen. Ik stel het tweede voor.

Domeinnaam providers kosten vergelijken

Waar moet ik een domeinnaam registreren?

Als je alleen een domeinnaam wil registreren (voor later gebruik), dan is een goedkope of de goedkoopste domeinnaam provider de beste keuze.

Maar…

Wil je direct een website bouwen? Dan is het verstandig om direct even te kijken naar de kosten, de kwaliteit en de service van de hostingpakketten bij de provider waar jij je domeinnaam wil vastleggen. Het kiezen van een hostingpakket wordt ook in dit artikel besproken (we gaan er zo op in (als je ongeduldig bent, kan je op de link klikken)).

Alleen een domeinnaam registreren?

Dus nog geen website bouwen?

Goedkope domeinnamen vergelijken

Ik heb diverse domeinnaam providers op een rijtje gezet. Ik heb alleen een lijstje gemaakt van providers die ook in de top 100 staan van de domeinnaam providers. Zo weet je dat de provider die jij kiest ook kwalitatief goed is.

Soort Provider Vaste kosten Kosten van het eerste jaar
.NL Xel Media (aanrader) €3,95 per jaar Geen actie
.NL Argeweb €9,95 per jaar €1,95
.NL
.NL Yourhosting €12,50 per jaar €1

Over de kosten van de domeinnamen

 1. Alle prijzen zijn exclusief b.t.w
 2. Prijzen gaan alleen over .nl domeinnamen

In het kort: wil je voor meer jaar een domeinnaam (of meerdere domeinnamen) vastleggen? Kies dan voor Xel Media. Ga je voor één jaar? Gebruik dan zo’n actie bij een van de andere providers.

Wat voor domeinnaam moet ik aanvragen?

Website_bouwen

Er zijn al miljoenen domeinnamen vastgelegd. Het kan dan lastig zijn om een beschikbare domeinnaam te vinden en te registreren. Daarom wat pointers en tips.

Een sterke domeinnaam is;

 • Niet te lang
 • Goed te onthouden
 • Makkelijk op te schrijven

De soorten domeinnamen die je kan kopen

Er zijn 3 soorten domeinnamen die je kunt vastleggen.

 • Merknamen (google.nl en 000.nl).
 • Beschrijvende domeinnamen (schilderijenkopenutrecht.nl, salescopywriter.nl).
 • En een combinatie (brixfotografie.nl).

Domeinnaam bedenken? Een handvol tips

 • Beschrijf jouw website (wat het doel is van je website) in 2-4 woorden
 • Gebruik synoniemen (geluk -> welzijn)
 • Voeg de, het, een toe.  (deblogacademie.nl)
 • Gebruik Engelse woorden (thinknow.nl)
 • Maak er een korte zin van. (demooistedagen.nl)
 • Voeg een streepje toe (-). Ik adviseer maximaal 1 streepje. Het liefst geen.

Probeer een stuk of 10 domeinnamen te bedenken. Misschien zelfs 30.

Haal inspiratie van andere domeinnamen. Kan je een variant maken? Kan je iets combineren?

Een website bouwen? Kies een hostingprovider

WordpressEr is een grote kans dat je direct een website wil bouwen. Dan heb je ook een hostingpakket nodig. Bij hosting is service, kwaliteit en up-time erg belangrijk.

Wil je in één keer goed beginnen en zo min mogelijk omkijken hebben naar technische zaken, zoals hosting en domeinregistratie? Dan raad ik het WordPress hostingpakket van Xel Media (van 9,90 per maand) aan. Wat krijg je?

 • Een gratis domeinnaam.
 • WordPress wordt automatisch geïnstalleerd – zodat je direct aan de slag kan.
 • Er worden dagelijks back-ups gemaakt.
 • De laadtijd van je website wordt gehalveerd (in vergelijking met een normaal hostingpakket).
 • En je krijgt ondersteuning als je bij het bouwen/onderhouden van je website ergens niet uitkomt (ideaal voor starters).

Bekijk het Premium WordPress hostingpakket van Xel Media

Webhosting vergelijken

Er zijn honderden hostingproviders die stuk voor stuk meerdere hostingpakketten hebben. Hoewel ik het bovenstaande pakket voor zowel starters als professionals aanraadt zijn er nog tientallen andere providers waar je ook goed terecht kan voor het afnemen van een goed hostingpakket. De ene hostingprovider heeft goedkopere pakketten en de ander richt zich meer op service.

Bekijk ook de stap voor stap handleiding voor het zelf maken van een website.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het adres van jouw website op het internet.

Bij een website voor een organisatie of webwinkel wordt 9 van de 10 keer de merknaam gebruikt als domeinnaam. Voor een persoonlijke, hobby of affiliate website of weblog komt er vaak wat meer kijken bij het kiezen van een goede domeinnaam.

De domeinnaam heeft invloed op je bezoekers, de betrouwbaarheid, vindbaarheid en professionaliteit van jouw website. Nederland heeft honderden registrars waar je domeinnamen kan registreren.

Hoeveel kost het registreren van een domeinnaam?

Alle registrars hanteren hun eigen prijzen voor een .nl domeinnaam. Daarom hebben wij een handig overzicht gemaakt om alle prijzen bij de diverse populaire providers te vergelijken. De kosten van een .nl domeinnaam ligt tussen de 4 en 20 euro per jaar. Via een domeinnaam check kan je snel controleren of je een domeinnaam nog vrij is en of je hem kan registreren.

Beheerder van de .nl domeinnamen

De SIDN beheert sinds 1996 alle .nl domeinnamen. Er zijn momenteel meer dan 4.8 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd. Dat is ongeveer 1 domeinnaam per 3/4 inwoners van Nederland.

Soorten domeinnaam registraties vergelijken

Er zijn drie soorten domeinnaam registraties mogelijk. Je kan een domein parkeren, doorverwijzen en gebruiken voor een website. De kosten per soort domeinregistratie verschilt ook vaak van elkaar.

Domeinnaam parkeren/reserveren

Wanneer je een domeinnaam reserveert, ben je wel de eigenaar van de domeinnaam, maar je kan de domeinnaam niet gebruiken. Een domeinnaam reserveren is verstandig wanneer je binnen 1 of 2 jaar een (WordPress) website of bedrijf wilt starten en niet de kans wil lopen dat iemand anders de naam registreert.

Domeinnaam doorverwijzen

Je kan ook een domeinnaam doorverwijzen naar een andere website. Wanneer iemand jouw gekozen domeinnaam bezoekt, wordt hij doorgestuurd naar de website die jij hebt geselecteerd. Zo kan je bijvoorbeeld jouw eigen naam registreren en doorverwijzen naar jouw Linkedin profiel of Twitter account

Domeinnaam voor een website

Vaak zit een domeinnaam voor een website bij het hostingpakket dat je bestelt. Voor deze categorie hebben we een aparte vergelijking gemaakt waar je diverse hostingproviders kan vergelijken.

De twee mogelijkheden van een domeinnaam vergelijken

Er zijn twee soorten domeinnamen die kan vastleggen. Je kan kiezen om een beschrijvende domeinnaam te registreren of een merk als domein kiezen. Beide hebben voordelen en nadelen.

Merk domeinnaam

Wanneer je van plan bent om een lange tijd en actief bezig te gaan met jouw website, weblog of webwinkel dan is het vaak verstandig om een merk als domeinnaam te kiezen.

Als je een eigen merk creëert, creëer je een ‘brand’. Mensen onthouden een ‘brand’ beter dan een beschrijvende domeinnaam. Verder komt een eigen merknaam (met logo) professioneler en betrouwbaarder over. Dus voor professionele websites en webwinkels is het vaak verstandig om een eigen merk te creëren..

Beschrijvende domeinnamen

Beschrijvende domeinnamen (de url beschrijft het product dat de website verkoopt (bijvoorbeeld autohuren.nl)) lijken op landgoed.

Die domeinnamen blijven vaak stijgen in waarde. Veel beschrijvende domeinnamen, waar veel gezocht op wordt, kunnen 10 of wel 100x zoveel opleveren. Bedragen van 100 tot 5.000 euro zijn niet ongewoon in de domeinhandel.

Moeite met het bedenken van een goede domeinnaam? Bekijk de tips.

Waarom stijgt de waarde van een beschrijvende domeinnaam?

Omdat de zoekmachine een (flink) voordeel geeft aan ‘exacte domeinnamen’ in de zoekresultaten voor de desbetreffende term.

Het is dus veel gemakkelijker om hoger in Google te komen met zo’n domeinnaam. Wanneer je zo’n domeinnaam hebt gevonden, is het goedkoop registreren van een domeinnaam (reserveren) ook erg geschikt.

Vergelijk de totale kosten bij een registratie van een domeinnaam bij diverse domeinnaam providers.