Kosten domeinnaam registreren vergelijken: overzicht providers

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 28 september 2023

Het registreren van een domeinnaam is het vastleggen van een idee.

Het is zo geregeld.

Soms is de stap erna direct het bestellen van een hostingpakket en het (zelf) bouwen van een website. En soms is het simpelweg het reserveren van een domeinnaam voor later gebruik.

We gaan in dit artikel een aantal dingen bespreken:

 • Wat er bij het registreren van een domeinnaam komt kijken (meer dan je denkt)
 • De provider die ik altijd aanraad.
 • Vijf andere grote providers – met alle kosten, beoordelingen en bijzonderheden
 • Overzicht van domeinnaam kosten in een tabel, zodat je makkelijk kan vergelijken.
 • Tips voor het bedenken van een domeinnaam

Er komt meer kijken bij het registreren van een domeinnaam dan je denkt

En dan bedoel ik niet het proces van het registreren van de domeinnaam zelf. Dat heb je in vijf minuten geregeld. Het verzinnen van een domeinnaam hoeft ook niet zo lastig te zijn – ik geef later in dit artikel ook nog een lading tips.

Ik bedoel de consequenties die jouw keuze heeft in de nabije toekomst. Het kan namelijk zijn dat je nu hele goedkope provider vindt waar je voor een euro een domeinnaam kan vastleggen. Dat klinkt ideaal.

Maar wat blijkt als die prijs alleen geldt voor het eerste jaar? Wat als je daarna 15 euro per jaar moet betalen? En wat als je een website wil bouwen, hosting bestelt (en dat doe je vaak bij dezelfde partij, want bijna iedereen gaat voor hun eerste keuze) en het blijkt dat de partij middelmatige webhosting aanbiedt? Dat heeft meer gevolgen dan je denkt.

Het zijn allemaal consequenties van je allereerste keuze, bij wie je een domeinnaam gaat registreren.

Een eigen site maken

Domeinnaam providers kosten vergelijken

Hier onder alle kosten netjes in een overzicht.

ProvidersPrijs jaar 1VerlengingTotaal prijs 5 jaarReviewscore Google
xel.nl€1€9,95€40,804.9/5 (413 reviews)
Argeweb€0,49€16,99€68.453/5 (700 reviews)
YourHosting€0,99€16,99€68.953.9/5 (1682 reviews)
Cloud86€10.95€10.95€54.754.9/5 (172 reviews)
Versio€0.99€16,99€68.953.4/5 (995 reviews)
Hostnet€0.49€14€56.494.4/5 (1.071 reviews)
Combell€9,99€19.95€89.794.3/5 (225 reviws)
Mijn.host€4,99€4,99€24.954.8/5 (58 reviews)

Domeinnaam registreren: waar op letten?

Bij het vastleggen van een domeinnaam moet je ook letten op alle mogelijke ‘vervolgdiensten’, zoals hosting. Je moet letten op de ‘kleine’ lettertjes, zoals de prijs in het tweede jaar. En je moet letten op hoe het bedrijf beoordeelt wordt op service.

Maar je kan toch ook gewoon verhuizen als de eerste keuze niet bevalt?

Dat kan inderdaad. En meestal is het ook niet enorm veel werk – in een uurtje kan je klaar zijn.

Maar psychologie en ervaring vertelt ons dat we niet de moeite nemen om te veranderen, zolang de huidige situatie ‘acceptabel’ is. Pas wanneer de provider het enorm verkloot, zullen we echte stappen ondernemen.

We verhuizen niet zo snel een domeinnaam – en helemaal niet een website – als we een acceptabele of zelfs matige ervaring hebben met de huidige provider en we bijvoorbeeld meerdere keren horen dat een andere provider betere service en diensten heeft. Het verschil tussen de diensten is voor de meeste mensen niet voelbaar en dringend genoeg om nu direct actie te ondernemen. Ook al is de ene provider twee of drie keer zo goed als de ander. Ze stellen het uit en vergeten het daarna.

Daarom is het verstandig om in één keer de juiste keuze te maken. Dit scheelt je op termijn niet alleen stress en irritatie, je bespaart vaak ook nog redelijk wat euro’s.

Domeinnaam registreren vergelijken (persoonlijke keuze)

Ik zou zelf gaan voor de partij waarbij de (WordPress) hostingpakketten (en de bijbehorende) service van topniveau zijn – en waarbij de kosten van een domeinnaam acceptabel zijn. Tenminste, als je (bijna) zeker weet dat je in de nabije toekomst een website gaat maken.

Er kan bij het registreren van een domeinnaam bijna niets verkeerd kan gaan (er hoeft alleen wat gegevens verwerkt worden), maar er kan er een hoop misgaan bij hosting. En dat heeft veel meer en grotere consequenties.

Ik raad zelf altijd xel.nl aan.

Het vastleggen van een .nl domeinnaam bij xel.nl kost 9,95 per jaar. Niet super goedkoop, maar ook niet duur.

De reden om voor xel te kiezen is omdat ze een van de beste – misschien wel de beste – WordPress hostingpakketten van Nederland. Het pakket heeft alles wat je nodig hebt en ze ondersteunen je graag bij het bouwen en onderhouden van je website, wat enorm veel tijd, geld en stress scheelt.

 • Voor 15 euro per maand wordt WordPress automatisch geïnstalleerd – dit scheelt je tijd en je hoeft je niet te verdiepen in technische zaken, zoals FTP.
 • Ze hebben een van de snelste WordPress hosting van Nederland.
 • Verder krijg je een gratis domeinnaam (dus als je van plan bent om snel een website te bouwen, kun je dat ook direct doen)
 • En misschien wel het belangrijkste: WordPress ondersteuning. Een vrij unieke dienst waarbij je onbeperkt vragen kan stellen omtrent WordPress. Enorm waardevol voor mensen die nieuw zijn met WordPress – het scheelt je zo tientallen uren zoekwerk op jaarbasis.

Ze krijgen bij Google-reviews een beoordeling van 4.9 van de 5 sterren (400+ keer beoordeeld).

Is xel altijd de beste keuze?

Nee, niet altijd.

Maar wanneer je in één keer een goede keuze wil maken – of het allemaal snel en goed wil regelen – dan zit je daar meer dan goed. Je hoeft je niet druk te maken over andere dingen.

Maar als je de tijd hebt en goed weet wat je precies gaat doen, dan kunnen er best andere providers zijn die een betere match zijn.

Wanneer niet kiezen voor xel?

Een aantal vrij specifieke scenario’s waarbij een andere provider mogelijk een betere match is.

 • Wanneer je alleen een domeinnaam wilt – en dus geen website, omdat je alleen gebruik wil maken van het mailadres.
 • Wanneer je een website wil maken die zich richt op een ander continent dan Europa.
 • Wanneer je veel weet van het bouwen van (WordPress) websites en je een simpele website met enkele pagina’s wil maken, waarbij de snelheid minder belangrijk is. En elke euro maakt uit.
 • Wanneer je meerdere websites wil maken.
 • Wanneer je een beperkt budget hebt.

Andere providers waar je domeinnamen kan registreren met elkaar vergelijken

Hieronder kan je vijf andere grote partijen vergelijken. Ik heb een overzicht gemaakt van de verschillende kosten, de bijzonderheden bij elke partij en wat voor rating de partij krijgt.

Wat voor domeinnaam moet ik aanvragen?

Website_bouwen

Er zijn al miljoenen domeinnamen vastgelegd. Het kan dan lastig zijn om een beschikbare domeinnaam te vinden en te registreren. Daarom wat tips voor het bedenken van een domeinnaam.

Een sterke domeinnaam is;

 • Niet te lang.
 • Makkelijk te onthouden.
 • Makkelijk op te schrijven (wanneer iemand de domeinnaam hoort, dan moet de persoon de domeinnaam zonder spelfouten op kunnen opschrijven).
 • Maximaal één streepje (-). Geen streepje is meestal beter.

De soorten domeinnamen die je kan kopen

Er zijn drie soorten domeinnamen die je kunt vastleggen.

 • Merknamen (google.nl en 000.nl).
 • Beschrijvende domeinnamen (schilderijenkopenutrecht.nl, salescopywriter.nl).
 • En een combinatie (brixfotografie.nl).

Domeinnaam bedenken? Een handvol tips

 • Beschrijf jouw website (wat het doel is van je website) in 2-4 woorden
 • Gebruik synoniemen (geluk -> welzijn)
 • Voeg de, het, een toe.  (deblogacademie.nl)
 • Gebruik Engelse woorden (thinknow.nl)
 • Maak er een korte zin van. (demooistedagen.nl)
 • Voeg een streepje toe (-). Ik adviseer maximaal 1 streepje. Het liefst geen.

Probeer een stuk of tien domeinnamen te bedenken. Misschien zelfs 30.

Haal inspiratie van andere domeinnamen. Kan je een variant maken? Kan je iets combineren?

Een website bouwen?

Wordpress

Wil je direct een (WordPress) website bouwen?

Kijk dan vooral naar de kosten, de inhoud en de beoordeling van de hostingpakketten in plaats van de kosten van een domeinnaam. En de kosten van het pakket zou het minst belangrijk moeten zijn (tenminste, zolang het bedrag in je budget past).

Het hostingpakket dat je afneemt, heeft namelijk invloed op jouw website (hoe snel jouw website is, hoe lastig het bouwen van een website is, de up-time ratio van jouw website en de mate waarin je ondersteunt wordt door jouw hostingprovider.

Er zijn honderden hostingproviders die stuk voor stuk meerdere hostingpakketten hebben. De ene hostingprovider heeft goedkopere pakketten en de ander richt zich meer op service.

Bekijk ook de stap voor stap handleiding voor het zelf maken van een website.

Wat is een domeinnaam eigenlijk?

Heeeeeeel vroeger kon je websites alleen zien wanneer je het hele IP adres in de browser invulde.

Dit was natuurlijk totaal niet praktisch.

Daarom zijn domeinnamen ingevoerd. Die kon je makkelijk onthouden en opschrijven.

Een domeinnaam is een tussenstapje, een makkelijk te onthouden adres die de bezoeker vervolgens doorverwijst naar het IP adres van de website.

De domeinnaam – de naam die je kiest – heeft invloed op hoe de bezoeker jouw website beoordeeld (qua betrouwbaarheid, professionaliteit en de ‘likeability’ van jouw website). En zo heeft de domeinnaam indirect een (kleine) invloed op de ranking in Google, de naamsbekendheid en sales.

Hoeveel kost het registreren van een domeinnaam?

Alle registrars hanteren hun eigen prijzen voor een .nl domeinnaam. Daarom hebben wij een handig overzicht gemaakt om alle prijzen bij de diverse populaire providers te vergelijken. De kosten van een .nl domeinnaam ligt tussen de 4 en 20 euro per jaar. Via een domeinnaam check kan je snel controleren of je een domeinnaam nog vrij is en of je hem kan registreren.

Beheerder van de .nl domeinnamen

De SIDN beheert sinds 1996 alle .nl domeinnamen. Er zijn momenteel meer dan 4.8 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd. Dat is ongeveer 1 domeinnaam per 3/4 inwoners van Nederland.

Soorten domeinnaam registraties vergelijken

Er zijn drie soorten domeinnaam registraties mogelijk. Je kan een domein parkeren, doorverwijzen en gebruiken voor een website. De kosten per soort domeinregistratie verschilt ook vaak van elkaar.

Domeinnaam parkeren/reserveren

Wanneer je een domeinnaam reserveert, ben je wel de eigenaar van de domeinnaam, maar je kan de domeinnaam niet gebruiken. Een domeinnaam reserveren is verstandig wanneer je binnen 1 of 2 jaar een (WordPress) website of bedrijf wilt starten en niet de kans wil lopen dat iemand anders de naam registreert.

Domeinnaam doorverwijzen

Je kan ook een domeinnaam doorverwijzen naar een andere website. Wanneer iemand jouw gekozen domeinnaam bezoekt, wordt hij doorgestuurd naar de website die jij hebt geselecteerd. Zo kan je bijvoorbeeld jouw eigen naam registreren en doorverwijzen naar jouw Linkedin profiel of Twitter account

Domeinnaam voor een website

Vaak zit een domeinnaam voor een website bij het hostingpakket dat je bestelt. Voor deze categorie hebben we een aparte vergelijking gemaakt waar je diverse hostingproviders kan vergelijken.

Heb je iets aan dit artikel gehad?