De beste website hosting vergelijken in Nederland op prijs en kwaliteit [2020]

Het vergelijken van website hosting is vrij lastig.

Om drie redenen:

 • De belangrijkste factoren, zoals de kwaliteit van de hosting, de gebruiksvriendelijkheid en de service die je krijgt, zijn enorm lastig in kaart te brengen.
 • Er zijn honderden webhosts die op het eerste zicht vrij veel op elkaar lijken.
 • Het antwoord op de vraag, wat is de beste hosting voor mij, verschilt per persoon.

No worries. Ik ga je helpen.

Ik raad je zo een paar webhosters aan, maar eerst wat informatie zodat je betere beslissingen kunt maken.

Alle website hosting kun je grofweg in vier categorieën verdelen

 • High-end hosting (vanaf 30+ euro per maand).
 • Kwalitatieve hosting (10 tot 25 euro per maand)
 • Redelijke hosting (4 tot 9 euro per maand)
 • Budget hosting (0.5 tot 3 euro per maand)

Ik heb zo voor elke optie een paar aanraders.

In de realiteit vloeien die categorieën een beetje in elkaar over.

Welke hosting is voor mij?

Hosting is iets waar de meeste mensen zo weinig mogelijk te maken mee willen hebben. Je wilt dus dat het in een keer goed geregeld is en als je hulp nodig hebt of iets moet regelen, dat het snel en makkelijk kan.

Met website hosting voor een prijs van 10 tot 15 euro zitten de meeste mensen direct goed. Je krijgt alles wat je nodig hebt. Goede ondersteuning bij vragen, een SSL-certificaat (zodat je website beveiligd is met een https:// verbinding), back-ups, een goede snelheid, genoeg ruimte etc.

Heb je veel verstand van hosting/websites of een klein budget? Dan kan je wat besparen op service, snelheid en gemak door meer dingen zelf te regelen (back-ups, caching etc). Redelijke hosting is dan prima.

En budget hosting? Ongeveer hetzelfde verhaal als bij redelijke hosting, maar dan offer je wat extra kwaliteit en service op.

High-end hosting is vooral voor de wat grotere, zwaardere, succesvollere en complexere websites en bedrijven. Of in het kort: als 30 of 50 euro p/m kleingeld is voor jouw bedrijf: go for it.

Je kan website hosting vergelijken met het kiezen van een internetprovider

Er is één ding belangrijker dan het hebben van erg snel internet: namelijk dat het internet het doet. Dat het stabiel is. En als er iets is, dat je snel en helder wordt geholpen.

Dat is precies hetzelfde bij hosting.

Je betaalt soms wat extra om geen omkijken te hebben aan jouw hosting. Het lijken dan soms onzichtbare kosten. Maar je kunt het enorm merken wanneer je minder betaald en het een keer misgaat.

De beste website hosting vergelijken op prijs en kwaliteit

Er is niet een hele specifieke volgorde, dus bekijk er een paar en kies de partij en het pakket dat het best bij jou past.

Website hosting keuze 1

SiteGround.

Dit is de enige Engelstalige provider in het lijstje. Ik heb een goede reden om deze ook te noemen.

SiteGround is een van de populairste en best beoordeelde hostingproviders in de wereld. Ze hebben servers in Nederland (belangrijk voor de snelheid) en je kunt gewoon met iDeal betalen.

De pakketten hebben alles wat je nodig hebt: Back-ups, snelheid, ruimte, SSL-certificaat en WordPress support.

SiteGround webhosting

Het ‘Start Up’-pakket van SiteGround kost normaal tien euro per maand. Een goede prijs voor wat je krijgt. Maar het bijzondere is dat je in het begin voor minimaal een jaar een actieprijs van 4 euro per maand betaald. Dus dan heb je een goed pakket voor een enorm goedkope prijs.

Nog een bespaartip

De actieprijs is voor de eerste contractperiode. Die is minimaal één jaar. Maar je kunt die ook zetten op twee of drie jaar. Als je dus al zeker weet dat je website dan nog live staat, dan kun je voor drie jaar voor vier euro per maand een hostingpakket hebben bij een van de best beoordeelde providers ter wereld.

Oh, ja. Voor sommige relevant.

Bij hun tweede pakket, GrowBig, kun je meerdere websites hosten en gebruik maken van een testomgeving en instant back-ups. Enorm handig (en goedkoop) als je meerdere websites wilt maken of je eigen website gaat bouwen en vormgeven.

Wat krijg je bij die website hostingpakket?

Bij het pakket zit 24/7 support (het is wel Engelstalig), inclusief livechat.

Erg handig als je s’avonds of in het weekend aan je website werkt. En als je, net als ik, geen fan bent van bellen.

Het pakket is snel en heeft een “1-click” WordPress installatie.

Ga naar de website van SiteGround.

Website hosting keuze 2

De WordPress hostingpakketten van xel

Dit zijn de perfecte ‘no worries’-pakketten. Alles is goed geregeld en de service krijgt een 4.8 van de 5 ster.

Je betaalt wel ietsje meer. Het eerste pakket kost 15,- per maand.

Het pakket heeft alles wat je nodig hebt, maar dit is de belangrijkste reden om voor dit pakket te kiezen:

Je krijgt support op WordPress gerelateerde vragen.

Kortom: loop je bij het maken of onderhouden van je eigen WordPress website ergens tegenaan? Dan kan je ze bellen of mailen. Zij helpen je stap voor stap verder. 

Als je niet enorm ervaren bent met WordPress, dan heb je de kosten met een of twee belletjes of mailtjes er al uit. Dit kan je zo tientallen productieve uren zoekwerk schelen op jaarbasis.

Verder wordt WordPress automatisch geïnstalleerd (scheelt 10 minuten werk), krijg je een gratis domeinnaam (scheelt je 5 a 10 euro per jaar), een SSL-certificaat (beveiligde verbinding + groen slotje in de browser) en wordt je website twee tot vier keer zo snel dan normaal. En dit kan ervoor zorgen dat meer bezoekers langer op jouw website blijven, een plezierige ervaring hebben, sneller zich inschrijven of contact met jou opnemen en zelfs dat je hoger gaat ranken in Google.

Website hosting keuze 3:

Xel Media hosting

Eén prima hostingpakket voor starters die niet zo veel willen betalen voor hosting is het online starter pakket van Xel.nl.

Je betaalt 4,45 per maand en dan krijg je een prima hostingpakket met alles wat je nodig hebt. Mailadressen, een one-minute-script voor WordPress, genoeg ruimte, back-ups en hulp als je er niet uitkomt.

Xel bestaat al sinds 1999 en is tegenwoordig een van de snelstgroeiende hostingproviders van Nederland.

Website hosting keuze 4

Heb je een beperkt budget? Dan kan je voor Versio gaan.

Het is een grote en populaire partij, maar ze scoren niet super hoog op kwaliteit of service (3.9 van de 5 sterren).

Prima voor hobbysites en persoonlijke sites.

Het goedkoopste hostingpakket kost 2.50 per maand en een gemiddeld pakket rond de vijf euro per maand. Ze hebben ook een actieprijs en die geldt voor de eerste drie maanden.

Welke website hosting provider moet ik kiezen?

Hosting vergelijken op het web

Dat is een persoonlijke keuze.

Bezoek elke provider die je interessant lijkt en kijk welke provider het best bij jou past. 

Xel is perfect als je nog nooit met WordPress hebt gewerkt en zelf een website gaat bouwen. Dat je iemand kan bellen of mailen voor vragen is enorm waardevol en handig. Ik zit zelf bij xel.

Siteground heeft goede kwaliteit voor een lage actieprijs. Als ik al redelijk wist hoe WordPress werkte dan had ik waarschijnlijk voor hun gekozen. Ook een goede keuze als je meerdere ‘belangrijke’ websites hebt. Zo is Engels bij mij geen probleem en en die 24/7 service met livechat is erg handig (ik houd niet van bellen).

En als ik meerdere kleinere of niet-kritieke websites had, dan had ik die waarschijnlijk geplaatst bij een budgetprovider.

Handleiding eigen website maken

Wordpress

Wil je gelijk starten met het maken van je eigen WordPress website?

Lees dan: De ultieme handleiding voor het maken van een eigen website.

Enfold_WordPress_themes

Aan die hosting reviews heb je meestal ook niet zoveel.

Tenminste, niet de reviews die je op de site ziet.

De partij laat op hun website alleen positieve reviews zien. Dat zou jij toch ook doen? Terwijl de matige en redelijke reviews de meeste informatie bevatten. Daar lees je vaak de voor- en nadelen. Daar lees je ‘Ja, het is redelijk prijzig, maar alles werkt naar behoren’. Of ‘Ze zijn goedkoop, maar de website is wel redelijk langzaam.’.

Zo let ik bijvoorbeeld ook niet op reviews van IMDb die een film een 10 of een 0 geven. Die reviews zeggen niet zo veel.

Aan welke reviews heb je wel wat?

Reviews op andere websites. Bijvoorbeeld Google Reviews – die zie je wanneer je op de bedrijfsnaam zoekt in de zoekmachine. Sure, hier zitten ook wat nep-reviews tussen, maar minder.

Kijk vooral naar de wat langere reviews die specifiek zijn. Nep-reviews zijn vaak kort en algemeen. Kijk ook even naar de negatieve reviews. Vaak zijn dit boze klanten. Die zitten er altijd tussen – ook als je het beste bedrijf op aarde hebt, maar kijk vooral naar de hoeveelheid negatieve en wat ze precies zeggen. O ja, en kijk naar de datum. Hoe recenter, hoe beter.

De dingen die bij hostingpakketten in een lijstje staan, zijn niet echt boeiend.

De zichtbare informatie (hoeveel GB, e-mailadressen en back-ups per dag je krijgt) zijn minder belangrijk dan je denkt. Bij de meeste pakketten krijg je voldoende van alles.

Of je nu 2 GB schijfruimte hebt of 20 GB, het maakt niet uit. Aan 2 GB heb je meer dan genoeg.

Waar draait het wel om?

Het draait om hoe makkelijk de diensten de beheren zijn, hoe goed de diensten zijn, hoe snel je website is en hoe goed je wordt geholpen bij vragen.

Het probleem bij het kiezen van een webhost en een website hosting pakket is dat je meestal pas nadat je een pakket hebt gekocht pas de gevolgen van jouw keuze merkt.

Website hosting vergelijken: kwaliteit versus goedkope webhosting

Welk hostingpakket het best bij jou past hangt af van een handvol keuzes.

“Wil ik voor …. iets meer betalen?”

“Wil ik … opofferen voor een iets goedkopere prijs?”.

De prijzen van website hosting kunnen enorm verschillen.

Een redelijk hostingpakket kost ongeveer vijf euro per maand. En een goed hostingpakket kost rond de tien a vijftien euro per maand. Daarnaast heb je nog budgetproviders waar je twee of drie euro per maand klaar bent en je hebt nog high-end providers waar je twintig tot vijftig euro per maand betaald. 

Wat kan je van goedkope website hosting verwachten?

Voor 5 euro per maand heb je een prima pakket. Je krijgt dan een website hostingpakket dat prima is voor starters en je krijgt service bij technische vragen.

Dit betekent niet dat elk pakket van elke webhost van ongeveer 5 euro dit heeft. Sommige webhosts kiezen er standaard voor om minimale support aan te bieden (om hun kosten te drukken). Maar gemiddeld gezien, heb je voor dat bedrag een normaal pakket zonder poespas met normale service. Ze leggen dan bijvoorbeeld gerust uit hoe je een domeinnaam doorverwijst, hoe je een mailbox aanmaakt of hoe je WordPress installeert op jouw hostingpakket.

Wat kan je van kwaliteit website hosting verwachten?

Een snellere website (soms wel een verdubbeling van de snelheid), minder down-time (en snellere responstijd wanneer iets mis gaat), extra veiligheid, een SSL-certificaat (dan krijg je zo’n groen slotje bij de domeinnaam van jouw website), een gebruiksvriendelijkere control center, meer servicedesk medewerkers (met meer tijd voor jou) en je kan met meer soorten vragen bij hun kwijt.

Kortom: een stuk minder zorgen en meer gemak voor ongeveer vijf euro extra per maand extra.

Hosting zoeken – Wat voor hosting heb je eigenlijk nodig?

Het zoeken van hosting is lastig als je niet weet wat voor pakket je nodig hebt. Voor 90% van de websites is een pakket met de onderstaande eigenschappen voldoende.

 1. Een hostingpakket met ongeveer 500 tot 1500 MB schijfruimte
 2. Een hostingpakket met ongeveer 2 GB dataverkeer
 3. 1 MySQL database (nodig voor een CMS, zoals WordPress)
 4. One-minute-script van o.a. WordPress

Het ligt ook een beetje aan de website die wilt bouwen.

Krijgt je website maar een tiental pagina’s? Dan heb je niet zoveel ruimte nodig (250 MB of iets dergelijks). Wil je regelmatig nieuwe artikelen plaatsen? Hebben al die artikelen veel foto’s? Dan heb je een hostingpakket nodig met meer schijfruimte.

Verwacht je heel veel bezoekers (tienduizenden of honderdduizenden bezoekers per maand)? Dan heb je meer dataverkeer nodig.

De bovenstaande hostingpakketten zijn geschikt voor 90% van de websites. En voor 99,9% van de nieuwe websites. Bij elke hostingpartij kan je jouw hosting op elk moment uitbreiden.