De beste website hosting vergelijken in Nederland op prijs en kwaliteit [2019]

Het vergelijken van website hosting is vrij lastig.

Om twee redenen:

  • De belangrijkste factoren, zoals de kwaliteit van de hosting en de service die je krijgt, zijn lastig in kaart te brengen.
  • Het antwoord op de vraag – wat is de beste hosting voor mij? – verschilt per persoon,

Je kan website hosting vergelijken met het kiezen van een telefoonprovider (of een internetprovider)

Stel, je moet een internetbundel voor jouw mobiel regelen. Je moet kiezen tussen KPN, Telfort, T-mobile, Simpel en Tele 2.

Wat ga je dan doen?

Je vergelijkt de verschillende partijen.

Maar, je kan de partijen alleen vergelijken op factoren die bekend en zichtbaar zijn. En in de praktijk betekent dat: wat reviews bekijken, de prijs bekijken en kijken hoeveelheid GB die je krijgt.

Daarna kies je de partij die de meeste GB’s aanbiedt, tegen de laagste prijs.

Enfold_WordPress_themes

Maar heb je dan de beste keuze gemaakt?

Waarschijnlijk niet.

Kijk. De prijs, de reviews en de hoeveelheid MB/GB die krijgt zijn belangrijk, maar het maakt een keuze nog niet de beste keuze. Er zijn namelijk nog wat achterliggende vragen die even belangrijk zijn.

Weet je wat echt belangrijk is?

Hoe goed het internet het doet.

Heb je overal waar je bent – en op elk moment van de dag – een stabiele en snelle verbinding? Sure, het klinkt leuk dat je 2x zoveel GB krijgt dan je nodig hebt, maar als het internet het vaak niet doet of heel traag, dan heb je er niet zoveel aan.

Aan die reviews heb je meestal ook niet zoveel.

Tenminste, niet de reviews die je op de site ziet.

De partij laat op hun website alleen positieve reviews zien. Dat zou jij toch ook doen? Terwijl de matige en redelijke reviews de meeste informatie bevatten. Daar lees je vaak de voor- en nadelen. Daar lees je ‘Ja, het is redelijk prijzig, maar alles werkt naar behoren’. Of ‘Ze zijn goedkoop, maar de website is wel redelijk langzaam.’.

Aan welke reviews heb je wel wat?

Reviews op andere websites.

Bijvoorbeeld Google Reviews – die zie je wanneer je op de bedrijfsnaam zoekt in de zoekmachine. Sure, hier zitten ook wat nep-reviews tussen, maar minder.

Kijk vooral naar de wat langere reviews die specifiek zijn. Nep-reviews zijn vaak kort en algemeen. Kijk ook even naar de negatieve reviews. Vaak zijn dit boze klanten. Die zitten er altijd tussen – ook als je het beste bedrijf op aarde hebt, maar kijk vooral naar de hoeveelheid negatieve en wat ze precies zeggen. O ja, en kijk naar de datum. Hoe recenter, hoe beter.

De dingen die bij hostingpakketten in een lijstje staan, zijn niet echt boeiend.

De zichtbare informatie (hoeveel GB, e-mailadressen en back-ups per dag je krijgt) zijn minder belangrijk dan je denkt. Bij de meeste pakketten krijg je voldoende van alles.

Of je nu 2 GB schijfruimte hebt of 20 GB, het maakt niet uit. Aan 2 GB heb je meer dan genoeg.

Waar draait het wel om?

Het draait om hoe makkelijk de diensten de beheren zijn, hoe goed de diensten zijn, hoe snel je website is en hoe goed je wordt geholpen bij vragen.

Het probleem bij het kiezen van een webhost en een website hosting pakket is dat je meestal pas nadat je een pakket hebt gekocht pas de gevolgen van jouw keuze merkt.

Website hosting vergelijken: kwaliteit versus goedkope webhosting

Welk hostingpakket het best bij jou past hangt af van een handvol keuzes.

“Wil ik voor …. iets meer betalen?”

“Wil ik … opofferen voor een iets goedkopere prijs?”.

De prijzen van website hosting kunnen enorm verschillen.

Een redelijk hostingpakket kost ongeveer vijf euro per maand. En een goed hostingpakket kost rond de tien a vijftien euro per maand. Daarnaast heb je nog budgetproviders waar je twee of drie euro per maand klaar bent en je hebt nog high-end providers waar je twintig tot vijftig euro per maand betaald. .

Wat kan je van goedkope website hosting verwachten?

Voor 5 euro per maand heb je een prima pakket. Je krijgt dan een website hostingpakket dat prima is voor starters en je krijgt service bij technische vragen.

Dit betekent niet dat elk pakket van elke webhost van ongeveer 5 euro dit heeft. Sommige webhosts kiezen er standaard voor om minimale support aan te bieden (om hun kosten te drukken). Maar gemiddeld gezien, heb je voor dat bedrag een normaal pakket zonder poespas met normale service. Ze leggen dan bijvoorbeeld gerust uit hoe je een domeinnaam doorverwijst, hoe je een mailbox aanmaakt of hoe je WordPress installeert op jouw hostingpakket.

Wat kan je van kwaliteit website hosting verwachten?

Een snellere website (soms wel een verdubbeling van de snelheid), minder down-time (en snellere responstijd wanneer iets mis gaat), extra veiligheid, een SSL-certificaat (dan krijg je zo’n groen slotje bij de domeinnaam van jouw website), een gebruiksvriendelijkere control center, meer servicedesk medewerkers (met meer tijd voor jou) en je kan met meer soorten vragen bij hun kwijt.

Kortom: een stuk minder zorgen en meer gemak voor ongeveer vijf euro extra per maand extra.

De beste website hosting vergelijken op prijs en kwaliteit

Website hosting keuze 1

We starten met een goed pakket waar je een hoop nuttige dingen erbij krijgt – wel iets duurder dan een ‘normaal pakket’, maar de investering dubbel en dwars waard.

Het WordPress hostingpakket van xel.nl voor 9,90 per maand.

Dit is misschien wel de beste keuze voor starters, helemaal als je zelf jouw eigen WordPress website wilt bouwen.

Wat krijg je in vergelijking met het ‘basispakket’ extra?

Het allerbelangrijkste wat je extra krijgt is support op WordPress gerelateerde vragen.

Kortom: loop je bij het maken of onderhouden van je eigen WordPress website ergens tegenaan? Dan kan je ze bellen of mailen. Zij helpen je stap voor stap verder. Als je niet enorm ervaren bent met WordPress, dan heb je de kosten met één belletje of mailtje er al uit. Dit bespaart je tientallen productieve uren zoekwerk op jaarbasis.

Verder wordt WordPress automatisch geïnstalleerd (scheelt 10 minuten werk), krijg je een gratis domeinnaam (scheelt je 5 a 10 euro per jaar), een SSL-certificaat (beveiligde verbinding + groen slotje in de browser) en wordt je website twee tot vier keer zo snel dan normaal. En dit kan ervoor zorgen dat meer bezoekers langer op jouw website blijven, een plezierige ervaring hebben, sneller zich inschrijven of contact met jou opnemen en zelfs dat je hoger gaat ranken in Google.

Het zijn allemaal extraatjes die je niet perse nodig hebt, maar wel je vooruit helpen.

Website hosting keuze 2

SiteGround webhosting

Het ‘Start Up’-pakket van SiteGround.

Let op: SiteGround is een Engelstalige provider. Maar, ze hebben servers in Nederland (belangrijk voor de snelheid) en je kan gewoon met iDeal betalen.

De reden dat SiteGround in dit lijstje staat is dat ze een van de populairste en best beoordeelde hostingproviders in de wereld zijn. Dit gecombineerd met iDeal en servers in Nederland maakt SiteGround een goede keuze – als je het niet erg vindt om alles in het Engels te doen.

Het ‘start-up’-pakket kost 3,95 per maand (voor de eerste periode).

De prijs lijkt op die van een budgetprovider, maar dat is niet zo als je kijkt naar hun reputatie, de reviews en wat ze aanbieden.

De prijs is namelijk een actieprijs voor de eerste contractperiode. Daarna is het tien euro per maand.

Maar… je kunt zelf bepalen hoe lang de eerste contractperiode is.

Je kunt ook voor een periode van drie jaar kiezen. Dat betekent dat je drie jaar maar vier euro per maand hoeft te betalen voor een top-notch pakket en pas daarna tien euro per maand (wat nog steeds niet heel veel is voor de kwaliteit die je krijgt).

Wat krijg je bij die website hostingpakket?

Bij het pakket zit 24/7 support (het is wel Engelstalig), inclusief livechat.

Erg handig als je s’avonds of in het weekend aan je website werkt. En als je, net als ik, geen fan bent van bellen.

Het pakket is snel en heeft een “1-click” WordPress installatie.

Website hosting keuze 3:

Xel Media hosting

Eén prima hostingpakket voor starters die niet zo veel willen betalen voor hosting is het online starter pakket van Xel.nl.

Je betaalt 4,45 per maand en dan krijg je een prima hostingpakket met alles wat je nodig hebt. Mailadressen, een one-minute-script voor WordPress, genoeg ruimte, back-ups en hulp als je er niet uitkomt.

Xel bestaat al sinds 1999 en is tegenwoordig een van de snelstgroeiende hostingproviders van Nederland.

Website hosting keuze 4

Klein budget? Dan kan je voor Versio gaan.

Het is een grote populaire partij, maar ze scoren niet superhoog op kwaliteit of service (3.9 van de 5 sterren).

Prima voor kleine (persoonlijke) websites.

Het goedkoopste hostingpakket kost 2.50 per maand en een gemiddeld pakket rond de vijf euro per maand.

Website hosting keuze 5

Je kunt ook voor Vimexx gaan.

Dat is een relatief nieuwe budgetprovider.

Ze scoren een 3.9 van de 5 sterren bij de Google reviews.

Je kunt hier pakketten kopen van 50 cent, 2.50 of 4.50 per maand. Prima voor kleine websites en als je niet veel uit wilt geven.

Bekijk hier de diensten van Vimexx

Welke website hosting provider moet ik kiezen?

Hosting vergelijken op het web

Dat is een persoonlijke keuze. Bezoek elke provider die je interessant lijkt en kijk welke provider het best bij jou past. Let wel heel goed op actieprijzen. Bij sommige providers betaal je het eerste jaar niet zo veel en daarna het driedubbele.

Ik heb zelf gekozen voor het WordPress hostingpakket van Xel.nl en ik heb er geen spijt van gehad. Mijn website is in zes jaar een handvol keer down geweest – dat kan geen enkele webhost voorkomen -, maar alles werd elke keer snel gefixed. Verder werden mijn vragen (soms vrij complexe vragen) altijd snel en vriendelijk beantwoord.

Als ik een lager budget zou hebben, dan zou ik waarschijnlijk voor SiteGround gaan. Hoewel alles Engelstalig is, scoren ze op alle gebieden heel goed. En die 24/7 service met livechat is erg handig (ik houd niet van bellen).

Handleiding eigen website maken

Wordpress

Wil je gelijk starten met het maken van je eigen WordPress website?

Lees dan: De ultieme handleiding voor het maken van een eigen website.

Hosting zoeken – Wat voor hosting heb je eigenlijk nodig?

Het zoeken van hosting is lastig als je niet weet wat voor pakket je nodig hebt. Voor 90% van de websites is een pakket met de onderstaande eigenschappen voldoende.

  1. Een hostingpakket met ongeveer 500 tot 1500 MB schijfruimte
  2. Een hostingpakket met ongeveer 2 GB dataverkeer
  3. 1 MySQL database (nodig voor een CMS, zoals WordPress)
  4. One-minute-script van o.a. WordPress

Het ligt ook een beetje aan de website die wilt bouwen.

Krijgt je website maar een tiental pagina’s? Dan heb je niet zoveel ruimte nodig (250 MB of iets dergelijks). Wil je regelmatig nieuwe artikelen plaatsen? Hebben al die artikelen veel foto’s? Dan heb je een hostingpakket nodig met meer schijfruimte.

Verwacht je heel veel bezoekers (tienduizenden of honderdduizenden bezoekers per maand)? Dan heb je meer dataverkeer nodig.

De bovenstaande hostingpakketten zijn geschikt voor 90% van de websites. En voor 99,9% van de nieuwe websites. Bij elke hostingpartij kan je jouw hosting op elk moment uitbreiden.

Delen: