De beste website hosting vergelijken in Nederland op prijs en kwaliteit [2018] Waar kan je de beste webhosting vinden?

Het vergelijken van website hosting is vrij lastig.

Om twee redenen:

  • De belangrijkste factoren, zoals de kwaliteit van de hosting en de service die je krijgt, zijn lastig in kaart te brengen.
  • Het antwoord op de vraag – wat is de beste hosting voor mij? – verschilt per persoon,

Je kan website hosting vergelijken met het kiezen van een telefoonprovider (of een internetprovider)

Stel, je moet een internetbundel voor jouw mobiel regelen. Je moet kiezen tussen KPN, Telfort, T-mobile, Simpel en Tele 2.

Wat ga je dan doen?

Je vergelijkt de verschillende partijen.

Maar, je kan de partijen alleen vergelijken op factoren die bekend en zichtbaar zijn. En in de praktijk betekent dat: wat reviews bekijken, de prijs bekijken en kijken hoeveelheid GB die je krijgt.

Daarna kies je de partij die  de juiste hoeveelheid GB (de hoeveelheid die je denkt te gebruiken) aanbiedt, tegen de laagste prijs.

 

Enfold_WordPress_themes

Maar heb je dan de beste keuze gemaakt?

Waarschijnlijk

Kijk. De prijs, de reviews en de hoeveelheid MB/GB die krijgt zijn belangrijk, maar het maakt een keuze nog niet de beste keuze. Er zijn namelijk nog wat achterliggende vragen die even belangrijk zijn.

Weet je wat echt belangrijk is?

Hoe goed het internet het doet. Heb je overal waar je bent – en op elk moment van de dag – een stabiele en snelle verbinding? Sure, het klinkt leuk dat je 2x zoveel GB krijgt dan je nodig hebt, maar als het internet het vaak niet doet of heel traag, dan heb je er niet zoveel aan.

Aan die reviews heb je meestal ook niet zoveel.

De partij laat alleen positieve reviews zien. Dat zou jij toch ook doen? Terwijl de matige en redelijke reviews de meeste informatie bevatten. Daar lees je vaak de voor- en nadelen. Daar lees je ‘Ja, het is redelijk prijzig, maar alles werkt naar behoren’. Of ‘Ze zijn goedkoop, maar de site wordt redelijk langzaam als er tientallen bezoekers tegelijk op de website komen’.

En zo is dat ook bij het vergelijken van webhosting

De zichtbare informatie (hoeveel GB, e-mailadressen en back-ups per dag je krijgt) zijn minder belangrijk dan je denkt. Het draait om hoe makkelijk de diensten de beheren zijn, hoe goed de diensten zijn, hoe snel je website is en hoe goed je wordt geholpen bij vragen.

Het probleem bij het kiezen van een webhost en een website hosting pakket is dat je meestal pas nadat je een pakket hebt gekocht pas de gevolgen van jouw keuze merkt.

Website hosting vergelijken: kwaliteit versus goedkope webhosting

 

Welk hostingpakket het best bij jou past hangt af van een handvol keuzes.

“Wil ik voor …. iets meer betalen?”

“Wil ik … opofferen voor een iets goedkopere prijs?”.

De prijzen van website hosting kunnen enorm verschillen.

Een redelijk hostingpakket kost ongeveer vijf euro per maand. En een goed hostingpakket kost rond de tien a vijftien euro per maand. Daarnaast heb je nog budgetproviders waar je twee euro per maand klaar bent en je hebt nog high-end providers waar je twintig tot vijftig euro per maand betaald. .

Wat kan je van goedkope website hosting verwachten?

Voor 5 euro per maand heb je een prima pakket. Je krijgt dan een website hostingpakket dat prima is voor starters en je krijgt normale service.

Dit betekent niet dat elk pakket van elke webhost van ongeveer 5 euro dit heeft. Sommige webhosts kiezen er standaard voor om minimale support aan te bieden (om hun kosten te drukken). Maar gemiddeld gezien, heb je voor dat bedrag een normaal pakket zonder poespas met normale service. Ze leggen dan bijvoorbeeld gerust uit hoe je een domeinnaam doorverwijst, hoe je een mailbox aanmaakt of hoe je WordPress installeert op jouw hostingpakket.

Wat kan je van kwaliteit website hosting verwachten?

Een snellere website (soms wel een verdubbeling van de snelheid), minder down-time (en snellere responstijd wanneer iets mis gaat), extra veiligheid, een SSL-certificaat (dan krijg je zo’n groen slotje bij de domeinnaam van jouw website), een gebruiksvriendelijkere control center, meer servicedesk medewerkers (met meer tijd voor jou) en je kan met meer soorten vragen bij hun kwijt.

Kortom: een stuk minder zorgen en meer gemak voor ongeveer vijf euro extra per maand extra.

De beste website hosting vergelijken op prijs en kwaliteit (2017)

Mijn persoonlijke favoriet: keuze 3.

Website hosting keuze 1:

Xel Media hostingEén prima hostingpakket voor starters die niet zo veel willen betalen voor hosting is het online starter pakket van Xel.nl.

Je betaalt 4,45 per maand en dan krijg je een prima hostingpakket met alles wat je nodig hebt. Mailadressen, een one-minute-script voor WordPress, genoeg ruimte, back-ups en hulp als je er niet uitkomt.

Xel bestaat al sinds 1999 en is tegenwoordig een van de snelstgroeiende hostingproviders van Nederland.

 

Website hosting keuze 2

SiteGround webhostingHet ‘Start Up’-pakket van SiteGround.

Let op: SiteGround is een Engelstalige provider. Maar, ze hebben servers in Nederland (belangrijk voor de snelheid) en je ken gewoon met iDeal betalen.

De reden dat SiteGround in dit lijstje staat is dat ze een van de populairste en best beoordeelde hostingproviders in de wereld zijn. Dit gecombineerd met iDeal en servers in Nederland maakt SiteGround een goede keuze – als je het niet erg vindt om alles in het Engels te doen.

Het ‘start-up’-pakket kost 3,95 per maand.

De prijs lijkt op die van een budgetprovider, maar dat is niet zo als je kijkt naar hun reputatie, de reviews en wat ze aanbieden.

De prijs is namelijk een actieprijs voor de eerste contractperiode. Daarna is het tien euro per maand. Je kan wel zelf bepalen hoe lang de eerste contractperiode is. Je kan ook voor een periode van drie jaar kiezen. Dat betekent dat je drie jaar maar vier euro per maand hoeft te betalen en pas daarna tien euro per maand (wat nog steeds niet heel veel is).

Wat krijg je bij die website hostingpakket?

Bij het pakket zit 24/7 support (het is wel Engelstalig), inclusief livechat.

Het pakket is snel en heeft een “1-click” WordPress installatie.

 

 

Website hosting keuze 3

Het WordPress hostingpakket van Xel.nl voor 9,90 per maand.

Jup, weer Xel.nl. Maar nu hun WordPress hostingpakket. Misschien wel de beste keuze voor starters, helemaal als je zelf jouw eigen WordPress website wilt bouwen.

Wat krijg je in vergelijking met het ‘basispakket’ extra?

Het allerbelangrijkste wat je extra krijgt is support op WordPress gerelateerde vragen. Kortom: loop je bij het maken of onderhouden van je eigen WordPress website ergens tegenaan? Dan kan je ze bellen of mailen. Zij helpen je stap voor stap verder. Als je niet enorm ervaren bent met WordPress, dan heb je de kosten met één belletje of mailtje er al uit.

Verder wordt WordPress automatisch geinstalleerd (scheelt 15 minuten werk), krijg je een gratis domeinnaam (scheelt je 5 a 10 euro) en wordt je website twee tot vier keer zo snel dan normaal. En dit kan ervoor zorgen dat meer bezoekers langer op jouw website blijven, een plezierige ervaring hebben, sneller zich inschrijven of contact met jou opnemen en zelfs dat je hoger gaat ranken in Google.

Het zijn allemaal extraatjes die je niet perse nodig hebt, maar wel je vooruit helpen.

Website hosting keuze 4

Heb je weinig budget en ga je een persoonlijke/hobby website of blog maken? Dan kan je voor de budgetprovider Versio gaan.

Het goedkoopste hostingpakket kost 50 cent per maand en een gemiddeld pakket rond de twee a drie euro per maand.

Voor zo’n laag bedrag kan je niet enorm veel verwachten.

Ook redelijk wat reviews geven dit aan. Je leest redelijk wat over technische problemen, dat ze lastig te bereiken zijn, matige service en trage websites. Voor kleine hobbysites kan dit acceptabel zijn (want de prijs is erg laag), maar als je actief gaat bloggen en/of een zakelijke website wil starten, dan is het vaak slimmer om voor een iets kwalitatievere partij te gaan.

Website hosting keuze 5

Je kan ook voor Vimexx gaan.

Wanneer je de websites van Vimexx en Versio naast elkaar legt, dan lijken ze veel op elkaar.

Vimexx is een vrij nieuwe partij die in korte tijd groot zijn geworden en op reviewssites als een van de beste hostingpartijen scoren. Bijna overal hebben ze een 4.9/5 score.

En dat valt op, want het is niet echt super duidelijk waarom ze zo hoog scoren. En hoe ze zo veel enorm positieve reacties hebben gekregen in zo’n korte tijd.

Zo ver ik het kan beoordelen is het een prima webhost. Een goede prijs (goedkoopste pakket is 50 cent, gemiddelde pakket rond de 5 euro per maand) voor prima diensten en service, misschien niet zo ’99/100′-goed, maar prima voor een normale site.

Bekijk hier de diensten van Vimexx

Website hosting keuze 6

Een andere redelijke provider is YourHosting.

Het goedkoopste pakket kost 5 euro per maand. Je betaalt wel 10 euro setupkosten (terwijl dit automatisch gaat). Verder betaal je jaarlijks ongeveer 11 euro voor een domeinnaam.

Het pakket en de service die ze aanbieden zien er prima uit. Ze bieden s’avonds en in het weekend support aan. Wel zie je allerlei persoonlijke support opties die geld kosten. Per kwartier of per maand. De vraag is of normale klanten dit nodig hebben of dat het alleen extraatjes zijn.

Welke website hosting provider moet ik kiezen?

Hosting vergelijken op het web Dat is een persoonlijke keuze. Bezoek elke provider die je interessant lijkt en kijk welke provider het best bij jou past. Let wel heel goed op actieprijzen. Bij sommige providers betaal je het eerste jaar niet zo veel en daarna het driedubbele.

Ik heb zelf zes jaar geleden gekozen voor het WordPress hostingpakket van Xel.nl en ik heb er geen spijt van gehad. Mijn website is in zes jaar een handvol keer down geweest – dat kan geen enkele webhost voorkomen -, maar alles werd elke keer snel gefixed. Verder werden mijn vragen (soms vrij complexe vragen) altijd snel en vriendelijk beantwoord.

Als ik een lager budget zou hebben, dan zou ik voor SiteGround gaan. Hoewel alles Engelstalig is, scoren ze op alle gebieden heel goed.

 

Handleiding eigen website maken

WordpressWil je gelijk starten met het maken van je eigen WordPress website?

Lees dan: De ultieme handleiding voor het maken van een eigen website.

 

In dit artikel worden ook diverse WordPress webhosts aangeraden.

Hosting zoeken – Wat voor hosting heb je eigenlijk nodig?

Het zoeken van hosting is lastig als je niet weet wat voor pakket je nodig hebt. Voor 90% van de websites is een pakket met de onderstaande eigenschappen voldoende.

  1. Een hostingpakket met ongeveer 500 tot 1500 MB schijfruimte
  2. Een hostingpakket met ongeveer 2 GB dataverkeer
  3. 1 MySQL database (nodig voor een CMS, zoals WordPress)
  4. One-minute-script van o.a. WordPress

Het design van je websiteHet ligt ook een beetje aan de website die wilt bouwen. Krijgt je website maar een tiental pagina’s? Dan heb je niet zoveel ruimte nodig (250 MB of iets dergelijks). Wil je regelmatig nieuwe artikelen plaatsen? Hebben al die artikelen veel foto’s? Dan heb je een hostingpakket nodig met meer schijfruimte.

Verwacht je heel veel bezoekers (tienduizenden of honderdduizenden bezoekers per maand)? Dan heb je meer dataverkeer nodig.

De bovenstaande hostingpakketten zijn geschikt voor 90% van de websites. En voor 99,9% van de nieuwe websites. Bij elke hostingpartij kan je jouw hosting op elk moment uitbreiden.

 

Delen: