De beste webhosting vergelijken op prijs en kwaliteit (2018)

Het vergelijken van webhosting is vrij lastig.

Om twee redenen:

  • De belangrijkste factoren, zoals de kwaliteit van de service en de snelheid, zijn lastig te vergelijken.
  • En wat belangrijk is, verschilt per persoon.

Je kan webhosting vergelijken met het kiezen van een telefoonprovider

Stel, je moet een internetbundel voor jouw mobiel regelen. Je moet kiezen tussen KPN, Telfort, T-mobile, Simpel en Tele 2.

Je gaat dus de partijen te vergelijken. Maar je kan ze alleen vergelijken op factoren die bekend zijn. En in de praktijk betekent dat, vergelijken op de prijs en de hoeveelheid MB/GB die je krijgt. En kiest daarna de partij met de juiste hoeveelheid GB (de hoeveelheid die je denkt te gebruiken), tegen de laagste prijs.

 

Enfold_WordPress_themes

Maar heb je dan de beste keuze gemaakt?

Meestal niet.

Kijk. De prijs en de hoeveelheid MB/GB die krijgt zijn belangrijk, maar het maakt een keuze nog niet de beste keuze.

 

Weet je wat echt belangrijk is?

Hoe goed het internet het doet. Heb je overal waar je bent – en op elk moment van de dag – een stabiele en snelle verbinding? Sure, het klinkt leuk dat je 2x zoveel GB krijgt dan je nodig hebt, maar als het internet het vaak niet doet of heel traag, dan heb je er niet zoveel aan.

En zo is dat ook bij het vergelijken van webhosting

De prijs en de hoeveelheid GB schijfruimte die je krijgt zijn belangrijk en zichtbaar op de pagina’s van de webhosts.

 

Maar betekent dit dat je de beste webhost hebt gekozen als je op basis van die twee punten een keuze maakt?

Nee.

Het probleem bij het kiezen van een webhost en een webhostingpakket is dat je meestal pas nadat je een pakket hebt gekocht pas de gevolgen van jouw keuze merkt.

Net als bij het kiezen van een internetbundel voor je telefoon is het bij webhosting belangrijk dat je een stabiele en snelle verbinding hebt. Je wilt niet dat jouw website om de haverklap eruit ligt en dat het vervolgens uren – soms wel dagen – kan duren, voordat de webhost het probleem oplost.

En je wilt ook dat jouw website snel geladen wordt. Leuk dat je onbeperkt schuifruimte op je pakket hebt, maar als het 5 seconden duurt voordat een pagina geladen wordt, dan verlies je een hoop bezoekers (en klanten).

Verder is service belangrijk. En kwalitatieve service is helemaal belangrijk als je een beginner bent met het bouwen en/of onderhouden van een website. Je wilt snel geholpen worden. Vriendelijk. En in een begrijpbare taal.

Website hosting vergelijken: kwaliteit versus goedkope webhosting

 

Welk hostingpakket het best bij jou past hangt af van een handvol keuzes.

“Wil ik voor …. iets meer betalen?”

“Wil ik … opofferen voor een iets goedkopere prijs?”.

De prijzen van website hosting kunnen enorm verschillen. Gemiddeld betaal je tussen de 5 tot 15 euro per maand voor hosting.

Er zijn budgetproviders waar je voor 50 cent per maand hosting kan kopen – en ja, dat zegt vaak wat over de kwaliteit van de dienst. En er zijn ook providers waar je voor 20 tot 100 euro betaalt voor hosting.

Maar gemiddeld gezien, betaal je rond de 5 tot 15 euro per maand aan hosting.

Wat kan je van goedkope hosting verwachten?

Voor 5 euro per maand heb je een prima pakket. Je krijgt dan een website hostingpakket dat prima is voor starters en je krijgt normale service (dus je kan ze telefonisch en via de mail bereiken).

Dit betekent niet dat elk pakket van elke webhost van ongeveer 5 euro dit heeft. Sommige webhosts kiezen er standaard voor om minimale support aan te bieden (om hun kosten te drukken). Maar gemiddeld gezien, heb je voor dat bedrag een normaal pakket zonder poespas met service. Je kan dan bijvoorbeeld WordPress installeren met een one-minute-script.

Wat kan je van kwaliteit hosting verwachten?

De pakketten van 10 tot 15 euro per maand zijn over het algemeen pakketten van hoge kwaliteit.

Je kan kwalitatieve support verwachten. Dit betekent Snelheid (makkelijk twee keer zo snel als websites bij webhosting van 5 euro). Je website is snel.

De servers die ze gebruiken zijn van hoge kwaliteit.

 

De beste website hosting vergelijken op prijs en kwaliteit (2017)

Mijn persoonlijke favoriet: keuze 3.

Website hosting keuze 1:

Xel Media hostingEén zo’n prima ‘basispakket’ is het online starter pakket van Xel Media.

Je betaalt 4,45 per maand en dan krijg je een prima hostingpakket zonder poespas, met WordPress one-minute-scripts en goede service (telefonisch en mail) bij een betrouwbare website hostingprovider.

 

Website hosting keuze 2

SiteGround webhostingEen variant van dit pakket is het ‘Start Up’-pakket van SiteGround. SiteGround is een Engelstalige provider met servers in Nederland en waar je met iDeal kan betalen.

Het ‘start-up’-pakket kost 3,95 per maand. Dit lijkt dan op een budgetprovider, maar dat is niet zo als je kijkt naar hun reputatie (een van de populairste en best beoordeelde providers wereldwijd), de reviews en wat ze aanbieden.

Bij het pakket zit 24/7 support (het is wel Engelstalig), inclusief livechat. Het pakket is snel en heeft een “1-click” WordPress installatie.

 

 

Hoe kan dit dan zo goedkoop?

Drie redenen:

  • Ze zijn heel groot (waardoor ze meer voor minder kunnen aanbieden).
  • De 3.95 p/m geldt voor de eerste contractperiode (die je kan instellen op 12, 24 of 36 maanden). Daarna is het 9,95 per maand. Nog steeds een prima prijs voor wat je krijgt, maar niet enorm goedkoop.
  • Als jouw website redelijk succesvoller jouw website wordt, dan moet je gaan voor een duurder pakket (waarop ze dan meer verdienen)

Website hosting keuze 3

Het WordPress hostingpakket van Xel Media voor 9,90 per maand. Een enorm goede keuze, maar wel ietsje duurder.

Wat krijg je in vergelijking met het ‘basispakket’ extra?

Het allerbelangrijkste wat je krijgt is support op WordPress gerelateerde vragen. Kortom: loop je bij het maken of onderhouden van je eigen WordPress website ergens tegenaan? Dan kan je ze bellen of mailen. Zij helpen je stap voor stap verder. Als je niet enorm ervaren bent met WordPress, dan heb je de kosten met één belletje er al uit.

Verder wordt WordPress automatisch geinstalleerd (scheelt 15 minuten werk), krijg je een gratis domeinnaam (scheelt je 5 a 10 euro) en wordt je website twee tot vier keer zo snel dan normaal. En dit kan ervoor zorgen dat meer bezoekers langer op jouw website blijven, een plezierige ervaring hebben, sneller zich inschrijven of contact met jou opnemen en zelfs dat je hoger gaat ranken in Google.

Het zijn allemaal extraatjes die je niet perse nodig hebt, maar wel je vooruit helpen.

Website hosting keuze 4

Heb je heel weinig budget en ga je een persoonlijke/hobby website of blog maken? Dan kan je voor de budgetprovider Versio gaan.

Het goedkoopste hostingpakket kost 50 cent per maand en een gemiddeld pakket rond de 4 a 5 euro per maand.

Voor zo’n laag bedrag kan je niet enorm veel verwachten. Ook redelijk wat reviews geven dit aan. Je leest redelijk wat over technische problemen, dat ze lastig te bereiken zijn, matige service en trage websites. Voor kleine hobbysites kan dit acceptabel zijn (want de prijs is erg laag, ook de kosten van een domeinnaam zijn laag), maar als je actief gaat bloggen en/of een zakelijke website wil starten, dan is het vaak slimmer om voor een iets betrouwbare partij te gaan.

Website hosting keuze 5

Je kan ook voor Vimexx gaan.

Wanneer je de websites van Vimexx en Versio naast elkaar legt, dan lijken ze veel op elkaar.

Vimexx is een vrij nieuwe partij die in korte tijd groot zijn geworden en op reviewssites als een van de beste hostingpartijen scoren. Bijna overal hebben ze een 4.9/5 score.

En dat valt op, want het is niet echt super duidelijk waarom ze zo hoog scoren. En hoe ze zo veel enorm positieve reacties hebben gekregen in zo’n korte tijd.

Zo ver ik het kan beoordelen is het een prima webhost. Een goede prijs (goedkoopste pakket is 50 cent, gemiddelde pakket rond de 5 euro per maand) voor prima diensten en service, misschien niet zo extatisch ’99/100′-goed, maar prima voor een normale site.

Bekijk hier de diensten van Vimexx

Website hosting keuze 6

Een andere redelijke provider is YourHosting.

Het goedkoopste pakket kost 5 euro per maand. Je betaalt wel 10 euro setupkosten (terwijl dit automatisch gaat). Verder betaal je jaarlijks ongeveer 11 euro voor een domeinnaam.

Het pakket en de service die ze aanbieden zien er prima uit. Ze bieden s’avonds en in het weekend support aan. Wel zie je allerlei persoonlijke support opties die geld kosten. Per kwartier of per maand. De vraag is of normale klanten dit nodig hebben of dat het alleen extraatjes zijn.

Welke hostingprovider moet ik kiezen?

Hosting vergelijken op het web Dat is een persoonlijke keuze. Bezoek elke provider die je interessant lijkt en kijk welke provider het best bij jou past. Let wel heel goed op actieprijzen. Bij sommige providers betaal je het eerste jaar niet zo veel en daarna het driedubbele.

Ik heb zelf zes jaar geleden gekozen voor het WordPress hostingpakket van Xel.nl en ik heb er geen spijt van gehad. Mijn website is in zes jaar een handvol keer down geweest – dat kan geen enkele webhost voorkomen -, maar alles werd elke keer snel gefixed. Verder werden mijn vragen (soms vrij complexe vragen) altijd snel en vriendelijk beantwoord.

Als ik een lager budget zou hebben, dan zou ik voor SiteGround gaan. Hoewel alles Engelstalig is, scoren ze op alle gebieden heel goed.

 

Handleiding eigen website maken

WordpressWil je gelijk starten met het maken van je eigen WordPress website?

Lees dan: De ultieme handleiding voor het maken van een eigen website.

 

In dit artikel worden ook diverse WordPress webhosts aangeraden.

Hosting zoeken – Wat voor hosting heb je eigenlijk nodig?

Het zoeken van hosting is lastig als je niet weet wat voor pakket je nodig hebt. Voor 90% van de websites is een pakket met de onderstaande eigenschappen voldoende.

  1. Een hostingpakket met ongeveer 500 tot 1500 MB schijfruimte
  2. Een hostingpakket met ongeveer 2 GB dataverkeer
  3. 1 MySQL database (nodig voor een CMS, zoals WordPress)
  4. One-minute-script van o.a. WordPress

Het design van je websiteHet ligt ook een beetje aan de website die wilt bouwen. Krijgt je website maar een tiental pagina’s? Dan heb je niet zoveel ruimte nodig (250 MB of iets dergelijks). Wil je regelmatig nieuwe artikelen plaatsen? Hebben al die artikelen veel foto’s? Dan heb je een hostingpakket nodig met meer schijfruimte.

Verwacht je heel veel bezoekers (tienduizenden of honderdduizenden bezoekers per maand)? Dan heb je meer dataverkeer nodig.

De bovenstaande hostingpakketten zijn geschikt voor 90% van de websites. En voor 99,9% van de nieuwe websites. Bij elke hostingpartij kan je jouw hosting op elk moment uitbreiden.

 

Delen: