Of formule. Of geheim. Of ei.
Nee.
Niet voor SEO.
Niet voor copywriting.
Niet voor productiviteit.
Niet voor een gelukkig leven. Het ondernemerschap. Bloggen. Design. Of WAT het ook is waar jij nu beter in wilt worden.
Er is geen geheim gezelschap dat elk jaar op 3 januari om klokslag 11 uur* in een verlaten pakhuis afspreekt om de geheimen van jouw niche te bespreken.
Er is geen gouden tip.
*P.S. De meeting is een uurtje naar voren verschoven.
Datgene wat je wilt worden of zijn is een opeenstapeling
Een opeenstapeling van feiten, ideeën, processen en gedachten die bewust en onbewust invloed uitoefenen op de activiteit. De opeenstapeling vormt het geheel.
Hoe groter dit geheel is, hoe beter je iets begrijpt en beheerst, hoe rijker het geheel wordt.
Er is geen gouden tip, omdat datgene wat je wilt zijn niet iets concreets is.
Er is geen eindpunt voor SEO, copywriting, het leven, bloggen, productiviteit en het ondernemerschap.
Er is geen tip of geheim dat de puzzel compleet maakt, omdat er geen randen zijn. Er is geen vast begin. En er is geen vast einde. Het begin is waar jij begint en het einde is waar jij stopt.
De weg naar meer
Als de stapel het geheel is van wat je bent dan is het opeenstapelen de weg EN het doel. Dit is zowel bevrijdend en beangstigend
Het is bevrijdend omdat iedereen die bezig is met het opeenstapelen bezig is met het doorlopen van het pad en het behalen van zijn doel. Tegelijkertijd. Het belopen van het pad is de overwinning. En IEDEREEN kan beginnen met het opeenstapelen.
Het kan ook beangstigend zijn. De enige fasen zijn namelijk het worden en de neergang. Er is geen einddoel. Er is geen overwinning.
Maar je kan wel bezig zijn met het overwinnen.
Succesvol opeenstapelen
Bekijk het alsof je een grote rode toren bouwt met LEGO. Elk feit, idee, tip of gedachte die je toepast is een blokje die jouw rode toren IETSJE groter maakt.
Het groter maken van de toren bestaat dus uit 2 stappen.
- Het verzamelen van nieuwe feiten, ideeën en gedachten
- Het omzetten van informatie in kennis
Kennis is informatie die invloed heeft.
Verzamelen en omzetten
Het verzamelen van feiten, ideeën en gedachten is geen probleem. Of zou het in ieder geval niet moeten zijn. Je hebt het internet en je hebt boeken. Er is informatie genoeg.
Het PROBLEEM is het omzetten van informatie in kennis.
Hoeveel van de tips en ideeën die jij tegen bent gekomen, heb je echt geprobeerd toe te passen? Dat je echt dacht van “He, dit ga ik NU uitproberen”.
Serieus. Hoeveel?
Ik denk dat dit percentage minder is dan 1% is. Bij mij wel tenminste. Veel minder dan 1%.
De meeste tips worden genegeerd, omdat men;
Niet herkent dat het een tip is;
Zo kan je bijvoorbeeld veel leren van series, films, zinnen, websites en boeken als je goed oplet of je iets kan leren. Je kan veel leren als je vaker van de automatische piloot afgaat.
De tip niet belangrijk genoeg vindt;
Huuh, forget abouuut it! De tip is niet goed genoeg voor mij. Niet iets wat ik zoek. Of het is niet voor mij toepasbaar. Maar wie bepaalt dat? Jij? Ik? Ha! Wij weten niet wat goed voor ons kan zijn. Elk blokje kan je hoger brengen. Hoe klein of vreemd het blokje ook is.
De tip al kent;
En als je de tip kent dan negeer je hem. Dat is een trucje van onze hersenen. Als we iets herkennen, schakelen we over op de automatische piloot. Het maakt niet uit hoeveel tips je kent, als je de tips niet toepast ben je geen ons wijzer. Wijsheid is toegepaste informatie. Kwaliteit > kwantiteit.
De tip vergeet;
Informatie die we niet gebruiken wordt weggestopt. In een donker hoekje. Samen bij die andere duizenden tips en ideeën die je hebt genegeerd.
Of de tip niet bewust uitprobeert.
Je wordt gevormd door hoe je reageert op nieuwe situaties en ideeën. Als je jezelf niet in nieuwe situaties begeeft (door te experimenteren bijvoorbeeld) kan je niet reageren. En zo niet groeien.
Wie de schoen past
En daarbij komt ook nog dat sommige tips die we uitproberen gewoon niet werken. Of alleen voor sommige mensen. Dat je een geel blokje hebt gevonden voor je rode toren.
Zo zal de schrijftip “Write like you’re on your first date.” niet voor mij werken. Dan gedraag ik mij net als mijn naamgenoot van Draadstaal. Hhhaaallo hey hoi! Ik ben Ruben.
Als ik er zo over nadenk ben ik het afgelopen jaar honderden of zelfs duizenden tips voor het schrijven van teksten tegengekomen. En de tips die ik bewust uitgeprobeerd heb, zijn op een paar handen te tellen.
Dat is zonde, toch? Vind ik wel. Het is lastig. Dat snap ik. Als het makkelijk was dan had ik alle tips wel geprobeerd.
Durf vreemde, kleurrijke schoenen te passen. Misschien zitten ze wel perfect
Je moet van een passieve onderzoekende fase (waar je tips en inzichten verzamelt) switchen naar een actieve experimenteerfase. Je moet aan de slag. Je moet durven falen.
Ach fuck it. Misschien moet ik maar eens schrijven alsof ik op een eerste date zit. Dan zou het blog voor de verandering eens korter dan 300 woorden zijn. En alleen bestaan uit vreemde vaaggeformuleerde vragen, ha! Misschien leer ik er wel wat van.
En net zoals bij een date, zal alles na de eerste 5 minuten meevallen. Je gaat jezelf vermaken.
Fuck die angst van het niet durven beginnen. Stel jezelf NIET het doel om pas te beginnen met SEO, schrijven van blogs, productiever te zijn, designen, ondernemen of gezond te eten als je genoeg weet. Want je weet nooit genoeg.
Gouden tip
Als er een gouden tip was.
Dan zou dat het hebben van een geduldige proactieve open houding zijn.
- Het bewust op zoek gaan naar nieuwe ideeën.
- Open staan voor alternatieve ideeën en theorieën (jouw waarheid is niet perse DE waarheid).
- Durf te experimenteren. Faal vaak. Leer van het falen.
- En volhouden. Fuck stagnatie en de ondergang.
Niemand heeft de gouden tip voor SEO, copywriting, een goed leven of het bouwen van een succesvolle onderneming. Niemand is op de eindbestemming. Niemand beheerst iets compleet.
Maar iedereen die er mee bezig is, is wel op weg. En daar draait het om. Ga mee op reis en bouw jouw toren door bewust dingen uit te proberen.
Laten we NU* beginnen met het groter maken van onze stapeltjes (of begin een compleet nieuwe. Fuck it) door de kleinste tip die je nu kan bedenken uit te proberen.
Laten we onze wereld en de wereld om ons heen langzaam rijker, beter en voller maken. Blokje bij blokje.
Dank aan Nicky Corts voor het checken van het artikel. Haar laatste artikel: 10 bizarre boektitels waarvan je beter gaat schrijven