Buig het perspectief en verander de realiteit

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 14 september 2021

Een marketeer zorgt niet alleen voor bezoekers.

Een marketeer buigt ook perspectieven naar een meer gunstige vorm. Net als de Avatar.

Een perspectief is een gekleurde lens – de manier waarop je iets bekijkt. Vijf mensen kunnen één object, activiteit of keuze totaal anders zien, omdat ze een andere bril op hebben. Ze letten op andere dingen.

Meestal is dat vrij onschuldig, maar soms leidt dit tot onbegrip, verwarring, woede en in de wereld van ondernemers en marketeers: tot minder sales.

Jouw doelgroep bezit tientallen perspectieven die voor of tegen je kunnen werken

En soms zelf het kopen van jouw product onmogelijk maken.

Als marketeer moet je erachter komen op wat voor manieren jouw doelgroep dezelfde problemen, gevolgen, oplossingen en jouw specifieke oplossing bekijkt. Niemand ziet de wereld zoals jij het ziet.

  • Misschien denk jij dat ze A en B belangrijk vinden, maar de meesten vinden B en C belangrijk en een paar D. Niemand geeft echt om A.
  • Hoe zien zij zichzelf? Zien zij zichzelf bijvoorbeeld als een persoon die zulke producten koopt? Willen ze zo gezien worden?
  • Met wat vergelijken ze jouw product? En hoe kom je dan over?
  • Welke oordelen heeft men over jouw website, design en teksten – en hoe weerspiegelt dit op jouw product?
  • Zien ze jouw product als een kostenpost, een nice-to-have, een investering, een plezier of een must?

De redenen die men zou opgeven om jouw product niet te kopen zijn nooit objectieve redenen. Geen geld betekent bijna nooit geen geld.

Het draait altijd om hoe men iets ziet en beoordeeld. En zulke perspectieven kun je vaak sturen. Eén zinnetje dat hetzelfde op een andere manier zegt kan de doorslag kan geven.

Het perspectief beïnvloedt de realiteit

Neem SEO.

Jouw beeld over SEO bepaalt niet alleen of je er überhaupt mee bezig gaat, het bepaalt ook waar je dan mee bezig gaat, hoe lang, hoe vaak, hoeveel moeite en energie je erin steekt, hoeveel plezier je eruit haalt, hoe bereid je bent om tijd en geld te investeren en dan in het verlengde: jouw resultaten.

En zo wordt alles lichtelijk een self fulfilling prophecy.

De mensen die geloven dat iets werkt doen hetgeen wat nodig is – vaak tot het irrationele toe – om het waar te maken. Ze maken de opofferingen die nodig zijn. Ze staan één keer meer op dan ze vallen. Dat betekent niet dat zo’n geloof in de werking een garantie is, maar een voorwaarde.

Dat geldt voor alles.

Je moet geloven in jouw skills, jouw ideeën, jouw potentie en de resultaten van extra moeite – waarschijnlijk zelfs een beetje overschatten. Mensen die denken dat het puur draait om geluk redden het nooit, omdat succes draait om geluk en moeite. Eén van de twee is nooit genoeg.

Perspectieven kun je bijsturen

Niet door hetzelfde harder te roepen.

Maar door vragen te stellen. Door een situatie vanuit een andere hoek te bekijken. Door te zoeken naar de katalysator die voor een bepaald perspectief heeft gezorgd en dat perspectief in een ander daglicht te zetten.

Vertel altijd de waarheid, maar accentueer de waarheid die voor jou het best werkt

  • Het is niet duur, het is de beste kwaliteit.
  • Sure. Je betaalt iets extra, maar dan hoef jij je nooit meer druk te maken als er ooit iets fout gaat.
  • Het is goedkoop, want waarom meer betalen voor shit dat je niet nodig hebt.
  • Het is niet saai of alledaags, maar populair.

Dezelfde waarheid, ander perspectief.

Alle nadelen zijn vaak voordelen (voor een niche) in een ander daglicht. En zo zullen jouw sterkten waarschijnlijk ook voortvloeien uit jouw zwakten. En vice versa. Alleen het perspectief is anders.

Kleine buigingen in het perspectief kan met het Butterfly Effect gigantische gevolgen hebben

Neem het verduurzamen van een huis.

Een kleine groep mensen doet het puur voor het milieu. Er worden kosten noch moeite gespaard.

Maar de meeste mensen verduurzamen hun huis vooral voor het financiële plaatje. Ze zien het als een investing. Natuurlijk speelt milieu een redelijke rol, maar ze doen het niet enkel voor het milieu – terwijl ze dat misschien wel als voornaamste reden opgeven aan hun omgeving.

Eigenbelang is een van de sterkste krachten in de wereld. Maak daar gebruik van.

Dat betekent niet dat alles puur draait om de IK, maar dat het daarmee vaak begint. What’s in it for me?

Je moet niet beginnen met de meest ethische of morele argumentatie. Dat is roeien tegen de stroom in. Niet iedereen heeft de luxe, ruimte, energie of tijd om zich bezig te houden met ethiek en wat allemaal zou moeten. Minder mensen dan je misschien denkt zitten op de hoogste treden van de Maslow piramide.

Daarom moet je als marketeer – en iedereen die andere mensen anders wilt laten doen en denken – het perspectief veranderen.

Als jij je verwarming 1 graden lager zet, bespaar je 5% op jouw verwarmingskosten. Hetzelfde, maar dan omgedraaid bij jouw koelkast.

Denk niet alleen aan geld. Er zijn genoeg redenen om iets te doen.

  • Laat weten dat ze gemiddeld gezien 24% meer stroom gebruiken dan hun buren.
  • Laat weten dat vriend L en N zijn overgestapt op groene stroom en zij jou hebben aangewezen als iemand die ook mogelijk geïnteresseerd is.

Verander de vraag. Verander het perspectief. Verander de benadering.

En onthoud dat redenatie gedrag vaak volgt

Dus je zou iemand meer om het milieu kunnen laten geven door hun eerst een milieuvriendelijke keuze te laten maken om een andere reden. En vervolgens ziet die persoon zich meer als een persoon die milieubewuste keuzes maakt.

Kip of het ei? Who cares.

Dezelfde waarheid. Hetzelfde eindresultaat. Maar een andere aanloop. Buig het perspectief en je verandert de realiteit

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?