Online cursus ontwikkelen en verkopen? Soorten online cursus software

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 14 mei 2024

Iedereen die een persoon kan helpen om een gewenst doel te bereiken kan die kennis verpakken in een cursus en verkopen.

 • Misschien is dat het leren van een specifieke skill is, zoals storytelling of hondentraining
 • Misschien een specifieke vaardigheid, zoals ‘Hoe geef je de perfecte TED-talk?’
 • Of het bemachtigen van een doel, zoals een gezonde levensstijl

Ik ga je helpen met het bouwen van jouw eigen online cursus.

Er zijn online platformen die alles uit handen nemen bij het maken en helpen verkopen van online cursussen en er is software die die kunt kopen waarmee je cursussen kunt verkopen op jouw eigen website.

Laten we alles wat bij het verkopen van cursussen komt kijken rustig bespreken.

Wat voor prijs kan ik voor een online cursus vragen?

90% van de online cursussen kosten rond de 100 tot 1.000 euro. De andere 10% bestaat uit cursussen die een paar tientjes kosten of soms een paar duizend euro’s.

Daarnaast zijn er ook nog veel platformen waarbij je voor een vast bedrag per maand, meestal een paar tientjes, toegang krijgt tot alle cursussen en meestal een wekelijkse evenement alleen voor leden.

Er is geen vaste manier om de prijs van een cursus te bepalen. Het is wat mensen er voor over hebben.

De prijs wat iemand wil betalen is afhankelijk van:

 • De zeldzaamheid van de informatie
 • De hoeveelheid informatie
 • De presentatie van de cursus en lessen
 • Bijhorende feedback, begeleiding en assistentie
 • Kosten van vergelijkbare diensten
 • Imago (marketing) van de cursus
 • Imago (marketing) van de docent(en)

Er zijn twee soorten online leerprogramma’s

 • All-in-one cursus software – als een dienst
 • Cursus software voor jouw (WordPress) website – als een product

De voor- en nadelen van all-in-one cursus software

Alles regel je dan bij één provider.

Zij bieden online software waarmee je een cursussen kunt maken, een curriculum kunt bepalen, lessen kunt inrichten, een homepage en een salespagina kunt ontwerpen, een betaalpagina, meerdere betaalopties, een koppeling met betaalproviders, hosting voor de website en voor video’s en extra Learning Management System (LMS) functies, zoals certificaten, een affiliate programma en quizes.

Het is de makkelijkste en meest gebruiksvriendelijke manier om een online cursus op te zetten. In ruil daarvoor betaal je maandelijks een bedrag. En vaak ook een percentage per sale.

Over het algemeen betaal je maandelijks tussen de 30 dollar (25 euro) tot 120 dollar (dus 100 euro). En tussen de 2% en 10% per sale voor transactie- en betaalkosten. De kosten zijn afhankelijk van het platform, welk pakket je wil en of je wil betalen per jaar of maand.

Stel, je verkoopt per maand 5 producten van 300 euro, dan is de opbrengst 1500,-. Als we dan gaan voor de duurste combi: een pro pakket van 100 euro + 5% in betaalkosten (als iedereen betaalt via creditcard), dan betaal je 175,- per maand – en dat is iets van 11.5% van je omzet. Je houdt dan 1325,- over.

De totale kosten zijn meer dan het alternatief, maar het gemak, de support, de ontwikkeling van de software en de gebruiksvriendelijkheid van alles bij één partij hebben zorgt dat het voor veel mensen een goede keuze is.

De voor- en nadelen van cursus software voor jouw WordPress website

WordPress is het populairste content management systeem (CMS) ter wereld.

WordPress werkt met thema’s en plugins. En plugins zijn een add-ons/modulen waarmee je een stuk functionaliteit kunt toevoegen aan jouw website. Voor elke functie (of groep aan functies) er wel een plugin te vinden – een vaak ook tientallen opties.

Je kunt vrij gemakkelijk een leeromgeving aan een WordPress website toevoegen of een nieuwe website omtoveren tot een complete platform waar men cursussen kunt volgen.

Als je al een WordPress website en een goed WordPress hostingpakket hebt (of van plan bent om een website te bouwen), dan kun je de cursus op jouw domein hosten, zoals 000.nl/cursus/ of een aparte WordPress installatie plaatsen op een subdomein, zoals cursus.000.nl.

Een grote kostenpost van een website is hosting. Je betaalt maandelijks een bedrag, tussen de 15 en 30 euro, om jouw website en al haar bestanden op een server te hosten die snel en altijd bereikbaar is.

Als je al een website hebt (of er een gaat maken), dan kun je de website en de cursus op één pakket hosten (en dus kosten besparen).

Om een leeromgeving toe te voegen aan jouw WordPress website moet je een Learning Management System (LMS) plugin kopen, LearnDash is een van de meest complete en populairste. Dat is de enige plugin die je hoeft te kopen, de rest van de benodigde plugins kun je gratis downloaden. LearnDash kost 200 dollar (170 euro).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Lessen_LMS-1000x791.png

Een ander voordeel van WordPress is de flexibiliteit. Je kunt gratis en betaalde plugins gebruiken van tig soorten ontwikkelaars. Je kunt kiezen uit talloze thema’s en je kunt ook een webdesignbureau inschakelen om een thema op maat voor jou te ontwikkelen. Je bent niet afhankelijk van één partij.

Je bespaart kosten en je hebt meer vrijheid, maar het opzetten van een cursus kost veel meer tijd, energie en knutselwerk – zelfs als je wat ervaring hebt met WordPress. En waarschijnlijk is het eindproduct minder mooi dan een all-in-one leerprogramma.

Voor welk soort leerprogramma moet ik kiezen?

Een groot deel van het ondernemerschap is marketing en sales. Soms wel de helft.

Met een cursus kan het nog meer zijn, want na opzetten van een cursus blijft er vaak alleen service, updates en begeleiding over. Dan kan marketing en sales wel 90% van het werk worden.

Marketing draait meestal om de hoeveelheid personen die je kennen, mogen en vertrouwen structureel te vergoten – en dan die mensen structureel in aanraking laten komen met jouw cursus.

Hoe groter jouw netwerk, autoriteit en mogelijkheid is om mensen te bereiken, hoe minder zinvol het is om tijd en geld te besparen door veel zelf te doen. Je zou dan het best kunnen kiezen voor all-in-one software, want jouw tijd is meer waard als je die besteed aan marketing en jouw product.

Heb je geen groot netwerk? Ben je geen held in marketing? En wil je jouw overhead – jouw maandelijkse kosten – zo laag mogelijk houden? Dan kan het zinvol zijn om zelf een cursus te bouwen op een subdomein.

Hoe kies je online cursus software?

Let op een aantal factoren:

 • Functies: wat kun je met de software?
 • Gemak: hoe makkelijk is het op te zetten en te managen?
 • Design: hoe goed ziet het er uit?
 • Kosten: wat kost het eenmalig, maandelijks en per verkochte cursus?

Al die punten zijn redelijk met elkaar verbonden. Hoe makkelijker het op te zetten is en hoe meer je met de software kunt, hoe meer je gemiddeld betaald – eenmalig of per maand.

Maak een lijstje met musts en nice-to-have. Wil je eenmalig toegang tot een cursus verkopen of wil je de cursisten per maand betalen, net als Netflix? Wil je cursussen kunnen bundelen?

Het kan ook handig zijn om een inschatting te maken hoeveel cursussen je denkt de verkopen (per maand) en tegen welke prijs.

All-in-one online cursus software

Met online cursus software regel je alles bij één partij voor een maandelijks bedrag.

Podia

Podia is een van de drie grote all-in-one cursussoftware.

Je betaalt 33 dollar per maand als je per jaar betaald.

Je betaalt dan in één keer voor hosting, een website builder, templates, cursus software en de koppeling met een betaalprovider, zoals Stripe (waarmee je o.a. iDeal betalingen kunt accepteren.

Het grote voordeel van Podia in verhouding met andere all-in-one software is dat je geen % moet betalen met verkochte cursus. Zo betaal je een andere all-in-one software bijna 10% per sale – en dan nog een vast bedrag per maand. Dit bedrag kan zo flink oplopen als je veel verkoopt. Bij Podia is dat niet zo.

Je kunt met Podia cursussen maken, je kunt e-books weggeven of apart verkopen. Je kunt een community/forum starten, met webinars.

Ga naar de website van Podia

Teachable

Teachable is een van de meest complete, gebruiksvriendelijke en goed ontworpen cursus software.

Je regelt alles op één plek.

Je kunt op het platform cursussen maken en inrichten, zij regelen de hosting van jouw website en video’s, je kunt de salespagina zelf ontwerpen met een pagebuilder en er is een geïntegreerd betaalsysteem.

Het ontwerpen van de online cursus

Je maakt eenvoudig hoofdstukken (sections) en lessen (lectures) toevoegen.

Het design van de cursuspagina

Je kunt kiezen uit meerdere stijlen om de lessen te weergeven.

Je kunt de kleurencombinaties die gebruikt worden bij de lessen aanpassen.

Pagebuilder

Er zit een vrij eenvoudige pagebuilder inbegrepen waarmee je een salespagina kunt ontwerpen

Betaalpagina en betaalsysteem

De betaalpagina van Teachable ziet er goed ontworpen uit en heeft meerdere elementen die de conversie verhogen, zoals reviews en extra verkoopargumenten in de sidebar.

Via de betaalpagina van Teachable kunnen klanten betalen via creditcard, PayPal, Apple Pay en Google Pay. Maar helaas niet met iDeal.

Pakketten en kosten

Basic

 • 30 dollar (rond de 25 euro) per maand als je per jaar betaald (anders 40 dollar p/m)
 • 5% transactie
 • 4% betaalprovider

Pro: wat krijg je extra?

Geen Teachable merknaam op jouw cursuspagina’s, upsell mogelijkheden, quizes die je kunt nakijken, een geïntegreerde affiliate marketingprogramma en certificaten.

 • 100 dollar (rond de 85 euro) per maand als je per jaar betaald (anders 119 dollar p/m)
 • 0% transactie
 • 4% betaalprovider

Welke pakket moet ik kiezen?

Als je meer dan 1200,- omzet per maand verwacht, dan ben je goedkoper uit met een Pro pakket (5% van 1200 = 60 euro). En als je redelijk wat omzet verwacht, dan zullen de upsell mogelijkheden en het affiliateprogramma die bij het Pro pakket komen jouw omzet nog meer kunnen verhogen.

Ga naar de website van Teachable

Thinkific

En de nummer 3: Thinkific

Cursus software voor jouw WordPress website

Als je al hosting en WordPress website hebt (of er een van plan bent om te bouwen) dan kun je ook een thema en plugin kopen die cursus software aan WordPress toevoegt.

Meestal wordt er dan gekozen om op een subdomein, zoals cursus.000.nl, of een domeinfolder, zoals 000.nl/cursus/ een aparte WordPress website te bouwen die specifiek voor de cursus is.

Welke plugins heb ik nodig om cursussen te verkopen op een website?

 • Een leeromgeving (LMS) plugin – die gaan we zo bespreken.
 • Een plugin om producten te maken en verkopen, bijvoorbeeld WooCommerce
 • Een betaalprovider, Mollie is de bekendste in Nederland en Stripe internationaal

Wij gaan hieronder de leeromgeving plugin bespreken.

LearnDash: de populairste leeromgeving (LMS) plugin

LearnDash is de bekendste WordPress plugin om cursussen mee te maken.

Je kunt cursussen en lessen maken, indelen en vormgeven. Je kunt cursisten beheren. Je krijgt een gratis demo thema die je kunt gebruiken

Pakketten en prijs

Een LearnDash licentie kost eenmalig 199 dollar (rond de 170 euro). Je krijgt dan een jaar lang updates en support.

Je kunt dus met een eenmalige investering klaar zijn. Wil je na een jaar meer updates ontvangen (of na een paar jaar alle updates in één keer doorvoeren), dan moet je opnieuw een licentie kopen.

Voordelen LearnDash

Je kunt cursussen bundelen, quizes toevegen en certificaat ontwerpen.

Het ontwerp van het overzicht van alle lessen ziet er strak en gebruiksvriendelijk uit.

Je stelt het lesprogramma samen door een cursus op te delen in hoofdstukken (secties) en lessen (topics).

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?