Wat kan Hans anders?
Niet bizar veel.
De website van Hans Anders zit over het algemeen erg goed in elkaar, maar zoals ik in de vorige review al zei: elke website kan verbeterd worden.
In deze review doorlopen we het gehele proces van nieuwe zoeker tot klant en kijken wat Hans goed en minder goed doet.
Maar… dat doen we natuurlijk wel in stijl. Namelijk met het meest gebruikte schermresolutie; 1366 x 768.
Let’s do this.
De zoektocht begint
Iedereen kent Hans onderhand wel. Daarom zoeken wij niet anders, maar gewoon op Hans Anders.
We zien direct dat de titel niet geheel zichtbaar is.
De gehele titel is; ‘HansAnders.nl | De grootste optiekketen van Nederland | Nu ook online’
69 tekens.
Bij bijna elk artikel over titel tag optimalisatie lees je dat de titel rond de 64 tot max 70 tekens mag hebben.
Bij Hans worden er maar 62 tekens getoond…
Dit komt omdat Google niet werkt met een vast aantal tekens, maar met een vaste breedte.
Maar oke.. In principe is dit geen groot probleem. De laatste zin ‘Nu ook online’ voegt in principe helemaal niets toe aan de titel en kan dus gemakkelijk weggehaald worden.
Probleem opgelost :)
Een heel sterk punt van Hans is de tagline. Ze onderscheiden ze zich direct, in de zoekresultaten, met de zin ‘De grootste optiekketen van Nederland’.
Iets waar ze trots op kunnen zijn en goed kunnen gebruiken als unieke toegevoegde waarde (in vergelijking met andere optiekketens).
Verder viel het me op dat de titel van de homepage begint met; ‘HansAnders.nl’. Niet omdat ze bedrijfsnaam vooraan in de titel hebben staan (wat juist goed werkt als je een bekend bedrijf bent, zoals Hans Anders), maar omdat ze de domeinnaam, hansanders.nl, erin hebben staan en niet gewoon Hans Anders.
Laten we op de link klikken en naar de homepage gaan.
De eerste indruk,
is direct een hele sterke indruk.
De homepage van Hans Anders is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk, een gezond tikje commercieel en visueel aantrekkelijk. Ze verkopen visuele producten (letterlijk en figuurlijk ) en gebruiken ook grote, scherpe en mooie foto’s op de website. Kudo’s Hans.
Maar we zijn nog niet klaar..
Het navigatiemenu is top. Geen poespas, maar gewoon duidelijk en simpel.
Eenvoud is de ultieme vorm van perfectie. Da Vinci
Aan de linkerkant kan je met wat aantrekkelijkere knoppen direct naar de belangrijkste pagina’s op de website van Hans, namelijk lenzen bestellen, brillen passen, gratis hoortests en naar producten met korting
Wat wilt de bezoeker nou nog meer?
Zoals ik al zei bezocht ik de website met de schermresolutie 1366 x 786. Een sterk punt is dan ook de onderkant van de homepage. Men ziet, wanneer ze de homepage bezoeken, een klein stukje van wat ze kunnen verwachten onder de fold. Mooi!
Waar moet ik heen?
Laten we een zonnebril bestellen.
Als je ‘zweeft’ op het zonnebrillen kopje krijg je een submenu. Een sterk opgebouwd submenu.
Overzichtelijk en logisch.Wat een navigatie ook hoort te zijn.
Je kan in de navigatie alles over zonnebrillen op één overzichtelijk plek vinden.
Netjes in categorieën omgebouwd. Merken, vormen, materiaal, geslacht en zelfs activiteit. Verder ook een lijstje met tips, veelgestelde vragen en andere essentiële onderwerpen. Top!
Ik zou misschien nog wel de categorie; ‘populair’ of iets dergelijks toevoegen. Wat ook een leuk puntje is, is de relevante ‘advertentie’ onderaan het menu.
Laten we gewoon in het hoofdmenu op ‘zonnebrillen’ klikken.
Product zoeken en vinden
De term zonnebrillen is erg breed.
Het belangrijkste doel van deze pagina zou dus het verduidelijken van de behoefte van de bezoeker moeten zijn en in mindere mate de mogelijkheid bieden om ‘rond te kijken’.
Hans Anders pakt het goed aan door het overzichtelijke submenu te herhalen aan de linkersidebar. Zo kan de bezoeker zijn zoektocht gemakkelijk verfijnen.
Elk voordeel heb z’n nadeel
Verder zie je gelijk twee sterke en unieke functionaliteiten.
- Je kan een bril online passen
- En je kan een bril opslaan en passen in de dichtstbijzijnde Hans Anders winkel
Toch vraag ik me af waarom ze die onderdelen tonen op een algemene pagina, zoals de hoofdpagina van ‘zonnenbrillen’. Je hebt namelijk nog geen bril gezien en online kunnen passen.
Klik hier! Nee hier!! Of toch hier!
Verder krijgt elke functionaliteit hier een opvallende call-to-action. Hierdoor zal de de aandacht per call-to-action verminderen, terwijl 2 van de 3 call-to-actions op dit moment vrij nutteloos zijn.
Webteksten bij visuele webwinkel producten
Ok.. wat zie je nog meer overduidelijk? Ah de tekst.
Tekst bij visuele producten in een webshop.. tjah..
Google wilt aan de ene kant dat men zo snel mogelijk het beste antwoord vinden (en beoordeeld elke pagina dus ook op die criteria), maar hechten tegelijkertijd zoveel waarde aan tekst bij onderdelen (zoals productpagina’s op webshops) waar de visuele aspecten en de gebruiksvriendelijkheid belangrijker zijn.
Doordat Google veel waarde hecht aan de teksten zie je dat bijna elke webshop ‘noodgedwongen’ de productpagina’s vult met ‘lege’ teksten. Alleen om beter te kunnen ranken op een relevant zoekwoord. Maar ja, aan lege teksten heeft een bezoeker niet veel. Ik heb namelijk niet zo’n behoefte om te lezen over wat een zonnebril precies is en dat men hier aan de ‘juiste adres’ is.
Laten we teruggaan naar Hans
Hans Anders heeft de begeleidende tekst boven de fold gezet en is dus prominent in beeld bij de bezoeker.
Al met al wordt de pagina nu gedomineerd door functionaliteiten die op dit moment niet heel erg relevant zijn en een begeleidende tekst.
Geen zonnebrillen.. Maar daar draait het toch om?
Pas onder de fold (bij de schermresolutie 1366 x 768) zie je de eerste brillen staan.
Zoektocht specificeren en product selecteren
Oke dan. We gaan verder!
Ik ga voor het merk van Pierre Cardin en kies een zonnebril die ik verder wil bekijken.
Ziet er goed uit. Niet veel op aan te merken.
Grote duidelijke afbeeldingen, een duidelijke prijs, een tekst die iets toevoegt, de optie om de bril online te passen en je kan het in de dichtstbijzijnde winkel passen.
Toch vraag ik mij als nieuwe ‘onwetende’bezoeker wel af wat Hans precies bedoelt met ‘Mijn favoriet’. Het is de grootste knop en mijn focus gaat er wel naar toe.
Niet naar ‘bestel online’, wat mij belangrijker lijkt. En waarom is de ‘bestel online’ eigenlijk onopvallend grijs?
Laten we de bril maar even online passen
Dit hebben ze heel goed aangepakt.
Je kan in de ‘online paskamer’ gemakkelijk je eigen foto uploaden, maar Hans houdt ook rekening met de mensen die geen zelfportret foto’s op de pc/tablet/laptop hebben staan, waaronder ik.
Je kan namelijk één van de 8 ‘standaard modellen’ selecteren. Top!
He? Hoe kan ik nou online passen?
Nadat ik de bril geselecteerd heb, klik ik op ‘deze foto gebruiken; . Ik wordt vervolgens teruggestuurd naar de productpagina met nu mijn ‘standaard model’ aan de rechterkant.
Maar he… ‘Waarom heb ik die bril nou niet op?’ vroeg ik me af.
Ik keek weer goed rond, maar kon nergens ‘pas bril online’ of iets dergelijks vinden.
Misschien moet ik weer op ‘Pas online’ kikken? Nee.. Dan wordt ik weer naar het scherm doorgestuurd waar ik een model kan kiezen.
Vreemd.
Geen één van de call-to-action knoppen leidt mij naar het passen van de bril online.
Tjah wat nu? Eerlijk gezegd had ik het al opgegeven en drukte op ‘Bestel Online’.
Geluk bij een ongeluk
Pas na het grondig rond surfen (voor deze review) kwam ik erachter dat je blijkbaar de bril eerst moet toevoegen aan ‘mijn favoriet’ en vervolgens met je muis over de afbeelding onder het kopje “Mijn Favorieten” moest gaan.
Prachtig toch?
Even bestellen en we zijn klaar
Je kan gelijk merken dat Hans goed heeft nagedacht over de bestelprocedure.
Je ziet duidelijk de weg zien die de klant moet afnemen en waar die persoon nu is.
Eerst de winkelwagen, dan de gegevens invullen, dan betalen en tot slot bevestigen.
Onzekerheden weghalen en koopjes toevoegen
Hans pakt het ook uitstekend aan om de mogelijke onzekerheden van een klant weg te halen. Aan de rechterkant laat Hans zien dat ze snel leveren, vanaf €50 gratis verzenden, gratis retourneren en gratis kunnen verzenden naar de winkel. Op de punten kan je wel klikken, maar je blijft op de pagina van het bestelprocedure zelf.
Verder biedt Hans ook ‘Kassa koopjes’ aan. Dave Lorez schreef laatst een artikel over zulk soort suggesties en het effect op de conversie.
Top Hans!
Wat wel jammer is, is dat de suggesties/ kassa koopjes niet boven de fold zichtbaar zijn (met de 1366 x 768 resolutie). Hier zouden ze wat inkomsten mis kunnen lopen.
He? Kortingscode? Waar!?
Iedereen wilt korting toch?
Misschien is ‘wat zou je doen voor die korting?’ een betere vraag.
Zou een persoon op onderzoek gaan naar meer informatie over mogelijke kortingen? Moet ik voor korting toch naar de winkel toe? Wachten op een mailtje of iets dergelijks?
Het kan zijn dat mensen, die geen kortingscode hebben, op zoek gaan of wachten op een kortingcode van Hans. Waarom zou je teveel geld uitgeven, toch? Het kan dus ook zijn dat men de bestelprocedure hiervoor verlaten.
Misschien is dit maar 1 op de 1000 mensen, maar dat kan op jaarbasis redelijk wat omzet schelen. Misschien zouden ze er ‘voucher’ van kunnen maken of enkel van het woord korting plaatsen en linken naar de plek waar ze de code kunnen invullen.
Dus hoe kan je een balans vinden tussen het niet zichtbaar maken van de kortingsmogelijkheid voor bezoekers die geen korting hebben en het vindbaar maken voor mensen die wel korting hebben…
Uitstekend gedaan Hans!
Hans Anders heeft een mooie, duidelijke en gebruiksvriendelijke website. Buiten wat schoonheidsfoutjes is het een sterk in elkaar zittende website waar je een bril of iets dergelijks online kan passen (na een beetje zoeken) en kan bestellen. Top!
Vond je het een leerzaam artikel? Deel het dan ook met je netwerk :)