Duplicate content en Canonical URL: Canonicalization

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 24 september 2018

duplicate-content

Duplicate content en Canonical URL

Canonicalization is het proces van het kiezen van de beste url wanneer er meerdere keuzes zijn. Dit geld meestal voor de homepage. Zo worden deze links voor de meeste mensen als hetzelfde beschouwd.

  • www.000.nl
  • 000.nl/
  • www.000.nl/index.html
  • 000.nl/home.asp

Technisch gezien zijn dit 4 aparte pagina’s. Deze pagina’s worden door de zoekmachine geïndexeerd als vier pagina’s met dezelfde content (inhoud). Wanneer een tekst gekopieerd is, spreek je van duplicate content.

Lager in de zoekmachine door duplicate content

De zoekmachines houden graag het web schoon en overzichtelijk. Daarom bestraffen de spiders van de zoekmachine pagina’s met duplicate content. Het gevolg is hierdoor dat alle pagina’s (behalve de eerste) niet in de zoekmachine resultatenpagina komen of lager dan normaal.

Welke site heeft nou gekopieerd?

De spiders van de zoekmachine komen regelmatig bij elke webpagina langs. Wanneer een spider bij een website langskomt, indexeert hij alle nieuwe webpagina’s en onthoudt dit (wordt in een database gezet). Hierdoor kan de zoekmachine weten, waar de webtekst oorspronkelijk vandaan komt. Deze webtekst heeft voor unieke content gezorgd en wordt dus veel hoger in de rankings geplaatst dan de webpagina’s met het gekopieerde content.

Www en zonder www

Duplicate content komt ook vaak voor op een website. Zo worden dezelfde webpagina’s maar de een met en de ander zonder www. als aparte pagina’s gezien.
De links naar een pagina is een belangrijke factor in het algoritme van de zoekmachine. De www. en de zonder www. versie kunnen beiden aparte links bezitten. Hierdoor wordt de webpagina met de meeste links getoond in de zoekmachine. De waarde van de links naar de andere webpagina gaan verloren. Hierdoor haalt de webpagina niet de ranking die het kan halen.

Canonical URL

Met het gebruik van een canonical URL kan je aan de zoekmachine aangeven wat de definitieve pagina wordt. Alle overige pagina’s met dezelfde content en hun links worden dan verstuurd naar de pagina met de canonical URL. De tag van de canonical URL ziet er zo uit en moet tussen de <head> en de </head> komen<link rel=”canonical” href=”http://www.example.com/” />

CMS en Google Webmasters

Met Google webmasters kan je met een druk op de knop jouw verkeur domein aangeven. Verder kan je in de modernste CMS’en of met diverse WordPress plugins ook gemakkelijk een canonical URL instellen.

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?