Waarom je geen gratis website moet maken

Ik snap het.

Het klinkt perfect. Een gratis website. Waarom betalen als dat niet hoeft? Maar achteraf is het bijna nooit een handige beslissing.

Sterker nog.

Voor 95% van de mensen die een eigen website of blog willen maken, is het niet slim om te kiezen voor een commerciële websitemaker met een gratis versie, zoals Wix, Jimdo, Webnode, Squarespace of WordPress.com (een afgeschermde en commerciële versie van de officiele WordPress).

Met die gratis versies van websitemakers betaal je namelijk ook. Alleen later of op een andere manier.

Waarom is het niet slim om een gratis website te maken met een commerciële websitemaker?

 • Er worden advertenties op jouw website geplaatst.
 • Je krijgt geen eigen domeinnaam, maar een subdomein – zoals passievooreten.wix.com.
 • Je krijgt niet zo veel schijfruimte.
 • Je krijgt geen support en ondersteuning.
 • De website is relatief traag. Helemaal websites of blogs met grote foto’s.
 • Je zit vast aan één partij. De bereikbaarheid van jouw website, jouw teksten, designs etc zijn allemaal in handen van één partij.
 • Beperkte keuze qua design. Meestal kun je kiezen uit een handvol gratis designs, waarvan de helft van de opties vaak gesloten zijn, totdat je betaald.
 • Je krijgt geen eigen e-mailadres en mailen met een hotmail/gmail adres is niet echt professioneel.
 • Jouw website wordt onbereikbaar of erg traag als je veel bezoekers krijgt.
 • Je ziet geen of hele beperkte website-statistieken.
 • Je kunt niet gebruik maken van extra gratis software, zoals Google Analytics, en Yoast SEO.
 • Geen of beperkte zoekmachine optimalisatie opties. Het is lastiger om hoog te ranken met een gratis website.

Wil je een van die nadelen niet?

Dan moet je kiezen voor een betaald pakket. Dat is het business model van zulke ‘gratis’ website-makers.

Je betaalt dan direct 10, 20 of 30 euro per maand. En je blijft dan nog steeds zitten met de beperkingen van een betaalde provider en je hebt nog steeds last van een gedeelte van de bovenstaande nadelen.

Kijk. Voor kleine persoonlijke websites en hobbyblogs, voor een wereldreis, een project of een huisdier bijvoorbeeld, zijn de bovenstaande nadelen niet echt erg. Je schrijft dan voor jezelf, kennissen en vrienden. Sure, kies dan voor zo’n gratis versie.

Maar ondernemers, bloggers en website-eigenaren die willen groeien kunnen het best gaan voor de normale route.

Wat is dan de normale route?

De populairste methode om een website te maken

Is met WordPress.

Meer dan 60% van alle websites met een CMS (een systeem waarmee je websites kunt maken en beheren), gebruiken WordPress

Dat lees je goed. Meer dan 60%.

De nummer twee, Joomla, heeft een marktaandeel van 5%. De populairste betaalde CMS’en, Squarespace en Wix, hebben een marktaandeel 2.7% en 1.9%.

WordPress zelf is open source – dus gratis, maar je moet wel betalen voor een domeinnaam en hosting. Net als elke website. Dat betekent wel dat je volledige controle en vrijheid hebt.

Dit kost je bij elkaar ongeveer 10 a 15 euro per maand. En waarschijnlijk eenmalig 50 euro voor een professioneel design. En dan heb je alles om zelf een website te maken.

Voorbeeld van een WordPress thema

Statistieken van W3techs

WordPress_editor Guttenberg
De editor waarmee je pagina’s maakt.

En er zijn tegenwoordig al honderduizenden gratis en betaalde WordPress designs en plugins, zodat je bijna elke denkbare website, blog of webshop kan maken.

En wil je later ooit een design op maat laten maken? Geen probleem. 95% van alle webdesigners werkt met WordPress.

Het gratis thema Twenty-Twenty

Hoe maak je een website met WordPress?

Je hebt drie dingen nodig om te beginnen.

 • Een domeinnaam
 • Hosting
 • En een CMS

Dit kun je allemaal tegelijkertijd bij een webhost regelen.

Je betaalt ongeveer 10 a 15 euro per maand – voor kwalitatieve WordPress hosting, een eigen domeinnaam, ondersteuning en een e-mailadres. En eenmalig 50 euro als je een professioneel WordPress thema wilt.

Maar je kunt – als je wat geld wilt besparen op ondersteuning – voor 5 euro per maand normale website hosting kopen, WordPress installeren met een one-minute-script en kiezen voor een van de duizenden gratis thema’s.

Dat is evenduur of goedkoper dan het meest aangeraden pakket bij een website-maker.

Hoe start je met een eigen WordPress website?

Ik heb een enorm uitgebreide, stap voor stap,  handleiding over het bouwen van je eigen WordPress website geschreven.

Het starten van zo’n website is even makkelijk als zo’n website maker.

 • Je bestelt een hostingpakket, ik raad dit pakket van xel.nl aan.
 • Je kiest een domeinnaam.
 • WordPress wordt vervolgens automatisch geïnstalleerd en je kunt daarna direct starten met bouwen. De bovenstaande handleiding helpt je met alle stappen.

Succes!

En wanneer wel zo’n ‘gratis’ website-maker gebruiken?

Je kunt het beste die gratis website-makers die je hoog in Google ziet scoren, zoals Wix, Webnode, Jimdo, als betaalde website-makers zien. Want je gaat vroeg of laat toch betalen, zo is hun businessmodel ingericht. Zie het als een alternatief voor de populaire route, met WordPress.

Als je een eigen website wilt, met eigen domeinnaam, genoeg ruimte, e-mail en zonder reclame, dan betaal je ongeveer 8 tot 20 euro per maand bij die webbouwers. Evenveel of het dubbele als normale hosting.

Die website-makers kunnen interessant zijn als je niet zo veel met je website bezig bent en je snel en makkelijk een redelijk mooie website wilt bouwen. Als je bijvoorbeeld een website met tien pagina’s wilt maken en niet wilt beginnen met bloggen of SEO. Want hoewel je vrij makkelijk een mooie simpele website kan maken met zo’n systeem – WordPress is minder intuïtief, is zo’n website-maker niet perfect om actief met je website en marketing aan de slag te gaan.

Dus als je simpele website wil maken met een tiental pagina’s, go for it. Wil je aan de slag met marketing en op een gegeven moment een website op maat laten bouwen door een webdesigner? Dan is het slim om voor WordPress te kiezen, want met die afgesloten systemen van webbouwers kan je geen website op maat maken, met WordPress wel.

Kan ik geen gratis website maken met eigen domeinnaam?

Nee. Niet zover ik weet.

Een domeinnaam moet vastgelegd worden bij de domeinregistrar, een overkoepelende organisatie die alle domeinnamen overziet (voor de .nl is dat de SIDN). Een hostingprovider regelt dat. Dus zowel voor het registreren van een domeinnaam als het regelen dat een domeinnaam vastgelegd wordt zitten echte kosten verbonden.

En er is geen bedrijf die dat voor jou betaald en ook nog gratis hosting aanbiedt (waar ook kosten aan verbonden zijn), zonder er iets voor terug te krijgen.

Bij de optie die niets kost, krijg je altijd een subdomein. Dat is vergelijkbaar als een appartement in een groot complex. Je valt onder een andere website. Je krijgt dan een domeinnaam zoals: thinkfast.wordpress.com. En je krijgt beperkte ruimte, want het idee is dat je ooit gaat upgraden (zodat ze ook weer de kosten van de gratis dingen kunnen betalen)

Dus zo’n gratis website is prima voor een persoonlijke blog of website. Maar het is verre van ideaal als je een bedrijf hebt of een ander publiek dan jouw vrienden en kennissen wilt bereiken.

Delen: