Gratis website maken? Hoe je dat doet, of het wel slim is en een alternatief

Heel eerlijk gezegd is het niet mogelijk om geheel gratis een website te maken.

Er is geen mogelijkheid om alle voordelen te hebben van betaalde diensten, zonder de kosten. De reden is simpel: het kost geld om een website online te houden.

Dit betekent niet dat je perse geld hoeft te betalen

Je kan met 0 euro een website online krijgen, maar je betaalt dan op een andere manier.

Ik ga het uitleggen.

Het is mogelijk om bij diverse websites (die we straks gaan bespreken) gratis een website te maken en een domeinnaam te registreren. Maar je krijgt dan in plaats van een eigen domeinnaam, zoals deinloopkast.nl, een subdomeinnaam, zoals deinloopkast.wordpress.nl. Je krijgt dus een stukje ruimte op de website van iemand anders.

Zo’n subdomeinnaam straalt geen professionaliteit uit. Ik neem zelf websites met zo’n subdomeinnaam onbewust minder serieus. Ik denk dan “Oh, het zal wel een persoonlijke blog zijn. En hij vindt zijn website zo belangrijk dat hij er geen geld voor over heeft. De kans dat ik zo’n website bezoek wordt kleiner en als ik de website bezoek kijk ik extra kritisch naar wat er gezegd wordt.”.

Verder is zo’n subdomein lastiger te onthouden. Omdat je buiten de naam, deinloopkast, ook de domeinnaam moet onthouden, .wordpress.nl (of .wix.com).

Kortom: je betaalt met zo’n ‘gratis website’ niet in geld, maar in onthoudbaarheid en professionaliteit. Dit hoeft niet erg te zijn. Zo’n subdomein is prima voor persoonlijke blogs (die je met vrienden wil delen) of een reisblog voor een enkele reis. Maar als je richt op mensen buiten jouw netwerk (en helemaal als je er geld mee wee wil verdienen), dan loont het om een eigen domeinnaam te hebben.

Er zijn ook andere kosten bij een compleet gratis website

Iemand moet betalen voor die echte kosten, dus als jij dat niet doet, dan ben jij het product dat verkocht wordt.

Kortom: er worden advertenties op jouw website gezet en het bedrijf verdient dat aan die advertenties (jij krijgt niets).

Wat krijg je nog meer niet?

  • Support. Als je niets betaalt, dan krijgt het bedrijf ook geen geld om supportmedewerkers te betalen. Dus je moet alle problemen zelf oplossen.
  • Je krijgt ook geen e-mailadres. Je kan dus niet met peter@deinloopkast.nl mailen, je moet dan met een gratis mailadres, zoals gmail.com, gebruiken. En dat komt, als je een bedrijf bent, weer minder professioneel over. Want zou jij bijvoorbeeld een computer of verzekering kopen van een bedrijf waarbij ze mailen met ‘willem-peter78@hotmail.com’? Misschien. Maar niet zo snel. Een professioneel mailadres (bijvoorbeeld, willem@dellshop.nl) komt professioneler over.
  • En je krijgt ook niet toegang tot alle opties (zoals statistieken, nieuwsbrieven) en designs. Want het einddoel van zo’n gratis websitebouwer is dat jij jouw gratis pakket gaat upgraden (naar een betaald pakket). En pas als je betaald krijg je die opties.

Dus kan ik een gratis website maken?

Ja, in theorie wel.

Je kan bij websites zoals wordpress.com (dat is niet de officiele website van WordPress – dat is namelijk WordPress.org, maar een commerciële partij die met een afgesloten versie van WordPress werkt), wix.com en jimdo.com een gratis website bouwen. Je krijgt dan wel een subdomeinnaam en advertenties op jouw website

Of het de beste keuze? Meestal niet.

Zelfs als je kiest om zo’n betaald pakket af te nemen bij zo’n commerciële webbouwer dan heb je nog steeds minder flexibiliteit, vrijheid en keuze dan het alternatief. Verder betaal je met bijna alle betaalde pakketten bij zo’n commerciële webbouwer snel meer dan het alternatief.

Wel een voordeel van zo’n commerciële webbouwer is dat het systeem om een website te maken iets gebruiksvriendelijker is .

Wat is het alternatief? Hoe kan je wel in één keer een eigen website maken?

Het alternatief is om met het populairste content management systeem (CMS) te werken ter wereld.

WordPress.

De gratis open-source versie. Meer dan de helft van alle websites met een beheersysteem werken met WordPress.  De software – het programma waarmee je website bouwt en onderhoudt – is gratis.

Maar… je moet dan wel betalen voor hosting en een domeinnaam.

Bij hosting huur je simpel gezegd een stuk schijfruimte op een server die 24/7 verbonden staat met het internet. Op dat stukje schijfruimte komen de bestanden van jouw website te staan. Verder zit er bij zo’n hostingpakket service inbegrepen en een eigen e-mailadres. Omdat je betaalt voor de hosting kan je ook betere kwaliteit verwachten. Zo zijn de servers van betere kwaliteit en dat zorgt er o.a. voor dat jouw website sneller is.

En een domeinnaam is de naam van jouw website.

Al met al hoeft het maken van een professionele website niet zoveel te kosten

Ik adviseer altijd om uit te gaan van 10 tot 15 euro per maand. Maar het kan ook voor 5 euro per maand. Zelfs 1 á 3 euro per maand is mogelijk – als je niet zo veel geeft om de snelheid van je website en service.

Maar met 10 tot 15 euro per maand heb je alles in één keer goed geregeld. Je hoeft je nergens druk om te maken, je website presteert beter dan de meeste anderen en je kan zonder proberen uitgebreide hulp krijgen bij het bouwen en ondersteunen van jouw website.

Ik vergelijk zelfs altijd de prijs van hosting met de prijs van internet en een telefoonabonnement. Het zijn enigszins vergelijkbare diensten en het is het 9 van de 10 keer waard om ietsje meer te betalen voor betere diensten. Je wilt namelijk toch ook snel internet en ruime limieten?

Waarom je met WordPress moet werken

WordPress is de grootste en de populairste.

Dit betekent dat dit ook de software is die het snelst ontwikkelt. De software wordt constant verbeterd, makkelijker en completer. En er zijn tegenwoordig al honderduizenden gratis en betaalde designs en plugins, zodat je bijna elke denkbare website kan maken. En als je ooit een professional wilt inschakelen? Of het nou een designer, programmeur of tekstschrijver is. Je kan er vanuit gaan dat iedereen weet hoe WordPress werkt.

Hoe start je met een eigen WordPress website?

Ik raad altijd het WordPress start hostingpakket van xel.nl aan.

Dit pakket kost 10 euro per maand en het pakket heeft alles wat je nodig hebt.

WordPress wordt automatisch geinstalleerd, je krijgt een gratis domeinnaam, e-mail, je website is vele malen sneller dan ‘normale’ hosting, er worden dagelijks back-ups gemaakt en je kan gebruikmaken van zowel technische als inhoudelijke support. Kortom: je kan bij het bouwen van je eigen website xel.nl bellen of mailen met specifieke vragen en zij leggen dan uit wat je precies moet doen.

Met dit pakket zit je sowieso goed.

Andere hostingpakketten

Er zijn natuurlijk ook (goedkopere) pakketten. Bij xel of bij andere providers. Zulke goedkopere pakketten zijn niet zo snel en je krijgt geen inhoudelijke support, maar als meer tijd dan geld hebt, zijn dat prima keuzes.

Hoe bouw je jouw eigen gratis website

WordPress zelf is gratis, dus daar hoef je niets voor te betalen. Het wordt door de webhost geinstalleerd of je moet het zelf doen (met een one-minute-script – dat is niet zo lastig).

Ik heb een vrij uitgebreide handleiding geschreven (+5000 woorden) over het zelf maken van een WordPress website en daar leg ik stap voor stap uit wat je moet doen en waarom je dat moet doen.

Lees de handleiding: WordPress website maken

 

Delen: