Waarom je geen gratis website moet maken

Het klinkt aantrekkelijk. Een gratis website. Maar achteraf is het meestal geen handige beslissing.

Sterker nog.

Voor 90% van de mensen die een eigen website willen maken, is het niet slim om te kiezen voor een commerciële website-maker met een gratis versie, zoals Wix, Jimdo, Webnode, WordPress.com (een afschermde en commerciële versie van WordPress) of Squarespace.

Het is meestal verstandig om voor een open-source CMS te gaan, zoals WordPress.

Ik ga het uitleggen.

Waarom is het niet slim om een gratis website te maken met een commerciële websitemaker?

 • Er worden advertenties op jouw website geplaatst.
 • Je krijgt geen eigen domein, maar een subdomein – zoals passievooreten.wix.com.
 • Je krijgt niet zo veel ruimte.
 • Je website kunt weinig bezoekers tegelijkertijd ontvangen.
 • Je krijgt geen support.
 • De website is relatief traag. Helemaal bij afbeeldingrijke websites.
 • Je zit vast aan één partij.
 • Soms kun je maar een beperkte hoeveelheid bezoekers per maand ontvangen, daarna wordt je website nog trager of onbereikbaar.
 • Beperkte keuze qua design.
 • Geen of beperkte zoekmachine optimalisatie opties.
 • Je krijgt geen e-mailadres.
 • Je ziet geen of beperkte website-statistieken.
 • Je kunt niet gebruik maken van extra software, zoals Google Analytics
Wil je een van die nadelen niet?

Dan moet je kiezen voor een betaald pakket. Dat is het business model van zulke ‘gratis’ website-makers.

Je betaalt dan direct 10, 20 of 30 euro per maand. Dat is meer dan de normale route die de meeste mensen nemen wanneer ze een website bouwen. Verder blijf je nog steeds zitten met een gedeelte van de bovenstaande nadelen.

Voor sommige kleine persoonlijke websites of blogs, voor een wereldreis of een huisdier bijvoorbeeld, zijn de bovenstaande nadelen niet erg.

Maar ondernemers, bloggers en website-eigenaren die willen groeien kunnen het best gaan voor de normale route.

Wat is het alternatief?

De populairste methode om een website te maken

Is met het CMS WordPress.

De meeste moderne websites worden met een content management systeem (CMS) gemaakt. Een programma waarmee ze hun website kunnen bouwen en onderhouden.

Je hebt gratis CMS’en, zoals WordPress, Joomla en Drupal. En je hebt commerciële CMS’en met soms een gratis versie, zoals Wix, SquareSpace, Jimdo en Webnode.

Statistieken van W3techs

Meer dan 60% van alle websites met een CMS, gebruiken WordPress

Dat lees je goed. Meer dan 60%.

De nummer 2, Joomla, heeft een marktaandeel van 5.2%. Drupal 3.4% en de populairste commerciële CMS’en SquareSpace en Wix hebben een marktaandeel 2.7% en 1.9%.

Waarom een website maken met WordPress?

WordPress is het populairste CMS te wereld. En het is open source, dit betekent dat je WordPress gratis kan gebruiken.

Maar niet alles is gratis. Je hebt wel hosting en een domeinnaam nodig. Kortom: grond om jouw website op te bouwen (hosting). En een webadres (een domeinnaam)

De populariteit van WordPress zorgt ervoor dat WordPress zich sneller ontwikkelt dan andere (gratis) CMS’en. WordPress wordt constant beter, makkelijker en completer.

WordPress_editor Guttenberg

En er zijn tegenwoordig al honderduizenden gratis en betaalde designs en plugins, zodat je bijna elke denkbare website, blog of webshop kan maken. En wil je later ooit een design op maat laten maken? Geen probleem. 95% van alle webdesigners werkt met WordPress.

Hoe maak je een website met WordPress?

Hieronder leg ik het kort uit, maar wil je direct starten?

Lees dan: Handleiding WordPress website maken.

Elke moderne website heeft drie dingen nodig:

 • Een domeinnaam
 • Hosting
 • En een CMS

Dit kun je allemaal tegelijkertijd bij een webhost regelen.

Je betaalt ongeveer 10 euro per maand – voor kwalitatieve WordPress hosting, een eigen domeinnaam, ondersteuning en een e-mailadres. En eenmalig 50 euro als je een professioneel WordPress thema wilt. Maar je kunt – als je wat geld wilt besparen op ondersteuning – voor 5 euro per maand normale website hosting kopen, WordPress installeren met een one-minute-script en kiezen voor een van de duizenden gratis thema’s.

Dat is evenduur of goedkoper dan het meest aangeraden pakket bij een website-maker.

Hoe start je met een eigen WordPress website?

Ik heb een enorm uitgebreide, stap voor stap,  handleiding over het bouwen van je eigen WordPress website geschreven.

Het starten van zo’n website is even makkelijk als zo’n website maker.

 • Je bestelt een hostingpakket, ik raad dit pakket van xel.nl aan.
 • Je kiest een domeinnaam.
 • WordPress wordt vervolgens automatisch geïnstalleerd en je kunt daarna direct starten met bouwen. De bovenstaande handleiding helpt je met alle stappen.

Succes!

En wanneer wel zo’n ‘gratis’ website-maker gebruiken?

Je kunt het beste die gratis website-makers die je hoog in Google ziet scoren, zoals Wix, Webnode, Jimdo, als betaalde website-makers zien. Want je gaat vroeg of laat toch betalen, zo is hun businessmodel ingericht. Zie het als een alternatief voor de populaire route, met WordPress.

Als je een eigen website wilt, met eigen domeinnaam, genoeg ruimte, e-mail en zonder reclame, dan betaal je ongeveer 8 tot 20 euro per maand bij die webbouwers. Evenveel of het dubbele als normale hosting.

Die website-makers kunnen interessant zijn als je niet zo veel met je website bezig bent en je snel en makkelijk een redelijk mooie website wilt bouwen. Als je bijvoorbeeld een website met tien pagina’s wilt maken en niet wilt beginnen met bloggen of SEO. Want hoewel je vrij makkelijk een mooie simpele website kan maken met zo’n systeem – WordPress is minder intuïtief, is zo’n website-maker niet perfect om actief met je website en marketing aan de slag te gaan.

Dus als je simpele website wil maken met een tiental pagina’s, go for it. Wil je aan de slag met marketing en op een gegeven moment een website op maat laten bouwen door een webdesigner? Dan is het slim om voor WordPress te kiezen, want met die afgesloten systemen van webbouwers kan je geen website op maat maken, met WordPress wel.

Kan ik geen gratis website maken met eigen domeinnaam?

Nee. Niet zover ik weet.

Een domeinnaam moet vastgelegd worden bij de domeinregistrar, een overkoepelende organisatie die alle domeinnamen overziet (de SIDN). Een hostingprovider regelt dat. Dus zowel voor het registreren van een domeinnaam als het regelen dat een domeinnaam vastgelegd wordt zitten echte kosten verbonden.

En er is geen bedrijf die dat voor jou betaald en ook nog gratis hosting aanbiedt (waar ook kosten aan verbonden zijn), zonder er iets voor terug te krijgen.

Bij de optie die niets kost, krijg je altijd een subdomein. Dat is vergelijkbaar als een appartement in een groot complex. Je valt onder een andere website. Je krijgt dan een domeinnaam zoals: thinkfast.wordpress.com.

Prima voor een persoonlijke blog. Maar verre van ideaal als je een bedrijf hebt of een ander publiek dan jouw vrienden en kennissen wilt bereiken.

Delen: