Waarom je geen gratis website moet maken

Ik snap het.

Het klinkt perfect. Een gratis website. Waarom betalen als dat niet hoeft? Maar achteraf is het bijna nooit een handige beslissing.

Sterker nog.

Voor 95% van de mensen die een eigen website of blog willen maken, is het niet slim om te kiezen voor een commerciële websitemaker met een gratis versie, zoals Wix, Jimdo, Webnode, Squarespace of WordPress.com (een afgeschermde en commerciële versie van de officiele WordPress).

Met die gratis versies van websitemakers betaal je namelijk ook. Alleen later of op een andere manier.

Waarom is het niet slim om een gratis website te maken met een commerciële websitemaker?

 • Er worden advertenties op jouw website geplaatst. Waar jij niets van krijgt.
 • Je krijgt geen eigen domeinnaam, maar een subdomein op de website van iemand anders – zoals passievooreten.jimbdo.com.
 • Je krijgt niet zo veel (schijf)ruimte.
 • Je krijgt geen support en ondersteuning bij vragen of problemen.
 • De website is relatief traag – snelle hosting kost geld.
 • Je zit vast aan één partij. De bereikbaarheid van jouw website, jouw teksten, designs etc zijn allemaal in handen van één partij. En je hebt weinig te eisen als je niets betaald – ook als zij iets verpesten.
 • Beperkte keuze qua design. Meestal kun je kiezen uit een handvol gratis designs, waarvan de helft van de opties vaak gesloten zijn, totdat je betaald.
 • Je krijgt geen eigen e-mailadres en mailen met een hotmail/gmail adres is niet echt professioneel.
 • Je ziet geen of hele beperkte website-statistieken.
 • Je kunt niet gebruik maken van extra gratis software, zoals software voor nieuwsbrieven, SEO en back-ups.
 • Geen of beperkte zoekmachine optimalisatie opties. Het is lastiger om hoog te ranken met een gratis website.

Wil je een van die nadelen niet?

Dan moet je kiezen voor een betaald pakket. Dat is het business model van zulke ‘gratis’ website-makers.

Je betaalt dan direct 10, 20 of 30 euro per maand. En je blijft dan nog steeds zitten met de beperkingen van een vast website-systeem en je hebt nog steeds last van een (klein) gedeelte van de bovenstaande nadelen.

Het is meestal verstandig om voor de normale en populaire weg te gaan.

Kijk. Voor kleine persoonlijke hobbyblogs, voor een wereldreis bijvoorbeeld, zijn de bovenstaande nadelen niet echt erg. Je schrijft dan voor jezelf, kennissen en vrienden. Sure, kies dan voor zo’n gratis versie.

Maar ondernemers, bloggers en website-eigenaren die willen groeien (en geld willen verdienen met advertenties, affiliates of klanten) kunnen het best gaan voor de normale route.

Wat is dan de normale route?

De populairste methode om een website te maken

Is met WordPress.

Meer dan 60% van alle websites met een CMS (een systeem waarmee je websites kunt maken en beheren), gebruikt WordPress.

Dat lees je goed. Meer dan 60%.

De nummer twee, Joomla, heeft een marktaandeel van 5%. De populairste betaalde CMS’en (met of zonder gratis versie), Squarespace en Wix, hebben een marktaandeel 2.7% en 1.9%.

CMS populariteit 1
60% van alle website met een CMS gebruikt WordPress. Dat is 33% van alle websites op aarde. Statistieken van W3techs

WordPress zelf is open source – dus gratis, maar je moet wel betalen voor een domeinnaam en hosting. Net als elke website. Dat betekent wel dat je volledige controle en vrijheid hebt.

Een domeinnaam is een webadres. En hosting is het huren van een stukje webruimte voor de bestanden van jouw website.

Dit kost je bij elkaar ongeveer 10 a 15 euro per maand. En waarschijnlijk ben je eenmalig 50 euro voor een professioneel thema, maar je kunt eventueel ook een gratis thema kiezen. En dan heb je alles om zelf een website te maken.

Ik leg je zo uit hoe je dat kan doen.

Malina  Personal WordPress Blloh 1
Voorbeeld van een Premium WordPress thema

Pagina’s en blogartikelen kun je maken met een editor die werkt met contentblokken. Je kunt dan makkelijk blokken met afbeeldingen, koppen, kolommen en lijstjes toevoegen.

WordPress_editor Guttenberg
De editor waarmee je pagina’s maakt.

Je kunt ook een pagebuilder plugin gebruiken, zoals Elementor, Brizy of Divi, waarbij je nog meer blokopties krijgt en zelf jouw website kan vormgeven terwijl je direct het resultaat ziet. Perfect voor de homepage en productpagina’s.

Met zo’n (gratis) pagebuilder kan je met een drag-and-drop-systeem contentblokken, zoals een afbeelding, naar de juiste plek slepen.

Editor
De pagebuilder van de plugin Elementor

De meeste mensen maken gebruik van een Premium WordPress thema. Een thema is een design template die look en feel van jouw website bepaald. En die template kun je dan naar smaak aanpassen.

Divi breakfast
Een van de design templates van Divi.

En er zijn tegenwoordig al tienduizenden gratis en betaalde WordPress designs en plugins, zodat je bijna elke denkbare website, blog of webshop kan maken.

En wil je later ooit een design op maat laten maken? Geen probleem. 95% van alle webdesigners werkt met WordPress. Ze kunnen ook voor jou een bestaande template in elkaar zetten.

Twenty Twenty
Het gratis thema Twenty-Twenty

Hoe maak je een website met WordPress?

Je hebt drie dingen nodig om te beginnen.

 • Een domeinnaam
 • (WordPress) Hosting
 • En een CMS – en dat is WordPress.

Dit kun je allemaal in één keer bij een webhost regelen.

Je betaalt ongeveer 10 a 15 euro per maand – voor kwalitatieve WordPress hosting, een eigen domeinnaam, ondersteuning en een e-mailadres. En eenmalig 50 euro als je een professioneel WordPress thema wilt.

Dit is wat je moet doen om in 5 minuten een WordPress website te bouwen

Eigenlijk draait het maar om één ding. Het kiezen van een goed hostingpakket bij een betrouwbare provider.

Je hebt twee sterke opties:

Optie 1: Siteground

De beste prijs/kwaliteit is waarschijnlijk een hostingpakket bij SiteGround.

Ze zijn een van de populairste en best beoordeelde (9.8) providers ter wereld en ze hebben servers in Nederland en je kunt met iDeal betalen.

De normale prijs is tien euro p/m, maar je betaalt in het begin minimaal een jaar lang een actieprijs van 4 euro per maand. Je kunt de contractperiode op drie jaar zetten en voor drie jaar lang de actieprijs betalen. Een betere prijs krijg je niet voor de kwaliteit en de support die ze bieden.

In het bestelsysteem kan je gelijk aangeven dat je een WordPress website wilt. WordPress wordt dan voor jou geinstaleerd.

Bekijk de pakkettem van Siteground

Siteground

Optie 2: xel

xel is een van de snelstgroeiende Nederlandstalige WordPress hostingproviders.

Ze zijn bekend voor hun WordPress support (4.8/5 ster) en het gemak. Je betaalt misschien wat meer, 15 euro per maand – als je per jaar betaald, maar dan weet je zeker dat je goed zit en dat je de xel kunt bellen en mailen als je er niet uitkomt bij het bouwen van je website.

Bekijk de pakketten

En wat moet ik daarna doen?

 • In de volgende stap van het bestelsysteem kies je een domeinnaam. .
 • Daarna klik je in het bestelproces bij Siteground op ‘Install WordPress’. Bij xel hoef je niets te doen – het gaat automatisch.
 • Je krijgt daarna een mailtje wanneer jouw website klaar staat.

Je hebt dan direct een werkende WordPress website. Het is dan tijd om de website aan te passen naar wens.

Handleiding eigen website maken

En daar help ik je ook bij.

Ik heb een enorm uitgebreide WordPress handleiding: Je eigen WordPress website maken.

Loop je tijdens het bouwen van je website ergens tegen aan en staat het niet uitgelegd in de handleiding? Neem dan even contact op met jouw hostingprovider. Bij beide providers die ik aanraad zit WordPress support inbegrepen. Ze kunnen je verder helpen.

Succes!

En wanneer wel zo’n ‘gratis’ website-maker gebruiken?

Je kunt het beste die gratis website-makers die je hoog in Google ziet scoren, zoals Wix, Webnode, Jimdo, als betaalde website-makers zien. Want je gaat vroeg of laat toch betalen, zo is hun businessmodel ingericht. Zie het als een alternatief voor de populaire route, met WordPress.

Als je een eigen website wilt, met eigen domeinnaam, genoeg ruimte, e-mail en zonder reclame, dan betaal je ongeveer 8 tot 20 euro per maand bij die webbouwers. Evenveel of het dubbele als normale hosting.

Die website-makers kunnen interessant zijn als je niet zo veel met je website bezig bent en je snel en makkelijk een redelijk mooie website wilt bouwen. Als je bijvoorbeeld een website met tien pagina’s wilt maken en niet wilt beginnen met bloggen of SEO. Want hoewel je vrij makkelijk een mooie simpele website kan maken met zo’n systeem – WordPress is minder intuïtief, is zo’n website-maker niet perfect om actief met je website en marketing aan de slag te gaan.

Dus als je simpele gratis website wil maken met een tiental pagina’s, go for it. Wil je aan de slag met marketing en op een gegeven moment een website op maat laten bouwen door een webdesigner? Dan is het slim om voor WordPress te kiezen, want met die afgesloten systemen van webbouwers kan je geen website op maat maken, met WordPress wel.

Kan ik geen gratis website maken met eigen domeinnaam?

Nee. Niet zover ik weet.

Een domeinnaam moet vastgelegd worden bij de domeinregistrar, een overkoepelende organisatie die alle domeinnamen overziet (voor de .nl is dat de SIDN). Een hostingprovider regelt dat. Dus zowel voor het registreren van een domeinnaam als het regelen dat een domeinnaam vastgelegd wordt zitten echte kosten verbonden.

En er is geen bedrijf die dat voor jou betaald en ook nog gratis hosting aanbiedt (waar ook kosten aan verbonden zijn), zonder er iets voor terug te krijgen.

Bij de optie die niets kost, krijg je altijd een subdomein. Dat is vergelijkbaar als een appartement in een groot complex. Je valt onder een andere website. Je krijgt dan een domeinnaam zoals: thinkfast.wordpress.com. En je krijgt beperkte ruimte, want het idee is dat je ooit gaat upgraden (zodat ze ook weer de kosten van de gratis dingen kunnen betalen)

Dus zo’n gratis website is prima voor een persoonlijke blog of website. Maar het is verre van ideaal als je een bedrijf hebt of een ander publiek dan jouw vrienden en kennissen wilt bereiken.