Waarom je geen gratis website moet maken: 12 redenen

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 14 mei 2024

Ik snap het.

Het klinkt perfect: een gratis website. Waarom betalen als dat niet hoeft? Helaas is het achteraf bijna nooit een handige beslissing.

Sterker nog.

Voor 95% van de mensen die een eigen website willen maken, is het niet slim om te kiezen voor een gratis pakket van een commerciële websitemaker, zoals Wix, Jimdo, Webnode of Squarespace.

Met die gratis versies van websitemakers betaal je namelijk ook. Alleen later of op een andere manier.

Ik bespreek wat de addertjes onder het gras zijn bij ‘gratis websites’, wat het je beter kunt doen en hoe je dat doet.

Waarom is het niet slim om een gratis website te maken met een commerciële websitemaker?

 • Er worden advertenties op jouw website geplaatst. Waar jij niets van krijgt.
 • Je krijgt geen eigen domeinnaam, maar een subdomein op de website van iemand anders – zoals passievooreten.jimbdo.com.
 • Je krijgt niet zo veel (schijf)ruimte. Je kunt dus weinig grote afbeeldingen of bestanden gebruiken.
 • Je krijgt geen support en ondersteuning bij vragen of problemen.
 • De website is trager dan een gemiddelde website – een snelle website kost geld.
 • Je zit vast aan één partij. De bereikbaarheid van jouw website, jouw teksten, designs etc zijn allemaal in handen van één partij. En je hebt weinig te eisen als je niets betaalt – ook als zij de schuldige zijn.
 • Beperkte keuze qua design. Meestal kun je kiezen uit een handvol gratis designs, waarvan de helft van de opties vaak gesloten zijn totdat je betaald.
 • Je krijgt geen eigen e-mailadres en mailen met een hotmail/gmail adres is een stuk minder professioneel. Je moet dan een betaalde maildienst nemen, wat snel 5-10 euro per maand kost.
 • Je ziet beperkte of geen website-statistieken.
 • Je kunt niet gebruik maken van externe gratis software voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven, SEO en back-ups. Voor veel moet je bijbetalen.
 • Geen of beperkte zoekmachine optimalisatie opties. Het is lastiger om hoog te ranken met een gratis website.
 • Je moet voor elke toevoeging betalen. Je kunt weinig zelf maken of van anderen gebruiken.
Jules de Balincourt

Wil je een van die nadelen niet?

Dan moet je kiezen voor een betaald pakket. Dat is het business model van zulke ‘gratis’ website-makers.

Je betaalt dan voor een kleine website direct 11 tot 35 euro per maand. Daarbij moet je vaak betalen voor losse functies, zoals e-commerce, thema’s etc. En je zit dan nog steeds vast aan één partij, waarbij sommige onderdelen niet goed geregeld zijn.

Wat is dan de aanbevolen route?

Twee aanbevolen routes voor het maken van een website

 • Je kunt bewust kiezen voor een betaalde versie van zo’n ‘gratis’ website maker: je bent dan ongeveer 264 euro per jaar kwijt
 • Je kunt kiezen voor het populairste CMS in de wereld, WordPress: waar je tussen de 53 en 180 euro per jaar kwijt voor bent.

De meeste websites worden gemaakt met WordPress (65% van alle mensen kiezen voor WordPress) en worden gehost bij een hostingprovider.

Een website maken in 5 stappen

 • Je kiest een webhost en een hostingpakket. Twee goede keuzes:
  • mijn.host: een sterke goedkope optie. Je bent dan ongeveer 53 euro per jaar kwijt.
  • xel.nl: een van de best beoordeelde hosts met veel opties en ondersteuning. Je bent hier ongeveer 180 euro per jaar kwijt.
 • Je kiest je eigen domeinnaam
 • Je installeert met 1 klik of automatisch WordPress gratis om jouw hostingpakket
 • Je website staat dan online. Je kiest dan een van honderden gratis designs (of een betaald design van ongeveer 50 euro).
 • Je past het design aan met een drag-and-drop pagebuilder.

Hier een stap voor stap handleiding om je eigen WordPress website te maken.

Voorbeelden website designs
Voorbeeld van een Premium WordPress thema

Waarom je meestal websites niet gratis kunt maken

Voor het maken van een website heb je drie dingen nodig:

 • Software om een website mee te maken
 • Een domeinnaam (een webadres)
 • En hosting: het huren van een stukje schijfruimte waar je jouw website op staat

Je ziet regelmatig dat bedrijven kiezen om de software waarmee je website kunt maken gratis aan te beiden. Dit komt omdat er buiten updates geen vaste kosten zijn (dus grote eenmalige kosten, daarna lage vaste kosten). Ze kunnen er dan voor kiezen om geld te verdienen op een andere manier. Zo is de software van WordPress gratis, omdat het ontwikkelt wordt door vrijwilligers en de organisatie is stichting is.

Maar bij een domeinnaam en hosting zijn altijd echt kosten verbonden.

Zo kost een domeinnaam rond de 5 tot 10 euro per jaar. En voor hosting moeten er servers gekocht worden en die servers moeten in een beveiligend datacenter staan en waar ook flink wat energiekosten aan zijn verbonden. Omdat iemand die kosten moet betalen, zul je nergens een compleet gratis versie vinden.

Wat zijn de minimale kosten voor een website?

De minimale kosten voor een eigen website (die helemaal van jou is): is ongeveer 4 euro per maand voor hosting en 5 euro per jaar voor een domeinnaam. Dus 53 euro per jaar. Soms kun je in het eerste jaar nog gebruik maken van een korting en dan kun je uitkomen op 29 euro voor het eerste jaar.

Wanneer je een website voor een bedrijf gaat opzetten, dan is het vaak slim om een iets beter pakket kiezen dat met allemaal optimalisaties, extra service en meer opties komt. Je komt dan uit 180 euro per maand.

Wanneer kun je wel kiezen voor een gratis website?

Kijk. Voor kleine persoonlijke hobbyblogs, voor een wereldreis bijvoorbeeld, zijn de bovenstaande nadelen niet echt erg. Je schrijft dan voor jezelf, kennissen en vrienden. Sure, kies dan voor zo’n gratis versie.

Je krijgt dan niet zoveel ruimte. En je krijgt geen eigen domeinnaam, maar een plekje op de website van iemand anders. Daar zitten een hoop nadelen aan, maar voor een persoonlijke website is dat niet zo erg.

Wanneer niet kiezen voor een gratis website?

Maar ondernemers, bloggers en website-eigenaren die willen groeien, controle willen hebben over hun website, goed willen overkomen en geld willen verdienen met bijvoorbeeld advertenties, affiliates of klanten kunnen het best gaan voor de normale route.

De populairste website maker

Is WordPress.

65.1% van alle websites met een CMS (een systeem waarmee je websites kunt maken en beheren), gebruikt WordPress. Dat is meer dan 40% van alle websites in de wereld.

Jup, dat lees je goed.

De nummer twee, Shopify, wat een platform voor webshops is, heeft een marktaandeel van 6.5%. Dat is 1/10 van de nummer een. Daarna komen nog twee commerciële platformen Wix met 2.8, SquareSpace met 2.7. Tot slot heb je op de nummer 5 een andere open source CMS, Joomla.

Statistieken van W3techs

WordPress zelf is gratis

De software van WordPress is open source – dus gratis.

Bij WordPress zitten ook duizenden gratis thema’s (designs) en plugins (extra functies voor je website, zoals apps). Daarnaast zijn er ook talloze betaalde thema’s en plugins die nog meer functies hebben. Met WordPress heb je meer keuzes dan alle platformen bij elkaar.

Hoe werkt de gratis website software WordPress?

Pagina’s en blogartikelen kun je maken met een editor die werkt met contentblokken. Je kunt dan makkelijk blokken met afbeeldingen, koppen, kolommen en lijstjes toevoegen.

Dashboard van WordPress editor
De editor waarmee je pagina’s maakt.

Je kunt ook een pagebuilder plugin gebruiken, de populairste is Elementor (hier een complete (en gratis) tutorial) of Divi, waarbij je nog meer blokopties krijgt en zelf jouw website kan vormgeven terwijl je direct het resultaat ziet. Perfect voor de homepage en productpagina’s.

Veel van die pagebuilders zijn gratis en hebben een uitgebreide betaalde versie – maar die betaalde versie is meestal alleen interessant voor professionele webbouwers.

Dit is de pagebuilder van Elementor. Je kunt dan met een drag-and-drop systeem een website in elkaar zitten.

Bij veel van die pagebuilders kun je zelfs hele blokken templates, zoals hieronder een Hero Header, toevoegen aan een pagina. En dan kun je meerdere van zulke templates op elkaar stapelen en individueel aanpassen.

Met zo’n (gratis) pagebuilder kan je met een drag-and-drop-systeem contentblokken, zoals een afbeelding, naar de juiste plek slepen.

Website bouwer Elementor
De pagebuilder van de plugin Elementor

Een thema is een design template die look en feel van jouw website bepaald. En die template kun je dan naar smaak aanpassen.

Een van de design templates van Divi.

En er zijn tegenwoordig al tienduizenden gratis en betaalde WordPress designs en plugins, zodat je bijna elke denkbare website, blog of webshop kan maken.

En wil je later ooit een design op maat laten maken? Geen probleem. 95% van alle webdesigners werkt met WordPress. Ze kunnen ook voor jou een bestaande template in elkaar zetten.

Hoe maak je een website met WordPress?

Ik heb een enorm uitgebreide WordPress handleiding die je stap voor stap kunt volgen. Maar laten we alles even samenvatten.

Je hebt drie dingen nodig om te beginnen.

 • (WordPress) Hosting
 • Een eigen domeinnaam
 • En een CMS – en dat is WordPress.

Dit kun je allemaal in één keer bij een webhost regelen. Na het kiezen van een hostingpakket en een domeinnaam wordt WordPress automatisch of via een paar klikken voor jou geïnstalleerd.

Welke webhost moet ik kiezen?

Hier drie uitgebreide reviews (met tabel) van mijn drie favoriete WordPress webhosts.

Het kiezen van een provider en het online krijgen van een basis WordPress website heb je geregeld in 5-15 minuten werk.

Daarna is het tijd om wat plugins te downloaden, een design te kiezen, wat pagina’s te maken, een menu aanmaken, een homepage bouwen met behulp van een vooraf gedesignde template en een drag-and-drop pagebuilder.

In deze uitgebreide uitleg kun je alle stappen vinden.

Het gratis thema Twenty-Twenty

Loop je tijdens het bouwen van je website ergens tegen aan en staat het niet uitgelegd in de handleiding? Neem dan even contact op met jouw hostingprovider. Bij beide providers die ik aanraad zit WordPress support inbegrepen. Ze kunnen je verder helpen.

En wanneer wel zo’n ‘gratis’ website-maker gebruiken?

Je kunt het beste die gratis website-makers die je hoog in Google ziet scoren, zoals Wix, Webnode, Jimdo, als betaalde website-makers zien. Want je gaat vroeg of laat toch betalen, zo is hun businessmodel ingericht. Zie het als een alternatief voor de populaire route, met WordPress.

Als je een eigen website wilt, met eigen domeinnaam, genoeg ruimte, e-mail en zonder reclame, dan betaal je ongeveer 8 tot 30 euro per maand bij die webbouwers. Evenveel of het dubbele als normale hosting.

Die website-makers kunnen interessant zijn als je niet zo veel met je website bezig bent en je snel en makkelijk een redelijk mooie website wilt bouwen. Als je bijvoorbeeld een website met tien pagina’s wilt maken en niet wilt beginnen met bloggen of SEO. Want hoewel je vrij makkelijk een mooie simpele website kan maken met zo’n systeem – WordPress is minder intuïtief, is zo’n website-maker niet perfect om actief met je website en marketing aan de slag te gaan.

Dus als je simpele gratis website wil maken met een tiental pagina’s, go for it. Wil je aan de slag met marketing en op een gegeven moment een website op maat laten bouwen door een webdesigner? Dan is het slim om voor WordPress te kiezen, want met die afgesloten systemen van webbouwers kan je geen website op maat maken, met WordPress wel.

Kan ik geen gratis website maken met eigen domeinnaam?

Nee. Niet zover ik weet.

Een domeinnaam moet vastgelegd worden bij de domeinregistrar, een overkoepelende organisatie die alle domeinnamen overziet (voor de .nl is dat de SIDN). Een hostingprovider regelt dat. Dus zowel voor het registreren van een domeinnaam als het regelen dat een domeinnaam vastgelegd wordt zitten echte kosten verbonden.

En er is geen bedrijf die dat voor jou betaald en ook nog gratis hosting aanbiedt (waar ook kosten aan verbonden zijn), zonder er iets voor terug te krijgen.

Bij de optie die niets kost, krijg je altijd een subdomein. Dat is vergelijkbaar als een appartement in een groot complex. Je valt onder een andere website. Je krijgt dan een domeinnaam zoals: thinkfast.wordpress.com. En je krijgt beperkte ruimte, want het idee is dat je ooit gaat upgraden (zodat ze ook weer de kosten van de gratis dingen kunnen betalen)

Dus zo’n gratis website is prima voor een persoonlijke blog of website. Maar het is verre van ideaal als je een bedrijf hebt of een ander publiek dan jouw vrienden en kennissen wilt bereiken.

Misschien ook interessant:

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?