Domein extensies

Laatste update: 24 september 2018 door Ruben Bunskoeke

Domein extensies vergelijken

Domein extensiesElke dag worden er honderden domeinnamen geregistreerd. Er zijn al meer dan 5 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd.

Het kan dus zo voorkomen dat de domeinnaam die jij wilt al bezet is. Wanneer de .nl domeinnaam al bezet is of als jouw website zich richt op een andere land dan Nederland, dan is het verstandig om te kiezen voor een andere domeinextensie.

Goedkope domeinnaam extensie of meer service?

De prijs die een registar rekent voor een domein wordt vaak bepaald door de prijs die zij voor de domeinnaam betalen en welke services zij bij de domeinnaam leveren. Vaak geldt: hoe duurder de domeinnaam, hoe meer service je krijgt. Dit geldt echter niet voor elke registar (sommigen zijn gewoon duur).

Vergelijk prijzen domein extensies bij diverse hostingproviders

We hebben de prijzen van de populairste domein extensies hieronder overzichtelijk weergeven, zodat je snel kan zien welke provider het goedkoopst is voor de extensie die jij wilt.

Domein extensies

Xel Media (aanrader)YourhostingArgewebVersio
.nl domein €3,95 €10 €9,95 €4,79
.be domein €7 €10 €18,95 €3,99
.com domein €12 €12 €14,95 €7,99
.org domein €12 €12 €14,95 €7,99
.nu domein €35 €30 €49,50 €
.biz domein €12 €12 €14,95 €7,99
.eu domein €12 €10 €14,95 €4,79
.info domein €12 €12 €14,95 €7,99
Naar de websiteNaar de websiteNaar de website Naar de website

De prijzen zijn van de desbetreffend website gehaald. Er is niet gekeken naar btw en verborgen kosten (sommige prijzen gaan omhoog naar het eerste jaar of sommige providers rekenen set-up kosten).

Waarom een andere domein extensie?

Elke extensie heeft haar eigen specifieke doelgroep. Wanneer je kiest voor de meest bij jouw doelgroep passende domeinnaam, dan zal dit een positieve invloed hebben voor jouw rankings in de zoekmachine en de betrouwbaarheid van jouw website.

Kosten domeinnaam extensie vergelijken

De prijs van een domein extensie wordt bepaald door de uitgever van de domeinnaam en door de partij die de domeinnaam aanbiedt (een registrar).

Bij de uitgevende extensie (zoals de SIDN) kan je zelf geen domeinnamen registreren. Zij regelen alleen het beheer en voeren de registraties door. Bij een registar kan je wel een domeinnaam registreren. Vaak zijn organisaties die hosting aanbieden ook registrars.

(WordPress) Hosting

Als je een website of blog wilt maken, heb je hosting nodig. Elke provider die domeinnamen aanbiedt, biedt ook hostingpakketten aan. Maar die pakketten verschillen ook. Zowel inhoudelijk als in prijs.

Bekijk en vergelijk hier diverse WordPress hostingproviders op prijs en kwaliteit.

Soorten domein extensies

Hoewel er honderden soorten domein extensies zijn, kan je het beste kiezen uit een van de populairste extensie.

Deze extensies hebben zich al bewezen (aan de zoekmachine en de gebruiker) en kunt er van uitgaan dat ze betrouwbaar en veilig zijn. Een veilige website (url) is essentieel voor de bezoeker en heeft dus ook een positieve invloed voor positie in de zoekmachine.

Exacte domein voordeel

Een domeinnaam met een keyword erin (een woord waar je gevonden op wilt worden), heeft een (licht) voordeel in de rankings voor het desbetreffende woord.

Exacte combinaties hebben het meest voordeel. Bijvoorbeeld als je je richt op campershuren en je hebt de domeinnaam ‘campershuren.nl’, zal jouw website veel gemakkelijker hoger ranken dan andere websites die zich daarop richten. Ook heeft jouw website een klein voordeel (veel kleiner dan een exacte combinatie) in de rankings op termen met de woorden campers en huren (dus bijvoorbeeld campers kopen).

Niet elke extensie (naar mijn mening) heeft een exact domein voordeel. Alleen de populairste domeinextensies (die zich al hebben bewezen), hebben een voordeel. Het voordeel is het hoogst bij de domeinnaam die het best bij jouw doelgroep past. Dus een .nl domeinnaam in de Nederlandse zoekmachine (Google.nl).

Populairste domein extensies

Voordat je een domeinnaam extensie geregistreerd, kan het verstandig zijn om er meer over te leren. Daarom hebben hebben het doel en het voordeel van elke populaire extensie op een rijtje gezet.

.nl domein

Wanneer je een Nederlandse website wilt (hebt), wordt het geadviseerd om een .nl domeinnaam extensie te nemen. De bezoeker herkent aan de extensie in een oogopslag dat het gaat om een Nederlandse website. Nederlandse websites hebben een (licht) voordeel in de Nederlandse zoekmachine (Google.nl). De kosten van een .nl extensie ligt tussen de 4 en 20 euro per jaar.

.be domein

Richt jouw website zich op België? Kies dan voor een .be domeinnaam. Ik denk dat de zoekmachine weet dat België voor het grootste deel tweetalig is. Dus het zou (waarschijnlijk) niet veel uitmaken of je een Nederlandstalige of Franstalige website zet op een .be domeinnaam.

.com domeinnaam

De .com extensie is oorspronkelijk voor internationale commerciële websites bedoelt. De .com extensie is uitgegroeid tot de grootste extensie van de wereld. Iedereen kan een .com extensie registreren. Kies voor een .com wanneer je je richt op elke Engelssprekende persoon in de wereld.

.net extensie

Wanneer de .com domeinnaam die jij wou al geregistreerd is, is de .net domein extensie een goed alternatief. Oorspronkelijk bedoeld voor netwerken, maar wordt gebruikt door iedereen (die zich richt op een Engelstalig publiek).

.info domeinextensie

De .info domeinnaam is bedoelt voor informatieve websites die zich richten op een Engelstalig publiek.

.eu domeinnaam

De naam zegt het al. De .eu extensie richt zich op het Europese publiek.

Domeinnaam providers

Xel Media

Xel Media biedt buiten de .nl en andere populaire domeinnaam extensies ook minder populaire domeinnaam extensies aan. Xel Media is opgericht in 1999 en biedt sindsdien domeinregistratie en webhosting aan. Zij focussen buiten normale hosting en domeinregistratie op specifiekere hostingpakketten, zoals WordPress webhosting.

Versio

Versio is in 2008 opgericht en is snel gegroeid naar een van de grootste hostingproviders in Nerland.

Heb je iets aan dit artikel gehad?