Wat is het nut van meerdere domeinnamen voor SEO?

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 25 september 2018

Er gaat een mythe rond dat het verwijzen van meerdere (zoekwoord-rijke) domeinnamen naar je website een positieve invloed heeft op de ranking.

Dat is echter niet zo.

Dus verleng die domeinnamen niet meer en bespaar tientallen tot honderden euro’s per jaar.

Ho! wacht even!

Nog niet naar je hostingprovider gaan.

Het registreren en verwijzen van een domeinnaam naar je website kan wel andere voordelen hebben. Laten we die eerst even bespreken, voordat je de domeinnamen niet meer verlengt.

Beschermen

Exacte domeinnamen hebben nog een redelijk groot voordeel in de ranking (wanneer er een website op staat).

Nou moet jij even wachten! What the f*ck is een exacte domeinnaam nou weer?

Ow sorry, ik ga te snel.

Een exacte domeinnaam is een domeinnaam die bestaat uit een zoekwoord waar veel gezocht op wordt. Dus bijvoorbeeld; websitehosting.nl of onlinemarketing.nl.

Wanneer je zo’n domeinnaam hebt, hoef je in vergelijking met andere domeinnamen (veel) minder moeite te doen om hoog te ranken op dat zoekwoord. Dus op; website hosting en online marketing.

Het zou dus kunnen dat een concurrent een van de exacte domeinnamen die jij geregistreerd hebt, registreert en er een website op bouwt. Je hebt dan in een vrij korte tijd een extra concurrent erbij, die strijdt om de eerste plek in de ranking voor dat zoekwoord.

Kan ik er dan zelf geen website op bouwen?

Ja dat kan. Maar dan concurreer je tegen jezelf (wat niet heel verkeerd is) en je bent wel extra tijd/geld kwijt met het bouwen en promoten van zo’n nieuwe website.

Ok ik denk dat ik het snap. De exacte domeinnamen waar veel gezocht op worden, moet ik houden.

Kan ik de rest van de domeinnamen wel opzeggen?

Hmm..

Iedereen maakt fouten. Ook bij het schrijven van een URL in de browser. Zo komt het vaak voor dat bezoekers kleine spelfouten in de URL maken. Hoe lastiger een domeinnaam te schrijven of te onthouden is, hoe vaker dit voorkomt. Ze komen dus die bezoekers op een domeinnaam uit die niet bestaat. Dit kan er  voor zorgen dat mensen geen moeite meer willen doen om de juiste URL in te vullen. Je zou dus bezoekers kunnen mislopen.

Voor veel (voornamelijk grotere) bedrijven is het waardevol om die spelfouten of URL varianten te registreren en met een 301 door te verwijzen naar de juiste website. Verder voorkom je ook gelijk dat domeinkapers zulke domeinnamen registreren en ‘gebruik maken’ van jouw naamsbekendheid om geld te verdienen (voornamelijk met advertenties).

Ok dus URL’s met veel voorkomende spelfouten kan ik ook het best houden?

Ja.

Welke kan ik dus wel opzeggen?

Stel je hebt de domeinnaam; theelepelsbestellen.nl

Welke houden?

Welke niet houden?

  • Theelepelbestellen.nl
  • Theelepelbestelen.nl
  • Theelepelbestelen.be en mogelijk .com
  • Besteltheelepels.nl
  • theelepels-bestellen.nl
  • thee-lepelsbestellen.nl
  • theelepelsbestelen.eu .org .info etc
  • Bestel-theelepels.nl
  • Nutheelepelsbestellen
  • Thee-lepels-bestellen

 

Heb je terwijl je dit leest een goed idee voor een domeinnaam? Gebruik dan direct een domeincheck. Ideeen zijn vluchtig. en sterke beschikbare domeinnamen zijn vaak snel weg,

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?