Er is geen fucking gouden tip

Laatste update: 9 februari 2021 door Ruben Bunskoeke

Of formule. Of geheim. Of ei.

Nee.

Niet voor SEO.

Niet voor copywriting.

Niet voor productiviteit.

Niet voor een gelukkig leven. Het ondernemerschap. Bloggen. Design. Of WAT het ook is waar jij nu beter in wilt worden.

Er is geen geheim gezelschap dat elk jaar op 3 januari om klokslag 11 uur* in een verlaten pakhuis afspreekt om de geheimen van jouw niche te bespreken.

Er is geen gouden tip.

*P.S. De meeting is een uurtje naar voren verschoven.

Datgene wat je wilt worden of zijn is een opeenstapeling

Een opeenstapeling van feiten, ideeën, processen en gedachten die bewust en onbewust invloed uitoefenen op de activiteit. De opeenstapeling vormt het geheel.

Hoe groter dit geheel is, hoe beter je iets begrijpt en beheerst, hoe rijker het geheel wordt.

Er is geen gouden tip, omdat datgene wat je wilt zijn niet iets concreets is. 

Er is geen eindpunt voor SEO, copywriting, het leven, bloggen, productiviteit en het ondernemerschap.

Er is geen tip of geheim dat de puzzel compleet maakt, omdat er geen randen zijn. Er is geen vast begin. En er is geen vast einde. Het begin is waar jij begint en het einde is waar jij stopt.

De weg naar meer

Als de stapel het geheel is van wat je bent dan is het opeenstapelen de weg EN het doel. Dit is zowel bevrijdend en beangstigend

Het is bevrijdend omdat iedereen die bezig is met het opeenstapelen bezig is met het doorlopen van het pad en het behalen van zijn doel. Tegelijkertijd. Het belopen van het pad is de overwinning. En IEDEREEN kan beginnen met het opeenstapelen.

Het kan ook beangstigend zijn. De enige fasen zijn namelijk het worden en de neergang. Er is geen einddoel. Er is geen overwinning.

Maar je kan wel bezig zijn met het overwinnen.

Succesvol opeenstapelen

Bekijk het alsof je een grote rode toren bouwt met LEGO. Elk feit, idee, tip of gedachte die je toepast is een blokje die jouw rode toren IETSJE groter maakt.

Het groter maken van de toren bestaat dus uit 2 stappen.

 1. Het verzamelen van nieuwe feiten, ideeën en gedachten
 2. Het omzetten van informatie in kennis

Kennis is informatie die invloed heeft.

Verzamelen en omzetten

Het verzamelen van feiten, ideeën en gedachten is geen probleem. Of zou het in ieder geval niet moeten zijn. Je hebt het internet en je hebt boeken. Er is informatie genoeg.

Het PROBLEEM is het omzetten van informatie in kennis.

Hoeveel van de tips en ideeën die jij tegen bent gekomen, heb je echt geprobeerd toe te passen? Dat je echt dacht van “He, dit ga ik NU uitproberen”.

Serieus. Hoeveel?

Ik denk dat dit percentage minder is dan 1% is. Bij mij wel tenminste. Veel minder dan 1%.

De meeste tips worden genegeerd, omdat men;

Niet herkent dat het een tip is;

Zo kan je bijvoorbeeld veel leren van series, films, zinnen, websites en boeken als je goed oplet of je iets kan leren. Je kan veel leren als je vaker van de automatische piloot afgaat.

De tip niet belangrijk genoeg vindt;

Huuh, forget abouuut it!  De tip is niet goed genoeg voor mij. Niet iets wat ik zoek. Of het is niet voor mij toepasbaar. Maar wie bepaalt dat? Jij? Ik? Ha! Wij weten niet wat goed voor ons kan zijn. Elk blokje kan je hoger brengen. Hoe klein of vreemd het blokje ook is.

De tip al kent;

En als je de tip kent dan negeer je hem. Dat is een trucje van onze hersenen. Als we iets herkennen, schakelen we over op de automatische piloot. Het maakt niet uit hoeveel tips je kent, als je de tips niet toepast ben je geen ons wijzer. Wijsheid is toegepaste informatie. Kwaliteit > kwantiteit.

De tip vergeet;

Informatie die we niet gebruiken wordt weggestopt. In een donker hoekje. Samen bij die andere duizenden tips en ideeën die je hebt genegeerd.

Of de tip niet bewust uitprobeert.

Je wordt gevormd door hoe je reageert op nieuwe situaties en ideeën. Als je jezelf niet in nieuwe situaties begeeft (door te experimenteren bijvoorbeeld) kan je niet reageren. En zo niet groeien.

Wie de schoen past

En daarbij komt ook nog dat sommige tips die we uitproberen gewoon niet werken. Of alleen voor sommige mensen. Dat je een geel blokje hebt gevonden voor je rode toren.

Zo zal de schrijftip “Write like you’re on your first date.” niet voor mij werken. Dan gedraag ik mij net als mijn naamgenoot van Draadstaal. Hhhaaallo hey hoi! Ik ben Ruben.

Als ik er zo over nadenk ben ik het afgelopen jaar honderden of zelfs duizenden tips voor het schrijven van teksten tegengekomen. En de tips die ik bewust uitgeprobeerd heb, zijn op een paar handen te tellen.

Dat is zonde, toch? Vind ik wel. Het is lastig. Dat snap ik. Als het makkelijk was dan had ik alle tips wel geprobeerd.

Durf vreemde, kleurrijke schoenen te passen. Misschien zitten ze wel perfect

Je moet van een passieve onderzoekende fase (waar je tips en inzichten verzamelt) switchen naar een actieve experimenteerfase. Je moet aan de slag. Je moet durven falen.

Ach fuck it. Misschien moet ik maar eens schrijven alsof ik op een eerste date zit. Dan zou het blog voor de verandering eens korter dan 300 woorden zijn. En alleen bestaan uit vreemde vaaggeformuleerde vragen, ha! Misschien leer ik er wel wat van.

En net zoals bij een date, zal alles na de eerste 5 minuten meevallen. Je gaat jezelf vermaken.

Fuck die angst van het niet durven beginnen. Stel jezelf NIET het doel om pas te beginnen met SEO, schrijven van blogs, productiever te zijn, designen, ondernemen of gezond te eten als je genoeg weet. Want je weet nooit genoeg.

Gouden tip

Als er een gouden tip was.

Dan zou dat het hebben van een geduldige proactieve open houding zijn.

 • Het bewust op zoek gaan naar nieuwe ideeën.
 • Open staan voor alternatieve ideeën en theorieën (jouw waarheid is niet perse DE waarheid).
 • Durf te experimenteren. Faal vaak. Leer van het falen.
 • En volhouden. Fuck stagnatie en de ondergang.

Niemand heeft de gouden tip voor SEO, copywriting, een goed leven of het bouwen van een succesvolle onderneming. Niemand is op de eindbestemming. Niemand beheerst iets compleet.

Maar iedereen die er mee bezig is, is wel op weg. En daar draait het om. Ga mee op reis en bouw jouw toren door bewust dingen uit te proberen.

Laten we NU* beginnen met het groter maken van onze stapeltjes (of begin een compleet nieuwe. Fuck it) door de kleinste tip die je nu kan bedenken uit te proberen. 

Laten we onze wereld en de wereld om ons heen langzaam rijker, beter en voller maken. Blokje bij blokje.

Dank aan Nicky Corts voor het checken van het artikel. Haar laatste artikel: 10 bizarre boektitels waarvan je beter gaat schrijven

11
Auteur: Ruben Bunskoeke




22 responses to “Er is geen fucking gouden tip

 1. Of die klein is weet ik niet maar mijn tip (en echt die werkt):
  KEEP GOING

  p.s. Veel “fuck it” zeggen werkt ook als een tierelier :)

 2. Ja, daar zeg je wat, Ruben – eens hele andere schrijf insteken durven uitproberen… Je eigen schrijfstijl voelt als een vertrouwde, warme jas (lees: automatische piloot) en het regelmatig anders aanpakken, zet je noodrem stevig in werking.

  Gisteren bekeek ik deze stevige TEDx video http://www.youtube.com/watch?v=Lp7E973zozc Mel Robbins zegt terecht “You will never feel like it. NEVER.” Dus ga niet zitten wachten totdat het eens een keertje ‘goed voelt’…

  Alles, werkelijk al-les wat afwijkt van hoe je het gewend bent, zet die noodrem in werking en geeft je een ongemakkelijk gevoel. Je hebt steeds weer, keer op keer (brute) kracht nodig om iets anders te denken en/of te doen dan je gewend bent.

  Robbins zegt dat daarom zo veel mensen denken “I’m fine with it”, want dat betekent dat je er voor jezelf lekker makkelijk niks aan hoeft te doen. Alles wat moeite kost, doet ook (een beetje) pijn. Tips lezen, nieuwe ideeën vergaren, eindeloos bookmarken en e-books downloaden – allemaal volstrekt pijnloos. Er wat van uitkiezen en ermee aan de slag gaan… AU! AU!

  1. Hi Sonja! Oh een uitgebreide reactie :) De eer! Bedankt!

   Ik heb na het lezen van jouw omschrijving van het filmpje, de TedX video direct bekeken. Krachtige speech.

   Heel tof dat ze de nadruk legt om FORCE yourself! Je MOET moeite doen en het wordt NOOIT makkelijker. ’t geeft je toch weer een duwtje in de rug om iets directs uit te proberen ipv het uit te stellen (waardoor er niets van komt) :)

  2. Hi Sonja bedankt voor het filmpje. Ruben er staat écht hele waardevolle informatie op je website. Veel heb ik al opgepakt en toegepast. Ook ben ik begonnen te bloggen. http://www.bramspeelman.nl. Het is niet perfect, maar zorgt dat ik de informatie waarover ik lees actief ga toepassen. Door er over te schrijven dus. @Ruben heb je ook een artikel geschreven over het delen van de blogs (amplification)?

   1. Ha, thanks. Waardeer ik.

    Tof dat je ook bent begonnen met bloggen.

    Hmm.. Ik heb nog geen blog over amplification. Misschien binnenkort even schrijven. Of er een les van maken voor mijn cursus, ha :)

  1. Ha! Ik?

   Euhm ben nu bezig met;
   “Zo sprak Zarathoestra” van Friedrich Nietzsche
   “Thinking, Fast and Slow” van Daniel Kahneman
   “Bird by bird” van Anne Lamott

   Dus filosofie, psychologie en schrijven.

   1. Lol, die liggen bij mij ook dog-eared in m’n kast. Stephen King’s ‘On Writing’ is ook een dikke vette aanrader overigens. ‘Also sprach’ was echt een worstelwedstrijd trouwens, niet normaal die vent.

    1. Hear, hear over ‘Also sprach’. Ik ben eerlijk gezegd om 1/3de beland. Ooit nog eens oppakken. Maar idd echt een worsteling.

     On Writing vond ik echt tof. Heb ik 5 van de 5 sterren gegeven op GoodReads. Heb je dat ook?

 3. wat bij mij werkt is , dat het noodzakelijk is om niet enkel informatie te lezen maar ook heel belangrijk is om persoonlijke geschreven notities te maken in een handschrift , dat is de beste manier om iets te onthouden .
  Niet zeggen , ik maak een notitie in word of dergelijke want dat word vergeten maar een handschrift is nog altijd heel vlug nagelezen .
  Zo heb ik meerdere handschriftjes over verschillende thema’s en je schrijft er ook de datum bij wanneer je iets bijschrijft .
  Wanneer je een tijdje niks bijschrijft , dan zeg je na een tijdje : is het al zolang geleden dat ik er nog iets aan heb gedaan .
  En wanneer je een tijdje niks doet , dan ben je gewoon al vergeten wat je al hebt bijgeleerd .
  Uitstel is afstel , wanneer je iets wilt leren moet je er gewoon continue met bezig zijn .

 4. Mooi blog, ga ik als link geven aan mijn cursisten voor mn training ontwerpen met eco-effectiviteit. Om ze alvast in de goede mindset te brengen: toepassen

 5. Een zeer motiverend artikel. Ik heb de link doorgestuurd naar het team en we gaan er morgen eens mee aan de slag. We willen voor de feestdagen namelijk nog een hoop nieuwe bezoekers aantrekken, hier zitten een aantal ‘gouden tips’ tussen (o nee, die bestonden niet LOL).

Comments are closed.