De beste software & tools voor het maken van een website

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 14 juni 2021

Je wilt een eigen website of weblog maken en je wilt gewoon in één keer de juiste keuze qua software maken.

Ik begrijp het.

Je wilt niet over een week, paar maanden of twee jaar denken van “Shit, kon ik maar terug in de tijd”.

software en tools

Daarom ga ik in gelijk de beste en meest populaire tool aanraden. 

De beste software om een website mee te maken is…

WordPress.

WordPress is het populairste content management systeem (CMS) ter wereld. Meer dan de helft van de websites met een CMS, gebruiken WordPress. Daar horen ook grote websites bij, zoals die van CNN.

En deze :).

Je kan bijna elke denkbare website, blog of webshop maken met WordPress.

Enfold_WordPress_themes
Voorbeelden van WordPress websites

Hieronder zie je een afbeelding van het dashboard van WordPress. Je ziet de achterkant van jouw website waar jij de hele website kan beheren. Je kan het design aanpassen, blogberichten plaatsen, functies toevoegen en pagina’s publiceren.

WYSIWYG

Tijd voor een keuze

Zodat je gelijk bent waar je wil zijn. We hebben drie keuzes.

  1. Je kan direct beginnen met het bouwen van een WordPress website
  2. Je kan de andere voordelen van WordPress bekijken
  3. Je kan de andere website software mogelijkheden bekijken

Wat komt er bij het bouwen van een website kijken?

Je hebt drie dingen nodig om een eigen WordPress website of blog te maken.

Hosting, een domeinnaam en WordPress zelf. Die drie dingen kan je allemaal bij één partij, een WordPress hostingprovider.

In minder dan 10 minuten kan je klaar zijn.

Welke hostingprovider moet ik kiezen?

Er zijn namelijk duizenden providers met allemaal verschillende prijzen en kwaliteit aan diensten. Ook met deze keuze ga ik je helpen.

Ik heb drie keuzes. Je zit bij alle drie sowieso goed. De keuze heeft alleen invloed op wat voor soort extra voordelen je wilt.

Optie 1: WordPress hosting bij Xel Media – Alles in één keer goed geregeld

Ik zit zelf bij Xel Media.

Xel Media hosting

Het WordPress hostingpakket van 15 per maand van Xel Media is misschien wel het beste hostingpakket in Nederland voor starters en professionals.

Waarom?

Nou ze bieden WordPress ondersteuning aan

Omdat je ondersteuning krijgt op WordPress gerelateerde vragen en problemen. Voor professionele webbouwers is deze ondersteuning misschien niet nodig, maar als je niet heel bekend bent met WordPress, HTML, CSS, thema’s en plugins, dan is het handig om een hulplijn te hebben. Ik gebruik, na zeven jaar met WordPress te werken, nog steeds af en toe die hulplijn bij de wat meer technische vraagstukken.

In het kort: je mag ze bellen (of mailen) als je er niet uitkomt en zij helpen je dan stap voor stap verder.

Lukt het niet om een contactformulier aan toe te voegen? Wil je het lettertype anders hebben?

Dan kan je twee dingen doen:

  1. Je kan via Google zoeken naar een oplossing. En die zal zeker zijn. Er zijn miljoenen WordPress gebruikers en elk probleem is wel ergens besproken. Maar dit kan wel betekenen dat je soms uren aan het zoeken (en waarschijnlijk op Engelstalige websites).
  2. Of als je dit pakket hebt kan je de ondersteuning van Xel Media gebruiken. Je mag ze bellen of mailen met het probleem. Zij helpen je dan direct stap voor stap verder. Op jaarbasis kan dit enorm veel uren moeilijk zoeken schelen.

Andere voordelen:

  • WordPress wordt automatisch geïnstalleerd
  • Je website is 2x (tot wel 4x) zo snel in vergelijking met een normaal hostingpakket
  • Je krijgt een gratis (.nl, .com of .be) domeinnaam
  • Er worden dagelijks back-ups gemaakt.
  • Meer dan genoeg ruimte om jarenlang te groeien.

Klik hier om het Premium WordPress hostingpakket te bekijken.

WordPress_hosting

Wat doen na bestellen?

Na het kiezen van een pakket, kom je op een scherm om een beschikbare domeinnaam vast te leggen.

Als dat is gelukt, loop je het bestelproces af en na het betalen ben je klaar. WordPress wordt namelijk voor jou geïnstalleerd. Je krijgt automatisch een mailtje met jouw inloggegevens. Dit kan een paar uurtjes duren (het kan handig zijn om de handleiding alvast kort door te lezen).

Je kan daarna beginnen met het vullen van je website en het goedzetten van alle instellingen.

Het is dan verstandig dat je deze stap voor stap handleiding erbij pakt:

Optie 2: SiteGround (goedkoper, Engelstalige service, wel met iDeal)

SiteGround webhosting

SiteGround is een van de grootste Engelstalige providers met servers in Nederland en waar je gewoon met iDeal kan betalen.

De kwaliteit van zowel de pakketten als de service is hoog. En de prijs is een stuk lager.

Het kost 3,95 per maand – voor de eerste contractperiode (die je wel op 3 jaar kan zetten om geld te besparen) daarna 7,95 euro – en de hosting is geoptimaliseerd voor snelheid en veiligheid. 

Bij het pakket van 3,95 per maand krijg je 10GB schijfruimte en genoeg dataverkeer voor 10.000 bezoekers per maand. Verwacht je meer bezoekers per maand? Dan kan je een groter pakket nemen.

Maar alles is wel Engelstalig.

Bekijk de WordPress hostingdienst van SiteGround

WordPress kan je bij SiteGround via een set-up installeren. Je bent binnen een paar minuten klaar. Ook deze handleiding kan je gebruiken voor het uitbouwen van je website.

Optie 3: Normale hosting bij Xel Media

En als ik een beperkt budget had en wel een Nederlandstalige host wou, zou ik kiezen voor het online starter pakket van 4,45 per maand en dan WordPress zelf installeren via een one-minute-script.

En dan zijn er ook nog andere. Hier een lijstje met andere kwalitatief sterke WordPress hostingproviders met servers in Nederland.

Voordelen van de software WordPress

Flexibiliteit van WordPress

WordPress is enorm schaalbaar en je kan met een paar klikken een functie toevoegen of zelf het design aanpassen.

Zo zijn er tienduizenden designs waar je uit kunt kiezen en voor alles wat je kan bedenken is er wel een gratis plugin. Een plugin is een kleine software toevoeging. Wil je een contactformulier? Dan download je een ‘contact form’-plugin. Wil je social media deelknoppen? Dan download je ‘social share’-plugin. Een webshop? Dat kan met WooCommerce. Heel makkelijk (en helemaal gratis).

Binnen 10 minuten heb je een simpele WordPress website online staan en binnen een paar avondjes kan je een professioneel design hebben dankzij Premium WordPress themes.

WordPress een enorme actieve community

WordPress heeft de grootste en meest actieve community voor open source software om websites mee te bouwen.

Wat betekent dit? Dit betekent dat WordPress steeds beter wordt. Er zijn regelmatig updates beschikbaar, die je gewoon in het dashboard kan uitvoeren, die WordPress nog gebruiksvriendelijker, veiliger en krachtiger maakt.

Verder zijn er forums waar je bijna elke denkbare vraag over WordPress websites kan stellen, er zijn de meeste plugins beschikbaar en bijna elke webdesigner werkt met WordPress.

Ik heb ook een stap voor stap handleiding voor het bouwen van een WordPress site.

Andere webdesign software vergelijken

Allright.

We weten dat WordPress verreweg de grootste en populairste software is om een website te maken. Meer dan 60% kiest voor WordPress.

De nummer twee Joomla heeft een marktaandeel van 5.2% en de grootste commerciële provider heeft 2.7%

Je hebt grofweg twee groepen website software.

Commerciële software die vaak een gratis versie hebben. En gratis software.

Commerciële software met een gratis versie

In dit rijtje horen tools zoals Wix, Jimdo, SquareSpace.

Met zo’n gratis versie krijg je een subdomein, zoals beterkoken.wix.com. Prima voor een persoonlijke blog, maar niet de beste keuze als je publiek wilt aantrekken, advertenties plaatsen en vroeg of laat wat wilt verkopen.

Daarnaast krijg je beperkte opties en worden advertenties op jouw website geplaatst. Wel een voordeel van zulke commerciële software is dat het maken van een website zelf relatief makkelijker is. Je werkt vaak met een drag-and-drop systeem. 

Gratis software om een website te maken

Joomla en Drupal zijn ook open soure CMS’en. Vergelijkbaar met WordPress, maar omdat de community kleiner is, ontwikkelt het zich minder snel. Veel hostingpartijen hebben ook one-minute-scripts voor deze CMS’en.

Wix is ook een commerciële partij. Het voordeel van Wix is hun drag-and-drop systeem. Je kiest een thema en je kan elementen heel makkelijk verschuiven en aanpassen. Het nadeel van Wix is dat je wel beperkt bent met de keuzes die ze aanbieden. En webdesigners, als je ooit een website laat bouwen, werken niet in Wix zelf.

Ghost is vergelijkbaar met WordPress. Het voordeel is dat ze het simpel en overzichtelijk houden. Het nadeel is weer een gebrek aan flexibiliteit.

Nodige website statistieken tools – De basis

Je wilt natuurlijk wel weten hoeveel bezoekers er op je website komen en waar die vandaan komen.

  1. Google Analytics  – Hier een korte integratie handleiding voor het aanmaken van Google Analytics en koppelen met WordPress. Google Analytics kan je ook koppelen met software zoals Joomla en Drupal.
  2. Google webmaster tools – Dit is een enorm handige tool waarmee je ziet hoe Google jouw website ziet. Ontdek mogelijke fouten en bekijk op welke woorden je rankt in Google.

 

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?