Succes bouwt op zichzelf: weg met sprints en pleisteroplossingen

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 7 september 2021

De mens denkt en handelt graag in bombastische oplossingen.

À la Franse revolutie.

We willen in een gigantische optocht, op de maat van epische muziek al zwaaiend met een vlag de Bastille bestormen en de regering omgooien.

We doen dit niet alleen bij nieuwjaarsresoluties. We doen dit bij alles

 • We gaan van nul keer sporten in de week naar drie keer.
 • Mensen die nauwelijks lezen nemen een vijftal boeken mee op vakantie.
 • We denken dat we met één goed gesprek, één weekendje weg of één duur cadeau een structureel verwaarloosde relatie kunnen redden.
 • We denken dat één nieuw product of één eenmalige marketingtactiek ons succesvol zal maken.
 • We kiezen voor crashdiëten en insanity workouts, want we willen summerbody. ASAP.

We willen zoveel mogelijk bereiken in zo min mogelijk tijd.

Alles in één intensieve sprint.

De brandstof: pure wilskracht

Bombastische oplossingen werken nooit. Tenminste… bijna nooit.

In sommige zeldzame gevallen lukt het wel. Eén in de vijfhonderd.

Die gevallen krijgen bovengemiddeld veel aandacht. Begrijpelijk. Het voedt onze hoop. Onze hoop dat alles wat je wil binnen handbereik is. Je bent één intensieve sprint verwijderd van jouw dromen. En als het maar één sprint verwijderd is, dan kunnen we het ook wel even uitstellen.

Maar zo werkt de realiteit niet.

Grote blijvende resultaten komen niet van intensieve sprints. Ze komen van kleine structurele stapjes – stapjes die nauwelijks zichtbaar zijn. Stapjes die geen effect lijken te hebben.

Het draait om kleine, nee, mini-gewoonten

In plaats van Coca Cola, Crystal Clear drinken. Of Coca Cola Zero.

Let’s do some quick maths.

Stel, je dronk elke dag een normaal blikje cola. Die vervang je nu voor een groot glas Crystal Clear.

Je bespaart dan 140 calorieën per dag. Dat is één kilo (7700 calorieën) per 55 dagen. Dat merk je niet. Dat zie je niet. Eén kilo per +- 2 maanden. De verandering is te klein. Maar het komt wel uit op ruim 6 kilo per jaar.

Sure, een jaar is lang. En met een crashdieet val je waarschijnlijk meer af in één maand. Maar dat houd je niet vol. Je krijgt dan het befaamde jojo-effect.

Een structurele mini-verandering houd je wel vol. In plaats van twee klontjes suiker, één klontje. In plaats van cruesli, muesli. Klein. Mini. Nauwelijks merkbaar. En zo kan je op elk gebied in het leven met kleine aanpassingen in jouw dagelijkse routine, gigantische resultaten bereiken op de lange termijn.

Lees je geen boeken?

Dan is het onmogelijk om je voor te stellen dat je in jouw leven 500+ boeken gaat lezen

Maar wat als je vanaf nu elke (werk)dag tien bladzijden gaat lezen voor de voorzienbare toekomst?

Je maakt het zo klein en makkelijk mogelijk. In elk opzicht.

Geen dikke non-fictie pil van 700 bladzijdes, fuck dat, maar een vlot geschreven fictie boek van 300 bladzijdes. Iets in een genre wat jij tof vindt.

En je plakt de gewoonte aan een vaste tijd en plek. Vlak voor het slapen, bijvoorbeeld.

De rest komt vanzelf. Don’t worry about it.

Je gaat vanzelf meer lezen. Neem de beste film of serie in gedachten. En bedenk dan dat er honderden boeken(series) zijn die beter zijn dan wat jij hebt gelezen.

Vanzelf ga je dan van tien bladzijdes per dag, naar twintig, naar dertig etc. Ik herhaal: het gaat vanzelf. Het hoeft niet. Je wordt vanzelf makkelijker. Je wordt nieuwsgierig. Je wilt weten hoe dit hoofdstuk eindigt. Met zo’n kleine structurele gewoonte – die met de tijd heel langzaam groeit – haal je die 500+ boeken makkelijk.

Meer dan het geheel

Wat wil je liever?

 • Optie 1: Je krijgt nu direct 2.000.000 euro.
 • Optie 2: Je krijgt nu 1 cent en je krijgt een maand lang het dubbele van de vorige dag.

Je instinct schreeuwt “OPTIE 1”.

Het lijkt de enige logische keuze op het eerste gezicht. En het is bijna onmogelijk om je voor te stellen wat een structurele verdubbeling van 1 cent voor 31 dagen op zal leveren.

Maar je rationele brein zegt: “Ho, ho, ho wacht even. Dit is vast een instinkertje.”. Dat klopt. Als je voor optie 2 kiest, dan heb je na tien dagen 5,12. Na twintig dagen: 5.242 euro. Na 28 dagen: 1.342.177. En de 31ste dag? 10.737.418 euro.

Dat is de kracht van rente op rente.

“He [Lorne Whitehead] found that one domino can topple another that is 50% larger. Starting with a two-inch domino, “geometric progression” means the 23rd domino would be taller than the Eiffel Tower and the 57th would nearly reach the moon. So shoot for the moon by creating a domino effect to get there. Success builds on itself; it is “sequential, not simultaneous.”

Succes bouwt op zichzelf.

Hoe meer je hebt, hoe meer je bereikt

Als je gemiddeld vijf inzichten uit één boek haalt en dan 100 boeken leest, dan kom je niet uit op 500 ideeën. Nee.

Hoe meer ideeën je verzamelt, hoe meer kettingreacties er tussen de ideeën ontstaan. Je krijgt nieuwe inzichten, je ziet nieuwe verbanden en zo ontstaan er nog meer ideeën.

Maar dat is niet alles

Als je leest dan kom je structureel in aanraking met effectieve communicatie. Dit geeft op jou af. Je wordt een betere denker en een betere schrijver. En dit geeft weer af op elk aspect van jouw leven.

Als je met overwicht afvalt, dan betekent dat niet alleen een strakkere buik. Nee, je voelt je ook fitter en energieker. Je voelt je zelfverzekerder. Je bent scherper mentaal. Je levert beter werk en relaties sterken vaak aan. En al die effecten (beter werk, betere relatie) hebben weer positieve effecten op zich (meer klanten, betere resultaten, gelukkiger etc).

Het ‘succes bouwt op zichzelf’-principe geldt voor alles

Hoe meer bezoekers je hebt, hoe makkelijker het is om nog meer bezoekers te krijgen. Meer bezoekers betekent meer aanvragen. Meer aanvragen betekent dat je mag kiezen wie je klant wordt. Je haalt daardoor meer plezier uit je werk, waardoor o.a. de resultaten beter worden.

Je verdient meer (vraag en aanbod) en houdt zo meer tijd over. Dit betekent dat je meer tijd aan marketing kan besteden (waardoor je nog meer bezoekers krijgt), aan studie, zijprojecten of andere leuke/handige dingen.

Het draait om kleine stapjes die je dagelijks of wekelijks herhaalt

Zodat het haalbaar blijft.

En dat is helemaal belangrijk voor drukke ondernemers.

 • Wat als je elke week de moeite neemt om kort kennis te maken met iemand die je tof lijkt? En elke week het contact met iemand die je al kent onderhoudt?
 • Wat als je elke … voor … minuten de skill oefent waar jij je geld mee verdient.
 • Wat als je elke (werk)dag eventjes leest en alle ideeën en goed geschreven zinnen onderstreept?
 • Wat als je elke (werk)dag iets doet dat niet-urgent is, maar welk belangrijk is. Iets dat jouw onderneming op de lange termijn verder helpt. Ook al is het maar voor tien minuten.
 • Wat als je elke werkdag 20 minuten gaat lopen en tijdens het lopen een podcast luistert?

Het zijn stuk voor stuk kleine behapbare gewoonten waarbij het eindresultaat meer is dan een opeenstapeling van de losse onderdelen.

Het resultaat is niet zichtbaar in een maandje. Waarschijnlijk ook niet in een half jaar. Maar als je het een paar jaar volhoudt, dan zal je versteld staan.

We zijn een echo van onze gewoonten. We kunnen op lange termijn radicaal veranderen door onze koers nu met 1º te veranderen. Jij bent de piloot. De kapitein. Waar wil je heen?

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?