Waarom denk je dat men jouw blog leest? Het is niet wat je denkt

Laatste update: 30 januari 2020 door Ruben Bunskoeke

Waarom ben je hier? 

Waarom lees op dit moment dit artikel? Wat denk je? Om iets te leren, zou je waarschijnlijk zeggen. Maar als we even eerlijk met elkaar zijn, dan weten we dat dit bullshit is. Diep van binnen weet je wel waarom je hier bent.

Je bent hier omdat je ergens anders even niet wil zijn. Je wilt even ontsnappen van het werk waar je mee bezig bent. Je wilt even afgeleid worden. En als je in de tussentijd iets leert, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Ontsnappen

Toch beseffen we dit niet als we onze blogs schrijven. En we lopen daardoor een buttload aan vaste bezoekers mis. We denken dat lezers onze artikelen lezen omdat ze boordevol staan met handige informatie. Of omdat ze ons als persoon mogen.

Maar dat is niet zo. We zijn slechts een afleiding. Ik wil niet zeggen dat men het niet waardeert als ze iets leren van je artikelen – want dat doen ze – maar dat is niet de voornaamste reden dat ze je artikelen lezen.

Die realiteit is lastig te slikken. Dat was het voor mij tenminste. Het maakt je werk een stukje minder nobel. We zijn dan niet meer de kruisvaarders die kosteloos kennis verspreiden. Nee. We zijn de joker. De jester. De nar.

We zijn…… entertainers.

Wolken

Wanneer die wolk van lichte teleurstelling doorbreekt, begin je de zonnige kant van dit verhaal te zien. Het is namelijk ook bevrijdend. We hoeven niet meer elke keer een ‘ultiem’ of ‘episch’ artikel te maken. We hoeven geen oneindige bron van kennis te zijn. We hoeven niet altijd met de nieuwste tactieken, tips en strategieën te komen.

Nee. We mogen plezier hebben. We mogen creatief zijn. We mogen uitstapjes maken naar gerelateerde vakgebieden. Zolang het maar entertainend is – en het liefst ook leerzaam.

Een zakelijke blogger is in de eerste plaats geen leraar, maar een entertainer.

Entertainers

Als ik kijk naar de zakelijke blogs die ik volg, kan ik ze in twee groepen indelen:

 1. Leerzame blogs en video’s, zoals Brainpickings.org en Nielsen Norman Group
 2. Leerzame en entertainende blogs, zoals DeBlogacademie 

De eerste groep blogs bezoek ik één keer per maand. De tweede groep volg ik op de voet.

En wat als ik op een nieuw blog land?

 • Is het redelijk leerzaam artikel? Dan lees ik het en klik ik weg.
 • Is het redelijk leerzaam artikel dat redelijk entertaint? Dan lees ik direct nog minstens 3 andere artikelen.

Welke blog zou ik over een jaar nog kennen?

De entertainment value van je artikelen vergroot de kans dat men je volgt, onthoudt en aanraadt, enorm.

Dit betekent dat wij – bloggers – niet alleen ‘teaching skills’ nodig hebben, maar ook entertainment skills. Net als je entertainment skills nodig heb als je een goede leraar wil worden. Je moet de lezer – de leerling – geïnteresseerd houden. Je moet hetgeen wat je wil vertellen in een leuk jasje steken.

road-sign-798175_640

Wat maakt een artikel entertainend?

Dat is niet perse humor.

Een entertainend artikel is een artikel dat makkelijk wegleest. Iets waar je niet te hard over na moet denken en waar je niet afgeleid wordt omdat het te saai of voorspelbaar wordt. 

Je wilt geen lange paragrafen en dure woorden. Je wilt niet als afleiding een artikel van 2.000 woorden over ‘het identificeren van je doelgroep lezen’. Nee. Fuck dat. Je wilt artikelen van een paar honderd – max duizend – woorden. Je wilt artikelen met plaatjes, voorbeelden, resultaten, korte video’s, kleine grapjes en verhalen. Je wilt even meegenomen worden in een andere wereld.

Als we dan de afleiding zijn, laten we dan zorgen dat we de best mogelijk afleiding zijn. De leukste. De leerzaamste. De afleiding die wint van alle andere afleidingen. Begrijp dit en je hebt een flinke stap voor op de rest.

Denk bij het schrijven van je nieuwe artikelen als Robbie.

Let me entertain you.

Laten we er een mooie show van maken.

Robbie_Williams_-_Let_Me_Entertain_You_-_YouTube

2

Auteur: Ruben Bunskoeke
11 responses to “Waarom denk je dat men jouw blog leest? Het is niet wat je denkt

 1. Geen idee of iedereen alleen maar afleiding zoekt, maar entertainment helpt wel om je te onderscheiden van anderen. Soms zoek ik echt gewoon informatie hoor. Maar je hebt gelijk. Ook dan is het mooi meegenomen als het plezierig leest.

  Leuk blog, goed inzicht.

  1. Precies. Maar dan ‘zoek’ je. Als je klikt op een artikel op Twitter, Facebook of in een nieuwsbrief dan ben je voornamelijk nieuwsgierig.

   Ik wou de uitzondering van het zoeken nog in het artikel verwerken. Het is vooral van toepassing bij SEO. Zoeker willen informatie, niet zo zeer entertainment. .

   Maar ik moet blijkbaar schrappen en schrappen en nog meer schrappen :)

   1. Ja, schrappen moet. Het verschil tussen zoeken en entertainment is een mooie invalshoek voor een nieuw blog. :-)

  1. Ik heb geen idee of de doelgroep informatie inwint over scootmobiels.

   Ik zou zelf dan eerst kijken op welke woorden men zoekt via de zoekwoordplanner (krijg je een beetje inzicht in de informatiebehoefte), kijken wat de concurrentie doet (hier hoef je niet veel waarde aan te hechten) en kijken in welke mate hun content reacties/shares heeft en misschien zelfs een enquete houden onder je klanten (of wat mensen van je doelgroep interviewen).

   Je zou ook eens veel moeite kunnen doen voor 1 artikel dat echt op en top is. En die dan plaatsen op je website. Vervolgens via Facebook die post promoten (adverteren – voor 15 euro ofzo) voor de doelgroep (kan je instellen). Kan je gelijk zien hoeveel kliks, reacties etc je eruit haalt.

   Good luck :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *