Heeft een 404 pagina invloed op de ranking?

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 12 juni 2015

404 pagina afbeelding404 pagina’s horen bij het web.

Wanneer een pagina offline wordt gehaald, krijgt men een 404 http response code, oftwel een 404 pagina. Zo’n 404 pagina heeft geen negatieve invloed op de prestatie van de andere URL’s  in de ranking.

Heb je dus een pagina die niet meer relevant is en weg kan? Verwijder de pagina dan gerust.

Maar…

Het kan zijn dat de pagina die je wilt verwijderen een sterke linkwaarde heeft (dat er kwalitatieve links vanuit andere websites naar de desbetreffende pagina staan).

Wanneer je zo’n pagina verwijdert, gooi je in principe ook de linkwaarde weg. Heb je zo’n pagina? Redirect  dan de url (met een 301 ) naar een andere relevante pagina of vraag aan de webmasters of ze de link willen aanpassen.

Zonde van de link

Een 404 pagina krijg je  wanneer iemand een niet-bestaande URL bezoekt. Dit komt dus ook voor bij een foutieve verwijzing vanuit een andere website. Door bijvoorbeeld een spelfout in de url, komt elke bezoeker die op de desbetreffende link met een spelfout klikt bij een 404 pagina terecht.

Zo’n niet-werkende link kan een negatieve invloed hebben op de ranking van de webpagina die naar jou linkt (omdat een dode link niet erg gebruiksvriendelijk is) en jouw pagina krijgt de linkwaarde van die link niet.

Dat is zonde.

Dit kan je op twee manieren oplossen

Of door de webmaster die naar jou linkt te benaderen en hem erop te attenderen dat de link niet werkt of door de verkeerd gespelde URL met een 301 redirect naar de juiste pagina te verwijzen.

If You Can’t Beat ‘Em, Join ‘Em

Het is onmogelijk om te anticiperen op alle foutieve spellingen in de URL.

Vroeg of laat komen er  bezoekers op jouw 404 pagina. Probeer dus die bezoeker zo goed mogelijk te helpen bij het vinden van de juiste pagina en verlaag de kans dat zij jouw website bij een 404 melding verlaten.

Hoe doe je dat?

Door een combinatie van creativiteit (humor) en functionaliteit.

Met functionaliteit bedoelen we een searchfunctie, een link naar de homepage, een link naar populaire artikelen/pagina’s etc.

Waarom creativiteit?

Niemand vind het leuk om op een 404 pagina te komen.

Ze krijgen de informatie waar ze op zoek naar zijn niet en dat kan frustrerend zijn. Door creativiteit en humor te verwerken in je 404 pagina wordt deze negatieve ervaring minder erg en kunnen ze juist gestimuleerd worden om wat extra moeite te doen om op de juiste pagina terecht te komen.

 

 

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?