xel​ review – WordPress hosting

Laatste update: 8 juni 2022 door Ruben Bunskoeke

xel is de hostingprovider die ik persoonlijk het langst ken. Al sinds 2012.

Ik heb op meerdere plekken websites gehost, maar de meeste websites host ik bij xel. Het is een provider die op alle punten hoog scoort.

Samenvatting: review xel

xel scoort op alle vlakken goed.

Helemaal op het gebied van service en ondersteuning, wat erg belangrijk is als het de eerste keer is dat je een website bouwt en gaat onderhouden.

Het Start WordPress hostingpakket kost 15 euro per maand. Dat is een gemiddelde prijs bij kwalitatieve hostingproviders. Er zijn geen kortingen, maar je krijgt wel een gratis domein.

Bezoek de website van xel

xel review: ervaringen, prijs en pakketten

xel is groot genoeg om de beste hardware af te nemen en hun pakketten steeds uit te breiden met nieuwe functies, maar ze zijn klein genoeg voor echte goede persoonlijke service, waar je iedereen bij de naam kunt leren kennen.

Dat zie je ook bij de statistieken van hosters en de reviews.

 • Qua uptime horen ze bij de top.
 • Qua snelheid horen ze bij de top
 • Qua support horen ze bij de top
 • En qua reviews horen ze bij de top

En de prijzen zijn prima. Niet laag, maar ook niet hoog.

Ze hebben geen grote kortingen als je voor meerdere jaren afneemt of als je meerdere websites daar host, maar ze hebben ook geen kleine lettertjes.

In de tijd dat ik ze ken, meer dan 10 jaar, hebben ze maar één keer hun prijzen verhoogd (om mee te gaan met de inflatie, om de beste hardware aan te schaffen en meer functies te lanceren), in een periode waar concurrenten meerdere keren hun prijzen hebben verhoogd – en soms verdubbeld.

Bij een WordPress hostingpakket krijg je een .nl, .be of .com domeinnaam gratis. Dat is mooi meegenomen. Daar zou je bij bijvoorbeeld SiteGround 16 euro per jaar voor moeten betalen.

xel is een van de handvol providers die nog niet is overgenomen door een van de drie grote overkoepelende organisaties die bijna alle hostingproviders bezitten.

Voordelen, bijzonderheden en onderscheidend vermogen

Een aantal onderdelen waar xel zich onderscheid met andere webhosts.

 • Persoonlijke support bij vragen over WordPress
 • Handmatig back-ups maken en terugzetten
 • Gratis .nl, be of .com domeinnaam

Support

xel gaat een stap verder op support.

Een knelpunt bij het bouwen en onderhouden van een website is altijd wanneer je niet weet precies hoe je iets moet bereiken of hoe je een specifiek probleem moet oplossen.

Bij wie klop je dan aan?

Soms is het dan een kwestie van lang zoeken op het internet naar een antwoord in filmpjes en artikelen. Soms is het iemand die je kent vragen voor hulp. Het komt meestal wel goed.

Je zult in de jaren dat je een website hebt vaker in zo’n situatie belanden. Misschien vier keer. Misschien vijftien. Je weet niet wat er fout kan gaan.

Bij xel kun je altijd bij hun aankloppen voor hulp, advies en assistentie. Krijg je een foutmelding? En kom je er niet met een simpele zoekopdracht uit? Stuur ze een mailtje. Wil je iets aanpassen in het thema, maar geen idee waar je moet beginnen? Neem contact op. Problemen met mail? Geen probleem

Gebruiksvriendelijkheid

Met WordPress hosting bij xel wordt WordPress automatisch op jouw hostingpakket gezet. Dat betekent dat jij jouw inloggegevens automatisch in jouw mail krijgt en je snel kunt beginnen.

Iedere website heeft tegenwoordig een SSL-certificaat nodig (om het webverkeer te versleutelen). Zo’n certificaat zit gratis bij bij het hostingpakket en kun je in het control center met één klik activeren.

Het dashboard (control center) ziet er strak en gebruiksvriendelijk uit. Je kunt in het dashboard jouw website beveiligen, mailadressen aanmaken, DNS, WHOIS en SSL beheren en het belangrijkste back-ups maken en terugzetten.

Ze zijn vijf dagen in de week open, van 9 tot 5.

Hoe ziet het control center van xel er uit?​

screenshot dashboard xel

WordPress hosting reviews en rating xel​

Xel krijgt gemiddeld 4.9 van de 5 sterren – van totaal 352 recensies via Google reviews (gecheckt op: 8-6-2022).

adres en reviews xel

Handmatig en automatisch back-ups maken en terugzetten

Je kunt in een paar seconden een eigen back-up maken (ze noemen het ook wel een snapshot) en die back-up of een van de back-ups die geautomatiseerd gemaakt worden terugzetten (of downloaden).

Erg handig als je zelf veel aanpassingen wil maken en je data extra wil beschermen.

Optie om eigen back-ups te maken

Snelheid test WordPress hosting xel

Prestaties

 • Google Pagespeed score: 95 (op desktop) 
 • First Content Paint (FCP): 0.8s
 • Pingdom performance grade: 76
 • Pingdom tools laadtijd: 891 ms 
 • GTmetrix: 95% performance
 • BitCatcha: Server response vanuit Duitsland: 8ms

Test vis Google PageSpeed

snelheid score van WP hosting bij xel

Test via Pingdom tools

Pingdom tools snelheid check

Test vis GTmetrix

Bezoek de website van xel

Meer informatie?

Vergelijk xel met andere webhosts

Heb je iets aan dit artikel gehad?