VraagRubendingen afl 2: SEO-blogs, Cuba en het indexeren van een nieuwe website

Laatste update: 29 juni 2015 door Ruben Bunskoeke

SEO blogs, indexeren, cuba

In VraagRubendingen behandel ik de vragen die mij gesteld worden via dit formulier. Benieuwd hoe ik over X of Y denk? Wil je weten hoe ik mijn koffie drink? Of wat ik zou doen als ik in jouw situatie zat? Stel de vraag en ik behandel hem online.

Aflevering 2. Let’s go.

Vraag 1: “Welke andere SEO-blogs raad je nu zelf aan om bij te houden?” vraagt Frank Heijdenrijk

Ik volg op dit moment geen SEO-blogs op de voet.

Hmm.. misschien alleen Backlinko, omdat hij niet zo veel publiceert. De SEO-artikelen die ik nu lees zijn voornamelijk de artikelen die SEO’ers en online marketeers delen op Twitter. Zo komen de beste nieuwste artikelen vanzelf bovendrijven.

Welke SEO blogs je nog kan volgen:

 • Moz.com is een aanrader als je SEO eigen wil maken.
 • Blindfiveyearold.com is tof.
 • En ViperChill heeft af en toe ook sterke berichten (maar ze zijn vaak gericht op de Engelstalige markt).

Ik volg nu zelf voornamelijk blogs over het ondernemerschap, conversie en content marketing (copywriting, sales, bloggen etc). En met volgen bedoel ik: ik bezoek ze eens per maand en lees alle stukken die me tof lijken.

De essentie van duurzame SEO is namelijk kwalitatieve content. Maar hoe je dat maakt (of perfectionaliseert) is een vraagstuk die ik nog niet kan beantwoorden, maar wel wil beantwoorden. Met kwalitatieve content SEO doen is honderdmaal makkelijker, effectiever en duurzamer dan de ‘oude’ en gebruikelijke route (van veel content produceren en handmatig linkbuilden).

Maar welke blogs?

Dan kan je denken aan: Fizzle.co, Copyblogger, SocialTriggersConversionXLGaryVaynerchukJames AltucherBrain Pickings, De Blogacademie en nog 10 anderen.

Het varieert een beetje. Het ligt een beetje waar mijn focus die maand zit. Soms is dat copywriting, soms e-mailmarketing, soms sales, soms bloggen, soms usability, conversie of SEO.

Ik ben vooral een reactieve bloglezer. Ik ben lid van alle nieuwsbrieven (die ik met Unroll.me samenvoeg) en volg de bloggers op Twitter. Zie ik wat interessants? Dan lees ik het.

Vraag 2: “Hoe was het in Cuba?” vraagt Linda van Leuken

 • Stap 1: Maak een tijdmachine
 • Stap 2: Gooi rum, zon, zee, sigaren, salsa en de Spaanse taal in een tijdmachine.
 • Stap 3: Zet de tijdmachine op de jaren 50, stap erin en zet hem aan
 • Resultaat = Cuba.

Een alternatieve manier is om het vliegtuig te pakken.

Maar. Oke. Hoe was Cuba?

Heel erg tof. We hebben 18 dagen rondgereisd en 5 steden en dorpen bezocht. Elke stad was een compleet andere ervaring en een mini-vakantie op zich. Hier de 5 steden en dorpen in het kort:

Havana

De hoofdstad van Cuba. De drukste weg is evendruk als een normale weg in een kleine stad (auto’s zijn duur). In Havana slenterende we door de oude straten, bezochten museums en aten we bij Paladars (restaurants die niet van de overheid waren).

Op de tweede dag kwamen we hier een Cubaans muziekleraar tegen die ons twee dagen op sleeptouw nam door de stad. Zo zagen we de bekendste gebouwen, beste uitzichten en leukste plekjes om te eten.

Havana-Home-12

Vinales 

Een klein dorpje – met ongeveer 1000 inwoners – midden in een groen vallei.

Wat kan je hier doen? Tochtjes maken door de natuur, muziek luisteren (en dansen) bij de enige bar in het dorp, grotten bezoeken, mojito’s drinken en lezen.

Viñales

Cienfuegos

Hmm. Ik kan deze naam nog steeds niet uitspreken. Cien-freu-gos. Cin-fue-gos. Cen-fue-gos. Ciee..aaah.. laat ook maar.

Een kleine stad – met veel Franse invloeden – aan het water. Ik vond het niet zo boeiend.

DirkvdM_cienfuegos_state_hotel

Trinidad

Trinidad was heel erg tof.

Het is Cuba in het klein. Een warme stad met veel smalle straatjes die omringd werden door oude kleurrijke huisjes. In het midden is een groot plein waar elke avond optredens zijn en waar men kan dansen (en rum drinken, natuurlijk). Na zo’n optreden kan je nog naar een caveparty waar men losgaat op westerse muziek (wat een vreemde ervaring was na zo veel salsa). O ja, op 10 minuten afstand zit een groot wit strand – ook niet verkeerd.

Een nacht, toen we van de caveparty naar onze casa liepen, kwamen we een Cubaanse muzikant tegen – met gitaar – waarmee we tot diep in de nacht in een park met een handvol andere toeristen (uit Zwitserland en Argentinië) muziek maakte. Was een toffe ervaring.

bill-bachmann-old-worn-1958-classic-chevy-trinidad-cuba

Santa Clara

Hier zijn we twee nachten geweest. Sanata Clara is een studentenstad. Hier hebben we een van de grootste festivals in Cuba bezocht. Qua stijl kan je dat een beetje vergelijken met Koningsdag.

Het was tof om tussen duizenden Cubanen honderden kraampjes af te lopen. We hebben die avond afgesloten in een van een zijstraatjes waar we met een paar honderd Cubaanse jongeren zaten te dansen, terwijl boven ons ongecontroleerd vuurwerk afging.

Maar.. weet je wat het tofste is aan Cuba?

Dat is dat mensen plezier hebben met minder. In Nederland (en het hele westen) is iedereen vrij gehaast. Iedereen die op straat is, is ergens naar toe. Er is een eindbestemming. Ook in hoe we ons leven leiden. We streven constant naar meer. Meer inkomsten, meer bezig, meer plezier, meer macht.

In Cuba is er niet meer. Er zijn maar 3 mogelijkheden om iets voor jezelf te beginnen. De rest heeft een vast inkomen. Sure.. ze willen wel meer (en dat zeggen ze ook), maar het is er niet. Het gevolg. Ze zijn samen. De hele dag. Samen drinken. Samen doelloos lopen door de steden. Samen praten. Samen zitten. En samen dansen. En dat laat je wel inzien, dat die ‘gehaastheid’ in Nederland eigenlijk niet nodig is. Het moet niet. Het mag. En als we van ‘we moeten meer’ naar ‘er is meer mogelijk’ gaan, dan hebben we het beste van beiden.

Vraag 3: “Ik ben vorige week een blog gestart. Hoe lang duurt het gemiddeld voordat je gevonden wordt met Google?” vraagt Asha Sewgobind

Ligt eraan. Het kan een paar dagen duren en soms een paar weken.

Hoe actiever je jouw blog(artikelen) promoot op andere websites (andere blogs, Twitter, Facebook etc), hoe sneller het gaat. De spiders van Google (die het hele web afgaan op pagina’s te indexeren) werken als volgt:

 • Ze komen op een pagina,
 • sturen de informatie op naar Google,
 • plakken elke link die zij op een pagina tegenkomen in de lijst met pagina’s-die-ik-nog-moet-bezoeken
 • en bezoeken vervolgens de pagina die bovenaan hun lijstje staat.

Maar dan bezoeken ze honderden (of zelfs duizenden) pagina’s per seconde. En wij maar denken dat wij een oneindige ‘to-do’-lijst hebben :).

Hoe meer links er naar jouw website staan, hoe sneller een van die links opgepikt wordt door een van de spiders van Google.

En als je het systeem niet vertrouwt, dan kan je naar deze link gaan en jouw website opgeven. Verder kan je ook jouw sitemap opgeven via de Google Webmastertools.

Ook een vraag stellen?

Ben je benieuwd hoe ik over X of Y denk? Wil je weten hoe ik mijn koffie drink? Of wat ik zou doen als ik in jouw situatie zat? Stel de vraag dan via dit formulier en misschien behandel ik hem ook online.

Andere afleveringen

VraagRubendingen afl 1: Marketing voor restaurants, WooCommerce SEO en duplicate content

0
Auteur: Ruben Bunskoeke
Delen