Over flow

“Rituals induce flow.”

Flow is een staat waar je gefocust bent op één taak. Een staat waarbij je niet meer denkt aan het verleden of de toekomst, maar alleen aan hetgeen wat je aan het doen bent.

Velen van ons hebben al bewust of onbewust een ritueel. Zo weet mijn brein wanneer ik in de ochtend een bak koffie pak, mijn koptelefoon aanzet en een specifieke playlist met muziek zonder woorden dat het tijd is om te schrijven. Met zo’n ritueel start je makkelijk en kom je sneller in zo’n flow staat, een staat waar het beste werk wordt geleverd.

Heb jij een ritueel? Vaste activiteiten die een bepaalde activiteiten vooraan gaan? Zo ja, hoe kan je het ritueel versterken? Kan je het regelmatiger doen? Kan je een ‘unieke’ activiteit toe te voegen die je nog nergens anders aan hebt gekoppeld? Zo gebruik ik die ene playlist enkel voor het schrijven. Mijn brein heeft die playlist aan geen enkele andere activiteit gekoppeld. En heb je nog geen ritueel? Misschien is het tijd om er eentje te creëren.

In een flow is er geen toekomst of verleden. Alleen een lange tegenwoordige tijd.

Difficult tasks require less arousal to reach optimal performance, and will start break down if the arousal is to high. Simpler tasks require more arousal and don’t fall of fast.

Delen: