Bij wie een domeinnaam checken en kopen?

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 8 maart 2024

In theorie maakt het niet zoveel uit waar je een domeinnaam gaat kopen.

Er kan weinig misgaan met het vastleggen van een domeinnaam (het is een geautomatiseerd proces) en de prijs varieert tussen de 4 tot 25 euro per jaar – en sommige providers hebben ook een actie waar je het eerste jaar 1 euro betaalt en het tweede jaar bijvoorbeeld 15 euro.

Elke domeinprovider heeft een domeinchecker, waarbij je kan controleren of een domein nog vrij is.

En elke domeincheck werkt hetzelfde. Ze controleren in een paar seconden of een domein nog vrij is. De checker controleer niet alleen de beschikbaarheid van de .nl extensie, maar tientallen extensies tegelijkertijd, zoals de .com, .be, .org en .net.

Maakt het dan uit welke domeinchecker je gebruikt?

Voor het controleren maakt het niet zo veel uit. Maar de kans is groot dat je een domein direct wilt vastleggen als die nog vrij is. En het is niet slim om bij een willekeurige provider een domeinnaam vast te leggen.

Er is een enorme kans dat het niet blijft bij het vastleggen van een domeinnaam. Waarschijnlijk wil je ook een website bouwen. Misschien wel direct.

Om een website te bouwen heb je twee dingen nodig: een domeinnaam en hosting.

Het maakt niet echt uit waar je een domeinnaam koopt, omdat het geen dienst is, maar een product en omdat het draait om een verschil van enkele euro’s per jaar tussen providers.

Maar het maakt wel uit waar je hosting koopt. Het verschil van kwaliteit tussen providers kan gigantisch zijn. En daarnaast draait het niet om enkele euro’s in een jaar, maar tientallen.

Domein vrij? Kijk verder dan je neus lang

Zo vraagt elke domeinprovider andere prijzen voor domeinnamen. Maar het verschil in de prijzen van de domeinnamen is niet eens het belangrijkste. De prijzen zullen maximaal 10 euro schelen op jaarbasis. En meestal scheelt het een paar euro.

De kosten van hosting zijn een stuk hoger dan de kosten van een domeinnaam. De gemiddelde prijs van een domeinnaam is ongeveer 10 euro per jaar en de prijs van hosting ligt tussen de 5 en 15 euro per maand.

Het kan dus voorkomen dat je een enorm goedkope domeinnaam bij een provider kan kopen, maar dan wel de hoofdprijs betaalt voor hosting.

En zelfs de prijs van hosting is niet het allerbelangrijkste

Ja, ik begrijp het. Je betaalt het liefst zo min mogelijk. Dat wilt iedereen. Maar dat betekent nog niet dat het slim is.  Ik heb te vaak meegemaakt dat mensen een goedkope provider hebben gekozen en na een tijdje enorm teleurgesteld, gestrest en boos zijn, omdat weinig goed was geregeld.

Maar wat als ik pas over een paar maanden een website wil bouwen? Of pas over een jaar?

Dan denk je misschien: “Ik heb nu geen hosting nodig. Dus ik wil nu gewoon een domeinnaam kopen bij de goedkoopste provider en dan kijk ik later wel waar ik hosting afneem”.

Maar in de praktijk kiest 90% ervoor om hosting af te nemen bij de partij waar je een domeinnaam koopt. Ook al zijn er betere hostingpartijen.

Waarom?

  • Een belangrijke reden is eenvoud. Als je eenmaal een account bij een provider hebt, dan kan je met een paar klikken een hostingpakket toevoegen.
  • Verder verhuizen de meeste mensen niet, omdat het betekent dat je dan weer providers moet vergelijken, twijfelen en een lastige keuze moet maken. En dan denk je: waarom zoveel moeite doen als ik gewoon bij deze provider kan blijven.
  • Daarnaast kost het verhuizen van een domeinnaam tijd. Je moet een verhuiscode opvragen, wachten en weer het hele bestelproces bij een andere provider afronden om de verhuiscode in te voeren. Het is niet lastig, maar je bent er wel eventjes mee bezig.
  • En tot slot is er een hele kleine kans dat je een negatieve ervaring met een provider hebt wanneer je alleen een domeinnaam koopt. Er kan weinig misgaan – het is een product. En zolang je geen negatieve ervaring hebt, dan wordt de provider een ‘vertrouwde’ keuze. Waarom zou je dan nog verhuizen naar een provider die je niet kent?

Kortom: de kans is groot dat je blijft bij de partij waar je jouw eerste domeinnaam koopt.

En daarom is het ook zo belangrijk dat je ook kijkt – of juist vooral kijkt – naar de kwaliteit van de hostingpakketten bij een provider dan naar de prijs van een domeinnaam – en dit betekent natuurlijk niet dat een goede hostingprovider dure domeinnaam prijzen heeft, de meeste hebben normale prijzen. Ongeveer 5 euro per jaar voor een .nl domein.

Hoe moet je hostingproviders vergelijken?

Het is vrij lastig om hostingproviders te vergelijken, omdat de belangrijkste factoren – de factoren die een bepalen of een webhost kwalitatief goed is -niet (goed) zichtbaar zijn.

Die factoren zijn o.a.

  • De service
    • Hoe goed zijn ze bereikbaar? Alleen werkdagen? Avond? Weekend?
    • Op welke manieren zijn ze bereikbaar? E-mail, telefoon, live chat of helemaal niet?
    • Wat is de kwaliteit van de service? Nemen ze de tijd voor je? Zijn ze vriendelijk of kort af?
    • Wat valt onder service? Kan je alleen technische vragen stellen? Of ook website gerelateerde vragen? En wat als je website het niet meer doet – en het niet aan de hosting ligt. Kan je dan bij de webhost terecht voor hulp?
  • De kwaliteit van hosting
    • Hoe snel is de hosting?
    • Hoe hoog is de up-time?
    • Hoe snel wordt er op een storing gereageerd?
    • Wat gebeurt er als je website veel bezoekers in één keer krijgt?
    • Hoe vaak wordt er een back-up gemaakt en hoe lastig is het om een back-up terug te zetten?

Dit zijn factoren die webhosts die niet netjes op een rijtje staan op de site van de webhosts.

De factoren die zichtbaar zijn, zoals prijs en schuifruimte, zeggen niet zoveel over de kwaliteit van de webhosts – behalve dat de prijs vaak gerelateerd is aan de kwaliteit.

Om een goede keuze te maken zou je eigenlijk de reviews van de webhosts moeten bestuderen om antwoord te krijgen op de bovenstaande vragen, kijken naar de gemiddelde up-time en naar tests die de snelheid meten.

Dit is een hoop werk en vrij lastig als je niet in het wereldtje zit. En daarom heb ik het werk voor jou uit handen genomen.

Eigenaar van een domeinnaam checken? Gebruik Whois

Het kan zijn dan je wilt zien wie een domeinnaam die al bezet is heeft vastgelegd. Met Whois kan je zien checken wie de eigenaar van een domeinnaam is.

Je kan de Whois bekijken op de website van de uitgever van elke domeinextensie.

  1. Voor .nl domeinnamen is dat  SIDN
  2. Voor .be domeinnamen is dat DNS
  3. Voor .de domeinnamen is dat DENIC
  4. Voor .com, .net en .org domeinnamen kan het via whois.com 

Waar je op moet letten als je een domeinnaam wil doorlinken

Veel providers hebben een meerprijs als je een domeinnaam wil doorlinken en/of wanneer je e-mail voor jouw domeinnaam wil.

Zo zijn er bijvoorbeeld redelijk wat mensen die hun eigen naar registreren om simpelweg hun naam als e-mail te kunnen gebruiken, zoals peter@burgen.nl of mail@peterburgen.nl.

De prijs van e-mail en/of het doorlinken is vaak een maandprijs. Je betaalt dan een paar euro per maand extra om een domeinnaam door te kunnen linken en gebruik te maken van een e-mail. Let daarom bij de providers op de meerprijs, als je alleen een domeinnaam wil met e-mail en geen hosting.

Hoe je een bestaande domeinnaam kan kopen

Wat kan je doen als je een domeinnaam wil kopen die al bezet is?

Het enige wat je dan kan doen is om de eigenaar van de domeinnaam te benaderen en om individueel een prijs af te spreken voor een domeinnaam.

Wanneer de domeinnaam al gebruikt wordt – en daarmee bedoel ik: er staat al een website op, dan is de kans vrij klein om de persoon te overtuigen om de domeinnaam te verkopen. Maar als de domeinnaam op een lege pagina uitkomt heb je een kans.

De prijzen van het kopen van een domeinnaam van iemand anders kan enorm varieeren. Het kan 30 euro kosten, maar ook een paar honderd euro. Hele sterke domeinnamen kunnen wel duizenden euro’s kosten.

Je kan bij de SIDN kijken van een domeinnaam is.

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?