De nieuwe regels voor succes

Laatste update: 22 maart 2019 door Ruben Bunskoeke

Sinds het begin der tijden is langer, harder en sneller werken de basis voor meer succes.

Voor jagers, herders, boeren en arbeiders.

Dat tijdperk komt langzaam tot zijn einde. Door automatisatie, monopolies, de hoeveelheid beschikbare informatie, de ‘do-it-yourself’-beweging en het aantal mensen dat nog meer voor nog minder willen doen.

We glijden langzaam in een nieuw tijdperk.

Een tijdperk van personalisatie, connectie, diepte en innovatie.

Het is een tijdperk waar je succes behaalt door risico te nemen. Niet lichamelijk of financieel. Maar mentaal en persoonlijk.

Succes is te vinden in het werk dat voor iedereen buiten de comfortzone ligt. Waar iedereen bang voor is – ook en juist miljardenbedrijven.

Werk waar jij de angsten van de mens confronteert.

  • De angst om te falen. De angst om af te gaan. De angst om afgewezen te worden. Om gezichtsverlies te leiden. Om niet gewild, gewaardeerd of gerespecteerd te worden. Om te verliezen wat je hebt of wat je in theorie nog zou kunnen doen of krijgen.
  • De angst om de controle te verliezen. Om te worstelen met concepten en problemen die net buiten je kennen en kunnen liggen.
  • De angst om op te vallen. De angst dat elke actie onder de microscoop wordt gelegd. Dat je beoordeelt wordt. Veroordeeld.

We moeten mentaal hard werken.

We moeten moedig onze angsten aanvliegen. We moeten stap voor stap terrein winnen. In ons hoofd en als gevolg in de markt.

Wat is mentaal hard werken?

Mentaal hard werken is niet zozeer drie verschillende boeken over één onderwerp lezen, maar het kritisch lezen en analyseren van die drie boeken om te zien wat de overeenkomsten en verschillen zijn, waarom die verschillen er zijn, welke concepten een relatie met elkaar hebben en welke vragen niet of nauwelijks beantwoord worden – om vervolgens zelf die vragen te beantwoorden door te filosoferen en te experimenteren.

Mentaal hard werken is niet het finetunen en optimaliseren van wat in het verleden heeft gewerkt, maar experimenten met nieuwe dingen die later kunnen werken. Dingen die 60, 80, 90% kans hebben om te falen, maar als het lukt je flink verder schoppen.

Mentaal hard werken is jezelf zijn online. Jouw gehele zelf. Inclusief alle gebreken, angsten en tekortkomingen. We zijn geen robots. En we doen daar ook niet graag zaken mee.

Mentaal hard werken bestaat uit het werk dat je niet leert bij x-jarige studies of in bedrijven, omdat het werk lastig te repliceren is. Je kunt mentaal hard werken niet standaardiseren. En daarom werkt het.

15
Auteur: Ruben Bunskoeke
Delen