Waar moet ik over bloggen? Blogs – een logisch bijproduct van zelfontwikkeling

Laatste update: 11 februari 2021 door Ruben Bunskoeke

Ik moet iets opbiechten….

Ik blog niet alleen voor jou.

Dat zou ik niet mogen zeggen, als marketeer. Jij zou mijn zon en hemel moeten zijn. Mijn bestaansrecht – en dat ben je ook, hoor. Echt..  Maar als ik alleen voor jou zou bloggen, dan was ik waarschijnlijk in dezelfde valkuil gestapt waar tienduizenden bloggers voor mij zijn ingevallen. Ik zou zijn gestopt. Afgehaakt. Opgegeven. Waarschijnlijk 2 á 3 jaar geleden al, omdat niemand mijn blogs las – zelfs mijn familie niet.

Nee. Ik blog ook voor mezelf. Bloggen is voor mij een manier om van informatie, kennis te maken. En kennis is waar ik als marketeer, blogger en ondernemer mee verdien.

Er zijn 3 manieren om van informatie, kennis te maken

 1. Introspectie
 2. Imitatie
 3. Ervaring

Vele artikelen van mij zijn bijproducten van de methode die ik vaak gebruik; introspectie.

Introspectie is het antwoord in jezelf vinden. En dat klinkt zweveriger dan het is. Echt. Introspectie begint bij een idee, statement of  vraag. Bijvoorbeeld;

Vervolgens ga je wikken en wegen. En dit is wat ik tegenwoordig doe; ik wik en weeg op ‘papier’. Dit heeft 3 voordelen;

 • Je dwingt jezelf om gestructureerd te denken
 • Je dwingt jezelf om een antwoord te vinden
 • Je ‘vereeuwigd’ jouw redenatie

Je dwingt jezelf om gestructureerd te denken

Iemand heeft ooit bepaald dat woorden en zinnen op een bepaalde volgorde moeten staan om begrijpbaar te zijn. Als je wikt en weegt op papier, dwing je jezelf begrijpelijke zinnen te formuleren en een redelijk samenhangend verhaal te maken. Hierdoor ontdek je missende puzzelstukjes en foute redenaties. Kortom; je begrijpt het concept/idee/probleem beter. En een antwoord vinden is voor het grootste deel, de vraag begrijpen.

Je dwingt jezelf om een antwoord te vinden

We zijn snel afgeleid. Het is al een wonder dat je dit nog steeds leest. Waarschijnlijk is de helft al afgehaakt. De reden? Waarschijnlijk schoot een gedachten van ‘Hé, dit moet ik ook nog even doen’ naar boven. En we handelen te impulsief.

Zo is het ook met introspectie en bloggen. Je kan bezig zijn met het uitwerken van een idee en dan handelen op een random impulsieve gedachten.

“Hey Ruben. Pssst. Hey, hallo. Er is een kans dat je in de laatste 5 minuten een mailtje hebt ontvangen dat zo belangrijk is, dat die binnen 5 minuten een reactie moet krijgen…. Anders vergaat de wereld. Kijk maar even. Voor de zekerheid. Is zo gebeurd. WIL JE DAT DE WERELD VERGAAT, RUBEN? Nou!?”

Als je alleen aan het denken was, dan is de kans groot dat je niet meer terugkomt op het probleem die je in je hoofd wou oplossen. Maar als je denkt op papier, dan heb je na die impulsieve handeling, zoals het checken van je mail, een openstaand document waar jouw hele gedachtengang te vinden is. Door een klein stukje te lezen, kan je verder gaan met het vinden van een conclusie. Kortom; meer kennis, omdat een concept pas invloed op je kan hebben als die volledig uitgedacht en uitgegroeid is

Je ‘vereeuwigd’ jouw redenatie

Na het vinden van het antwoord, schudt je jezelf wakker van de werkflow en zie je een tekst van een paar honderd of duizend woorden voor je.

Een ruwe versie voor een blog.

Weet je even niet meer waar je over moet bloggen? Blog dan eens over de vraagstukken waar jij mee zit.

0
Auteur: Ruben Bunskoeke
4 responses to “Waar moet ik over bloggen? Blogs – een logisch bijproduct van zelfontwikkeling

 1. Helemaal gelezen hoor Ruben. Tot het eind.

  Ik blog niet voor SEO, al is het leuk dat het helpt. Ik schrijf omdat ik het fijn vind om mensen met mijn kennis over gratis publiciteit te helpen en om alles wat ik leer over online ondernemen op te slaan. Want je krijgt als je niet oppast dagelijks zo veel informatie over je uitgestort met blogs, artikelen, filmpjes en podcasts, dat ik zonder bloggen het overzicht allang kwijt zou zijn. Met bloggen kan ik belangrijke informatie voor mezelf en anderen rangschikken en filteren.

  Ik blog meestal met een plan. Ik wil de blogs later nog eens kunnen gebruiken. Voor een cursus of een e-book bijvoorbeeld. Tijd is schaars en ik probeer zo twee vliegen in een klap te slaan. Maar voor de vuist weg bloggen is ook heel leuk natuurlijk.

  Blijf vooral doorgaan met denken en bloggen Ruben, dan kunnen wij lekker meedelen in alle kennis die je verzamelt.

  1. Yes!

   Ja, precies. Ik begon wel met bloggen voor SEO, maar dat komt door de jaren heen steeds meer op de achtergrond te staan. Wel merk ik dat de pagina’s waarbij wel op SEO is gelet door de jaren heen het best presteren. Ik moet mezelf even overtuigen om vaker ‘back to my roots’ te gaan. Ook al is bloggen voor SEO wat beperkend. Het moet voor mij meer een combinatie worden van ‘zakelijk’ bloggen en voor mezelf bloggen.

   Precies. Rangschikken en filteren. Dat zijn twee grote redenen voor mij om te blijven bloggen en schrijven. Anders blijft die info uit die honderden blogartikelen een beetje vage informatie, in plaats van kennis. En met bloggen probeer ik alles zijn plekje te geven.

   Jup. Bloggen met een plan is verstandig. Ik doe dat te weinig. En ik zou dat ook niet mogen zeggen als marketeer. Ik probeer dat de laatste tijd ook een beetje aan te pakken.

   En thanks! Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *