Waarom je geen gratis website moet maken: 12 redenen

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 8 februari 2024

Ik snap het.

Het klinkt perfect: een gratis website. Waarom betalen als dat niet hoeft? Helaas is het achteraf bijna nooit een handige beslissing.

Sterker nog.

Voor 95% van de mensen die een eigen website willen maken, is het niet slim om te kiezen voor een gratis pakket van een commerciële websitemaker, zoals Wix, Jimdo, Webnode, Squarespace of WordPress.com (dat is een afgeschermde en commerciële versie van de officiele WordPress – de officiele website is wordpress.org).

Met die gratis versies van websitemakers betaal je namelijk ook. Alleen later of op een andere manier.

Jules de Balincourt

Waarom is het niet slim om een gratis website te maken met een commerciële websitemaker?

  • Er worden advertenties op jouw website geplaatst. Waar jij niets van krijgt.
  • Je krijgt geen eigen domeinnaam, maar een subdomein op de website van iemand anders – zoals passievooreten.jimbdo.com.
  • Je krijgt niet zo veel (schijf)ruimte. Je kunt dus weinig grote afbeeldingen of bestanden gebruiken.
  • Je krijgt geen support en ondersteuning bij vragen of problemen.
  • De website is trager dan een gemiddelde website – een snelle website kost geld.
  • Je zit vast aan één partij. De bereikbaarheid van jouw website, jouw teksten, designs etc zijn allemaal in handen van één partij. En je hebt weinig te eisen als je niets betaalt – ook als zij de schuldige zijn.
  • Beperkte keuze qua design. Meestal kun je kiezen uit een handvol gratis designs, waarvan de helft van de opties vaak gesloten zijn totdat je betaald.
  • Je krijgt geen eigen e-mailadres en mailen met een hotmail/gmail adres is een stuk minder professioneel. Je moet dan een betaalde maildienst nemen, wat snel 5-10 euro per maand kost.
  • Je ziet beperkte of geen website-statistieken.
  • Je kunt niet gebruik maken van externe gratis software voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven, SEO en back-ups. Voor veel moet je bijbetalen.
  • Geen of beperkte zoekmachine optimalisatie opties. Het is lastiger om hoog te ranken met een gratis website.
  • Je moet voor elke toevoeging betalen. Je kunt weinig zelf maken of van anderen gebruiken.

Wil je een van die nadelen niet?

Dan moet je kiezen voor een betaald pakket. Dat is het business model van zulke ‘gratis’ website-makers.

Je betaalt dan direct 10, 20 of 35 euro per maand. Plus daarbij moet je vaak betalen voor losse functies, zoals e-mail, e-commerce, thema’s etc. En bij de goedkopere pakketten heb je nog steeds last van een aantal van de bovenstaande beperkingen.

Het is voor de meeste mensen verstandig om voor de normale en populaire weg te gaan – die gaan we zo bespreken.

Wanneer wel kiezen voor een gratis website?

Kijk. Voor kleine persoonlijke hobbyblogs, voor een wereldreis bijvoorbeeld, zijn de bovenstaande nadelen niet echt erg. Je schrijft dan voor jezelf, kennissen en vrienden. Sure, kies dan voor zo’n gratis versie.

Wanneer niet kiezen voor een gratis website?

Maar ondernemers, bloggers en website-eigenaren die willen groeien, controle willen hebben over hun website, goed willen overkomen en geld willen verdienen met bijvoorbeeld advertenties, affiliates of klanten kunnen het best gaan voor de normale route.

Wat is dan de normale route dan?

De populairste methode om een website te maken…

Is met WordPress.

65% van alle websites met een CMS (een systeem waarmee je websites kunt maken en beheren), gebruikt WordPress. Dat is meer dan 40% van alle websites in de wereld.

Jup, dat lees je goed.

De nummer twee, Shopify, wat een platform voor webshops is, heeft een marktaandeel van 6.5%. Dat is 1/10 van de nummer een. Daarna komen nog twee commerciële platformen Wix met 2.8, SquareSpace met 2.7. Tot slot heb je op de nummer 5 een andere open source CMS, Joomla.

Statistieken van W3techs

WordPress zelf is gratis

De software van WordPress is open source – dus gratis.

Bij WordPress zitten ook duizenden gratis thema’s (designs) en plugins (extra functies voor je website, zoals apps). Daarnaast zijn er ook talloze betaalde thema’s en plugins die nog meer functies hebben. Met WordPress heb je meer keuzes dan alle platformen bij elkaar.

Maar het maken van een website is nooit helemaal gratis.

Hoeveel kost het om een eigen website te maken?

Een website kan nooit helemaal gratis zijn.

Elke domeinnaam, jouw webadres, moet bij een overkoepelende organisatie vastgelegd worden en daar zitten altijd kosten aan verbonden. Hosting is het huren van een stukje beveiligde en snelle webruimte voor de bestanden van jouw website. Dit zorgt dat jouw website altijd en overal bereikbaar is. Hier zitten ook kosten aan verbonden.

Een domeinnaam en een hostingpakket kun je bij een webhost afnemen. Bijna altijd kun je direct regelen dat WordPress op jouw hostingpakket gezet wordt, zodat je gelijk kunt beginnen aan jouw website.

Er zijn honderden verschillende webhost. Op veel vlakken zijn ze hetzelfde, maar ze verschillen vaak een beetje op prijs, kwaliteit en extra service.

Een gemiddelde website is tussen de 5 euro en 20 euro per maand kwijt voor alles bij elkaar. Dit is bijna altijd goedkoper dan zo’n betaalde website-maker. Daarnaast heb je toegang tot enorm veel gratis plugins en opties.

Een eigen website hoeft niet duur te zijn

Je kunt voor 4 euro per maand klaar zijn bij mijn.host – met een actieprijs van 2 euro. Je hebt daar binnen no-time jouw website online.

Je kunt ook een upgrade nemen.

Zo is het WordPress start-pakket van xel van 15,- per maand perfecte all-in-one pakket (beoordeeld met een 4.9/5) – wat nog steeds goedkoper is dan de meeste betaalde website-makers.

Je krijgt dan een hoop extra: snelheid, handmatige back-ups, een gratis domeinnaam en extra veiligheid.

Het meest waardevolle is de gratis WordPress hulplijn. Dit betekent dat je dan gratis onbeperkt kunt bellen en mailen met vragen bij het bouwen van je website. En zo’n service bespaart je een hoop tijd, frustratie en energie.

Hoe werkt de gratis website software WordPress?

Voorbeelden website designs
Voorbeeld van een Premium WordPress thema

Pagina’s en blogartikelen kun je maken met een editor die werkt met contentblokken. Je kunt dan makkelijk blokken met afbeeldingen, koppen, kolommen en lijstjes toevoegen.

Dashboard van WordPress editor
De editor waarmee je pagina’s maakt.

Je kunt ook een pagebuilder plugin gebruiken, de populairste is Elementor (hier een complete (en gratis) tutorial) of Divi, waarbij je nog meer blokopties krijgt en zelf jouw website kan vormgeven terwijl je direct het resultaat ziet. Perfect voor de homepage en productpagina’s.

Veel van die pagebuilders zijn gratis en hebben een uitgebreide betaalde versie – maar die betaalde versie is meestal alleen interessant voor professionele webbouwers.

Dit is de pagebuilder van Elementor. Je kunt dan met een drag-and-drop systeem een website in elkaar zitten.

Bij veel van die pagebuilders kun je zelfs hele blokken templates, zoals hieronder een Hero Header, toevoegen aan een pagina. En dan kun je meerdere van zulke templates op elkaar stapelen en individueel aanpassen.

Met zo’n (gratis) pagebuilder kan je met een drag-and-drop-systeem contentblokken, zoals een afbeelding, naar de juiste plek slepen.

Website bouwer Elementor
De pagebuilder van de plugin Elementor

Een thema is een design template die look en feel van jouw website bepaald. En die template kun je dan naar smaak aanpassen.

Een van de design templates van Divi.

En er zijn tegenwoordig al tienduizenden gratis en betaalde WordPress designs en plugins, zodat je bijna elke denkbare website, blog of webshop kan maken.

En wil je later ooit een design op maat laten maken? Geen probleem. 95% van alle webdesigners werkt met WordPress. Ze kunnen ook voor jou een bestaande template in elkaar zetten.

Hoe maak je een website met WordPress?

Ik heb een enorm uitgebreide WordPress handleiding die je stap voor stap kunt volgen. Maar laten we alles even samenvatten.

Je hebt drie dingen nodig om te beginnen.

  • (WordPress) Hosting
  • Een eigen domeinnaam
  • En een CMS – en dat is WordPress.

Dit kun je allemaal in één keer bij een webhost regelen. Na het kiezen van een hostingpakket en een domeinnaam wordt WordPress automatisch of via een paar klikken voor jou geïnstalleerd.

Welke webhost moet ik kiezen?

Hier drie uitgebreide reviews (met tabel) van mijn drie favoriete WordPress webhosts.

Het kiezen van een provider en het online krijgen van een basis WordPress website heb je geregeld in 5-15 minuten werk.

Daarna is het tijd om wat plugins te downloaden, een design te kiezen, wat pagina’s te maken, een menu aanmaken, een homepage bouwen met behulp van een vooraf gedesignde template en een drag-and-drop pagebuilder.

In deze uitgebreide uitleg kun je alle stappen vinden.

Het gratis thema Twenty-Twenty

Loop je tijdens het bouwen van je website ergens tegen aan en staat het niet uitgelegd in de handleiding? Neem dan even contact op met jouw hostingprovider. Bij beide providers die ik aanraad zit WordPress support inbegrepen. Ze kunnen je verder helpen.

En wanneer wel zo’n ‘gratis’ website-maker gebruiken?

Je kunt het beste die gratis website-makers die je hoog in Google ziet scoren, zoals Wix, Webnode, Jimdo, als betaalde website-makers zien. Want je gaat vroeg of laat toch betalen, zo is hun businessmodel ingericht. Zie het als een alternatief voor de populaire route, met WordPress.

Als je een eigen website wilt, met eigen domeinnaam, genoeg ruimte, e-mail en zonder reclame, dan betaal je ongeveer 8 tot 30 euro per maand bij die webbouwers. Evenveel of het dubbele als normale hosting.

Die website-makers kunnen interessant zijn als je niet zo veel met je website bezig bent en je snel en makkelijk een redelijk mooie website wilt bouwen. Als je bijvoorbeeld een website met tien pagina’s wilt maken en niet wilt beginnen met bloggen of SEO. Want hoewel je vrij makkelijk een mooie simpele website kan maken met zo’n systeem – WordPress is minder intuïtief, is zo’n website-maker niet perfect om actief met je website en marketing aan de slag te gaan.

Dus als je simpele gratis website wil maken met een tiental pagina’s, go for it. Wil je aan de slag met marketing en op een gegeven moment een website op maat laten bouwen door een webdesigner? Dan is het slim om voor WordPress te kiezen, want met die afgesloten systemen van webbouwers kan je geen website op maat maken, met WordPress wel.

Kan ik geen gratis website maken met eigen domeinnaam?

Nee. Niet zover ik weet.

Een domeinnaam moet vastgelegd worden bij de domeinregistrar, een overkoepelende organisatie die alle domeinnamen overziet (voor de .nl is dat de SIDN). Een hostingprovider regelt dat. Dus zowel voor het registreren van een domeinnaam als het regelen dat een domeinnaam vastgelegd wordt zitten echte kosten verbonden.

En er is geen bedrijf die dat voor jou betaald en ook nog gratis hosting aanbiedt (waar ook kosten aan verbonden zijn), zonder er iets voor terug te krijgen.

Bij de optie die niets kost, krijg je altijd een subdomein. Dat is vergelijkbaar als een appartement in een groot complex. Je valt onder een andere website. Je krijgt dan een domeinnaam zoals: thinkfast.wordpress.com. En je krijgt beperkte ruimte, want het idee is dat je ooit gaat upgraden (zodat ze ook weer de kosten van de gratis dingen kunnen betalen)

Dus zo’n gratis website is prima voor een persoonlijke blog of website. Maar het is verre van ideaal als je een bedrijf hebt of een ander publiek dan jouw vrienden en kennissen wilt bereiken.

Misschien ook interessant:

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?