Praktische filosofie als noodzakelijke skill voor ondernemers?

Auteur: Ruben Bunskoeke
Laatste update: 10 juni 2021

Alles kan.

Alles mag.

Alles moet.

We leven in een wereld van hyperconnectiviteit, prestatiedrang en ‘hustle’-mentaliteit.

We leven in een wereld waar het gevierd wordt wanneer je 12 uur per dag ‘werkt’, waar alleen successen en extremen worden gedeeld en waar het de normaalste zaak van wereld is als je elke decennia in een existentiele crisis belandt.

Go hard or go home.

Op gematigdheid wordt neergekeken. Terwijl dat juist de oplossing is voor de meeste moderne problemen.

Illusie1

We zijn breinwerkers

We leven van de output van ons brein. Ons succes en ons falen is afhankelijk van ons brein.

Maar we begrijpen ons brein niet. We zien ons brein als het centrum van logica. Het staat voor rationaliteit. Voor continuïteit. Voor stabiliteit.

Dat is allesbehalve waar.

Het brein is iets dat met een gedachten, over bijvoorbeeld een situatie die theoretisch kan voorkomen of een interpretatie van een gebeurtenis, het lichaam letterlijk ziek kan maken.

Maar we leren hier niet mee om te gaan.

Het brein is iets dat zorgt dat ik de wereld anders zie dan jij, maar overtuigt is dat mijn interpretatie de juiste interpretatie is.

Maar we leren hier niet mee om te gaan.

Het brein is iets dat het liefst energie bespaart en alles op de automatisch piloot doet, terwijl we in een wereld leven die weet hoe we die automatische piloot kunnen misbruiken. Marketeers en ondernemers gebruiken onze old-skool overlevingsmechanismes om op te vallen, om ons terug te laten komen en om hun ons geld te geven.

Maar we leren hier niet nooit mee om te gaan.

We leren niet hoe we ons moderne mentale leven moeten leven. Of zelfs kunnen overleven.

Logica

De rust vinden in een wereld voor ADHD’s

We leven in een tijd waarin het hebben van meer geduld, meer uithoudingsvermogen, meer begrip en een langere aandachtsspanne, echte unique selling points zijn.

Ondernemen draait niet alleen om het product en de marketing.

Het draait ook om jouw karakter en jouw vermogen om problemen op te lossen. Hoe je omgaat met alle tegenslagen. De kritiek. Het constant proberen en te kort schieten. Hoe ga je daar mee om?

Onderzoek het leven

Filosofie is de studie van het leven

Dus ook hoe we beter kunnen leven. We kunnen via filosofie leren hoe we ons leven beter in balans krijgen. We kunnen ons wapenen tegen hyperstimulans, constante afleidingen, vooroordelen en alle ups en downs die versterkt worden bij ondernemende breinwerkers.

Hoe onrustiger de wereld wordt, hoe waardevoller het is om rustiger te kunnen zijn.

De rust vinden in praktische filosofie

Je kent Maslow, toch?

Jup, die piramidebouwer.

Vroeger, toen we minder met ons brein werkte, hadden we het geloof en de filosofie om ons te helpen met onze psychologische behoeften. Je kon terecht bij de dominee, de priester, de rabbijn, de imam of de plaatselijke filosoof voor advies over het leven.

De rol van het geloof en de filosofie is in de loop van de tijd weggevallen. En er is niets voor in de plaats gekomen. Terwijl we tegenwoordig veel meer met ons brein werken en juist nu die begeleiding nodig hebben

Het is niet dat we er nu helemaal alleen voorstaan. Filosofie is nog steeds zichtbaar in verwaterde en vervormde vormen. We noemen het gewoon anders.

  • Je hebt bijvoorbeeld die hele ‘minimalisme’-beweging met o.a. opruimguru’s.
  • Je bent de Nietzsche’s van onze tijd, zoals Gary Vaynerchuck.
  • Je hebt joga en meditatie. Heel veel rituelen uit Oosterse filosofieën zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Waarschijnlijk omdat daar rust, balans en sereniteit centraal staat.
  • Je hebt psychologen, therapeuten en life coaches. En het is de normaalste zaak dat je er een bezoekt.
  • En we kunnen zelfs leren van rappende filosofen, zoals Jiggy Dje, Typhoon, Fresku en Winne.

Maar bij deze filosofievervangers kan je niet terecht voor alle moderne problemen, vraagstukken en tegenslagen. Daarvoor kan je het best terecht bij de bron. Bij de filosofie over de kunst van het leven. Levenskunst.

De echo’s van filosofen

Maar Ruben. Is filosofie niet te zweverig? En is dat wat oude filosofen vroeger zeiden nu nog wel van toepassing? In deze ‘moderne mentale tijd’?

Ja. De mens zelf is de afgelopen paar duizend jaar weinig veranderd. Menselijke waarheden van 2000 jaar geleden zijn nu nog steeds van toepassing. En.. weet je wat? We worden nu nog steeds omringt door de echo’s van oude filosofen.

De slogan van Nike, “Just do it!”, heeft miljoenen mensen gemotiveerd om iets te proberen. Om het een kans te geven.

Seneca zei: “You act like mortals in all that you fear, and like immortals in all that you desire”

Ken je het gezegde “What doesn’t kill you makes you stronger”? Vast. Het is ook de titel van een liedje van Kelly Clarkson met 180+ miljoen views.

Nietzsche zei: “That which does not kill us makes us stronger.”

Ken je dat boek over ‘The Seven Habits of Highly Effective People’? Dat stukje over de cirkel van invloed en de cirkel van zorgen? Het was voor mij een paar jaar geleden een flinke eye opener. Besteed alleen tijd en energie aan de dingen waar jij invloed op heb.

Marcus Aurelius zei: “You have power over your mind – not outside events. Realize this, and you will find strength.”

Misschien ken je die onderzoeken over dat talent overrated is? Dat het gaat om 10.000 uur ‘deliberate’ practice? Of de tip dat je alles kan bereiken als je maar graag genoeg wil?

Aristotle zei: “Excellence is never an accident. It is always the result of high intention, sincere effort, and intelligent execution; it represents the wise choice of many alternatives – choice, not chance, determines your destiny.”

En dat stukje van: “Je bent het gemiddelde van de 5 mensen bla bla bla”?

Seneca zei: “Associate with people who are likely to improve you.”

En voel jij je kut wanneer iemand wat lulligs over jouw kleding, mening, onderneming of blogartikel zegt, terwijl jij er juist zo blij mee bent/was?

Marcus Aurelius zei:“I have often wondered how it is that every man loves himself more than all the rest of men, but yet sets less value on his own opinion of himself than on the opinion of others.”

Een herintroductie tot filosofie

Praktische filosofen hebben hun hele leven, het leven bestudeerd. Waarom zullen we daar niet van leren?

Filosofie kan je uit een dal helpen, het kan je leren om te gaan met teleurstellingen, het kan je helpen alle prioriteiten om een rijtje te krijgen en het kan je motiveren om een beter mens te worden.

Essentiële punten voor ondernemers. Het is een beroep vol teleurstellingen, onzekerheden en kansen die je moet durven te nemen. Filosofie kan je hierbij helpen.

Enkele startpunten:

How to Find Fulfilling Work

Upgrade jouw marketingkennis en skills met de 6-in-1 cursus online marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad?